Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Aman ljudi vec je spominjao goldi cini mi se da grafike iako malo trose u nekom slucaju mogu da povuku i do 200w zato se nemojte igrati i eksperimentisati

Nisam ja to pominjao, to je @Vojkan napisao, realno govoreci ja jos nisam vidio 200w na RX 470 i Rx 480 kartama, mozda ako se bude nesto u buducnosti kopalo, ali opet uvijek se moze undervoltovat tako datu cifru od 200w nece nikad kod mene vidjeti.
Ako izadje neki tako zahjtevan algoritam zasto mi moraju karte raditi na default taktovima i naponu, spustis malo takt i undervolt tako da nema sanse da bude 200w za RX 470.

Napisao sam ja jedan post ako se budem sirio( a trenutno ja ne vidim neku isplativost da se ulaze dalje u mining) pravicu rigove sa 4 kartice tipa 4x 470 ili 4x480 i 850w kvalitetna napajanja (RMi 850, evga G2 i sl)

Imam i ta jaka napajanja sva su vrhunska, ali isto tako mogu reci da su neiskoristena, trenutno do sada nisu opravdala tolika ulaganja (mislim na to koliko su placena)....za ubuduce 4 x470, 850w, H81M PLus asus ploca 4GB rama neki 250HDD usb extenderi upalis clay-a i zaboravis na rig.

Da, tih 200w je na defaultu bilo, probao iz radoznalosti :) a pisao sam u kontekstu onoga da softversko štelovanje napona nije uvek sigurno

ti ili jesi nedokazan ili se pravis, lepo sam ti rekao ako imas muda pusti rig na scrypt i ti i ostali filozofi sa 3 karte i malo vise pa da onda nastavimo razgovor
Još samo da si mu otkrio i šta se to isplativo kopa na sctypt...

Nema za karte isplativog na scryptu...moze biti samo nesto sa malim diffom pa da se ceka cena ali rizik veliki + izgorece napajanje :)

Ma jok 850 tera to vidis da kazu da moze

Poslato sa HUAWEI Y300-0100 uz pomoć Tapatoka

Posto ovde ima mnogo pametnjakovica koji misle da kad jednom nameste rig i to radi postanu veliki HW strucnjaci, a do pre dve godine i litecoina nisu ni culi za rudarenje niti su znali da zamene napajanje u racunaru u slucaju da im je ne daj boze crklo...elem, za te,ali i za ostale koje zanima, nije me mrzelo da organizujem jednu pokaznu vezbu. Ucestvuju 4x470 (3 xfx, jedna safir po 4gb), kao i Cooler Master V750 napajanje. Rezultati idu ovako:

takt 1150-1850 -78mV, ZEC mining....460w trosi masina iz zida.
isto to, samo ETH: 570W trosi masina iz zida. S tim sto mogu da skinem 50tak W ako oborim GPU takt jos vise jer je manje osetljiv na GPU klok, a da fakticki ne izgubim H/s

BEZ downvolta, masina sa 4 470 na stock (1256-1750), trosi 620W na ZEC i 700W na ETH.

Slike:

http://imgur.com/a/m4dDv

(slike su za ZEC, potrosnja modovano i nemodovano) za ETH imam video zapis

imam i video zapise, ako neko sumnja u moju rec, nek kaze da i njih okacim. U svakom slucaju, imam dva videa koji pokazuju da majning ETHa trosi 570W sa undervoltom, a ZECa neverovatno niskih 460W.

Pa vi stavite 1000W, meni sve jedno, posle vas cekam na oglasima da ih kupim u bescenje...

A scrypt "argument" je tek jadan, posebno sam napomenuo da se u tom slucaju doda napajanje, ili eventualno izvadi grafika iz riga, i tako na par rigova, kupis jos jedno napajanje i MB i formiras jos jedan, a rasteretis ostale.

Poslednja izmena:
Da je starije od 80 godina...

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

Da je starije od 80 godina...

