Šta je novo?

GTX400 (GTX460) low GPU usage problem sa drajverima [SPLIT iz nVidia drajveri teme]

A kroz moje ruke je proslo vise od 5 komada koji su samo mogli da zavrse u smecu... jedan komad nista ne dokazuje.

Naravno, sve ovo je offtopic.

I ovaj je zavrsio u smecu, ali zbog pregrijavanja c. procesora. Krivica mog prijatelja.

Poslednja izmena:
Creative X-fi
Batali te price o prosecnim i ispodprosecnim korisnicima. Pre bih rekao da je AMD tu odradio posao sa nogama. ( posto bi u 21. veku sve trebalo da radi na plug and play)
Svaki prosecan ATI sado-mazo fan sigurno zna za par klikova.
I da da te ne ostavim u ne znanju, Nviia serije 200,300 i 400 ima integrisani HD Audio u GPU pa se to kod njih ne desava.
I da nisam konektovao karticu na HDMI nego na VGA, a sto je ona odlucila da se nametne kao primarna to zna samo njen tvorac ( tj ponasala se kao neki malwerre u kompu)

Nakon ovakvog odgovora stvano nemam šta da dodam.
Sigurno nisi prosečan korisnik, šta više, vrstan si poznavalac audio i video adaptera. ;)

Ukoliko želiš možemo da nastavimo diskusiju van ove teme da ne bi išli u off topic.

@Gdin_M

Jesu li se rezultati promenili sa promenom platforme?

Poslednja izmena:
I meni je masina propevala od kad sam zamenio ubogi E8200. :) Razlika se vidi u 70% igara, a BFBC2 je sa 40-ak otisao na 120 frejmova. :)

@Gdin_M

Jesu li se rezultati promenili sa promenom platforme?

Da, sada je isto i na xp-u i na win7, plus sto je usage otisao na 90-100 posto, mada me interesuje da li su oni koji su i dalje imali taj problem resili sa ovim novim batchom drajvera, posto vidim da je nekima proradilo, a i bilo je krajnje vreme da se isprave drajveri...

pa to je strasno kako je ceo taj Fermi cip lose isprojektovan.
Kada sam imao gtx460 proesor nije mogao da je uposli kako valja, GPU usage varirao 20-50%, a sada mi 6870 radi perfektno i maksimalno je iskoriscena. A svo vreme sam na X3 450.

Od svega sam najvise besan na danasnje "novinare" i radnike u IT industriji.
Svaki ***** koji ne zna da sklopi dve recenice danas zna da testira karticu, da radi unboxing i kaci snimak na youtube.
I na svakom sajtu se karte testiraju na najjacim i7 procesorima. A kada bi zasukali rukave i uradili svoj posao kako valja, pa malo istestirali karte na Core2Duo i Athlon X2 i X4 procesorima. Da se masi i ogromnoj vecini prosecnih korisnika ukaze i da dobar savet sta da kupuju.

Edit:
Moram i da napisem za kraj ako neko slucajno nije shvatio. Imao sam ranije Radeona 9600 koji me je sluzio sjajno, i opekao sam se sa NVidiom, na greskama se uci. Znam sigurno da ce trebati nesto gadno da se desi da ponovo kupim njihovu kartu.

Poslednja izmena:
@Wavrinka
Pa sto nisi okacio koji rezultat da potkrepis te svoje reci........ svi vi tuzibabe samo pricate a rezultata nigde ili su polovicni...... :p

Ja uopste ne kapiram usere kao sto si ti.
Prvo razlika u samom ponasanju hardvera je jasna kao dan.
Razlicite arhitekture,tehnologije,sasvim razliciti pristupi u samom razvitku.
Drugo ne kapiram zasto gomila vas na stare masine hoce da kaci najnovije generacije karti
a da im pri tom radi sve kako treba?
Drugo smena generacija karti zavisno od arhitketure je takva da nekad jedni a nekad drugi potrazuju
vise ili manje procesorkse snage.U ovom slucaju Fermi malo vise u odnosu na ATI a nekad ranije je bilo obrnuto.
Sta je problem?Jednostavno ne mogu i jare i pare.
P.S.Pogledaj moju konfu,na njoj sam vozio GTX460 bez problema,u malo manjem potencijalu ali bez problema.
Svaka igra je isla smooth bez seckanja i ekstremnog pada FPS-a!

