Posted: 10-02-2003 17:41 13 Post subject: Previous Next
--------------------------------------------------------------------------------
Mare wrote:
"U koje vreme bi izasao NV35 da nije kasnio nv30?
Uobicajeno vreme je sredina aprila promocija, pocetak juna ili kraj maja pocetak prodaje... tako da vrlo je moguce da su paralelno (uspesno) radili i zavrsili i nV35. Inace NV30 je toliko skup za proizvodnju da NV gotovo i ne profitira na ovim karticama... cak je dozvoljna marza mnogo manja nego na jeftinijim modelima a razni popusti su zabranjeni za sada...
inace informacija od radinka (e-butique-a ili tako nesto) sa stranog foruma..."
Notax wrote :
Ovo mi izgleda kao samoohrabrivanje choveka koji se krece prema giljotini.
Teshko da je bash tako. Mozda su radili paralelno NV35, ali sigurno je daleko od toga da je dovrshen i upotrebljiv, s obzirom kako je NV30 ispao. Cajtnot. Ako taj NV35 bitno ne izmene i poboljshaju u sledecih 3-5 meseci, teshko ce se provuci. Rachunica je jednostavna. Firma zivi od main stream proizvoda. Za ATI u ovom trenutku to su 9000, 9000Pro, 9500. Ostala tri modela 9500Pro, 9700 i 9700Pro su za sada skupi za vecinu korisnika. Dve stvari su bitne. Prvo, te kartice su vec bolje za kolicinu para, nego N'Vidia main stream, a to su MX440-460 i Ti4200. Narocito u USA, koje je najvece trziste, i gde je cena za ATI kartice mnogo povoljnija u odnosu na N'Vidia, nego kod nas.
To ce reci da N'Vidia nema sledeci main stream proizvod kada 9500Pro i 9700 postanu najprodavanije kartice. Ako N'Vidia u sledecih 3-5 meseci ne izbaci NV35 kao konkurentan chip ATI-ju R350, i neku rashcherupanu verziju NV35 koja bi bila za mase, za drugu polovinu ove godine, nastupaja jezivi finansijski problemi, jer ce prodaja sadashnjih karti naglo pasti, zbog zastarevanja. Posle toga mogu da se koprcaju jos nekoliko meseci, a to je max. februar-mart sledece godine.
S ozirom na to kakav su NV30 izbacili, mnogo smeshan, zar ne? teshko da ce izbaciti NV35 koji ce biti ludilo. Male su shanse, osim ako se nekoliko inzinjera istovremeno oklizne u WC-u, udari glavom u sholju i dobije genijalnu ideju. Dajem im 60% za krah, i 40% da ce se provuci.
Da rade samo grafiku, dao bih im i manji procenat za provlachenje, ali posto rade jos nekoliko stvarchica, to moze malo da im produzi zivot, i eventualno ih spasi.
Evo i linka : http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?p=165844&highlight=nv30#165844
Drugo :
Posted: 04-05-2003 13:44 7 Post subject: FX sada, sutra, prekosutra ??? Previous Next
--------------------------------------------------------------------------------
Izvini Max, ali mislim da od shume ne vidish drvo.
Prvo, mislim da je karta vise nahvaljena nego sto zasluzuje na osnovu testova, ali to je manje bitno. Ono sto mislim da je vise diskutabilno je sama prognoza o buducnosti FX chipa. Uvek je nezahvalno davati prognoze. Chak i kada neko dosta zna o materiji. Mozda je ponekad bolje manje znati, jer se lakse vidi sushtina. Ja necu da tvrdim, ili da kazem da je nesto 100%, ali evo nekih zapazanja.
FX je potpuno nov dizajn. Progralibilni GPU, a ima losije rezultate u visim rezolucijama i ukljucenim zezalicama za kvalitet slike (4X, 6X, 8X) od 9700Pro. Drajveri, novije igre etc. mogli bi da to poprave, ali znamo koliko je software brz. Ni 4200 nije jos maximalno iskoristen. Dok mu se ta soft injekcija ubrizga, pacijent bi mogao da bude mrtav. Dalje, nov GPU a takt mu je vec na 500 Mhz, silno se greje, bez obzira sto je uradjen u 0,13 microna. Meni to ne izgleda kao pocetak jednog novog, uspeshnog GPU-a, koji treba da se doradjuje i da mu se sa novim modelima povecava takt i broj tranzistora, vec kao kraj.
Licno ne mislim da ce NV35 biti ispeglan. Za to treba vise vremena, upravo zato sto je GPU potpuno nov. Dolaze u glupu situaciju da propadnu zbog kratkog ciklusa izbacivanja novih modela, istog razloga zasto je propao 3dfx, kojeg su oni sahranili. Is the life a bitch ? N'Vidia je vec u panici zbog trzisne propasti NV30 i cajtnota. Mozda bi NV40 bio taman, ali za to treba vremena i mnooogo para, a da li ce toga biti, nakon propasti 2 ciklusa, to treba videti.
Verovatno je deo problema u tome sto su hteli bitno nov GPU, ali kompatibilan sa prethodnim (zbog drajvera), sto su dve stvari koje se iskljucuju, pa je FX ispao kao Frankejstajn i sa vise tranzistora nego sto bi trebalo. Da ne bude zabune zbog pogresnog razumevanja ovog mog komentara. Ja licno VEOMA zelim da N'Vidia iz ovoga sa uspehom ispliva. Razlog je poznat. Vec na svojoj kozi osecamo odsustvo konkurencije i
pada cena. Cene se ne mrdaju. Kao sto se vidi na vrhu 4. maj ove godine, a vezano za test GF5800.
Evo i linka :
http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?p=208905&highlight=nv30#208905
Morate priznati da je poprilicno aktuelno, a napisano je pre 7 meseci prvi, i pre 4 meseca drugi post.