Šta je novo?

GTX400 (GTX460) low GPU usage problem sa drajverima [SPLIT iz nVidia drajveri teme]

Moj ti je savet, uzmi digitron u ruke, pa izracunaj.
Ako sad kupis neku plocu sa 990x i pII 955 ispada xxx evrica, pa onda za koj mesec kupis BD posto si kao njega planirao, to je jos +xxx evrica....
Ako kupis intel 2500k i plocu za njega ispada oko ~300 evrica, mozda skuplja varijanta u startu ali veoma isplatljiva za DUZI period...

Heh...racunam, ne brini :)

Ako bih sad uzeo Phenom II i AM3 plocu onda sigurno ne bih uzimao novi BD procesor narednih godinu do dve. Mozda i duze...

Probao sam BF3 sa 280.26 drajverima...usage je uvek izmedju 95 i 99% i igra guta 842MB memorije...lepo lepo.

I da,slazem se sa kolegama ,konzole ubise PC Gaming bez sumnje.Tuzno ali istinito!

Kad se pojavi RTS i MMORPG za konzolu i kada cela pro gaming industrija predje na konzole onda mozes o tome da pricas, do tada CS, WC 3, SC 2, WoW i kompanija ce da guraju PC. Konzolni naslovi su takvi da te zanimaju do 10 dana,... Sad ce nova gen konzola pa cemo da se hvatamo za glavu kakve ce nam grafe trebati :) za te neke "dvodnevne" igre.

@daum ti zaboravi ceo Blizzard sa milionima igraca i celom MMORPG industrijom :), a da ne pricamo da se kod Blizzarda barem u novijim naslovima piraterija smanjila na neke marginalne granice.

Jel se low GPU usage odnosi i na gtx 560/560ti? I hope not. :)

Intel Quad Q8300 2.5 klokovan na 3ghz. Planiram da uzmem 560 ili 560ti pa me plasite ovde sa low gpu usage. :)

Intel Quad Q8300 2.5 klokovan na 3ghz. Planiram da uzmem 560 ili 560ti pa me plasite ovde sa low gpu usage. :)

Slobodno uzmi 560.

Low GPU usage je stvar drajvera. I ne desava se kod svih igara.

Slobodno uzmi 560.

Pa to, prvo pitam da li je i 560/560ti zakacen tim bug-om, ili samo 460?
Ako stvarno moj quad moze da isprati 560 nekako cu da progutam taj bug sa drajverima, nadajuci se da ce ispraviti. Realno mnogo vise DX9 igara igram, tako da mi je to jako bitna stavka. Ne zelim da ispadne da moj 8800gts bolje radio nego 560 zbog drajvera.

Nije to nikakav bug vec komulativan efekat engina igre, drivera, os-a i slabog CPU-a, sto jaca graficka povlaci jaci CPU tako je od pamtiveka bilo

Slobodno uzmi 560.

pazi sta pricas :) da te ne razapnu neki ovde koji su tvrdili da je stvar do slabih CPUova, kakvi bre drajveri ... Nvidia je izmislila kako se pisu drajveri ... njihovi su najbolji

Prvenstveno CPU-ovi (prastarih generacija) pa posle sve ostalo, to smo ustanovili odavno.

Ima necega i do developera...F1 2010 i F1 2011 sa istim setom drajvera, na istoj masini... zauzece max 60% u prvoj, 99% u drugoj igri ... niti je stvar vezana samo za nV kartice, niti iskljucivo za drajvere... ali to mnogi i dalje ne znaju izgleda.

Pa nije, al ako se u ovoj temi ispisa 40 strana gde ljudi nisu mogli/hteli da skapiraju da je kod mene bio problem do drajvera kako mislis da ce da izvedu tako advanced zakljucak? :D Moracemo izgleda na vgagijev nacin, da sacekamo da se pojave u prodaji neki gedzeti koji ce da nam omoguce naprednije zakljucivanje. :D

Paaaa, imas li i dalje tih problema sa drajverom?