@Zeljko:
Ne razumem kakav rezultat zelis ? Stucanje u nekim igrama i ocajan GPU usage grafik u afterburneru, to je ono sto se dobije kad se uporedi.
Smatram da mi se moze verovati na rec. Nisam lupo i kacio screenove po forumima jer je gomila drugih ljudi to radila. Pratio sam i citao NVidia forum gledajuci da li ce biti resenja. I onda su izasli 275 drajveri u kojima pise "poboljsali smo optimizaciju karte sa dvojezgarnim procesorima". Iskreno jesu malo poboljsali, ali ne i otklonili problem. Neka igra je imala veci FPS ali u Starcraftu2 je ostalo to stucanje na svakih sekund dva.

I kako mislis polovican rezultat, eto probao sam dve karte, 6870 je solidno jaca od te 460gtx (768 verzija). 6870 max gpu usage a 460 tuzno los.
Zakljucak: lose isprojektovan cip

Imas li bilo kakvo drugo smisleno objasnjenje ?

@PCBeast:
Druze kako ne kapiras?
Dokaz da na moju konfiguraciju moze jaka karta je upravo ova koju sada imam, jaca nego ta gtx460. Karta radi perfektno. Znaci nije slucaj da sam stavio jaku graficku na Athlon 5000+.
Masina uopste nije stara, Athlon x3 i x4 stari ? Gresis. Moje misljenje je da je i7 totalni overkil za prosecnog korisnika.

Ja sam se posteno izigrao na gtx460, jer je coveku realno dovoljno 30-50 fps-a u igrama, a toliko sam imao i sa 30% gpu usage. Ali radi se o tome da ako si nesto platio zelis da to radi 100%, kao karta koju sada imam, i koja izbaci 150-200 fps-a, iako je to nepotrebno.
Imao sam konkretne probleme u Witcheru i Starcraftu 2. Mnogo volim da igram SC a ima taj microstutering sa 460.

Sta ja zelim ?
Zelim opsirnije i raznovrsnije review-ove, radjene i na slabijim procesorima tj na Athlonima i Phenomima, a ne samo na i7.
Uopste ne osporavam ovo sto si napisao za smenu generacija i da neka karta trazi vise a neka manje procesorske snage. ALI zelim da to znam pre kupovine. Neka stoji lepo velikim slovima : Da bi ste kako valja iskoristili ovu graficku kartu potrebno je da imate bar takav i takav procesor. Samo toliko. A ne da posle moram da prodajem kartu.

Nadam se da sam objasnio situaciju sa racionalnog stanovista. Ne vidim potrebu da pravdate Nvidiu kada su iznete same cinjenice. Imao je i AMD/ATI jako lose karte pa nikom nista.

Poslednja izmena:

Pa dokaz (screenshot u istim uslovima) po tvojim recima ispada da 6870 radi na 100% gpu usage-a a GTX460 na ~50% na istom procesoru... ja sam video par objektivnijih testova i razlika je bila 5-15% max (ati/NV na dual core) pre 275 drivera... ti cak imas X3 pa tvrdi hrabro da je razlika ogromna za to treba debeo dokaz da bi ti se poverovalo

Naravno ako svoju teoriju konstatujes na jednoj igri, nemoj se truditi... ima milion razloga da rezultati budu veoma razliciti... :)

PS: aj da uzmemo samo Civilization 5 kao primer pa tu ce NV toliko da naguzi ATI da je to smesno... tako ce verovatno neka druga igra da ima obrnut scenario...

Poslednja izmena:
Objasni mi ovo, kako to da u nekim igrama gpu usage na gtx460 zestoko varira i ume da na trenutak padne na 15-20%. Onda to dovede do tog stucanja u recimo Starcraftu ili nekoj drugoj igri. Na 6870 usage je konstantan i nece se tako nesto desiti.
Taj microstutering smeta, jednostavno nervira u igrama.

Naravno ako svoju teoriju konstatujes na jednoj igri, nemoj se truditi... ima milion razloga da rezultati budu veoma razliciti... :)

A fora je sto nijedan razlog ne moze da razbije tvoju zelju za daljim prepucavanjem i mirodjisanjem svake hardverske corbe i problema koji nemas...

