Šta je novo?

Half life 2 benchmark rezultati

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Rezulati test asu objavili:
http://gamershell.com/news_BHalf-Life2Basnewbenchma.shtml
i
http://www.beyond3d.com

Anand tek treba da objavi rezultate, medjutim sudeci po uvodu NV-ji tek predstoji blamiranje.

http://www.gamespot.com/pc/action/halflife2/news_6074909.html

ohohoh... pazi sad ovo..
>> In comparison with the high-end Nvidia card, the ATI Radeon 9600 and 9800 Pro perform much better in the Half-Life 2 test's "full precision" mode. According to Newell's presentation, the GeForce 5900 Ultra scores 30fps in this test, whereas the Radeon 9600 Pro scores 48fps and the Radeon 9800 Pro scores just over 60fps. <<
... bice dobrog zezanja na forumu kad se benchmark pojavi :mrgreen:

MASAKR!!!

http://www.gamersdepot.com/hardware/video_cards/ati_vs_nvidia/dx9_desktop/HL2_benchmarks/002.htm

Znaci u jedinom modu u kom NV35 radi iole brzo, jedva je brzi od Ti4600 Ultre!!!

Sada je jasno zasto se nVidia toliko priljubila uz id i sponzorisala QuakeCon 2003! DOOM3 je poslednja slamka spasa za nVidiju!!

Ko zna mozda ce Det50 uziniti cudo nevidjeno i omoguciti FX5900-ci da radi u DX9 modu uporedivo sa R350/R360 (ma i R300!)

Detonator nece biti nikakvo cudo, bre 🙂 Da li si svestan sta pricas? 🙂 😉 nV35 nije spor GPU nego je jednostavno njegov efektni fillrate chipa duplo manji od onog koji je dat jer nije 8x1 GPU, vec 4x2, a posto se druga TMU jedinica po pipe-u retko iskoristi, GPU se ponasa kao obican 4x1, pa je po kloku manje efikasan i od nV25!!! Ja garantujem da bi Ti4600, kada bi imao taj fillrate i mem. bandwidth i mem. menadzment i "optmiziacije" koje ima FX5800/5900, bio brzi od njih (nV30/nv35)!!! Ovo je cist blam - a imam utisak da ce i moj R9500 Pro biti dovoljan za HL2 u 800x600 😉 Ipak, idem na [paljevina] 9800Pro, kada sam vec odlucio... [/paljevina]

pozdrav

I Anand Lal "NVidia and id are giving me the money" Shimpi se oglasio...

Check it here... http://www.anandtech.com/showdoc.html?i=1862

You'll see my own numbers tomorrow night at midnight, but we've been given the go ahead to reveal a bit of information about Half-Life 2. I'll keep it brief and to the point and will explain it in greater detail tomorrow night:

- Valve is pissed at all of the benchmarking "optimizations" they've seen in the hardware community;
- Half-Life 2 has a special NV3x codepath that was necessary to make NVIDIA's architecture perform reasonably under the game;
- Valve recommends running geforce fx 5200 and 5600 cards in dx8 mode in order to get playable frame rates.
- even with the special NV3x codepath, ATI is the clear performance leader under Half-Life 2 with the Radeon 9800 Pro hitting around 60 fps at 10x7. The 5900 ultra is noticeably slower with the special codepath and is horrendously slower under the default dx9 codepath;
- the Radeon 9600 Pro performs very well - it is a good competitor of the 5900 ultra;
- ATI didn't need these special optimizations to perform well and Valve insists that they have not optimized the game specifically for any vendor.

There you have it folks, there's much more coming tomorrow.

http://www.techreport.com/etc/2003q3/valve/index.x?pg=1
http://www.extremetech.com/article2/0,3973,1261767,00.asp
http://www.tomshardware.com/technews/20030910_230527.html

narocito preporucujem prvi link!