Da kucnem u drvo, nope. Doduse ja ni sa f1 2010 nisam video ispod 90 gpu usage...

Gdin_M je napisao(la):
Da kucnem u drvo, nope. Doduse ja ni sa f1 2010 nisam video ispod 90 gpu usage...

A da to nije moooozda zbog toga sto si presao na quad u medjuvremenu? :)

Morace ti gedzeti uskoro u prodaju. :) Ne verujem da ovo opet pisem al ajd, ista konfa - win xp duplo veci fps nego win 7, sto dalje implicira na mnogo manji gpu usage na win7, dakle hardware se iskljucuje iz diskusije jer je ista konfa, sto dalje implicira na drajvere jer je i win7 vise puta menjan i isto. Moze ovako prosto objasnjenje, posto ne umem prostije? :)

Nova platforma je kasnije ubacena i sve za sad radi ok, a u proslosti i mozda sadasnjosti ako ima nekog da i dalje i na quad-u muci ovaj problem, sta cemo, on je nazalost drajverska kolateralna steta. :D

Dakle, da se ne tupi i dalje, ima bagova na sve strane, meni je bio drajver u pitanju, moguce je i da engine igre ne radi kako treba (RO2 kao najkatastrofalniji primer) i naravno moguce je da je procesor previse slab za gpu. Sve je to u opticaju samo je na "strucnjacima" da skapiraju ako se malo upotrebi logika. Doduse i inat i privrzenost brendu tu odnese svog maha, kao i preletanje preko strana, citajuci sam naslov teme a ne zalazeci u problem koji se u njoj opisuje.

Poslednja izmena:
pazi sta pricas :) da te ne razapnu neki ovde koji su tvrdili da je stvar do slabih CPUova, kakvi bre drajveri ... Nvidia je izmislila kako se pisu drajveri ... njihovi su najbolji

Nvidia i dalje pise najbolje drajvere.

Kod mene STALKER CoP puno bolje radi sa 5850 nego li sa GTX 280. GPU usage je oko 90% i vise.
Dok prastari Oblivion kada udjem u grad radi jako lose sa 5850. Frame padne i na 40, a GPU usage na 35%. Na otvorenom, foliage, je sve ok.
Tih problema sa GTX 280 nisam imao. Isti CPU je u pitanju.

GPU usage nebi trebao biti povezan sa slabim CPU-om. Losa optimizacija i drajveri, da.

Morace ti gedzeti uskoro u prodaju. :) Ne verujem da ovo opet pisem al ajd, ista konfa - win xp duplo veci fps nego win 7, sto dalje implicira na mnogo manji gpu usage na win7, dakle hardware se iskljucuje iz diskusije jer je ista konfa, sto dalje implicira na drajvere jer je i win7 vise puta menjan i isto. Moze ovako prosto objasnjenje, posto ne umem prostije? :)

Nova platforma je kasnije ubacena i sve za sad radi ok, a u proslosti i mozda sadasnjosti ako ima nekog da i dalje i na quad-u muci ovaj problem, sta cemo, on je nazalost drajverska kolateralna steta. :D

Dakle, da se ne tupi i dalje, ima bagova na sve strane, meni je bio drajver u pitanju, moguce je i da engine igre ne radi kako treba (RO2 kao najkatastrofalniji primer) i naravno moguce je da je procesor previse slab za gpu. Sve je to u opticaju samo je na "strucnjacima" da skapiraju ako se malo upotrebi logika. Doduse i inat i privrzenost brendu tu odnese svog maha, kao i preletanje preko strana, citajuci sam naslov teme a ne zalazeci u problem koji se u njoj opisuje.

Ali svi problemi su nestali kada si zamenio taj ubogi e5xx C2D, kao i kod svih u ovoj temi koji su prelazili sa X2 ili C2D na i5,i7,x4.x6. U nekim slučajevima je bilo i do drivera, os-a u par igara, ali ljudi koji su imali globalne probleme su imali c2d/x2 i rešili to kao i ti. I ja sam to itekako osetio prelaskom sa e8400@4 na 2500k, iako ne tako drastično kao oni koji su prelazili za slabijih c2d.

