Šta je novo?

GTX400 (GTX460) low GPU usage problem sa drajverima [SPLIT iz nVidia drajveri teme]

slazem se da si u pravu,ali recimo,opet dosta bolji rezultati su mi sa i5 750 takodje na 3.4 ghz (isti klok kao i q9400 sto je bio) bukvalno min fps 50% bolji!da ne poverujes!

Pa to je fino.To je zapravo fenomenalno.E sad razlika u keshu je minimalna .Tu je definitivno ucinak same arhitekture CPU-a!

Pa to je fino.To je zapravo fenomenalno.E sad razlika u keshu je minimalna .Tu je definitivno ucinak same arhitekture CPU-a!
definitivno da sama rahitektura nosi svoje...a zaboravih tek da pomenem koliko mi je tek sad dobro skaliranje karte prilikom overkloka,bukvalno za koliko god procenata da podignes klok karte,toliko je i poboljsanje!

Imam i ja slican prob ali sa gts 450. Recimo Company of Heroes skoro nikad ne prelazi preko 60%, Splinter Cell Conviction ide oko 50-60%, Dead Space 2 60-70%. Kad igram cheatmod (coh) i kad spawnujem milion jedinica opterecenost padne na tricavih 5% (WTF). Nije takva situacija u svim igrama medjutim. The witcher 2, Crysis (2), Bad Company 2 iskoriscavaju 99% gpu. Jedino mi na pamet pada ploca posto je prawi krs ali sumnjam da je to prob jel kako onda ostale igre rade u fulu o_O? Mislim da je u pitanju nesposobnost razvojnog tima ili lenjost da optimizuju igru. Igra koja zasluzuje swake pohvale wezane za optimizowanost je Prototype. Iskoriscava 99% cpu i 99% gpu kakaw god da je cpu. Swaka cast ljudima, samo kad bi i ostali timowi sledili njihow primer ali od toga nema nista. Za one koji kazu da je cpu kriwac za low gpu usage da ali to su retke situacije. Pratio sam i cpu iskoriscenost ali u 99% igara ne prelazi preko 60% osim u gore nawedenom prototype-u. Opet kazem moguce je da je ploca ali opet kako onda rade druge igre? Ja mislim da je sve owo jedna teorija zavere da nam izmuzu sto wise para :)

Poslednja izmena:
da, ali na 2,3GHz, mislim da je to premalo, pa cak i za 450

Spor ti je procesor kompletno.

Poslednja izmena od urednika:
Da, slazem se. Min 3ghz cpu je potreban da se izvuce max potencijal bilo kog jaceg gpu-a, ali opet veliki uticaj ima optimizowanost endzina. Owako ja to widim: igre do otprilike 2008 su bile cpu orijentisane sve posle '08 je gpu orijentisano. U owu moju tvrdnju se lako mozete uveriti. Samo pogledajte npr 3DMark testowe 06 i Vantage. Budzenje cpu-a u 06 verziji donosi znacajan boost dok u Vantage skoro i da nema nikakwog uticaja.

Da, slazem se. Min 3ghz cpu je potreban da se izvuce max potencijal bilo kog jaceg gpu-a, ali opet veliki uticaj ima optimizowanost endzina. Owako ja to widim: igre do otprilike 2008 su bile cpu orijentisane sve posle '08 je gpu orijentisano. U owu moju tvrdnju se lako mozete uveriti. Samo pogledajte npr 3DMark testowe 06 i Vantage. Budzenje cpu-a u 06 verziji donosi znacajan boost dok u Vantage skoro i da nema nikakwog uticaja.

Ne možeš da povezuješ 3DMark i igre, nije tako generalna situacija, već sve zavisi od engine-a do engine-a. Primer ti je i Battlefield BC2 koji mnogo bolje radi sa quadom u odnosu na dual...

Ne možeš da povezuješ 3DMark i igre, nije tako generalna situacija, već sve zavisi od engine-a do engine-a. Primer ti je i Battlefield BC2 koji mnogo bolje radi sa quadom u odnosu na dual...

To swo wreme i pricam. Za swe je kriwa optimizacija tj. igre do odredjene god. npr 07/08 su bile optimizowane za cpu i masine s jacim cpu-om su imale prednost u odnosu na jak gpu slab cpu. Vecina igara (obrati paznju na vecina) od 08 je gpu orijentisana. U slucaju BF2 ne bi mogo da budes wise u prawu. To je prawa optimizacija. Zna da koristi swa 4 jezgra samim tim i gpu iskoriscenost je na maximumu. Swe to opet ide u korist mojoj twrdnji da namerno prawe neoptimizowane igre ili zbog lenjosti ili zbog nesposobnosti ili je swe owo teorija zawere s proizwodjacima hardware-a.

To swo wreme i pricam. Za swe je kriwa optimizacija tj. igre do odredjene god. npr 07/08 su bile optimizowane za cpu i masine s jacim cpu-om su imale prednost u odnosu na jak gpu slab cpu. Vecina igara (obrati paznju na vecina) od 08 je gpu orijentisana. U slucaju BF2 ne bi mogo da budes wise u prawu. To je prawa optimizacija. Zna da koristi swa 4 jezgra samim tim i gpu iskoriscenost je na maximumu. Swe to opet ide u korist mojoj twrdnji da namerno prawe neoptimizowane igre ili zbog lenjosti ili zbog nesposobnosti ili je swe owo teorija zawere s proizwodjacima hardware-a.

