Šta je novo?

Haier inverteri

Ja u 100% slucajeva teram na High, ali to zavisi od rasporeda prostorija. Meni klima gleda direktno na 2 spavace sobe bez prepreka jedno 5 metra od klime od vrata, i najbolje zagrejem kucu na high. Potrosnja je uvek tu negde sa modovima.

Moje misljenje je da auto fan jedino ima smisla i efekat kad se greje jedna prostorija do 20ak kvadrata. Sa više prostorija kroz koje treba topli vazduh da prolazi kroz vrata, nema 'leba, mora high da gura, inace piši propalo ma koja klima da je pitanju.

Imam Flexis 18 i Thundru 7 (mislim), ostale su mi od pre ugradnje toplotne pumpe, sada sluze samo kao opcija za hladjenje. Flexis 18 lagano ohladi sama 85% stana, ova Thundra je samo za najudaljeniju sobu koja mi je ujedno i radna pa je i toplija zbog konstantnog rada racunara. Stan je malo manje od 85m2 jugo-zapadna strana. Necujne su im spoljnje, i jako su mali potrosaci. Kada sam se ugradjivao grejanje nakon razmisljao sam se da ih ostavim, jer sam siguran da bi bez problema grejale, ali prosto nisam ljubitelj grejanja duvanjem, kao ni oscilacija u toploti zbog toga sto sve sobe i kupatila nemaju svoj izvor toplote. Pri hladjenju ove voscilacije ne smetaju niti se osete toliko kao kod grejanja.

Stavio juce 20cm mineralne vune (2x10cm) na plocu krova kod dede, greje 30-50kv (zavisi da li otvori sobe ili ne) sa ozon 12 icom (rebrendiran haier), smanjena potrosnja za 40-50%. Odlican rezultat. Momci izolacija krova prvo, pa sve drugo posle toga, ne vezano za to koji vid grejanja koristite.

Stavio juce 20cm mineralne vune (2x10cm) na plocu krova kod dede, greje 30-50kv (zavisi da li otvori sobe ili ne) sa ozon 12 icom (rebrendiran haier), smanjena potrosnja za 40-50%. Odlican rezultat. Momci izolacija krova prvo, pa sve drugo posle toga, ne vezano za to koji vid grejanja koristite.
Stavio si min.vunu na plocu ili na unutrasnju stranu krova?

Jedna 12 bi trebala uskoro na 1200 metara n.v. da grije cirka 30-ak m2 ok izolovanog prostora za tu n.v.
Vaga je jos izmedu nje i all easy nordic,mada ako budu mene slusali snaga je snaga jer kad stegne minus svaki wat je bitan.
Na neku skuplju/provjereniju varijantu se nece ici posto je objekat povremeno u upotrebi tokom zime.
Da ne ostanem nedorecen premuim 12 ugradena prije neke dvije sedmice.Obzirom da sam za novu godinu bio gore,malo sam ispratio rad.Na -10 vanjske bez problema ja odrzavala unutrasnje 24 C,upaljena dva dana ranije da se zagrije prostorija do dolaska.Neko je vec napisao da fula do 2 stepena,nastimana na 22 u prostoriji je bilo 24.
Vanjska i nije nesto bucna osim u defrostu.Kako god jako potentan uredaj na grijanju sa hrpom nekakvih dodatnih dzidza za jako povoljnu cijenu.Grijac kondezata prava stvar za lokaciju gdje je klima postavljena.Ono sto ostaje kao upitnik jeste dugovjecnost hardvera.Kako god nisam se obrukao,vlasnici su zadovoljni.

Da ne ostanem nedorecen premuim 12 ugradena prije neke dvije sedmice.Obzirom da sam za novu godinu bio gore,malo sam ispratio rad.Na -10 vanjske bez problema ja odrzavala unutrasnje 24 C,upaljena dva dana ranije da se zagrije prostorija do dolaska.Neko je vec napisao da fula do 2 stepena,nastimana na 22 u prostoriji je bilo 24.
Vanjska i nije nesto bucna osim u defrostu.Kako god jako potentan uredaj na grijanju sa hrpom nekakvih dodatnih dzidza za jako povoljnu cijenu.Grijac kondezata prava stvar za lokaciju gdje je klima postavljena.Ono sto ostaje kao upitnik jeste dugovjecnost hardvera.Kako god nisam se obrukao,vlasnici su zadovoljni.
Nemas info kolika je temp bila u prostoriji kad si upalio klimu?

Da li neko ima iskustva sa njihovim multi split sistemima?

Vidim da generalno hvalite Pearl Premium seriju, sa kojim multi split spoljnim jedinica ona moze da se kombinuje?

Imam kucu u sivoj fazi bez izolacije koju cu da sredjujem tokom godine i neka zamisao je 2x po 18k BTU spoljasnje jedinice i 4 unutrasnje jedinice po 9k BTU, za svaku prostoriju po jedna. Prostorije su oko 20m2 svaka (dnevna soba, kuhinja i trpezarija i dve spavace sobe).

