Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Na 270x stavljate molexe na ekstenderu prikljucene ili jok? Ss 860km napajanje, AsRock Pro btc h61 ploca, msi 270x gaming kartice.

Imam i dvije safirke 270 bez molexa ekstenderi , dal da ih mijenjam? Chieftec BPS 850 ih gura.

Ja imam 3 x asus R9 270, 2 x sapphire R9 270 i jednu Dual-X R9 280X. Rade bez problema nesto vise od tri meseca na ekstenderima bez moleksa, jedino je R9 280X na jednom sa moleksom. (maticna je MSI Z77A-G45, napajanja su dva CM B700)

Prosle nedelje sam kupio jos 3 x sapphire R9 270 koje rade tek jedno 6 dana ali i one na ekstenderima bez moleksa rade bez problema. (maticna H61 Pro BTC i napajanje CM B600)

Mislim da neces imati problema sa ovim bez moleksa za R9 270X, pogotovo na toj maticnoj. Za R9 270 je mozda ipak bolje sa moleksom.

Poslednja izmena:
270x ima obicno 2x 6pin konektor, i za njega ne treba molex. 270 obicnu sa jednim 6 pin napajanjem terati bez molexa, to je bas poziv na problem

Na 270x stavljate molexe na ekstenderu prikljucene ili jok? Ss 860km napajanje, AsRock Pro btc h61 ploca, msi 270x gaming kartice.

Imam i dvije safirke 270 bez molexa ekstenderi , dal da ih mijenjam? Chieftec BPS 850 ih gura.

Ja imam 4x 270x Asus DC2T i imam 4 ekstendera sa moleksima koje sam planirao da prikljucim na napajanje ali posto nisam uspeo da kupim napajanje koje sam planirao povezao sam te ekstendere bez prikljucivanja na napajanje. Sve radi bez problema vec 2 nedelje, nista se ne greje, svi konektori na ploci su hladni, kartice su na 1.1V. Ploca je GA-F2A55-DS3, napajanje je Chieftec APS-1000CB

Pa ako su prikljuceni ekstenderi sa moleksima, a na njima nema napajanja, onda bi trebalo da je bezbedno - zbog toga sto se ne zatvara strujno kolo sa pločom tj ne moze da povuce struju sa ploče? Problem su ekstenderi bez moleksa jer oni mogu da povuku struju sa ploče? Da li je tako?

Sto se tice Raidmaz-a :

Raidmax 700w ac 1x6+2pin sa 4xmolex tera 450w vec 14 meseci.

Raidmax 850w tera nekoliko rigova sa 3x7950 vec 7 meseci

Raidmax 1000w tera na dva riga po 3x280x

Raidmax 1200w tera 4x280x underklokovane.

Raidmax 1200w tera 3x280x + 1x 270 par meseci.

Ja spojih 3 msi 270x na asrock btc plocu preko ekstendera bez prikljucivanja molexa jer ih nemam :(

Dva molexa koja su u njoj su mi taman dva molexa koja fale za 4. kartu jer ss 860km ima gomilu sata prikljucaka i 3x2x6pin. Uzecu sata-molex pa cu i 4. karticu spojiti.

Ono sto me zanima je sledece:
Ostao mi je od ss-a jedan kabl koji ima dva molexa na kraju i ide u pci dzek na napajanju. Kad kupim sata-molex prikljucak, njegov kraj ide u *ide/peripheral dzek na napajanju. Da li je bezbjedno tako prikljuciti tu 4. kartu? Jedan njen 6pin ce se napajati iz pci dzeka napajanja, drugi 6pin iz ide/peripheral.

Samo napred, saveti su besplatni, zato ih niko ni ne slusa. Bice tu vremenom spaljenih extendera, a bogami i ploca...