Stvarno katastrofa 🙁

Jeste očajno, ali sačekajte samo dok Freak_Power ugleda thread :mrgreen:

byMaX je napisao(la):
Detonator nece biti nikakvo cudo, bre 🙂 Da li si svestan sta pricas? 🙂 😉 nV35 nije spor GPU nego je jednostavno njegov efektni fillrate chipa duplo manji od onog koji je dat jer nije 8x1 GPU, vec 4x2, a posto se druga TMU jedinica po pipe-u retko iskoristi, GPU se ponasa kao obican 4x1, pa je po kloku manje efikasan i od nV25!!!pozdrav

Fillrate je samo jedan deo slagalice! Drugi, mnogo vazniji kada je rec o HL2 i drugim igrama koje i koje CE koristiti PS2.0 (AOD koristi PS2.0) jeste NV3x-na neefikasnost u radu sa Shaderima, a sto je posledica lose procene nVidijin inzenjera kada je rec o PixelShader upotrebi! prosto ne mogu verovati da ljudi nisu znali, ili jos gore hteli, da odrade PS2.0 optimizaciju po jasnim referencama DirectX-a 9.0!
Sto se tice Detonatora50, mislim da nas ocekuje jos jedna epizoda iz serije "kako maksimalno varati u benchmark programima, putem drajver optimiazacija"!

Nedjo je napisao(la):
...
Fillrate je samo jedan deo slagalice! Drugi, mnogo vazniji kada je rec o HL2 i drugim igrama koje i koje CE koristiti PS2.0 (AOD koristi PS2.0) jeste NV3x-na neefikasnost u radu sa Shaderima, a sto je posledica lose procene nVidijin inzenjera kada je rec o PixelShader upotrebi! prosto ne mogu verovati da ljudi nisu znali, ili jos gore hteli, da odrade PS2.0 optimizaciju po jasnim referencama DirectX-a 9.0!
Sto se tice Detonatora50, mislim da nas ocekuje jos jedna epizoda iz serije "kako maksimalno varati u benchmark programima, putem drajver optimiazacija"!

Pa i sa tim se slazem!! Ali sto kaze Mazi, mnogo smo i ti i ja s#ali i pricali hvalospeve o tom nV3x dizajnu, kao i, ruku na srce, svi ostali novinari (napolju i ovde). Fora je u tome sto mi ne znamo kakav je iznutra nV3x, mi nismo programeri ni inzenjeri niti znamo ista od toga... Da li i ATI ima 8x1 ili 16x1 ili ... znas vec na sta ciljam... Pojma nemamo, samo mozemo da citamo PDF-ove, pravimo neke zakljucke, citamo sta drugi pametni imaju da izjave po stranim, navodno strucnim forumima i eto... Sada se vise stvari vidi, a to je da FX-u ne prija DX9 i PS2.0... Ima mnogo toga sto ti gore navodis, ali stoji i moja prica vezana za pipelinee i kako se nV30/35 ponasa u realnom radu...

pozdrav N!

NV3x nedostaje lista dx 9.0 features, za koje su mnogi preslo olako, medjutim to se itekako osjeti sada. Nvidia je iznenadjena sa r3xx karticom i nisu tako nesto ocekivali od ATI i jednostavno vrijeme ih je pregazilo. Oni moraju kompletno da prave novi chip, all over again a za to treba uloziti milione dolara, a to kosta.
Ovo je definitivno hladan tus, ljudi ce masovno da prodavaju nv3x kartice i da kupuju Ati zbog Half Life 2, a ne samo zbog te igre nego i mali milion igara koje ce da koriste taj engine naravno i modovi Counter Strike 🙂 can't wait.

Da mi je znati gdje su otisli svi ti tranzistori u NV35 chipu, to je veliko pitanje?