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

Onda neće izdržati opterećenje 24/7 ni 2 meseca :d

edit:
pošto imamo izjavu "BEZ downvolta, masina sa 4 470 na stock (1256-1750), trosi 620W na ZEC i 700W na ETH."

Da preformulišem pitanje...koliko može da izdrži napajanje sa oznakom 80+ gold (recimo) od deklarisanih 750W ako je realno iz zida 24/7 opterećeno sa 620W...

Poslednja izmena:
trebalo bi da izdrzi garantni period 620w za napajanje od 750w sa gold certifikatom ne bi trebalo da pravi problem. To su ipak napajanja koja nose gold certifikat logicno skuplja od ostali i sa kvalitetom komponenti koji bi trebalo da obavlja posao sa potrosnjom od 620w iz zida trebalo bi da bez problema radi duzi niz godina...svakako da izdrzi garantni period.

Moram jos da dodam da ja imam neko svoje misljenje da bi za 4x470 neki optimum bio kvalitetni 850w.
Za sadasnje coine eth, zec, xmr i sl. to je i vise nego potrebno, ali ipak nek se nadje rezervne snage....

Poslednja izmena:
Lijepa diskusija, ali ja nisam čuo još nijedan argument zašto je bolje ići na jedno napajanje 1200 nego na dva 750. Ovdje mislim na napajanja istog kvaliteta, istog proizvođača sa istim 80+ sertifikatom.

Bas smo pametnjakovici da...covece zec nije ni na pola snage od moguce optimizacije. Racunaj bar onih 80% vise kada ti 470 budu kopale 550 sola i vise a ti kupi jos jedno napajanje ja necu morati [emoji14]

Bas smo pametnjakovici da...covece zec nije ni na pola snage od moguce optimizacije. Racunaj bar onih 80% vise kada ti 470 budu kopale 550 sola i vise a ti kupi jos jedno napajanje ja necu morati [emoji14]

Neces, ti si baba Vanga pa znas koliko ce ZEC povecati snagu, znas i da ce buduci algoi biti jos zahtevniji sto se potrosnje tice...80%. Ludilo :D

@goldi

v750 na ~600W opterecenje je u platina zoni. Inace, po logici nekih "strucnjaka" ovde, ne bi smeo da drzis 8 grafika 480 na 1600W napajanju, to je 800W za 4 480-tice, sto je jos vece opterecenje nego 4 470tice na 750w napajanju...

Poslednja izmena:
trebalo bi da izdrzi garantni period 620w za napajanje od 750w sa gold certifikatom ne bi trebalo da pravi problem. To su ipak napajanja koja nose gold certifikat logicno skuplja od ostali i sa kvalitetom komponenti koji bi trebalo da obavlja posao sa potrosnjom od 620w iz zida trebalo bi da bez problema radi duzi niz godina...svakako da izdrzi garantni period.

Moram jos da dodam da ja imam neko svoje misljenje da bi za 4x470 neki optimum bio kvalitetni 850w.
Za sadasnje coine eth, zec, xmr i sl. to je i vise nego potrebno, ali ipak nek se nadje rezervne snage....

Ok...ajmo dalje...kolika je ušteda (W iz zida) kada napajanje nije mnogo opterećeno odnosno kad radi sa 50% u odnosu na 80% (da ne pominjem 90%) kapaciteta....

Pa znam zbog toga sto kopam 3 i po godine. Drago mi je da sam kopao btc karticama jos, tako da znam. Bez vredjanja vanga, pametnjakovici itd.jer ocigledno ti treba pomoc ako si besan i napadas druge, a ovde ti niko ne moze pomoci u tom smislu. Videcemo za par meseci situaciju sa zecom ako opstane naravno pa cemo se prisecati.

