Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

pa zato samo i postavio pitanje jer mi je bilo cudno sto ste svi zapeli za menjanje biosa :)

Cgminer čita dobar napon,tako da verovatno nisi uspeo da undervoltujes

Da li ce modularno 950 W da izdrzi graficku ati 290x ili 290 na postojece dve safirke 7950?
I koja daje veci hash rate 290 ili 290X ?

290x daje vise od obicne 290 a to napajanje bi trebalo da gura te tri karte ako su im skinuti naponi ...

hvala ...koliko daje jedna a koliko druga? sad nisam siguran jesu li im skinuti naponi ili ne posto cgminer pokazuje jedno a trixx drugo...
ova 290x je skuplja dosta...
290x daje vise od obicne 290 a to napajanje bi trebalo da gura te tri karte ako su im skinuti naponi ...

290x ide do 950-1000KHs dok 290-ka ide na 840 Khs mozda malo vise ...

290x košta isto koliko i 3 kom 270 (non X) koje bacaju 1300-1350 Kh/s, još i ostane kusur za fin ručak u dobrom restoranu.
290x je krš investicija, kao i uostalom bilo kakav HW za kopanje u ovom trenutku (mislim na GPU-ove).

Za nekoga ko planira 5-6 kartica max, njemu je 270x odlican izbor.

A za nekoga ko zeli da gradi farme sa 20-30-50 kartice, 290x ce mu podosta ustedeti mesta. 6x 290x na jednu plocu = ~5,8Mh/s.

Sto da ne. I sad kad je ocajna isplativost nemas gde pametnije uloziti 20k-30k eura.

hvala ...koliko daje jedna a koliko druga? sad nisam siguran jesu li im skinuti naponi ili ne posto cgminer pokazuje jedno a trixx drugo...
ova 290x je skuplja dosta...

Ako ti se spuste temp i broj obrtaja, spustio si sigurno napon - jedini problem je da li trixx zapamti podesavanja nakon restarta na svim karticama.
Trenutno ti je bolje za pare koje si namijenio za kupovinu hardvera kupiti koine.

Ti misliš da je sad pametno praviti GPU farmu? :)

Ja sam upravo porucio 4 x r9 270 polovne karte sa garancijom 2,5g, cena karti oko 40% niza nego u prodavnici. Ovaj X11 algoritam je otvorio nove horizonte i mogucnost sirenja rudnika zbog duplo manje potrosnje u odnosu na LTC. U najgorem slucaju za 2-3 meseca cu izgubiti mozda 10% od onoga sto sam ulozio, tako da rizika gotovo i da nema.

hvala na savetu...ako tri 270 daju 1300Khs to je vise nego jedna 290x pa bi logicno bilo da njih uzmem...Ali u mom slucaju kad imam mesta za jos jednu karticu na ovome sto sad imam napajanju od 950W kontao sam da uzmem tu koja je najbolja...ako bih isao sa kupovinom recimo tri nove morao bih kupovati dodatno napajanje, hard, memoriju, procesor, maticnu... sad ne znam ni sam sta je bolje.

290x košta isto koliko i 3 kom 270 (non X) koje bacaju 1300-1350 Kh/s, još i ostane kusur za fin ručak u dobrom restoranu.
290x je krš investicija, kao i uostalom bilo kakav HW za kopanje u ovom trenutku (mislim na GPU-ove).

vise volim sam da iskopam :))) a na kraju ostade mi masina tj GPU-ovi :) a ako kupim novcice neke i oni riknu ne ostaje mi nista :)))
hm...a koji je to bios koji ubacujete i postoji li neki nacin da otkljucam postojeci bios ili tako nesto...za svaki slucaj...
Ako ti se spuste temp i broj obrtaja, spustio si sigurno napon - jedini problem je da li trixx zapamti podesavanja nakon restarta na svim karticama.
Trenutno ti je bolje za pare koje si namijenio za kupovinu hardvera kupiti koine.

Iskren savet, bolje kupi novčiće.
Ako riknu novčići kome ćeš da prodaš hardware? Mislim da nemaš predstavu koliko je R9 grafika prodato u Srbiji u poslednjih 6 meseci.
Takođe za tu grafiku trebaš i struju da plaćaš.

svako ima svoju taktiku.
neko misli da je pametnije uloziti u HW pa kopati sam, a neko misli da je pametnije kupiti novchice za sve pare.
najbolje onda pola pola kao univerzalan savet.

ja lichno da imam uslova, rokao bih josh hw...tj da sad imam 30k e, ko shto nemam, ishao bih 20k na hw i 10k u novchice.

ako prsne cela pricha novchici nece vredeti nishta, a grafe ce ici za neke pare, pa za 100e, 100e.

Poslednja izmena:
pa jasno mi je da je opsta pomama za grafikama svaki dan je sve vise kopaca sto vodi direktno u propast, po meni...jer naprosto cim se svi necega docepaju to nesto ima da rikne...o tome nisam razmisljao ako propadnu novcici svi ce da beze od grafika mozes ih baciti sve :)
Iskren savet, bolje kupi novčiće.
Ako riknu novčići kome ćeš da prodaš hardware? Mislim da nemaš predstavu koliko je R9 grafika prodato u Srbiji u poslednjih 6 meseci.
Takođe za tu grafiku trebaš i struju da plaćaš.

