Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Verovatno ce leti da przi jaja na napajanju :p

I sad dodje novajlija, procita 850w dovoljno za 4 grafe, kupi, komsija mu sklopi, ovde mu pomognu da pusti u rad i sve to spali jer ne zna da undervoltuje i ispipa rig da li se nesto greje, i onda dodje ovde i pocne da nam cestita novu godinu :p

850W*0.85=722w, znaci da ti to napajanje radi na 90%+, kad dodje leto to napajanje ima da ti izgori ruku kad ga pipnes, nekom je to ok, meni nije

Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока

netacno

I sad dodje novajlija, procita 850w dovoljno za 4 grafe, kupi, komsija mu sklopi, ovde mu pomognu da pusti u rad i sve to spali jer ne zna da undervoltuje i ispipa rig da li se nesto greje, i onda dodje ovde i pocne da nam cestita novu godinu :p

850W*0.85=722w, znaci da ti to napajanje radi na 90%+, kad dodje leto to napajanje ima da ti izgori ruku kad ga pipnes, nekom je to ok, meni nije

Upravo sam to hteo da napišem....mnogi zaboravljaju da nismo svi IT i elektro stručnjaci (što svakako nije vaša greška) ali zbog toga budite umereniji u tvrdnjama...;)

edit:
Još ako novajlija kasnije "nadogradi" rig sa jačim kartama...veselje može da počne..

Poslednja izmena:
850W*0.85=722w, znaci da ti to napajanje radi na 90%+

Da ponovim:

Ne, napajanje će svakako dati 850W. Koliko će uzeti iz priključnice, zavisi od njegove efikasnosti.

Ako ne može da da 850W, onda nije dobro napravljeno.

Poslednja izmena:
sta god da uradi sa 280x ili 380(4 komada) i da pokrece na defaultu naponu napajanje nece spaliti,ni sada ni u buduce,a uskoro dolaze grafike u 14nm pa ce biti jos manja potrosnja

nesicu,tacna racunica je
630*0.85=535w,e toliko je optereceno napajanje sa 4 graficke

Upravo sam to hteo da napišem....mnogi zaboravljaju da nismo svi IT i elektro stručnjaci (što svakako nije vaša greška) ali zbog toga budite umereniji u tvrdnjama...;)

edit:
Još ako novajlija kasnije "nadogradi" rig sa jačim kartama...veselje može da počne..

Ovde mi pisemo jasno i precizno Eth i 4x R9 380 sa spustenim naponima, ponovljeno vise puta, a ko nece da cita nek sto se tice mene pusta 4X r9 390 i to nek dize napon i pusti scrypt nek kopa...
Ono sto ja tvrdim stojim iza toga 4X r9 380 sa spustenim naponom i kopanje eth-a opusteno radi na 850w napajanjima sa gold certifikatima CM v850, evga crosair i slicni.

Ovde mi pisemo jasno i precizno Eth i 4x R9 380 sa spustenim naponima, ponovljeno vise puta, a ko nece da cita nek sto se tice mene pusta 4X r9 390 i to nek dize napon i pusti scrypt nek kopa...
Ono sto ja tvrdim stojim iza toga 4X r9 380 sa spustenim naponom i kopanje eth-a opusteno radi na 850w napajanjima sa gold certifikatima CM v850, evga crosair i slicni.

sto je najbolje od svega radi 4x380 gigabyte g1 na cx 750w (o cemu sam vec pisao) mislim nekih 6meseci,naravno ovo ne savetujem pocetnicima...naravno takt 990/1500 1v ili cak nesto nize sto zavisi od asic-a kartice

U biti, od ASIC-a ne zavisi najniži napon za rad, tj. zavisi, ali ne na taj način. Viši ASIC samo podrazumeva niži defaultni (fabrički) napon i ništa više. To nema veze sa tim, koliko je neki čip sposoban da radi na tom i tom naponu.