@PCBeast:
Druze kako ne kapiras?
Dokaz da na moju konfiguraciju moze jaka karta je upravo ova koju sada imam, jaca nego ta gtx460. Karta radi perfektno. Znaci nije slucaj da sam stavio jaku graficku na Athlon 5000+.
Masina uopste nije stara, Athlon x3 i x4 stari ? Gresis. Moje misljenje je da je i7 totalni overkil za prosecnog korisnika.

Cekaj ,zar taj deo o razlicitosti arhitektura vec nismo zavrsili?Mislim to je jasno kao dan i sasvim je normalna pojava!

Ja sam se posteno izigrao na gtx460, jer je coveku realno dovoljno 30-50 fps-a u igrama, a toliko sam imao i sa 30% gpu usage. Ali radi se o tome da ako si nesto platio zelis da to radi 100%, kao karta koju sada imam, i koja izbaci 150-200 fps-a, iako je to nepotrebno.
Imao sam konkretne probleme u Witcheru i Starcraftu 2. Mnogo volim da igram SC a ima taj microstutering sa 460.

Jasno.I ja sam za to i tome sam uvek tezio da ako nesto kupim hocu da mi radi maksimalno u punom potencijalu.Necu da se zadovoljavam prosekom tj trenutnim stanjem nezahtevnoscu igara.Jasno.Podrzavam te u svako doba.

Samo malo me buni to oko microstutteringa.Da li mozes da mi definises kako to izgleda jer je taj pojam definisan kod Dual GPU karti nikako kod single gpu.

Sta ja zelim ?
Zelim opsirnije i raznovrsnije review-ove, radjene i na slabijim procesorima tj na Athlonima i Phenomima, a ne samo na i7.
Uopste ne osporavam ovo sto si napisao za smenu generacija i da neka karta trazi vise a neka manje procesorske snage. ALI zelim da to znam pre kupovine. Neka stoji lepo velikim slovima : Da bi ste kako valja iskoristili ovu graficku kartu potrebno je da imate bar takav i takav procesor. Samo toliko. A ne da posle moram da prodajem kartu.

Ok i to je posteno sa tvoje strane.I nista nije nelogicno u tome sto si rekao.Bilo bi dobro kada bi se tako radilo ali tako se jednostavno ne radi nigde na svetu!
Mozda ce nekad negde postati praksa ali ko to zna?
Sto se tice Fermi taj fenomen i dalje jednostavno nije usvojen i generalizovan i kao sto rece Zeljko nisu velike oscilacije.Ja sam recimo imao i 90% GPU usage na ovaj Dual Core i prosto sam se iznenadio.Doduse sve zavisi i od engine-a neke igre.

Nadam se da sam objasnio situaciju sa racionalnog stanovista. Ne vidim potrebu da pravdate Nvidiu kada su iznete same cinjenice. Imao je i AMD/ATI jako lose karte pa nikom nista.

Jesi ne kazem da nisi.Ja ne pravdam nista .Jednostavno samo dopunjujem sa mog aspekta gledista i poznavanja ove tematike.
A jedino necu moci da se slozim sa konstatacijom da je Fermi aka GTX460 los jer je daleko od toga.Bas suprotno i koliko sam mogao ispratiti situaciju na trzistu najpopularnija je kartica koja se i dan danas odlicno prodaje.
Takodje reci za nesto da je losa arhitektura a ne razloziti malo dublje materiju dodorivajuci sam inzenjering je po malo i smesno.Razumecu te jer si izrevlotriran svojim iskustvom.

Objasni mi ovo, kako to da u nekim igrama gpu usage na gtx460 zestoko varira i ume da na trenutak padne na 15-20%. Onda to dovede do tog stucanja u recimo Starcraftu ili nekoj drugoj igri. Na 6870 usage je konstantan i nece se tako nesto desiti.
Taj microstutering smeta, jednostavno nervira u igrama.

kakve veze ima microstuteruing sa CPU bottleneckom? :)
i opet si se uvatio samo za starcarft ...

