Šta je novo?

[Hackintosh] Mac OS X 10.8.x (Mountain Lion) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Na P35 ne bi trebalo da bude ikakvih problema sa ML-om. Zapravo na tim pločama bi trebalo da bude čak i nešto bolja situacija u odnosu na ove najnovije što se tiče propratnih stvari. Ja sam na mojoj staroj mašini stigao do Liona i to je radilo bez grešeke. Dalje nisam išao jer sam uzeo novi računar tako da ne znam, ali cenim da i pod ML-om sve zasigurno funkcioniše kako treba i potpuno očekivano.

da li na moj hardver naveden u "mojoj masin" moze da se instalira neka verzija,posto sam citao gomilu how to,ali mi opet nije jasno bas,da li moze jednostavno da se instalira ili mora nesto dodatno da se podesava?

radi samo u safe modu, laptop ima onu nvidia optimus tehnologiju koja sama prebacuje graficke kartice i za to izgleda nema leka...

pokušavam da instaliram preko virtualbox-a "Mountain lion (10.8) complete virtual machine pack". odradi instalaciju do kraja i onda se pojavi i tako stoji:

capture.png

šta mi valja činiti?

probaj sa "-s"
onda
mount - uw/
cd System/Library/Extensions
mkdir intelback
mv AppleIntelHD* intelback/
mv AppleIntelSNB* intelback/
reboot

probao sam sa -s i odmah me prebaci na početak instalacije tako da ne mogu da otkucam ništa dalje.

Samo da prijavim... Najnoviji BIOS koji nosi oznaku U1L za GA-Z68X-UD3H-B3 matične ploče trebalo bi da otkloni praktično i poslednju anomaliju koja je ostala, a to je Firewire. Naime, dotični problem sumnjalo se ranije je bio vezan za BIOS i odnosio na sledeću situaciju: firewire bi prestajao da radi propisno nakon što se računar izbudi. Konstatno je ranije nakon buđenja u konzoli prijavljivao loop error iz čega računar nije nikako mogao da se izvuče. Međutim, nakon što sam nadogradio BIOS, uključio firewire zatim uspavao i potom razbudio računar, primetio sam da ovoga više nema, što bi otprilike trebalo da znači da sve radi propisno. Nisam siguran 100% jer ne mogu da testiram to pošto ne koristim firewire, ali ako se ne varam ovo bi trebalo da znači da je sve ok.

Ako je tako, onda to znači da je praktično i poslednja problematična stvar otklonjena na ovim matičnim pločama, što je više nego dobra vest. Ono što je loše je da je prošlo više od 9 meseci, a da Gigabyte još uvek nije izbacio i 1. konačnu verziju UEFI BIOSa za Z68 matične ploče. Valjda ćemo i to dočekati... ,)

kakva je situacija sa gpu fan controlom u osx-u, prosli put me to nerviralo, nisam mogao da spustim vent na 20% i bio mi je komp preglasan :s

Jedini način da to rešiš adekvatno je da uzmeš neki fan control koji ide pozadi na PCI slot izlaz. Obično idu u paketu sa kućištem.

Ako se osloniš na ploču, vrlo verovatno je da će ti ventilatori biti glasniji nego što bi ti hteo. Ja sam isprobao i jednu i drugu varijantu i zaključio da mi se više dopada da manuelno podešavam brzinu ventilatora preko fan controller-a. Jednostavno, i windows i mac os, drže ventilatore na nekim brzinama koje su pozamašne za idle mod, internet surfing, photoshop i tome sl, tako da je ovo zasigurno barem kada je buka u pitanju nešto bolje rešenje.

Pozdrav svima, ima pitanje vezano uz sleep funkciju na MB Gigabyte ga-h61m-s2pv. Sve što sam našao na netu sam probao (i kextove tipa power, rtc, sleepenabler itd.) i dalje ne radi.
Ili ode u sleep i više se ne vrati, crn ekran ventovi vrte ili se zaledi ekran i ostane tako.
Svaka ideja dobro došla.

Poslednja izmena:
Pa nisi napisao nekoliko veoma bitnih stavki, a to je dal koristiš DSDT, pošto obično sleep probleme otklanja isti. Takođe koji BIOS gura ta tvoje ploča, kao i koju reviziju ploče imaš?