Ceo mesec decembar na mojih 65 kvadrata, stan u kuci na krovu klima potrosila samo 215kwh, grejanje inace iskljucivo na klimu i nista vise, bas smesno.

Da li neko ima iskustva sa njihovim multi split sistemima?

Vidim da generalno hvalite Pearl Premium seriju, sa kojim multi split spoljnim jedinica ona moze da se kombinuje?

Imam kucu u sivoj fazi bez izolacije koju cu da sredjujem tokom godine i neka zamisao je 2x po 18k BTU spoljasnje jedinice i 4 unutrasnje jedinice po 9k BTU, za svaku prostoriju po jedna. Prostorije su oko 20m2 svaka (dnevna soba, kuhinja i trpezarija i dve spavace sobe).

Iskreno nisam nikada video nekog sa multi splitom sem ako rade TP, da li si mozda razmisljao da uradis klasicne klime umesto multisplit? Kolika je ukupna povrsina i da li moze neki nacrt prostorija?

Kuca takodje ima sprat pa bih da izbegnem da imam 8 spoljnih jedinica, dve po strani su mi sasvim ok. Za pocetak se sredjuje prizemlje.

Raspored je sledeci:
Planirane pozicije unutrasnih jedinica su oznacene brojevima. Kuca je bez fasade, stolarija ce da se menja za troslojni pvc u toku godine, spoljasnje izolacije nema i nece je biti narednih X godina.

1768103409064.png

Nije mi bas jasno, da li ovde fale vrata za sobe 1 i 2? Bitan detalj je da li su vrata soba generalno zatvorena ili mogu da budu otvorena? Ako su generalno otvorena ceo sprat mozes komotno da resis sa jednom odlicnom 18com u hodniku ili uz jos jednu 12cu u onome sto mi lici na deciju sobu, odnosno 4, ili 2.

Sto se tice izolacije - Prvo stolarija, nikako ne stedi tu ni dinar, to mora da se uradi kvalitetno i ozbiljno, 7 komora, 3 stakla, 3 gume svugde, to se radi samo jednom.
Nakon toga - izolacija ploce krova vunom OBAVEZNO. Radio sam skoro izolaciju kod dede koji se greje na klimu, ranije je trosio 15-20kwh dnevno, a sada maksimalno 10. Inace 20cm uradjeno staklenom vunom.

Nakon toga radi fasadu, koja zapravo ima najmanji efekat sto se tice izolacije, jer topli vazduh ide na gore vecinski, ne u stranu.

Daj mi jos par detalja oko kuce da vidimo da li mozemo da smislimo neki laksi i jeftiniji sistem grejanja od multisplita, racunaj da bi te multisplit sistem sa 8 unutrasnjih jedinica ako racunamo drugi sprat sigurno kostao u najmanju ruku 5k evra a ja mislim da bi bilo i komotno vise na slobodnu procenu, mozda gresim.

Kuca takodje ima sprat pa bih da izbegnem da imam 8 spoljnih jedinica, dve po strani su mi sasvim ok. Za pocetak se sredjuje prizemlje.

Raspored je sledeci:
Planirane pozicije unutrasnih jedinica su oznacene brojevima. Kuca je bez fasade, stolarija ce da se menja za troslojni pvc u toku godine, spoljasnje izolacije nema i nece je biti narednih X godina.

Pogledajte prilog 523001
3-ka iznad vrata, ili na zid naspram vrata. 2 i 4 iznad noćnog ormarića. Razlog: klima u grejanju treba da duva na dole, i da ispred sebe ima čist prostor da greje. U hlađenju ne bi trebalo da duva na ljude, a to ti je svuda po tvom crtežu

Kako Haierdžije izguraše sezonu?

Komentari na danima sa debelim minusom, kako se borila u onim vlažnim danima oko nule, kad je najgore inverterima?

Potrošnja, moduliranje?

Meni je "najgori" dan bio 11 januar, 12.9kwh potroseno.

Za ceo decembar 215kwh, januar 210kwh, februar 154 kwh.

Jel neko koristio Pearl Premium 12 na hladjenje? Vidim da pise da ne ide ispod 400w? Ajde sto ne ide na grejanje ispod 400w ali na hladjenje, mislio sam da ide makar do neki 200w! 🤔
--->

Prilozi

• Screenshot_20260302-152142~2.jpg
    Screenshot_20260302-152142~2.jpg
    40.8 KB · Pregleda: 27
Jel neko koristio Pearl Premium 12 na hladjenje? Vidim da pise da ne ide ispod 400w? Ajde sto ne ide na grejanje ispod 400w ali na hladjenje, mislio sam da ide makar do neki 200w! 🤔
--->
Ima mnogo gresaka i permutacija u tim fabrickim sheetovima sa karakteristikama, tako da ne treba mnogo verovati sta tu pise