Ramo, ramo druze moj :D, procitaj uvodni deo posta kako treba pre nego sto quotujes. Doduse, ljudi su imali problema i sa phenomima, tako da kada sam zamenio samo cekao trenutak da startujem igru i vidim fascinaciju. Na svu srecu nisam bas bio toliki maler inace u suprotnom....

ljudi treba odvojiti probleme na relaciji GPU -> chipset -> driver, CPU bottleneck, driver i engine neoptimizaciju i normalno ponasanje igre u vsync uslovima
sve ovo su sasvim razliciti problemi
Gdin_M je imao komulativan problem pre svega sa win7 -> NV driver + chipset a takodje i problem slabog CPU-a u manjoj meri jer je njega pogadjao vise problem u razlici ponasanja winxp od win7 okruzenja u igrama zato i vise krivi chipset i drivere

NV je u 280.xx driverima odradila dodatnu optimizaciju za dual core procesore, tako da se trenutno nezna koja arhitektura je manje CPU zahtevna (sa tim optimizovanim NV driverima) ATI ili Fermi, realnih dobrih testova nema i cak verujem da bi zakljucak bio podjednak jer neki igre leze jednima a neke drugima

Danas sam izmerio u 3DMark06 1.02, na default podesavanjima, skor od 11021. Pre neki dan 11252...na 3DMark06 topicu video sam da npr. lik sa Celeronom E3300 i GTS 450 ima laganih 15000 i kusur. Prostom racunicom dolazim do zakljucka da ovde kod mene nesto debelo smrdi. :d

http://img850.imageshack.us/img850/6364/3dmark066000gtx460.png

CPU i GPU su na default vrednostima. Ugasio sam sve background procese koji su visak. Windows je star 20-ak dana...

celeron E33xx je core2duo sa 1MB kesa.. sto u prevodi znaci da mu je IPC bolji za ~15% od tvog matorog athlona 64..., takodje minimum minimuma za GTX460 je phenom II x4 ako zelis da izvuces sve iz grafe

Prosto fascinantno da je toliko zavisna od CPU-a. Veceras je drugar proverio svoju GTX460 karticu na Athlonu II X4 620 i on je dogurao cak do 13000. I to mi deluje malo a procesor je noviji od moga, a ima nize taktove jezgara. Mada, mislim da ima vise kes memorije.

Prosto fascinantno da je toliko zavisna od CPU-a. Veceras je drugar proverio svoju GTX460 karticu na Athlonu II X4 620 i on je dogurao cak do 13000. I to mi deluje malo a procesor je noviji od moga, a ima nize taktove jezgara. Mada, mislim da ima vise kes memorije.

Dobar rezultat za GTX 460 je preko 16500 u 3dmark 06.

@Trekiplex
Cisto radi orjentacije downclockovao sam svoj 460 na iste vrednosti kao kod tebe, a proc je na defu, pa ti vidi da li je do proca ili ne

Pre nego sto sam uzeo i5 imao sam c2d i rezultat je bio oko 16000, ako se ne varam, mrzi me da trazim ss

Verujem, verujem...ubedio si me :)

Trazim od danas po radnjama PII 955 BE ili 965 BE (sta nadjem) uz ASUS M5A97 Pro i 8/16GB Kingston DDR3 T1 memorije pa cemo da vidimo nove rezultate.

Hvala u svakom slucaju na trudu! :wave:

U kojoj rezoluciji i sa kojim setovanjima pustate bench u 3dmark-u 06? Ja sam pustio ponudjeni default test 1280x1024, no AA, texture filtering optimal - rezultat 16002 (quadcore 3ghz, gtx 560 klokovana na 900/1100). Secam se da je default u 3dmarku oduvek bio 640x480?

Nazad
Vrh Dno