Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

hmmmm ne bih se slozio sada opet...meni je gorelo sve na wolfu na maks podesavanjima...nisam merio potrosnju ali po tempovima bi trebalo da je gorelo jer su i tempovi bili duplo veci nego sada

mozda je gorilo na 280x, sa druge strane 280x zbog problema sa dagom slabo kopa eth+sia tako da ako mislis na 280x onda to nije ono realno stanje jer je ta karta osakacena.
Ja sam mjerio na 380-kama imaju cak i slike negdje u okviru ove teme eth+sia vise trosi nego LBC

Moguce da...ja govorim o 280x...tu je bilo i brzine lepe ali i gorenje pravo. Sve u svemu 280x na lbry i na zecu su dijametralne suprotnosti

Druze pusti ih
Ljudi ne mogu da shvate da kad imas nekoliko stotina karti njihova prica ne pije vodu to je na pr.uvideo goldi (za buduce rigove 4xRX serija ) i napred nema glava da te boli, a za ostalo stavljajte ako hocete i napajanja od 600w na 7 karti to je vasa stvar ali nemojte se cuditi sto se stari rudari distanciraju da ne bi.slusali raznorazne gluposti i.otvaraju tzv zatvorene forume a sto se tice dobosa i da je ovome kraj.pa kad je takva situacija onda se i kupyje optema :) jer onda je ti najpametniji i prodaju

4xRX kartice prije svega zbog problema sa plocama, od 10 ploca gotovo pa sigurno bar jedna zeza sa 5 ili 6 kartica (bas dosta ima skarta medju H81 BTC pro plocama).
Nije ono problem ni 6xrig ali prije svega treba ispravna ploca sa 6 slotova i to moze da radi perfektno, 7x Rx kartica na rigu je jako tesko, 8xgpu rig sa RX karticama nije moguc bez skupocijeni ploca koje se ne uklapaju za ovaj biznis ili u prevodu zaboravit na 8gpu rig.

Kad se sve sabere oduzme 4xRX rig po mom misljenju kvalitetno 850w napajanje najbolja opcija, mada ne savjetujem niti preporucujem nikome neka svako uradi kako misli da je najbolje iz njegove perspektive.

Slazem se i ja, 4 karti sasvim dovoljno :) nego goldi kolika je razlika u potrosnji izmedju 4 i 8gb kad je rec o rx 470 kartama?

testovi pokazuju za asus rx 470 4gb 144w full load 148w u piku. za osale nzm svaka grafika je drugacija msm na proizvodjaca.

Stalno neki non stop furaju svoje samoubilacke zelje da guraju PSU na 95% sa algoima koji ne koriste karte vise od 65%... meni je to smesno, zato necu vise sa takvima ni da se raspravljam

Kao sto neko rece skrpili jedan rig pa su srecni sto su ustedeli 20-25 eura, dosta je samo jednom da zaborave undervolt, da afterburner baguje pri startu i puff, a onda se nadam da ce im madzar odbiti reklamaciju da ih nauci pameti

Rasprava na 3 strane, a vecina ucesnika ne zna ni sta znaci efikasnost napajanja... [emoji46][emoji46][emoji46][emoji46]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Neki bolje da se vrate u prvi osnove da nauce da citaju brojeve,pa onda polako sabiranje do 10,pa 100, pa 460, pa 750, pa oduzimanje, recimo 750-460 i tako...
Ne zurite,temeljno predjite gradivo prvog-drugog razreda,bice tu forum i posle desetak godina kad savladate, bez brige :D

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Potrebna HITNA pomoć:

- Naime, drugar mora da se odluči, danas do 10h, između sledećih modela grafika za mining:

MSI RX 470 GAMING X 4GB

Gigabyte RX 470 G1 GAMING 4GB

Kojih 5 da kupi (od ova 2 navedena modela isključivo)??? GA mu je nabavno 3€ jeftiniji od MSI...

Pomozite da prelomi čovek.
HVALA UNAPRED!

Poslednja izmena:
Ok.
Biće mu preporučen MSI. Inače je intenzivno razmišljao o MSI grafikama :)

Potrebna HITNA pomoć:

- Naime, drugar mora da se odluči, danas do 10h, između sledećih modela grafika za mining:

MSI RX 470 GAMING X 4GB

Gigabyte RX 470 G1 GAMING 4GB

Kojih 5 da kupi (od ova 2 navedena modela isključivo)??? GA mu je nabavno 3€ jeftiniji od MSI...