@Gdin_M
Pa imao sam e3300 i GTX460 punih mesec dana........ a ti da su bio 100% siguran u tvoju tvrdnju ne bi menjao e4400 za amd x4 vec bi krs, djubre od GTX460 zamenio za ATI i tako dokazao da lupamo gluposti jednim udarcem jos bi ustedeo 100e :)

Poslednja izmena:

PS: aj da uzmemo samo Civilization 5 kao primer pa tu ce NV toliko da naguzi ATI da je to smesno... tako ce verovatno neka druga igra da ima obrnut scenario...

Apsolutno racionalno razmisljanje ako bi se pricalo o random igri koja ima kratak zivotni vek. Ali o igrama kao sto su Warcraft3 (poslednjih godina ponajvise zbog Dote), World of Warcraft, Starcraft, i nisam toliko upoznat sta se igra od multiplejera u FPS-u, recimo CoD MW ili Battlefield. Igre koje traju godinama.
E te igre moraju da rade savrseno, Blizzard izbacuje zakrpe ako samo nesto prismrdi, tako da bilo kakava optimizacija sa njihove strane ne pije vodu.

Edit:
evo ono o cemu pricam, ista stvar mi se desavala, a sada je kao magijom odnesena i zaista sam srecan zbog toga:

Poslednja izmena:
Pa imao sam e3300 i GTX460 punih mesec dana........ a ti da su bio 100% siguran u tvoju tvrdnju ne bi menjao e4400 za amd x4 vec bi krs, djubre od GTX460 zamenio za ATI :)

Moj razlog su igre koje traze quad a ne nvidijini nesposobni drajveri, mada dzabe i pisem kad vec sve znas...

Moj razlog su igre koje traze quad a ne nvidijini nesposobni drajveri, mada dzabe i pisem kad vec sve znas...

naravno pametan potez, ali opet obajsni sto ti sad GTX460 radi odlicno... zar su samo driveri i neoptimizacija bili problem ili je i CPU itekako imao uticaja.......

Hehehe.Koji paradoks.Gdin_M krivi drivere a Wavrinka arhitekturu tj kartu.
Momci bez ljutnje,samo mi je simpaticno :)
Zakljucak : nVidia snosi krivicu :p

ma nema ljutnje, odrasli smo ljudi. cheers
vodi se normalna diskusija iz koje cu ja prvi nauciti nesto, a mozda i neko drugi. Ili neko ko recimo sklapa racunar.
Recimo neki klinja zeli da kupi iz svog steka Athlon x2 ili x3 i gtx460 kojoj je cena pala na vrlo prihvatljiv iznos. Ja mu preporucujem recimo 6850.
Nije ovo samo u Starcraftu, da se razumemo, javlja se u u Witcheru.
A opet Dead Space i CoD su mi radili savrseno na gtx460.

Nemam resenje, ne znam tacan odgovor, ne znam da li moze da se resi jos boljim drajverima (a prosotra za napredak sigurno ima).
Samo sam zeleo da dam doprinos temi, kao neko ko je koristio karte oba tabora, na relativno budzetskom procesoru, ali ne i zastarelom. Zeleo sam da kazem da postoje problemi ove karte u NEKIM igram i u kombinaciji sa NEKIM procesorima, i da se na to vrlo VRLO malo obraca paznja u testovima i preporukama prilikom kupovine.

Eto malo sveze krvi na forumu, vi stari clanovi ste ionako dosadili sami sebi. A ja sam naucio i da hvatam screenshotove iz igara i afterburnera da bi imao pokrice i bolje potkrepio postove.
Svako dobro, odoh da gledam Big Bang Theory :smoke:

ma nema ljutnje, odrasli smo ljudi. cheers
vodi se normalna diskusija iz koje cu ja prvi nauciti nesto, a mozda i neko drugi. Ili neko ko recimo sklapa racunar.
Recimo neki klinja zeli da kupi iz svog steka Athlon x2 ili x3 i gtx460 kojoj je cena pala na vrlo prihvatljiv iznos. Ja mu preporucujem recimo 6850.
Nije ovo samo u Starcraftu, da se razumemo, javlja se u u Witcheru.
A opet Dead Space i CoD su mi radili savrseno na gtx460.