Ono sto ja mislim je to da je nv3x ne zavrsen produkt.
Kako god Radeon useri uzivajte 🙂)

Floyd je napisao(la):
nesto ne vidim MUZZY-ja......hehe

Sve je vec receno. Nas dosta je puno ocekivalo od nv30, ali se 80% desilo kako netreba.
Ja sam rekao posle nekoliko testova da se lose snalazi u PS i DX9 okruzenju i to stoji. Odlicno se drzi i do sad ali kad dodju jos gore igre nego HL2 onda ga je ugasio.

Na pitanje gde su otisli slini tranzistori jedino moze da se spekulise da ili lazu :mrgreen: ili je nv30x izasao samo u GL verziji koji je namenjen za Quadro karte, a svi znaju koliko nv30 razbija u OGL-u.

Kao sto sam i rekao... nV40 ce biti drugaciji , totalno... Mozda tek nV45... A nVidia ce izbaciti drugaciji nVxxGL GPU za Quadro seriju... (koji ce biti unapredjenje nV3x familije).

Deco, jel ste videli rolling demoe za HL2 ? lepo pustite to i tachno znate kako ce raditi na vashoj mashini...

NVIDIA Response

Over the last 24 hours, there has been quite a bit of controversy over comments made by Gabe Newell of Valve at ATIs Shader Day.

During the entire development of Half Life 2, NVIDIA has had close technical contact with Valve regarding the game. However, Valve has not made us aware of the issues Gabe discussed.

We're confused as to why Valve chose to use Release. 45 (Rel. 45) - because up to two weeks prior to the Shader Day we had been working closely with Valve to ensure that Release 50 (Rel. 50) provides the best experience possible on NVIDIA hardware.

Regarding the Half Life2 performance numbers that were published on the web, we believe these performance numbers are invalid because they do not use our Rel. 50 drivers. Engineering efforts on our Rel. 45 drivers stopped months ago in anticipation of Rel. 50. NVIDIA's optimizations for Half Life 2 and other new games are included in our Rel.50 drivers - which reviewers currently have a beta version of today. Rel. 50 is the best driver we've ever built - it includes significant optimizations for the highly-programmable GeForce FX architecture and includes feature and performance benefits for over 100 million NVIDIA GPU customers.

Pending detailed information from Valve, we are only aware one bug with Rel. 50 and the version of Half Life 2 that we currently have - this is the fog issue that Gabe refered to in his presentation. It is not a cheat or an over optimization. Our current drop of Half Life 2 is more than 2 weeks old. NVIDIA's Rel. 50 driver will be public before the game is available. Since we know that obtaining the best pixel shader performance from the GeForce FX GPUs currently requires some specialized work, our developer technology team works very closely with game developers.

Part of this is understanding that in many cases promoting PS 1.4 (DirectX 8) to PS 2.0 (DirectX 9) provides no image quality benefit. Sometimes this involves converting 32-bit floating point precision shader operations into 16-bit floating point precision shaders in order to obtain the performance benefit of this mode with no image quality degradation. Our goal is to provide our consumers the best experience possible, and that means games must both look and run great.

The optimal code path for ATI and NVIDIA GPUs is different - so trying to test them with the same code path will always disadvantage one or the other. The default settings for each game have been chosen by both the developers and NVIDIA in order to produce the best results for our consumers.

In addition to the developer efforts, our driver team has developed a next-generation automatic shader optimizer that vastly improves GeForce FX pixel shader performance across the board. The fruits of these efforts will be seen in our Rel.50 driver release. Many other improvements have also been included in Rel.50, and these were all created either in response to, or in anticipation of the first wave of shipping DirectX 9 titles, such as Half Life 2.

We are committed to working with Gabe to fully understand his concerns and with Valve to ensure that 100+ million NVIDIA consumers get the best possible experience with Half Life 2 on NVIDIA hardware.

Znaci Pixel shader 2.0 ne izgleda bolje nego Pixel Shader 1.4 kakva sramota, stvarno no comment. Nvidia ****** ne shvataju jos neke stvari, a to je da su na poziciji broj 2.