Probao sa DSDT i bez i bude isto. Bios je AMI EFI Bios Version FE (PnP 1.0a, DMI 2.0, SM BIOS 2.6, ACPI 2.0a), reviziju MB ne znam gdje piše.

Grafika je inače 6770, proc i3, SSD Intel 330.

Revizija ti piše u donjem levom uglu na ploči. Pogledaj koja je revizija ploče, pa odi na Gigabyteov sajt i pogledaj dal imaš neki update za BIOS.

Inače trebalo bi da radi sleep na toj ploči i sa tim BIOS-om bez problema... Skini MB paket pa iz njega instaliraj zadnji FakeSMC.kext sa sve filterima i HWMonitorom pa vidi dal imaš korektan stepping preko njega. Takođe nabaci Chameleon Wizard program pa iz njega popali u delu za CPU, Generate P i C-States, pa mu još dodaj i ostale funkcije, tipa Enable C2,3 i 4 State... Isprobaj to sve...

Takođe u BIOS-u je bitno da nemstiš da spavanjac radi preko memorije, memorije stavi na 1333Mhz i CPU ako si klokovao vrati na default.

Ako ništa od ovoga ne upali, onda jedino da napraviš DSDT od nule. Taj koji imaš verovatno ne pasuje, osim ako ga nisi sam napravio. Imaš ovde kompletno upustvo kako da ga izvučeš, pa ga onda zakači ovde da ja to malo pogledam. Premda, to verovatno neće ništa bitnije promeniti, pošto već imaš EFI BIOS, tako da kada je DSDT u pitanju skoro da nema šta tu da se pipa. Al ajde, pogledaćemo za svaki slučaj...

Poslednja izmena:
Malo previše toga za početnika poput mene.

Danas sam probao neki uvenverzalni sleepenabler.kext i ugasi komp, nakon toga uključi komp i hardovi, al nema slike. Da nije nešto vezano uz 6770?

I gdje da nađem taj MB paket?

Malo previše toga za početnika poput mene.

Danas sam probao neki uvenverzalni sleepenabler.kext i ugasi komp, nakon toga uključi komp i hardovi, al nema slike. Da nije nešto vezano uz 6770?

I gdje da nađem taj MB paket?

Jeste... 6770 nije baš najkomptibilnija karta. I ko što rekoh na toj ploči sigurno mora da radi sleep propisno. MB paket tj. Multi Beast paket, možeš naći na tonymacx86.com sajtu.

Pošto kažeš da si početnik to onda znači da si DSDT koji imaš pozajmio od negde, a taj zasigurno ne pasuje jer verovatno nije za tu reviziju ploče i za taj bios. Skini Chameleon Wizard program, pa u delu za org.chameleon.Boot uključi opciju "darkwake=0"... To bi moglo biti rešenje za tvoj problem!

Premda, bolje bi bilo da eliminišeš taj DSDT pošto imaš UEFI BIOS. U principu ne treba ti, sistem bi trebalo da radi bez njega. Kviz pitanje za tebe je, kako si namestio grafiku da ti radi...?

Ako ide preko dodatnih kextova, onda taj DSDT možeš odmah komotno da makneš. Ako ide preko kameleona, pogledaj prvo kako je to podešeno, tj koji framebuffer (Ati Config) je dodeljen.

Za 6770 bi trebalo da je "Hydrilla", portova bi trebalo da ima 4 ta karta. Dakle možeš ovu kombinaciju da testiraš... Uradi sledeće. Preimenuj DSDT.aml u DSDT1.aml, zatim skini ovaj org.chameleon.Boot.plist koji sam zakačio ovde i postavi ga u Extra folder. Pa restartuj računar. Trebalo bi da sve prođe ok pod uslovom da nisi dirao originalne kextove kada si instalirao sistem. To naravno ne znači da će grafika raditi propisno jer nisam siguran dal treba baš ovaj framebuffer da se koristi. Ali to možeš menjati iz Wizarda sve dok ne ubodeš onaj pravi.

