Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Jel moze predlog stabilne voltaze i koje klokove dobijate
1. za dualx 280x (na kojem biosu) i
2. Dualx 7950

1. 930/1000@1037mv, 650khs. stock 040 i stiltov 041 bios isto rade. asic 61.4
2. ako ti nešto znači dualx 280 1000/1000@1050mv, 610 khs, asic 58.7

Ja sam 280x vec andervoltovao pre par dana, fora sa andervoltom je odlicna, manja potrosnja a i temperatura.
Ostali mi dva riga koje bi takodje trebao da andervoltujem.
Zna li ko stabilne biose i klokove:
1. Asus 7959
2. MSI Tf3 7950
3. MSI 7850
Hvala

htedoh reci Asus 7950 :)

za ovo 2.hvala, ovo za 280x mi je malo iskreno...ne bi pravio veliki kompromis oko hrate-a mozda 710-720 najmanje

Ne bih ni ja ali to je silom prilika jer izgleda da nije sve ok sa hlađenjem na toj karti... Temperature bolje da ti ne pričam :)

Računaj da ti za 700 treba 1010/1500, 950/1250 je 660, 980/1250 oko 680... To su neke međuvrednosti pa proceni. Za to što ti treba ćeš morati 1030/1500

Inače imam i vapor koji ima još lošiji asic ali radi na nižem naponu nego taj dualx

Poslednja izmena:
ja ga guram na stocku vec 6 meseci pa rekoh ide toplo vreme...islo je na 1050/1500-730 ali sada je pretoplo...u medjuvremenu sam nasao bios 0.41 koji na 1120 sa 1050/1500 daje 730, tempovi 75 maks, ventovi 60%

Šta znam, ne volim da solim pamet ali mislim da su to jake temperature i obrtaji za ovo vreme... Šta ćeš kad bude 15-20c više nego sad

bilo je i proslo leto, paljenje kineskih ventova :) ili smanjenje hrate-a na kraju krajeva :)

Prosto racunajte rig sa 4x280x, sto je naj optimalnije, vam je 1KW +- 10% to znaci tri po fazi, to je optimum za jednu prosecnu kucnu instalaciju

Moze li sha 3 da se kopa sa 2gb rama ako imam 4x270. Win7

Evo uspeo sam preko VBE7 da smanjim voltaze na 4x280x po rigu,tako da iz zida vuku 980w a kopaju 710, tempovi su od 65 do 75 maks, obrtaji 60%, vanjska temp 25!

Na 4x7950 po rigu sam spustio na 1.069 i vuku oko 820w iz zida, 610 kopanje, 60% ventovi, tempovi od 65 do 75 stepeni. Sve je u centosu i lepo radi.

Ako nekome treba pomoc tu sam :)

Problemi sa ventilatorima :(

Pretpostavljam da neko ovde ima iskustva sa rasturanjem ovoh malih zujalica od ventilatora koji se pokvare ako ih mrko pogledas :)

Kako rasturiti i dobro podmazati i da li je uopste to moguce a da se nesto ne osteti i polomi?

U pitanju su modeli 280x, konkretno dual-x i msi 3G. A imam i neke starije grafike s istim problemom i slicnim ventilatorima.

Problemi sa ventilatorima :(

Pretpostavljam da neko ovde ima iskustva sa rasturanjem ovoh malih zujalica od ventilatora koji se pokvare ako ih mrko pogledas :)

Kako rasturiti i dobro podmazati i da li je uopste to moguce a da se nesto ne osteti i polomi?

U pitanju su modeli 280x, konkretno dual-x i msi 3G. A imam i neke starije grafike s istim problemom i slicnim ventilatorima.

to su verovatno oni isti likovi sto kazu da nije mnogo kad se vent vrti na 60-70% i da slobodno to moze i na 80% i da im buka ne smeta a ja kad kazem cuvajte ventove trebace vam onda dobijem salvu kojekakvih obrazlozenja kako su ventovi najmanji problem i sl....
problem je vrlo ozbiljan jer se ovi novi ventovi jako tesko rasturaju radi odrzavanja (ciscenja i podmazivanja) i tokom rasturanja lako moze da dadje do fizickog ostecenja a onda zbogom garancijo....