Ljudi cuvajte hardware, obicno sve sljak bez greske, bez problema i onda od jednom iznenada "kvrc". Ako karta ima 1x6 pin i zove se R9 270, zdrava logika kaze da trosi oko 170W u punom opterecenju. Ako 6pin konektor obezbedjuje 75W ispada da karta "vuce" sa ploce skoro pa 100W. Ocigledno da za tako nesto na duze staze treba extender sa molexom.

Poslednja izmena:
Stavljen extender sa molexom na safirke 270 (inace trose oko 130w iz zida).

Na msi-eve 270x nisam povezivao molex na ekstenderu. 2x6pin + 2 molexa u plocu mislim da nece biti problema.

Ako karta ima 1x6 pin i zove se R9 270, zdrava logika kaze da trosi oko 170W u punom opterecenju. Ako 6pin konektor obezbedjuje 75W ispada da karta "vuce" sa ploce skoro pa 100W.

Merenje opovrgava tvoju "zdravu logiku" za jedno 25-30%. Pratio sam potrošnju na nekoliko rigova sa 270-cama, nikad nisu prešle 120W OC-ovane na 1060/1460 na 1.1V naponu.

Probe radi OC-ovane na 1080/1460 na fabričkih 1.215V izmerili smo oko 145-150W, ali sumljam da bi iko držao tako prvenstveno zbog temperature i ventilatora.

Da povuče 170W stvarno ne znam šta bi toj 270-ci morao da radiš?

Ja imam jako losa iskustva u vezi ekstendera sa molexom.

Najmanje 6-7 komada mi se spalilo, i to ne ekstender, nego zuta zica od molexa. Sva sreca ni jednog grafickoj nista nije bilo. Nisma siguran koje graficke su tacno tada bile jer sam imao sve i svasta ali poslednje na cemu mi je crklo jeste ona MSI 7850 OC 1GB koji ima 6x pin. Oko 65-70W je prolazilo kroz molex, tako da od sada uzimam smao grafe koje se mogu napajati preko pci-e konektora i jedno tako mogu mirno da spavam i odem na leto/zimovanje i ostavim masine 10-15 dana bez da ih iko pazi.

Gigabyte R9 270 Best buy po meni od cele 270/270x serije, sa ovim novim cgminerom (modifikacija) bacaju preko 500 kh/s, imaju 2x6pina, trose ~140W a mogu i 120w kada se underwoltuju, tihe i hladne.

Od 280x po meni je najbolje (izuzev matrixa) 280x asus dc2t v2 sa tri slota, zatim vapor-x pa toxic, tek onda asus dc2t v1 i ostali.

teško da je vapor bolji od asusa... pretpostavljam da zbog ona 2 pina viška u konektorima pričaš, pa nećeš valjda odšrafiti asusa na 350w... neki napon tipa 1-1,05V vuče iz zida ispod 250w, iz napajanja plafon 200w, ma i to je mnogo, 8 + 6 puna kapa. a i to su sve brojke za scrypt koji uskoro umire jelte, SHA-3, X11 pa i scrypt N su drastično do umereno (kako koji) manji potrošači

Ljudi cuvajte hardware, obicno sve sljak bez greske, bez problema i onda od jednom iznenada "kvrc". Ako karta ima 1x6 pin i zove se R9 270, zdrava logika kaze da trosi oko 170W u punom opterecenju. Ako 6pin konektor obezbedjuje 75W ispada da karta "vuce" sa ploce skoro pa 100W. Ocigledno da za tako nesto na duze staze treba extender sa molexom.

Slažem se, da ne bude zabune. Povući će nešto sa ploče, nebitno koliko, a to nije dobro.
Mislio sam na nešto drugo
-ako je stavljen moleks na ekstender, karta će povući sa moleksa - to je jasno
-ako moleks nije ukljucen u ekstender onda neće imati odakle da povuče jer BI TREBALO da su pinovi za napajanje kod tih ekstendera sa moleksom i kondenzatorom presečeni?
Ovo drugo je pitanje, ne tvrdnja, da ne bude zabune :) Logično bi bilo da tako stvari funkcionišu, e sad, postoji milion vrsta ekstendera a ni jedan review nisam našao na netu kako to u stvari radi...