Detonator 51.75 & AquaMark 3 results

am3-results.jpg

Sve mi vise smrdi na ATI-Valve zaveru

Jel chita neko shta ja pishem ? 🙂

driver je napisao(la):
Jel chita neko shta ja pishem ? 🙂

Tvoj mali komentar se izgubio u moru postova 🙂 moraces glasnije guru 🙂

Al ne verujem kako su svi navalili na neke tamo rezultate sa neta i ubishe se od priche, a dovoljno je samo pustiti demo koji odavno postoji, i videti odmah kako radi 🙂 moze da radi samo bolje 🙂

Ljudi moji nV je u vecem *ranju nego sto se to misli....
http://www.anandtech.com/video/showdoc.html?i=1863

byMaX je napisao(la):
I Anand Lal "NVidia and id are giving me the money" Shimpi se oglasio...

[/i]

Mislim da ti je ovaj komentar totalno promasen. Anand-ov tekst je zaista odlican. Objektivan, detalaljan, razumljiv. Cak bih rekao Anad is back.

Sto se nVidie tice, pitanje je koliko se situacija moze ispraviti sa novim driverima. FX5900 je debelo iza Radeona u svim Pixel shader 2 testovima a ne samo u HL2. To mi govori o da je i NV35 izbacen na brzinu jer je nVidia apsolutno trebala zamena za ocajni NV30. Pri konstrukciji se ocigledno stavio akcenat na perfomanse u trenutnim igrama a DX9 Shaderi su zapostavljeni.

nVidia jos ima vremena da ispravi brljotine. Ocekujem da ce novi driveri drasticno popraviti situaciju u korist FX-a uz male zrtve u kvalitetu prikaza.
FX ce raditi dobro u HL2 i Doom 3 ali verovatno ocajno u ostalim igrama u kojima se koristi PS2.0.
NV38 se priblizava i mozda i on ispravi preobleme NV35. Ko je verovavao nVidiju i kupio ultra moderni FX5900 se nije zeznuo samo ako ga u narednih godinu dana interesuju jedino gore pomenute dve igre.

Posted: 10-02-2003 17:41 13 Post subject: Previous Next

--------------------------------------------------------------------------------

Mare wrote:

"U koje vreme bi izasao NV35 da nije kasnio nv30?
Uobicajeno vreme je sredina aprila promocija, pocetak juna ili kraj maja pocetak prodaje... tako da vrlo je moguce da su paralelno (uspesno) radili i zavrsili i nV35. Inace NV30 je toliko skup za proizvodnju da NV gotovo i ne profitira na ovim karticama... cak je dozvoljna marza mnogo manja nego na jeftinijim modelima a razni popusti su zabranjeni za sada...
inace informacija od radinka (e-butique-a ili tako nesto) sa stranog foruma..."

Notax wrote :

Ovo mi izgleda kao samoohrabrivanje choveka koji se krece prema giljotini.
Teshko da je bash tako. Mozda su radili paralelno NV35, ali sigurno je daleko od toga da je dovrshen i upotrebljiv, s obzirom kako je NV30 ispao. Cajtnot. Ako taj NV35 bitno ne izmene i poboljshaju u sledecih 3-5 meseci, teshko ce se provuci. Rachunica je jednostavna. Firma zivi od main stream proizvoda. Za ATI u ovom trenutku to su 9000, 9000Pro, 9500. Ostala tri modela 9500Pro, 9700 i 9700Pro su za sada skupi za vecinu korisnika. Dve stvari su bitne. Prvo, te kartice su vec bolje za kolicinu para, nego N'Vidia main stream, a to su MX440-460 i Ti4200. Narocito u USA, koje je najvece trziste, i gde je cena za ATI kartice mnogo povoljnija u odnosu na N'Vidia, nego kod nas.
To ce reci da N'Vidia nema sledeci main stream proizvod kada 9500Pro i 9700 postanu najprodavanije kartice. Ako N'Vidia u sledecih 3-5 meseci ne izbaci NV35 kao konkurentan chip ATI-ju R350, i neku rashcherupanu verziju NV35 koja bi bila za mase, za drugu polovinu ove godine, nastupaja jezivi finansijski problemi, jer ce prodaja sadashnjih karti naglo pasti, zbog zastarevanja. Posle toga mogu da se koprcaju jos nekoliko meseci, a to je max. februar-mart sledece godine.
S ozirom na to kakav su NV30 izbacili, mnogo smeshan, zar ne? teshko da ce izbaciti NV35 koji ce biti ludilo. Male su shanse, osim ako se nekoliko inzinjera istovremeno oklizne u WC-u, udari glavom u sholju i dobije genijalnu ideju. Dajem im 60% za krah, i 40% da ce se provuci.
Da rade samo grafiku, dao bih im i manji procenat za provlachenje, ali posto rade jos nekoliko stvarchica, to moze malo da im produzi zivot, i eventualno ih spasi.