Jos ni leto nije stiglo a vec problemi s ventilatorima? :)
Samo kupujte najjeftinije karte i udrite sto vec napon i sto veci klok, tako je najbolje jer ce pre da se otplate.

@Bojan Kolega, da nismo 1000x pricali pa ajde i da se sazalim nekako. Onako lepo objasnjavamo ljudima godinu dana a ispadamo grbavi a pritom i glupi jer oni prave vise od nas.

Ne vredi skup je neki vent 12cm ili 14-ica od 1000 din koji ce da duva u karte.

Pozdrav, sasatavljam neki rig i imam problem jer nece sve karte da rade. Rig se sastoji od 4 graficke karte R9 280x Sapphire, 3 karte su dualX modeli, 1 karta je toxic model. Kada sve povezem i upalim rig, 3 dual-x karte krenu normalno da rade, dok toxic model u startu krene da okrece ventilatore na 100% i nece da pocne da kopa. Pretpostavljam da je problem do verzije biosa na toxic karti.
Da li je neko imao ovaj problem?

Koja je ploca u pitanju?

to su verovatno oni isti likovi sto kazu da nije mnogo kad se vent vrti na 60-70% i da slobodno to moze i na 80% i da im buka ne smeta a ja kad kazem cuvajte ventove trebace vam onda dobijem salvu kojekakvih obrazlozenja kako su ventovi najmanji problem i sl....
problem je vrlo ozbiljan jer se ovi novi ventovi jako tesko rasturaju radi odrzavanja (ciscenja i podmazivanja) i tokom rasturanja lako moze da dadje do fizickog ostecenja a onda zbogom garancijo....

Ti koji kazu da brzina od 60-70% vrtnje ne smeta su u pravu za kartice 5xxx i 6xxx serije, pogotovo za kartice sa jednim vecim ventilatorom. Jednom u tri meseca ocistiti lopatice od naslaga da se ne osteti ventilator zato sto nije dobro balansiran i to je to. Za nove serije samo ove katrice sa trostrukom sirinom imaju dobre ventilatore koji ce raditi dugo i pouzdano ako se redovno ciste.

Ovi sto dolaze na ovim Dual-X i MSI 280x modelima su blago receno katastrofa. Posle sedam dana neki vec pocinju da usporavaju bez nekog forsiranja sto je totalno sumanuto.

Jos ni leto nije stiglo a vec problemi s ventilatorima? :)
Samo kupujte najjeftinije karte i udrite sto vec napon i sto veci klok, tako je najbolje jer ce pre da se otplate.

@Bojan Kolega, da nismo 1000x pricali pa ajde i da se sazalim nekako. Onako lepo objasnjavamo ljudima godinu dana a ispadamo grbavi a pritom i glupi jer oni prave vise od nas.

Neki su preziveli vec dva leta i sada su malo u problemu :)

Ja se uopste ne zalim nego sam postavio konkretno pitanje i nadao se nekom konkretnom odgovoru ali koliko vidim nista od toga, samo prazne price ....

Pitanje je da li je neko uspesno rasturio te ventilatore i propisno ih podmazao jer je to fabricki jako lose uradjeno i "suvi" i zato brzo propadaju.

@cacanin Ne vrede nista ti ventilatori i ucinak im je los do katastrofalan. Probao i sa onima od 8, 12, 14 i 20 cm i rezultat nije ni blizu ocekivanom.
CM od 20cm su posebno razocarenje a kostaju 1800 dinara komad!

Ja sam na jednoj svojoj skinuo plasticni oklop sa ventovima, promenio pastu, stavio dve polovne osmice (neke matore iz napajanja), pricvrstio ih na hladnjak, spojio na molex na 12v i hlade potpuno isto kao i original. Uskoro planiram da kupim jos tih osmica, pa da promenim sve sto moze da se menja, em stedim original ventove, em je investicija oko 100 din po ventu :)

Ko sto rece saj ispadosmo grbavi a kad dodje leto ima da bude kuku i lele....
glavno je to da ako zelite da sacuvate ventove neki normalan rpm je oko 30% sve preko dovodi do ubrzanog habanja, ja imam karte jos iz 2011 (5850 ice) koje i dan dana lopataju i ni na jednoj nije crko vent, na stranu i odrzavanje i ciscenje i podmazivanje najveci spas je sto manji RPM i to je to, gpu slobodno moze da radi na 75C ali vent na 75% je onaj koji umire vrlo brzo (pogotovo ovi novi)...

sto se tice rasturanja ja sam razvaljivao ventove na XFX 7950, ostalo sam rasturao na 5xxx seriji i mogu da kazem da je za podmazivanje najzgodniji vent na MSI 5850 CYCLONE jer nazad ima gumeni cep, sve se ostalo se rastura na polugu (SNAGU) a to treba tek radeti kad prodje garancija jer rizikujete neki lom.