Nemam resenje, ne znam tacan odgovor, ne znam da li moze da se resi jos boljim drajverima (a prosotra za napredak sigurno ima).
Samo sam zeleo da dam doprinos temi, kao neko ko je koristio karte oba tabora, na relativno budzetskom procesoru, ali ne i zastarelom. Zeleo sam da kazem da postoje problemi ove karte u NEKIM igram i u kombinaciji sa NEKIM procesorima, i da se na to vrlo VRLO malo obraca paznja u testovima i preporukama prilikom kupovine.

Eto malo sveze krvi na forumu, vi stari clanovi ste ionako dosadili sami sebi. A ja sam naucio i da hvatam screenshotove iz igara i afterburnera da bi imao pokrice i bolje potkrepio postove.
Svako dobro, odoh da gledam Big Bang Theory :smoke:

Volim pozitivne ljude. :)

Apropo teme ako si izneo sve sto si rekao i treba da kazes samo ja kao stariji user recimo idem dublje u analize dok ne nadjem istinski problem.
Da li su driveri ili ne kao sto kazes ni sami ne znamo.Fazon je recimo sto ce na istoj takvoj konfiguraciji kod nekog drugog da radi sasvim normalno kao
sto je to radilo kod mene na jos slabijoj platformi ;)
Ne znam sta da ti kazem.Da sam imao problem pa da pokusam da ga uvrstim u neku grupu.Ovako je situacija jako cudna :S:

naravno pametan potez, ali opet obajsni sto ti sad GTX460 radi odlicno... zar su samo driveri i neoptimizacija bili problem ili je i CPU itekako imao uticaja.......

U temi je pisan srpski a ne kineski, ko nema predrasuda zna da procita od pocetka i ko ima malo logike da skapira. Znas ono, za one koji se namerno prave blesavi, talk to the hand. :D

Od kada sam presao na SB igre osetno bolje rade, sve je mnogo fluidnije. Jednostavno vise ne gledam gpu usage u afterburneru i ne intersuje me. Da je cpu veliki krivac jeste, ali da je jedini ne bih bas rekao posto su drajveri kao nogama pisani.

Pitao sam da li se situacija promenila, posto imas otkljacanog atlona

@Zeljko:
Ne razumem kakav rezultat zelis ? Stucanje u nekim igrama i ocajan GPU usage grafik u afterburneru, to je ono sto se dobije kad se uporedi.
Smatram da mi se moze verovati na rec. Nisam lupo i kacio screenove po forumima jer je gomila drugih ljudi to radila. Pratio sam i citao NVidia forum gledajuci da li ce biti resenja. I onda su izasli 275 drajveri u kojima pise "poboljsali smo optimizaciju karte sa dvojezgarnim procesorima". Iskreno jesu malo poboljsali, ali ne i otklonili problem. Neka igra je imala veci FPS ali u Starcraftu2 je ostalo to stucanje na svakih sekund dva.

I kako mislis polovican rezultat, eto probao sam dve karte, 6870 je solidno jaca od te 460gtx (768 verzija). 6870 max gpu usage a 460 tuzno los.
Zakljucak: lose isprojektovan cip

Zaključak je da nemaš pravo uopšte da polemišeš o datom hardveru jer je nisi ni testirao na novijem hardveru. Sam si sebi i skočio u usta. Ako je nizak GPU usage bio na GTX460 to je jedino bilo zato što zbog FPS capa nije bilo potrebno da se maltretira karta, jer radila na 50% ili na 100% framerate će biti isti. Eto, sad ćeš valjda ego da zadovoljiš pošto na ATI karti imaš 100% usage, a isti, ili blago bolji framerate jer si bržu kartu uzeo...

Pogledaj u ovoj temi sve igre koje sam testirao dok sam imao GTX460 1GB. Ja barem imam sa čim da potkrepim tvrdnje...

Inače, ako se pogleda opet onaj YT video Starcraft 2 laga, vidi se jasno da kada zastane igra, animacije avatara na dnu se i dalje nastavljaju, nisu pod uticajem laga, što jasno govori ili o problemu sa igrom, ili sa driverom, a ne sa arhitekturom.

@PCBeast:
Druze kako ne kapiras?

Ponovo mešanje pojmova. Već nekoliko puta se reklo šta je microstutter i gde se javlja.

Sta ja zelim ?

Ako želiš opširnije i raznovrsnije review-ove onda bi mogao i sam da ih odradiš. Jel misliš da je sav taj hardver za testiranje besplatan i da je neko dužan da ih radi?
To je sve dobra volja, budi srećan što ih ima uopšte...