Poslednja izmena:
ma da druze razumijem imam i ja karte mjerim probam itd, konkrento kod mene nisu gigabyte neko sapphire nitro taktovi 1010/1450 1v (napon zavisi od asica) ali sve radi bez problema vrti se potrosnja oko 600w.
Pocetnici ako imaju para nek uzmu jace komponente i nek se uce najbolja skola je praksa ;)

@sam ove 380 i ne mogu da ocitaju asic ono sto sam ja primjetio ona koja ima nizi def. napon moze se spustiti na 1v i ispod a one koje imaju vise def napon nece ispod 1v.

Poslednja izmena:
@matrixxu
Hvala...

@goldi
Samo sam se nadovezao jer godinama pišemo i da se u krypto ulaže samo onoliko koliko si spreman da izgubiš pa opet neki dodju i kukaju jer su poslušali kolege koji su bili previše optimisti i tvrdili da će cena u $ biti mnogo veća a desilo se suprotno...

Napajanje od 850W daje 850W, a iz mreže uzima 10-15% više u zavisnosti od efikasnosti, dakle od 950-1000W.

To što kvalitetna napajanja zaista mogu da rade na maksimalnoj snazi 24/7 ne znači da se taj režim može preporučiti.
Pogotovo što se taj podatak odnosi na temperaturu od 40°C (u praksi zaštita će dozvoliti i 50°C) koja se lako prebacuje u letnjim uslovima, a da ne pominjem uslove u kojima u prostoriji ima mnogo više od tog jednog napajanja.

Poenta je u tome da se napajanje dimenzioniše komotno, a to znači da se računa koliko kartica može maksimalno da disipira, a ne koliko je gaming peak ili koliko eth optereti.

Dakle 1000W za napajanje je rudarski optimum. Ako neko ide na high end karte koje disipiraju 300W onda to mora biti 1200+W.

Poslednja izmena:

ovo nije egzaktno nista kako tvrdite ako malo pazljivije posmatrate skokove napona videcete da nisu svaki put isti pri undervoltovanim kartama kada pravi dag popravlja ga itd. pored toga ove karta imaju dinamicku promenu voltaze samim tim i potrosnje i ne moze da se tvrdi trosi tacno toliko nego eventualno u nekim granicama, ovo prvo sto si naveo napajanje je najbolje na papiru eno ga na reklamaciji ugasilo je racunar pri pokusaju rada sa 4x380 pri pravljenju daga tehnicki je odreagovalo kako treba i najbolje je kad se ugasi a kasnije je prestalo da radi sa 3karte i kraj, ovo sto nesic objasnjava su neki ekstremni slucajevi stoji to u teoriji da ono treba sat, dva ili dan da radi i na 900W ali u letnjim uslovima sve se greje od samih komponenti napajanja, kablovi, spojevi na kartama, plocama itd. i moze zbog tih drugih stvari da dodje do najgoreg. To sto se vama nije desilo ne znaci da je to tako spajaju se komponente od hiljadu proizvodjaca i tvrditi to je bas tako je malo pretenciozno. Ovi koji pocinju neka spoje 3x380 i undervoltuju radi sigurnosti ta jedna karta im nece nista znacajno doneti a kasnije kad steknu iskustvo neka eksperimentisu.

Pa napisao sam oko 600w nije znaci tacn0 uzmi opseg nek bude 600-650w opet to druze 850w bez problema nosi, sto se tice to sto je napajanje crklo crkne i crosair i EVGA I CM svi crkaju nije nista imuno na kvar, ali jedna lasta ne cini proljece ako je tebi crklo u stotine ljudi radi bez problema, ne moze se na osnovu jednog crknutog generalizovati da ne valja.

Pa napisao sam oko 600w nije znaci tacn0 uzmi opseg nek bude 600-650w opet to druze 850w bez problema nosi, sto se tice to sto je napajanje crklo crkne i crosair i EVGA I CM svi crkaju nije nista imuno na kvar, ali jedna lasta ne cini proljece ako je tebi crklo u stotine ljudi radi bez problema, ne moze se na osnovu jednog crknutog generalizovati da ne valja.

eno lik je prodavao v1000 na kp za 50e jer mu crklo,a eto rade 30+ rigova sa cx750 vise od 6 meseci sa 4*380...nema pravila