Poslednja izmena:
Gaspar, ako ne mozes da rasturis vent na bezbedan onda makar uzmi ulje za finu mehaniku i sipaj odozdo u vent. Maramicom pokupi ono sto iscuri i to je to, produzices im zivot.

Ja sam na jednoj svojoj skinuo plasticni oklop sa ventovima, promenio pastu, stavio dve polovne osmice (neke matore iz napajanja), pricvrstio ih na hladnjak, spojio na molex na 12v i hlade potpuno isto kao i original. Uskoro planiram da kupim jos tih osmica, pa da promenim sve sto moze da se menja, em stedim original ventove, em je investicija oko 100 din po ventu :)

To je najbolja solucija koju sam do sada nasao, jos ako nadjes dovoljno tih osmica iz starih kineskih napajanja to je tek super. Oni se vrte na velikim brzinama i imaju veliki pritsak i rade bolje od ovih originalnih ventilatorcica. Tu je jedini problem sto je na nekim modelima, konkretno da ovom Dual-X 280x modelu tesko skinuti tu plastiku jer da bi se skinula prakticno treba skinuti ceo hladnjak sto nije solucija dok su grafike u garanciji.
Moracu da se pozabavim i napravim neki alat da bih eventualno poskidao maske i stavio dobre stare kineze :)

Ovi novi, fensi ventilatori su uglavnom svetleca ****** i nemoj neko da ih kupuje badava. Sve sam ih probao i svi su uglavnom losi do katastrofalni.

Poslednja izmena:
@ [SAJ]ber Kurajber
To donekle pomaze ali nije neko resenje jer se unutra skuplja djubre i opet ne rade kako treba, usporeni su.
Ali apsolutno je dobro resenje u nedostatku boljih

To je najbolja solucija koju sam do sada nasao, jos ako nadjes dovoljno tih osmica iz starih kineskih napajanja to je tek super. Oni se vrte na velikim brzinama i imaju veliki pritsak i rade bolje od ovih originalnih ventilatorcica. Tu je jedini problem sto je na nekim modelima, konkretno da ovom Dual-X 280x modelu tesko skinuti tu plastiku jer da bi se skinula prakticno treba skinuti ceo hladnjak sto nije solucija dok su grafike u garanciji.
Moracu da se pozabavim i napravim neki alat da bih eventualno poskidao maske i stavio dobre stare kineze :)

Ovi novi, fensi ventilatori su uglavnom svetleca ****** i nemoj neko da ih kupuje badava. Sve sam ih probao i svi su uglavnom losi do katastrofalni.

Pa i moje graficke su u garanciji :) samo sto nema nikakvih nalepnica i stikera, tako da bez problema mogu da skinem hladnjak i plastiku sa ventovima sa njega. Taman je bilo i vreme da promenim pastu. Moraju grafe da se pripreme za leto :) a hvala bogu, polovnih osmica imas na kilo gde hoces.

@ [SAJ]ber Kurajber
To donekle pomaze ali nije neko resenje jer se unutra skuplja djubre i opet ne rade kako treba, usporeni su.
Ali apsolutno je dobro resenje u nedostatku boljih

Ne skuplja se toliko djubreta a i sam kazes da je vent suv. Ako ga ne podmazes ostace mu trajna ostecenja. Ovako ces mu drasticno produziti zivot, ali stvarno drasticno. Govorim iz iskustva. U krajnjem slucaju otvaranje ventilatora ces odloziti za bar 6 meseci, verovatno i vise ;)

Nema potrebe da skidas oklop ja sam na svojim dual-x samo skinuo ventove i stavio nove koji se naslanjaju na oklop. Jedino sto mi novi ventovi imaju mali cfm pa je temp isti kao i sa fabrickim ventovima oko 63C.

Vrh Dno