Ako se desi nešto nepredviđeno, restartuj računar, pa pre nego pokreneš Mac os, zaustavi butovanje sa F8 i ukucaj sledeće: DSDT=/Extra/DSDT1.aml

Ovo je komanda kojom ćeš da pozoveš učitavanje preimenovanog DSDT-a, što bi trebalo da te dovede do desktopa. Posle već možeš vratiti sve ostalo kako je bilo, ako bude trebalo.

Prilozi

• org.chameleon.Boot.plist.zip
    558 bajta · Pregleda: 14
Poslednja izmena:
Idemo redom,

DSDT za svoju ploču sam skinuo sa tonymac sajta.
"darkwake=0" već uključeno i ne radi s tim.
Grafika je proradila uz početni GE=No kod installa i poslije dodao 6xxx kext. (bila je 6570, poslije stavljena 6770 i samo drugi kext).
Ati config ne koristi.
Probao ovaj org.chameleon.Boot.plist i greška u kernelu pri bootanju

OK, pa ništa vrati onda setovanja za org.chameleon.Boot.plist kako su ti bila, ali probaj da butuješ bez DSDT-a. Ko što rekoh ta kartica ne spada u red najkompatibilnijih i bojim se da ćeš morati ili da je menjaš ako želiš to da namestiš da radi propisno ili da vidiš eventulano da li imaš još neku alternativu u vidu nekog posebnog seta drajvera koji su namenski napravljeni baš za 6770.

Što se tiče DSDT-s i spavanjca, progledaj instrukcije ovde na forumu kako da izvučeš originalni DSDT iz Linuxa sa svoje ploče i kako da odradiš osnovni set zakrpa.

Inače gledaću ja da ostavim tamo još par dodatnih instrukcija...

Znaš li možda koje su dobro podržane od Radeona serije 6 i 7?

Za seriju 7xxx ne znam, nisam gledao... što se tiče serije 6xxx, 6670 je ok, 6850 i 6870.

A kako stoji Nvidia serije 6xx?

Jer okolo i s njima puno ljudi ima problema.

Evo na kraju uzeo GT 640, radi native uz GE=No i čak i sleep proradio (uz nju i neki uni sleep kext)

Da li bi ikako mogao da instaliram (i da vecina stvari funkcionise kako treba) OS x na Asus laptop?

Još kad bi nam samo rekao i koji ti je to Asus laptop... Ovako kako si napisao ispade da Asus ima jedan model.

U načelu moj odgovor bi bio na ovo pitanje i tabi kao i drugim novajlijama da uradite prvo domaći zadatak i malo progooglate, jer tako se počinje. Imaš sajtove Insanelymac.com, tonymacx86.com, wiki.osx86project.org, osx86.net itd. pa izvoli potraži odgovor na svoje pitanje tamo. Uz malo sreće naći ćeš ne samo odgovor na to pitanje, već i čitav GUID-e sa sve drajverima koji su ti potrebni...

Ovde na forumu možeš postaviti pitanje kada budeš instalirao OS X ako imaš neki problem, za šta ćemo ti pomoći rado ako možemo... Sve ostalo ćeš ipak morati sam da završiš. U prinicpu za gomilu stvari već imaš i ovde računam adekvatna objašnjenja, pa prelistaj malo unazad ako te nešto zanima. Takođe pogledaj teme, Mac OS: kako da, Hackintosh: kako da, DSDT: kako da i sl.

Srećno...

Poslednja izmena:
Uhm, hyperlink je tekst "Asus laptop", link vodi do modela. :)

Jel neko uspeo da iMessage dovede u funkcionalnost? Ja sam ranije to radio sa Chimera/Chameleon ali to izgleda vise ne funkcionise...
Sada izbacuje gresku Your Apple ID "[email protected]" can't be used to set up iMessage at this time. Pokusavao sam nekoliko predloga sto sam nasao na tonymac forumu ali bezuspesno...

Jel neko uspeo da iMessage dovede u funkcionalnost? Ja sam ranije to radio sa Chimera/Chameleon ali to izgleda vise ne funkcionise...
Sada izbacuje gresku Your Apple ID "[email protected]" can't be used to set up iMessage at this time. Pokusavao sam nekoliko predloga sto sam nasao na tonymac forumu ali bezuspesno...
Kod mene radi od početka, bez ikakvih problema.

Vrh Dno