Paradigma je sve reko, za kopanje je 1000W zakon pogotovu ako kopate sa vent hladjenjem, ja mogu da se igram kad mi je sve pod vodom ali i tada se vidi koliko disipiraju i karte i napajanja. Problem je u tome sto vam je tesko da nadjete napajanja od 1000W u Srbistanu a da ne govorim o ceni pa ste silom prilika osudjeni na 850W. Ako zelite ozbiljno i dugo da kopate 1000W i voda i terate sve na max koliko mozete da izvucete iz karte, ne razmisljate sta cete da kopate. Ne zaboravite sad je sve OK ali kad dodje leto za jedno mesec dana posto se sve pomerilo bice stucanja, padanja i paljenja.

ma naravno nema pravila.
@gaca pitanje je hocemo li imati sta kopat ljeos ;)

Poslednja izmena:
Paradigma je sve reko, za kopanje je 1000W zakon pogotovu ako kopate sa vent hladjenjem, ja mogu da se igram kad mi je sve pod vodom ali i tada se vidi koliko disipiraju i karte i napajanja. Problem je u tome sto vam je tesko da nadjete napajanja od 1000W u Srbistanu a da ne govorim o ceni pa ste silom prilika osudjeni na 850W. Ako zelite ozbiljno i dugo da kopate 1000W i voda i terate sve na max koliko mozete da izvucete iz karte, ne razmisljate sta cete da kopate. Ne zaboravite sad je sve OK ali kad dodje leto za jedno mesec dana posto se sve pomerilo bice stucanja, padanja i paljenja.

voda je zakon ali bi bas trebalo mnogo vodenih blokova,mada sam cuo da je neko to odradio sa jako puno kartica i da to sve jako lepo radi...

Drugari potrebna pomoc strucnjaka, nisam uspeo da undervolt-ujem one Sapphire R9 290 trixx, preko bilo kog programa, bilo koja i bilo koja verzija,
cim mrdnem voltazu automatsko zabode rig, samo black screen, a kad sam probao preko atiflesher-a kartica nije htela da se boot-uje pa sam prebacio na bios 2, to je samo slucaj sa r9 290, sve ostale kartice sam fleshovao bez problema :mad:

Moze

Poslato sa P6-U06 uz pomoć Tapatoka

Hvala za odg, imao sam ih odavno pa zaboravih, trazim po temi pa mi izbacuje slike rigova :)

Moze vaporx bas da se undervoltuje u vbe7 ispod 1V i da radi bez problema . Ja sam dualx 7950 undervoltovao u vbe7 stabilno na 1.069 v...moze jos dole sigurno ali nemam volju da se cimam jer mi je ovo ok skroz.

iskren da budem uvek kad sam nesto kopao do sad koristio sam iskljucivo bat file i podesavanja u njemu, nikada nisam cackao confg, gledao ga jesam i studirao ali nikad nisam pomocu njega podesavao parametre, ili sam u bat-u stavljao podesavanja ili preko AB, ceprko sam po tom nicehashe mineru i svugde u conf fajlu nasao da je temp target 75C sto se meni nikako ne svidja....probacu malo da se igram da vidim koji od tih silinih minera ustvari radi radnju pa tako i spustiti temp target, ili ako je vec neko cacko nek kaze koji je conf fajl upitanju :D

iskren da budem uvek kad sam nesto kopao do sad koristio sam iskljucivo bat file i podesavanja u njemu, nikada nisam cackao confg, gledao ga jesam i studirao ali nikad nisam pomocu njega podesavao parametre, ili sam u bat-u stavljao podesavanja ili preko AB, ceprko sam po tom nicehashe mineru i svugde u conf fajlu nasao da je temp target 75C sto se meni nikako ne svidja....probacu malo da se igram da vidim koji od tih silinih minera ustvari radi radnju pa tako i spustiti temp target, ili ako je vec neko cacko nek kaze koji je conf fajl upitanju :D
Ja lepo govorim da kartama nece nista biti ni na 85 sto ce se verovatno desiti na 35 vanjske ako imas dva tri riga u sobi.

Možda neće biti sa gpu ali će zato ventilatori brzo da prosviraju...

namesti temptarget izmedju 68-70 C i lto je to

Nazad
Vrh Dno