Poslednja izmena:
Ok...ajmo dalje...kolika je ušteda (W iz zida) kada napajanje nije mnogo opterećeno odnosno kad radi sa 50% u odnosu na 80% (da ne pominjem 90%) kapaciteta....
Ovo je 100% istina. Napajanje koje radi na manje od 80% snage radi optimalnije u smislu ustede nego ono koje radi 80%+

Ali on će i sa tim još jednim napajanjem proći jeftinije, a imaće veću realnu snagu nego ti sa 1 napajanjem. Naravno imaće i bolju preprodaju cijenu napajanja.

Ali on će i sa tim još jednim napajanjem proći jeftinije, a imaće veću realnu snagu nego ti sa 1 napajanjem. Naravno imaće i bolju preprodaju cijenu napajanja.

Ja ne govorim o 1+1 napajanju nego o 750 vs 850W vs 1000w i zašto su neka skuplja a ljudi ih izbegavaju i raspituju se za bronze 750w i sl. za 4-5 karti..

edit:
cilj mi je da "obični" korisnici malo razmisle kad uzimaju napajanja

Poslednja izmena:
On ako uzme 2 napajanja od 750w i ja sa jednim 1 kw, on skuplje prolazi. Imace vise snage ali ja se ne usudjujem stavljati vise od 4 kartice na masinu. Tako da mi to nije potrebno + sto je ovo i ovako sve budzevina, treba da radi godinama bez prestanka, bolje da je jednostavnije.

Pa znam zbog toga sto kopam 3 i po godine. Drago mi je da sam kopao btc karticama jos, tako da znam. Bez vredjanja vanga, pametnjakovici itd.jer ocigledno ti treba pomoc ako si besan i napadas druge, a ovde ti niko ne moze pomoci u tom smislu. Videcemo za par meseci situaciju sa zecom ako opstane naravno pa cemo se prisecati.

Besan sam jer ste prvi poceli sa vredjanjem, sto se razmene argumenata tice to me nikad ne razbesni. Sto se mene tice, moja poenta je 100% dokazana, za druge me boli uvo, nek rade sta misle da im je najbolje.
Inace, jedan sam od retkih ovde koji je kopao BTC jos 2010. i uopste znao za isti, ako vec mislis da takav "staz" ima neku cenu...a 99% ljudi ovde su u kripto usli od litecoina 4 godine posle toga.

@karanovicz

Zavisi od slucaja do slucaja. Uglavnom 2-4% (konkretno za v750 3%). Nedovoljno da bi opravdalo ulaganje u mnogo skuplja napajanja. To je 18W na sat ako je 600W potrosnja (a nije, manja je), oko 400W dnevno ustede, 12 kilovata mesecno (18x24x30). U plavoj zoni 7.3din/kw=~90 din mesecno ustede. Max 1100 dinara godisnje. A 1000W napajanje istog kvaliteta (v1000) je skuplje 75 evra (9300 din, i to kod madjara, kod nasih jos vise). Znaci, treba ti skoro 9 godina majninga da otplatis razliku u ceni samo napajanja ako svi ostali parametri ostanu isti.

edit: sad sam proverio, nije 3 nego 2% kod v750 (jer nije ni 80% optereceno), dakle usteda je oko 700 din godisnje, dakle treba ti 13 godina majninga.

Ocemo dalje? :D

Poslednja izmena:
Nista ja ne govorim da se nema iskustva samo kazem da znam da je ovo neoptimizovan miner jos dosta i da ce biti optimizacija, ja te nisam vredjao bas, ne secam se nesto

Da se razumemo. Ja za sebe projektujem overkill napajanja, zato sto na ovo gledam kao nesto sto treba da radi godinama. Dok sam se hobirao budzio sam svasta, ali od kada na ovo gledam kao na bilo koji drugi posao ne zezam se sa napajanjima. Ne kazem da tako treba, samo je moj argument taj da ne zelim probleme. Imam u steku jedan komplet psu+mb+cpu+ram+ssd ako nesto podje po zlu da se moze reagovati. Na 5 vga rigove stavljam 1200W platinum, sem jednog rm1000i, na 4gpu su mi 850 platinum/gold. Moze jeftinije, slazem se. Moja logika je da rig treba da zivi 3 godine i da za to vreme otplati sebe i napravi para minimum za jos 3 riga, odnosno 3x1800e. E sad ako ce nesto da mi donese 5K za 3 godine, 100-200 gore-dole mi nista ne znaci realno...