Napisano, kao sto moze na vrhu da se vidi 10. februara ove godine.

Evo i linka : http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?p=165844&highlight=nv30#165844

Drugo :

Posted: 04-05-2003 13:44 7 Post subject: FX sada, sutra, prekosutra ??? Previous Next

--------------------------------------------------------------------------------

Izvini Max, ali mislim da od shume ne vidish drvo.
Prvo, mislim da je karta vise nahvaljena nego sto zasluzuje na osnovu testova, ali to je manje bitno. Ono sto mislim da je vise diskutabilno je sama prognoza o buducnosti FX chipa. Uvek je nezahvalno davati prognoze. Chak i kada neko dosta zna o materiji. Mozda je ponekad bolje manje znati, jer se lakse vidi sushtina. Ja necu da tvrdim, ili da kazem da je nesto 100%, ali evo nekih zapazanja.
FX je potpuno nov dizajn. Progralibilni GPU, a ima losije rezultate u visim rezolucijama i ukljucenim zezalicama za kvalitet slike (4X, 6X, 8X) od 9700Pro. Drajveri, novije igre etc. mogli bi da to poprave, ali znamo koliko je software brz. Ni 4200 nije jos maximalno iskoristen. Dok mu se ta soft injekcija ubrizga, pacijent bi mogao da bude mrtav. Dalje, nov GPU a takt mu je vec na 500 Mhz, silno se greje, bez obzira sto je uradjen u 0,13 microna. Meni to ne izgleda kao pocetak jednog novog, uspeshnog GPU-a, koji treba da se doradjuje i da mu se sa novim modelima povecava takt i broj tranzistora, vec kao kraj.
Licno ne mislim da ce NV35 biti ispeglan. Za to treba vise vremena, upravo zato sto je GPU potpuno nov. Dolaze u glupu situaciju da propadnu zbog kratkog ciklusa izbacivanja novih modela, istog razloga zasto je propao 3dfx, kojeg su oni sahranili. Is the life a bitch ? N'Vidia je vec u panici zbog trzisne propasti NV30 i cajtnota. Mozda bi NV40 bio taman, ali za to treba vremena i mnooogo para, a da li ce toga biti, nakon propasti 2 ciklusa, to treba videti.
Verovatno je deo problema u tome sto su hteli bitno nov GPU, ali kompatibilan sa prethodnim (zbog drajvera), sto su dve stvari koje se iskljucuju, pa je FX ispao kao Frankejstajn i sa vise tranzistora nego sto bi trebalo. Da ne bude zabune zbog pogresnog razumevanja ovog mog komentara. Ja licno VEOMA zelim da N'Vidia iz ovoga sa uspehom ispliva. Razlog je poznat. Vec na svojoj kozi osecamo odsustvo konkurencije i
pada cena. Cene se ne mrdaju. Kao sto se vidi na vrhu 4. maj ove godine, a vezano za test GF5800.