Merenje opovrgava tvoju "zdravu logiku" za jedno 25-30%. Pratio sam potrošnju na nekoliko rigova sa 270-cama, nikad nisu prešle 120W OC-ovane na 1060/1460 na 1.1V naponu.

Probe radi OC-ovane na 1080/1460 na fabričkih 1.215V izmerili smo oko 145-150W, ali sumljam da bi iko držao tako prvenstveno zbog temperature i ventilatora.

Da povuče 170W stvarno ne znam šta bi toj 270-ci morao da radiš?

E pa cisto za tvoj info ja bas znam dosta ljudi koji nisu skidali napone na grafikama i koji ih overklokuju. E pa sad ti vidi i budi siguran ko sta radi sa kartama. Ja ne koristim default napon, vidim ni ti, ali neces verovati sta sve ljudi rade kartama.

Pa dobro, ljudi prže karte na 90+C, uništavaju ventilatore na 3000+ obrtaja, što ih ne bi spaljivali kad sve to već rade :)

Meni su 270-ce na extenderima bez molex-a ako su na x16 slotovima, a sa molex-om ako su na x1 slotu. Undervolt je obavezan.

Inače naleteo sam na neke fine ekstendere, imaju od molex-a po dve deblje žute žice za 12V, po jednu za svaku stranu slota, plus dva ground-a, fino zalemljene i zatopljene plastikom preko, imaju kondenzatore.
Za svaki slučaj presekao sam i 12V vodove do slota.

A nemojte misliti da je 6pin PCIe konektor nekako magično "zakucan" na 75W, to je samo specifikacija, ali kartica može da povuče i više preko njega.

Razlog zašto češće strada extender nego 6pin PCIe kabl ako dođe do preopterećenja je zato što su vodovi ekstendera daleko tanji od žica 6pin kabla pa se ekstender u slučaju preopterećenja mnogo brže zagreje i izgori.

Inače naleteo sam na neke fine ekstendere, imaju od molex-a po dve deblje žute žice za 12V, po jednu za svaku stranu slota, plus dva ground-a, fino zalemljene i zatopljene plastikom preko, imaju kondenzatore.

Bas takvi su i moji ekstenderi.

Pa dobro, ljudi prže karte na 90+C, uništavaju ventilatore na 3000+ obrtaja, što ih ne bi spaljivali kad sve to već rade :)

Ortak od kojeg sam kupio ovu svoju dualku 280x (zato sto mu je bila glasna) posle toga uzeo ASUS 290 i oce i on da kopa...
Evo ga vec 5-6 dana odbija da spusti napon neki njegov ortak koji sve zna
(zato sto je dao 20 000 kn-> to je oko 2.8k evra, samo za kartice, pre 10 dana ih pustio u rad i nece isto da spusti napon, kao nema potrebe ...)

Temeprature do 80 su im dobre a ventilatori po njima ne mogu da se pokvare ...

Cak i ako im crkne nesta kazu da ima garancija pa ih boli uvo..

Imam jos takvih primera koji teraju karte na 80-85C i nece da prihravte da su im temperature velike, pritom jednom riknula kartica cekao 100 godina na na zamenu jedva ju dobio i to verovatno zato sto su cene pale tek sada i i dalje tera po starom (kao dobio sam drugu sve je reseno ... )

Ljudi nece da slusaju pa to ti je ;)

Meni su 270-ce na extenderima bez molex-a ako su na x16 slotovima, a sa molex-om ako su na x1 slotu. Undervolt je obavezan.

A nemojte misliti da je 6pin PCIe konektor nekako magično "zakucan" na 75W, to je samo specifikacija, ali kartica može da povuče i više preko njega.

Razlog zašto češće strada extender nego 6pin PCIe kabl ako dođe do preopterećenja je zato što su vodovi ekstendera daleko tanji od žica 6pin kabla pa se ekstender u slučaju preopterećenja mnogo brže zagreje i izgori.