Pomozite da prelomi čovek.
HVALA UNAPRED!

Ga ne znam. MSI radi oko 26.5MHs na 1125/1900 sa mod biosom, na 930mV rade i na ETH-u vuce iz zida ispod 600W cela masina sa 5 kartica. Moze i nize gpu voltage ali zbog lake promene algoa sam malo dodao. Memorija se ne hladi hladnjacima niti backplateom pa treba u fan profilu aktivirati opciju da vent radi stalno, jer se gpu skoro i ne greje, vent uglavnom ne radi ako je na default podesavanju. Ja sam generalno veoma zadovoljan tim kartama i pored manjeg hasha, prilicno jeftino kopanje.

MSI rx 470 8GB varijantu imam ja i rade ekstra. Ventilatore sam ručno postavio na 30%
VGA ROM nisam modovao i za ZECa mi je 1224/1875 pa imam oko 190sol/s po kartici.

Koje strapove si kopirao u ROMu koji je modovan? Strapove od 1500 ili 1625?

MSI rx 470 8GB varijantu imam ja i rade ekstra. Ventilatore sam ručno postavio na 30%
VGA ROM nisam modovao i za ZECa mi je 1224/1875 pa imam oko 190sol/s po kartici.

Koje strapove si kopirao u ROMu koji je modovan? Strapove od 1500 ili 1625?

Strapove koji pocinju sa 777, ne secam se na kojoj freq. su bili a nisam u mogucnosti da sada proverim.

I uzmite u obzir da msi laze za 10c, dok npr g1 ima backplate

Sto se tiče rasprave o napajanjima i ja sam za opciju da se na 750w stavi i 6 kartica, pa ce bar diff biti manji kada izadje neki drugi algo ili dual :) a za one sto traze dokaze i matematiku npr fingon je lepo izvukao brojke na solo eth ili zec. Sve to naravno pada u vodu ako se kopa dual ili neki gpu+mem algo gde 470 povuku i preko 180w,a 480 vuku preko 200w sa sve undervoltom i smanjenim taktom da ne ugrozi kopanje, tj dodatno smanjivanje takta i voltaze na takvom kopanju moze biti i oko 200W za 480 i nekih 170w za 470 ali NE MOZE manje. Ako neko ne veruje ne mora ni da cita ovaj moj post, a ni da me demantuje.
2 napajanja mogu stvoriti vise problema nego koristi i po meni ima smisla samo ako se kupe 2 š napajanja od po 70e, jer vec za 200e mogu se kupiti kvalitetnija napajanja od 1000,1200+w, tako da je ne vidim onu racunicu da je 2 napajanja isplativije od jednog jaceg ako se ide na kvalitetnija napajanja. Ali je i onda pitanje ako se kupi 2 jeftinija da li je vredela usteda od 50e na napajanju i ne iskoriscenje jedne ili vise grafika ili cekanje dok ne stigne drugo napajanje, posto se ovde prica o skidanju kartica i odlaganja u fioku kada se pojavi drugi algo. Doduse ako se gleda trenutna isplativost i kopanje samo dok je isplativo onda ne treba ni razmisljati.
Ali napisah svako ima svoje argumente i ubedjenja, ne kaze se dzabe misljenja su kao d.pe, svako ga ima i svakom tudje smrdi. Kupite onako kako mislite da treba i nemojte da slusate nikog osim sebe i mirna bosna :)

MSI ne laže za 10C nego AfterBurner očitava drugu temperaturu u odnosu na Sapphire ;)
Backplate je dobra stvar ako se postavi kuler koji će hladiti taj Al dok se sama Al ploča nenormalno zagreva tako da je MSI svakako hladniji obzirom da nema BackPlate.
Ovo govorim iz ličnog iskustva.
Prijatelj, ovde sa foruma, ima 3 riga. Na jednom su 6 MSI rx 470 4gb, na drugom Sapphire N+ 470 4GB i treći je kombinovani.
Svaki rig mu ima merač realne potrošnje na utičnici u zidu i 5 Safirki troši struje, klok za klok sa naponima takođe, koliko ceo rig od 6xMSI što mu je manje od 600W (mislim da je oko 585W za ceo rig) pa kako ko to vidi...
Sve je stvar ukusa...

super, ce kupis moje msi 470 8gb? :) moze i trampa za safir ili bilo koje druge, sve gledam da ih menjam al me mrzi da postavljam oglas, ako neko hoce neka se javi na pp.

e tu je bolji msi :) asus je bolji ako ne uzmes u obzir efektivni napon na kome rade karte nego ab(znaci ono u ab gde podesis -96) jer ce asus klok za klok i napon trositi manje, msi ce biti bolji jer ce svakako ab prikazivati drugacije temperaturu. Detaljnije ce ti objasniti clan neogeo. Problem sa asusom zbog njegovog biosa je samo sto duze vremena treba da se pronadju stabilna podesavanja.