Evo i linka :
http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?p=208905&highlight=nv30#208905

Morate priznati da je poprilicno aktuelno, a napisano je pre 7 meseci prvi, i pre 4 meseca drugi post.

Bogda je napisao(la):
...
Mislim da ti je ovaj komentar totalno promasen. Anand-ov tekst je zaista odlican. Objektivan, detalaljan, razumljiv. Cak bih rekao Anad is back.

Da, komentar sam napisao pre nego sto je Anand objavio rezultate... Do skoro je bio malo naklonjen nVidiji, nepravedno! Veruj mi... Ali sto kazes - Now he is back!

PS. 9600Pro tuce 9700 Pro!!! A svi deru 5900!

Jos gore od losih rezulta su tvrdnje NV da je njihov NV3x toliko napredan da je DX9 slab da pokaze sve mogucnosti, ali cemu funkcije bez sirove snage..... U ovom slucaju ATI ih je pocistio :hump:

I nije HL2 jedina DX aplikacija gde je ATI bolji, pogledajte samo ceo NV-news ima ATI kartice u potpisu i to mahom svi administratori. To mnogo toga govori sta je in...

Z L I je napisao(la):
Detonator 51.75 & AquaMark 3 results

am3-results.jpg

Sve mi vise smrdi na ATI-Valve zaveru

Naprotiv ovaj rezultat je posledica nVidia i Massiv (tvorci AquaNox-a) saradnje. Ne zaboravi da je nVidia skoro pre dve godine (ako se dobro secam) stupila u najtesniju saradnju na izradi tada izuzetno hvaljenog AquaNox-a tj. pruzili su svu pomoc da bi igra bila optimizirana za nV kartice (kasnije i za Cg jezik nVidi-e).

Nazalost ovaj bench ne moze biti merodavan uopste !!!

Zapazi ovo pitanje i odgovor (tj. izbegnut odgovor):
------------------------------------------------------------
Q: Why is AquaMark3 more balanced than HalfLife2?

A: we don't want to comment on other developers or their applications. we are sure that valve has good reasons for what they are doing and why they are doing it this way
(preuzeto sa Guru3D.com).
--------------------------------

Shio mi ga Djura ... :beat:
Da je mogao da odgovori ista "suvislo" on bi lajao na sva usta ... ovako je morao da laze tj. na direktno pitanje je dao "diplomatski" odgovor.

Da u jednom trenutku Radeon 9600pro tuce Radeon 9700Pro, sada nam je jasno svima da r350 nije samo overclokovani r300 chip, postoji jos tu dosta sitnih detalja.

U svakom slucaju Radeon 9700pro performance ce tacno da upadne izmedju Radeon 9800Pro i Radeon 9600Pro...

ATI-Valve nije nikakva zavjera protiv NVidie neko ovdje spomenu. Valve software uopste nije trosio vrijeme na ATI, nego cijelo vrijeme i razlozi zbog koga HL2 nije izasao je Nvidia. Ljudi su uradili sve sto je moguce da se kako tako moze igrati na NV35. Niko nije kriv Nvidi sto nije pratila DX 9.0 spec i tacka. Valve software i mnogi ce biti vrlo ljuti ako det 5.0 budu prikazali igru u dx 8.0 modu a opcije u igrici namjestene sve na dx 9.0 max. To je totalno ilegalno, sto ce za posljedicu imati da ce u HL2 implementirati anti cheat soft, i Nvidia moze da ga pusi ladno.
Usput Valve software ce mnogo da zaradi, jer najveci broj prodanih dx 9.0 kartica su ATI kartice. Poslije ovoga bice povecana potraznja.
30 Septembra izlazi igra, negdje u to vrijeme izlazi i Radeon 9800XT, sve u svemu bice uzivanja ove zime. E da napomenem da slicne rezultate prikazao je i Halo benchamark, isti slucaj ce biti ko i sa HL2.
Negdje procitah na forumima, na kraju ce Nvidia izacisa 85MB teskim driverima lol

Nazad
Vrh Dno