mala, ali vrlo mala usteda, konkrentno brojke ne znam jer sam u takvoj sitauciji da me to jednostavno nije zanimalo iz vise razloga, da sad ne nabrajam....
ja sam moju tezu 4x470->850w i ranije iznosio i generalno iz nekog iskustva mislim da je to optimum. Za moj ukus 750w je knap recimo dual mining eth+sia zahtjeva i takt i za gpu i za memoriju ako zelis da izvuces maksimum a tu ce vec 750w biti knap, znaci ne ulazim hoce li izaci coin koji je zahtjevniji, vec sada dual mining je toliko zahtjevan da je 750w za 4x470 knap.
Sa druge strane 1000w za 4x470 u svim slucajevima bez obzira sta se kopa i vise je nego dovoljno.... tako da se opet vracam na moju tezu za 4xRx 470 neki optimum je kvalitetni 850w.

Aj da probam i ja, mada sam ovo vec pisao:

470 4 komada, eth ili zec: moze 750w gold/platinum
480 4 kom isto: 850W godl/platinum
390 4 kom: 1200W

dakle, zavisi sta stavljas u rig. Ja sam lepo napisao, SAMO 470 4kom mogu u rig na 750W (vrlo kvalitetnog), ne mogu druge karte.

Svi imaju razlicite pristupe, sto je OK, samo ne znam cemu pametovanje i vredjanje kada nekima koji su sami sebe proglasili za eksperte i autoritete neko kaze da ne mora bas tako, da moze i drugacije. Na primer:

imas 3 riga sa po 5 470 karti na 1000W. Dodje zahtevniji algo (AKO dodje, moze da dodje i manje zahtevan). Skines po jednu kartu sa tri riga, kupis neku MB i napajanje od recimo 850W (to uradis sa parama koje bi inace dao za jaca napajanja) i napravis 4 riga, 4,4,4,3. Ili zamenis za jaca napajanja. Ili dodas jos po jedno napajanje i grafiku, napravis 2 riga sa 6x(2x750w).
Mnogo je bolje rezervu praviti sa plocama (koristiti ploce koje podrzavaju 5-6 grafika) jer u tom slucaju mozes da kombinujes kako hoces u zavisnosti od napajanja.

Uloziti u startu 200-300 evra za jaca napajajna kad si za te pare mogao da dodas 1-2 grafike koje ce za nekoliko meseci same da zarade za jaca napajanja ako uopste dodje takvo vreme, je za mene neekonomican potez. Ali ne idem okolo i pricam ljudima da nista ne znaju zbog toga. Njihova stvar.

Poslednja izmena:
Ko do sada nije shvatio da usteda na napajanju stvara visestruke probleme onda bolje da zaobidje kopanje. Simba objasnio. Ne vredi uopsteno pisati 470, 480 ili sta vec jel postoje razlike I kod proizvodjaca u klokovima, komponentama itd. Sad ce neko da kaze pa sta 2-3W razlike nije nista I nije kad se odrzava 10-20 karti a kad je u pitanju vise stotina I tih par vati znaci jako puno...

ja sam vise za tea pec :p
da nema neko slucajno na prodaju usb riser sa naponom na 6pin po nekoj normalnoj ceni? ako ima neka pusti pp. hvala

Nije realno pričati o kupovini 400W viška u strahu od pojave novog algoritma.
Za tu razliku para odmah kupite još jedno napajanje i držite ga u ormaru i kada se pojavi taj algoritam... 3 minuta posla. Ako se nikada ne pojavi zamenom 1 za 1 će vam napajanja opet duže trajati nego ono jedno.

Kamo sreće da taj algoritam dođe. Trenutno je veća šansa da oprema ide na doboš.

Vrh Dno