Poslednja izmena:
@MarkoZ još samo da si napisao kakve to probleme mogu napraviti 2 napajanja od 750w.

Da, i opet, 2 napajanja od 750w istog proizvođača i iste kategorije su jeftinija od 1 napajanja 1200W od istog tog proizvođača i iste kategorije.
Uz sve to daju i veću realnu snagu i imaju veću preprodaju cijenu.

Tesko je objansiti nekom kome je struja = struja, veze dve zice i onda svima preporuci da rade isto....... sa dva napjanja treba odraditi raspodelu snaga,kao i paziti da isto napaja i extender i kartu i da se ne mesaju naponi, trakaste extendere ne bi trebalo koristiti, itd takodje treba i resiti princip paljenja takvog rig-a
Jednostavno takav poduhvat nije za nekog ko ne zna o struji nista a to je 99%

MSI ne laže za 10C nego AfterBurner očitava drugu temperaturu u odnosu na Sapphire ;)
Backplate je dobra stvar ako se postavi kuler koji će hladiti taj Al dok se sama Al ploča nenormalno zagreva tako da je MSI svakako hladniji obzirom da nema BackPlate.
Ovo govorim iz ličnog iskustva.
Prijatelj, ovde sa foruma, ima 3 riga. Na jednom su 6 MSI rx 470 4gb, na drugom Sapphire N+ 470 4GB i treći je kombinovani.
Svaki rig mu ima merač realne potrošnje na utičnici u zidu i 5 Safirki troši struje, klok za klok sa naponima takođe, koliko ceo rig od 6xMSI što mu je manje od 600W (mislim da je oko 585W za ceo rig) pa kako ko to vidi...
Sve je stvar ukusa...

Moze Nitro da trosi isto ili manje od MSI 470 4GB samo treba znati spustiti napon uz pomoc AB i Clay miner-a. Procitati Claymore TXT uputstvo i malo eksperimentisati ;)

Tesko je objansiti nekom kome je struja = struja, veze dve zice i onda svima preporuci da rade isto....... sa dva napjanja treba odraditi raspodelu snaga,kao i paziti da isto napaja i extender i kartu i da se ne mesaju naponi, trakaste extendere ne bi trebalo koristiti, itd takodje treba i resiti princip paljenja takvog rig-a
Evo zna majsta o struji mnogo i kategoricno ne za dva napajanja. Ako neko zeli i ako on bude hteo neka objasni zasto to nije ok a ja mu slepo verujem iako je meni objasnio.

Poslednja izmena:
@MarkoZ još samo da si napisao kakve to probleme mogu napraviti 2 napajanja od 750w.

Da, i opet, 2 napajanja od 750w istog proizvođača i iste kategorije su jeftinija od 1 napajanja 1200W od istog tog proizvođača i iste kategorije.
Uz sve to daju i veću realnu snagu i imaju veću preprodaju cijenu.

Napajanja od 750W nisu zgodna zbog broja konektora. Da bi 2PSU rig uspesno radio, potrebno je s glavnog napajanja poterati plocu, ekstendere i barem 2 karte kako bi opterecenje koliko-toliko bilo izbalansirano. Problem nastaje u povezivanju 4 karte na sekundarno 750w napajanje koje uglavnom ima PCI-E konektore za 2 karte (u slucaju da su 2x6 ili 6+8 ili 2x8 karte, moraju se koristiti molex-PCI-E adapteri koji su cesto sumnjivog kvaliteta). Ovo je sve mnogo lakse u slucaju RX serije koja ima jedan PCI-E konektor za napajanje ali na stetu razmaka izmedju karata ukoliko s jednim PCI-E kablom hocemo da napojimo dve karte. Flat eksetenderi rade bez greske na 2PSU rigovima, povezano na gore opisan nacin.

Vrh Dno