Sve u svemu, uživaj sa svojom kartom i srećno u lovu na hotfixeve...

Poslednja izmena:
Od kada sam presao na SB igre osetno bolje rade, sve je mnogo fluidnije. Jednostavno vise ne gledam gpu usage u afterburneru i ne intersuje me. Da je cpu veliki krivac jeste, ali da je jedini ne bih bas rekao posto su drajveri kao nogama pisani.

Pitao sam da li se situacija promenila, posto imas otkljacanog atlona

Uticaj je i samog CPU koji donosi ucinak u igrama ne samo direktna veza sa kartom.
Meni je GTX 460 na Yorkfieldu [email protected] Ghz prosto letela.Upravo tako kako opisujes,fluidno.
Imao sam osecaj kao da kartu dodatno nesto gura,kao da ima neki turbo efekat.

@Daum
Postoji razlika izmedju stutteringa i microsttteringa.
Oni samo mesaju pojmove.Stuttering je zapravo stucanje ,tako su definisali to sirom neta dok je microstuttering gubitak FPS-a u realnom vremenu kada se oseti
da karta kasni u odnosu na FPS koji meri recimo Fraps (gameplay nije fluidan vec se nekako rasteze) Microsttutering je fenomen vezan samo zapravo za Dual GPU karte i kapiram te zasto si odreagovao.
Inace postoji i Lag a to je tek nesto trece + da dodam i glitcheve :p Sve razliciti fenomeni.Uzrok stucanju i lagu moze da bude i hard disk (zato je preporucljivo da se redovnije defragmentira)
Pregrevanje CPU-a,engine igre i more drugih uticaja..
Cak ne mora ni da bude manje iskoriscenje GPU usage da bi se javljali ovi pojmovi i to je ono sto mi je najzanimljivije u ovoj temi
koliko su ti svi pojmovi izmesani a u stvari nemaju veze jedno sa drugim!

Poslednja izmena:
ma cpu znaci itekako!ja sam skoro presao sa q9400 na i5 750 i definitivno ima razlike,i to na istom kloku!!!moja 6870 sad prosto leti,opet sam presao ceo crysis 1 i znam tu igru napamety,pre mi se desavalo sa [email protected] ghz da nekada frejmovi padnu i na 22,a sada nema ispod 36!!takodje i druge igre rade prosto fenomenalno!ipak noviju kartu treba stavljati na noviju i skuplju platformu,da bi radila u fullu,msm radice to sve i na starijoj platformi ali ne bas tako smooth :)

Da je cpu veliki krivac jeste, ali da je jedini ne bih bas rekao posto su drajveri kao nogama pisani.

That`s right, tema je bila o losim drajverima i losem radu na win7 u odnosu na xp i kod nekih vice versa ili isto, a to sto je otisla na 40 strana prepucavanja je stvarno zalosno... Gpu nije krivac vec drajveri koji teraju taj gpu, ali velika vecina ocigledno cita kroz tekst.

ma cpu znaci itekako!ja sam skoro presao sa q9400 na i5 750 i definitivno ima razlike,i to na istom kloku!!!moja 6870 sad prosto leti,opet sam presao ceo crysis 1 i znam tu igru napamety,pre mi se desavalo sa [email protected] ghz da nekada frejmovi padnu i na 22,a sada nema ispod 36!!takodje i druge igre rade prosto fenomenalno!ipak noviju kartu treba stavljati na noviju i skuplju platformu,da bi radila u fullu,msm radice to sve i na starijoj platformi ali ne bas tako smooth :)

Ja mislim da su mi se usta osusila na ovom forumu objasnjavajuci koliko je bitan CPU za pun potencijal graficke karte mada tebe je klao najvise nizak klok tog Q9400 .

Ja mislim da su mi se usta osusila na ovom forumu objasnjavajuci koliko je bitan CPU za pun potencijal graficke karte mada tebe je klao najvise nizak klok tog Q9400 .
slazem se da si u pravu,ali recimo,opet dosta bolji rezultati su mi sa i5 750 takodje na 3.4 ghz (isti klok kao i q9400 sto je bio) bukvalno min fps 50% bolji!da ne poverujes!

Vrh Dno