Hvala na javljanju! Narucen Flexis plus as50, u subotu ugradnja pa cemo videti konacno, ubedjen sam da sam napravio dobar izbor. Ozbiljno sam razmatrao i Mitsubishi ay50 ali razlika u ceni od min 500e, ne mogu racionalno da opravdam takvu investiciju, Haier bas nudi jak kvalitet za ulozeno.
Moj rezim grejanja je nocu 21, danju nekih 8h efektivno na 22 a ostatak na 18 - kada nismo kod kuce, pricamo o spratu gde se greje open space dnevni boravak 35 kvadrata i 2 sobe po 14, u prizemlju 20ak godina star LG on/off 12 sa svim potrosacima koju upalimo mozda sat vremena dnevno (plus masine za pranje/susenje/sudove/2 bojlera/ 2 frizidera/zamrzivac) i evo na polovini meseca brojilo je na 430kW - sto se mene tice, vise sam nego zadovoljan.
Bergen 12 ce preci u prizemlje ipak je noviji, stari LG ceka projekat medjusprata pa ce tamo naci mesto, Haier ide na sprat.
Izolacija je glavna razlika, pre ugradnje bilo kog uredjaja se mora uloziti u objekat, sto ljudi obicno olako shvate pa onda plate na cupriji... Posle bude kuknjava, javna ili tiha, ali uzaludna...
U razgovoru svi trose 2 tone peleta, a u praksi... 🙂
Kako se pokazao uredjaj sa Modulacijom?

Skodilak, jesi li pazario kakvu utičnicu mjerač pa vidio koliko najniže trosi?

Stavio juce 20cm mineralne vune (2x10cm) na plocu krova kod dede, greje 30-50kv (zavisi da li otvori sobe ili ne) sa ozon 12 icom (rebrendiran haier), smanjena potrosnja za 40-50%. Odlican rezultat. Momci izolacija krova prvo, pa sve drugo posle toga, ne vezano za to koji vid grejanja koristis
Da li je i toplije, i koliko u procentima ako jeste? To mi je presudno, jer nikako da se ugrejem, ako jeste uradicu isto.

Koliko procenata je potrebno da te motiviše da uradiš isto što i on?
Da li dovoljno 20?
25?
Ili mora biti ravno 50?

Vidi, iz tvog pitanja se da zaključiti da si neuk;
a iz odgovora da si (možda) neozbiljan...

Kako god bilo, ako si u mogućnosti - uradi isto što i on, stavi izolacije na ploču i to što više-to bolje.
Možeš malo i da pročitaš, ili da se raspitaš (ako meni ne veruješ) o pravilnom postavljanju.
Uglavnom, za početak ti je dovoljno da na ploču postaviš neku vrstu brane za paru (ili običan malo deblji najlon, što je najpovoljnije, ili namenska folija, tkz parna brana), potom po tome poslažeš mineralnu vunu iz rolni, barem 10cm, još bolje 2x po 10cm.

Kad si to uradio, onda uzmeš digitron u ruke i računjaš domilevolje.

Ne znam sto se tice toplote, jer ne zivim tu vec zivi moj deda, ali svakako ako ne uspevas da zagrejes onda ti toplota bezi, stavi 10+10cm mineralne/staklene vune i toliko. Naravno parna brana obavezna od ispod. 40-50% ustede je imao na potrosnji struje od kada samo stavili vunu.

Aman ljudi kakav najlon, prava paropropusna-vodonepropusna folija vam je od pola eura do 1 euro po kvadratu, a krovne površine nemate sigurno više od 90-100 m2.
Što je manje izolovan krov, uštede su veće nakon izolacije. Ako već imaš 5-10 cm, neće biti drastično. Ne može ti niko garantovati (jer ne zna koliko ćeš precizno postaviti vunu, napraviti preklope folije, hoćeš li ju pokriti krovnom da se ne ishlađuje), ali provrti scenario na Micromi, šokiraćeš se koja je razlika od 0 izolacije do 15 (ukratko, 2.5x se više gubi kad je go krov).

Kako god bilo, ako si u mogućnosti - uradi isto što i on, stavi izolacije na ploču i to što više-to bolje.
Možeš malo i da pročitaš, ili da se raspitaš (ako meni ne veruješ) o pravilnom postavljanju.
Uglavnom, za početak ti je dovoljno da na ploču postaviš neku vrstu brane za paru (ili običan malo deblji najlon, što je najpovoljnije, ili namenska folija, tkz parna brana), potom po tome poslažeš mineralnu vunu iz rolni, barem 10cm, još bolje 2x po 10cm.

Kad si to uradio, onda uzmeš digitron u ruke i

Neuk jesam što se ovoga tiče, nije sramota priznati, zato sam i na forumu da naučim nešto.

Neuk jesam drug, zato sam i ovde na forumu da se informišem i nešto naučim. 🙂 Hvala puno na savetu, više vas me je savetovalo slično, tako da ću sigurno nešto učiniti povodom toga...

Proslo vreme za edit.
Da li je ovo to ta thundra? @nemanja2607

AS50TDDHRA-THC/1U50MEMFRA-C TUNDRA​

@stefikpd Moze tacan naziv te Flexis Plus as50?

I koja je ta Pearl Premium? 18ka

Nazad
Vrh Dno