Pa ako na sve gledas sa tolikom dozom pesimizma,ko zna moze da otpocne i nuklearni rat, u tom slucaju ti ni novac nece puno znaciti.

Da se vratim onoj misteriji za undervoltovanje....pokrenem sad techpower gpu-z programcic on mi pokazuje na jednoj vddc 0,994 a na drugoj 1,056V? znaci li ovo da si i definitivno undervoltovane bez obzira sta miner pokazuje? ovo mi pokazuje pri zadatim vddc u trixx 1049 i 1068

to što miner pokazuje uglavnom nema veze sa životom. ako su ti pale temperature posle undervolta u trixxu, napon je smanjen.

i da te preduhitrim pošto ćeš verovatno po 432532. put pitati: da, možeš da ubaciš još jednu 290 na to napajanje i te 2 karte koje imaš :D

Ti misliš da je sad pametno praviti GPU farmu? :)

To da li je pametno ili ne, vise zavisi od okolnosti. Tacnije kako stojis sa strujom, nabavkom hardvera itd...

Po meni se vise isplati kupiti novcice, ali opet ima i tu rizika.

Neko ce se opredeliti za rudarenje, dizati mesecno MEGA platu i uzivati. Kasnijee ako punke, rasprodati hardver i u debelom je plusu.

Neko ce uloziti u kriptovalute, zaboraviti da je dao pare nekih ~godinu, dve, kasnije podici lovinu i to je to. Ali svaki rizik ima cenu, tako i ovo.

Ulagati u ASIC je po meni cist promasaj, jeste da on trosi malo struje, efikasniji je od graficke ali racunaj koliko meseci ti treba da ga otplatis. I ako rikne-rikne, ko ce ti to popraviti? Na kraju, ako zelis da ga prodas, jel mislis da je jednostavno naci kupca?

Sve u svemu, ja sam planirao prosiriti gpu farmu ali cu taj novac investirati u BTC stek i zakopati negde.

da li je recimo dobra taktika gomilati novcice cekati skok prodati i sve menjati za btc? na kraju je sigurno da ce opstati btc, ltc i jos nekoliko valuta...poenta svih ovih shitcoina je da se dodje do btc....valjda. i sta kad se iskopa i poslednji btc :p

Ne znam odakle ti ta MEGA plata?
Pazi pričamo o mining-u, ne o trading-u.
Ok mega plata svakome je drugačija percepcija... ali ja ne vidim gde je tu računica? Ja trenutno imam 12MH/s scrypt snage.
Račun za struju na scrypt-u oko 230 EUR uz sve optimizacije (mašine na 3 lokacije, undervolt) izađem na ~1.5 BTC mesečno maximum. To je trenutno ~640USD odnosno ~460EUR. Dakle neto zarada 230 EUR. Šta još kad uračunamo amortizaciju, radne sate itd. :D.
E sad ti izračunaj koliko ti treba para za 12MH/s farmu u ovom trenutku i kad ćeš krenuti da praviš pare. U januaru sam kopao 2-2.5x više BTC-a i vrednost je bila ~800USD... to je već druga priča.

Naravno, ja sve ovo radim iz drugih razloga... neću prodavati BTC za keš ispod 2000USD :).

Poslednja izmena:
a kako dodjes do tih 1.5btc mesecno ;) tradingom ili miningom btc? siguran sam ovo prvo...
Ne znam odakle ti ta MEGA plata?
Pazi pričamo o mining-u, ne o trading-u.
Ok mega plata svakome je drugačija percepcija... ali ja ne vidim gde je tu računica? Ja trenutno imam 12MH/s scrypt snage.
Račun za struju na scrypt-u oko 230 EUR uz sve optimizacije (mašine na 3 lokacije, undervolt) izađem na ~1.5 BTC mesečno maximum. To je trenutno ~640USD odnosno ~460EUR. Dakle neto zarada 230 EUR. Šta još kad uračunamo amortizaciju, radne sate itd. :D.
E sad ti izračunaj koliko ti treba para za 12MH/s farmu u ovom trenutku i kad ćeš krenuti da praviš pare. U januaru sam kopao 2-2.5x više BTC-a i vrednost je bila ~800USD... to je već druga priča.

Naravno, ja sve ovo radim iz drugih razloga... neću prodavati BTC za keš ispod 2000USD :).

E pa zato sam i napisao da zavisi od okolnosti.

Oni koji ne placaju struju (pri tom ne mislim na kradju), nemaju nekih specijalnih troskova. Ako jos dodjes do jeftinog hardvera(primera radi sada je ok kupovina jer su cene niske), onda ne moras racunati amortizaciju jer ces ih moci prodati za slicnu cenu, buduci da su kupljene izuzetno jeftino.

Trgovinu ne uplocem ovde, to je sasvim druga delatnost. Jos jedna bonus u miningu je ako pecas novopecene novcice, rudaris ih od starta i istreses se kada izadju na berzu. Ali dobro, to vec zahteva vreme i posao.

Za nase uslove, mega plata je i 60,000 RSD, a ona se itekako moze zaraditi miningom. ;)

Nazad
Vrh Dno