6 pin je deklarisan na 75W, daje max 90W ... i ima karti koje mogu da se klokuju da povuku 170W. Dakle 120 > 90, mora molex

Ja imam jako losa iskustva u vezi ekstendera sa molexom.

Najmanje 6-7 komada mi se spalilo, i to ne ekstender, nego zuta zica od molexa. Sva sreca ni jednog grafickoj nista nije bilo. Nisma siguran koje graficke su tacno tada bile jer sam imao sve i svasta ali poslednje na cemu mi je crklo jeste ona MSI 7850 OC 1GB koji ima 6x pin. Oko 65-70W je prolazilo kroz molex, tako da od sada uzimam smao grafe koje se mogu napajati preko pci-e konektora i jedno tako mogu mirno da spavam i odem na leto/zimovanje i ostavim masine 10-15 dana bez da ih iko pazi.

Gigabyte R9 270 Best buy po meni od cele 270/270x serije, sa ovim novim cgminerom (modifikacija) bacaju preko 500 kh/s, imaju 2x6pina, trose ~140W a mogu i 120w kada se underwoltuju, tihe i hladne.

Od 280x po meni je najbolje (izuzev matrixa) 280x asus dc2t v2 sa tri slota, zatim vapor-x pa toxic, tek onda asus dc2t v1 i ostali.

Koja cgminer modifikacija je u pitanju?

da evo testiram upravo, prvi rezultati... (sve je preko teamviewer-a pa verujem da bacaju koji procenat manje nego inače):

GBT 270 (voltaža 1.206, default tj. zaključana)

Powercolor 270x PCS+ (voltaža 1.163, zaključana ali iz nekog razloga podržava ovu vrednost... default je 1.200)

Ista setovanja za obe masine:

-g 2 --thread-concurrency 8193 --auto-fan --temp-target 70 --gpu-engine 1060 --gpu-memclock 1250 --lookup-gap 2 --gpu-powertune 20 --queue 0 --log 5 --xintensity 4

PS. Kako menjate voltažu ovim 270kama GBT i powercolor 270x?

Poslednja izmena:
Moras da ubacis novi bios sa sajta i videce ti karte, imao sam ja isti problem sa Asus 280x na toj ploci.

Bili ste u pravu, bios je bio problem, kada sam skinuo i ubacio novi prihvatio je odmah sve kartice.
Cacanin, koji su ti klokovi za Vapor-x i na kojoj temperaturi rade?

predlog za dodatno napajanje(2x280x) a da moze da se nadje po nasim radnjama? :p

Da li ovo vazi za sapphire 270, da li ce biti boljih rezultata od 440kh?

da evo testiram upravo, prvi rezultati... (sve je preko teamviewer-a pa verujem da bacaju koji procenat manje nego inače):

GBT 270 (voltaža 1.206, default tj. zaključana)

Powercolor 270x PCS+ (voltaža 1.163, zaključana ali iz nekog razloga podržava ovu vrednost... default je 1.200)

Ista setovanja za obe masine:

-g 2 --thread-concurrency 8193 --auto-fan --temp-target 70 --gpu-engine 1060 --gpu-memclock 1250 --lookup-gap 2 --gpu-powertune 20 --queue 0 --log 5 --xintensity 4

PS. Kako menjate voltažu ovim 270kama GBT i powercolor 270x?

Bili ste u pravu, bios je bio problem, kada sam skinuo i ubacio novi prihvatio je odmah sve kartice.
Cacanin, koji su ti klokovi za Vapor-x i na kojoj temperaturi rade?

1080/1500 P.limit -20

72c vent 45-50
72c vent 35-40
72c vent 45-50

Asus m2n68 am se2 i dve kartice, jedna u pcie x16 slotu, druga na x1 preko extendera...windows je ne vidi, sveže instaliran...do ekstendera nije, jer u drugoj mašini radi bez problema...jel ima neko ideju ?

Vrh Dno