Situacija je takva da su 99% igara na PCu portovi sa konzola. Samim tim se govori da je PC u drugom planu i niko se ne cima oko toga jer je sporedan način zarade pošto se dosta zaradjuje na konzolama već...

I posle neko kupi GTX580 i kači testove :D

Situacija je takva da su 99% igara na PCu portovi sa konzola. Samim tim se govori da je PC u drugom planu i niko se ne cima oko toga jer je sporedan način zarade pošto se dosta zaradjuje na konzolama već...

I posle neko kupi GTX580 i kači testove :D

Upravo tako,PC je spao na "daj šta daš" pa makar to bio i neoptimizovani port sa konzole.

Tužno ali istinito. Kad pogledaš AAA naslove za PC u zadnje 3 godine, sve su sami portovi, nijedna PC eksluziva... Izuzetak je eto možda bio Battlefield BC2 koji je vrlo dobro prenesen na PC ali to je zbog truda DICE-a da ne postane još jedan generic studio za igre. Duke Nukem je savršen primer na šta je spao PC Gaming.

Već duže vreme se krstim šta izbacuju Nvidia i ATI kad jedna karta od 150 evra završava posao za 1080p gaming sa framerateom preko 40...

Izuzetak je eto možda bio Battlefield BC2 koji je vrlo dobro prenesen na PC ali to je zbog truda DICE-a da ne postane još jedan generic studio za igre. Duke Nukem je savršen primer na šta je spao PC Gaming.

No way hose, on je bas bio preko q portovan i krpljen od bete jos... Crysis 2 je sampion visual/performance ratio-a, u to nema sumnje.
A sto se tice karti od 150 evra, pa sta cemo kad se sve radi da "bude jednako", dokle god je multiplatform naslova ne ocekuj nista specijalno. Mozda za par godina kad izadju konzole nove generacije, ali verovatno tada ni high end karta nece moci da se izbori sa pocetnom losom optimizacijom tadasnjih multiplatform naslova, kao sto je bilo kada su ove sadasnje konzole izasle...

Ma pričam čisto o igri koja je dostupna bila i na konzoli i na PCu a eto nije izgledala krš i nije delovala kao konzolni port kao što je djubre Duke Nukem...

Crysis 2 definitivno stoji sa dobrim odnosom izgled/performanse, ali meni ipak ima konzolni osećaj. Puno kratkih linearnih nivoa...

Pa ono, uski nivoi nemaju toliko veze sa konzolama (mada i imaju zbog malo memorije) ali ima toliko open world igara na konzolama, samo je pitanje engine-a za sta je planiran. A Djuk nije krs zbog konzola vec zbog svog razvojnog procesa...

Crysis 2 je sve samo ne ozbiljna igra kakva se ocekivala od Crytec-a kao nastavak.
Klasican koznolni port i zbog cega je i izgubila na kvalitetu i ozbiljnosti.
Tek sa ovim poslednjim patchem + teksture pack i DX11 support je poprimila neki oblik ozbiljnije PC igre
ali opet daleko od pravog naslednika kakva je trebala da bude!
Gameplay takodje nije nista posebno.

Sto se tice Djuke i ja cenim da je zbog razvojnog procesa.Odugovlacili su igru i na kraju to smandrljali na brzinu ali opet su je vise
prilagodili konzoli.

I da,slazem se sa kolegama ,konzole ubise PC Gaming bez sumnje.Tuzno ali istinito!

Poslednja izmena:
Za UT3 engine i win 7 preporucuje se dodavanje " -onethread" na target u shortcut-u igre. meni je na laptopu od neigrivog dovelo do savrseno irgivog, a na recimo GTS 250 u 1280 i minimalnih 33fps dovelo do 1600 rezolucije sa min 58fps. Sta su tu oni zeznuli ni sami ne znaju.

Poslednja izmena:
GTX260 Primeceno na Crysis 1, crysys warhead, Deus-ex :

resenje je nadjeno u iskljucivanju `vertical sync` iz nvidia drajvera ili iz same igrice...tako da je GPU upsljen 100%

Prilozi

• gtx260.jpg
    gtx260.jpg
    216.8 KB · Pregleda: 50
  • deus.jpg
    deus.jpg
    216.2 KB · Pregleda: 45
Poslednja izmena:
...

Prethodna dva screenshot-a je sa ukljucenim "vertical sync", prvi je od crysis 1 a drugi od Deus Ex: Human Revolution, u ovom trecem screenshot-u je deus-ex sa iskljucenim "vertical sync" iz nvidia drajvera(kratak prikaz jer sad bash nemam vremena za igrice) :wave:

Prilozi

• deus_off.jpg
    deus_off.jpg
    216.5 KB · Pregleda: 46
Da se i ja ukljucim...

Driver San Francisco: usage 38%, mem 312MB (AA on, Vsync off)
BC2: usage 39%, mem 474MB. (AA 2x on, Vsync off, ostalo na HIGH, iskljucen onaj MSOB ili kako vec...)

Imam Win 7 64bit i drajvere 266.58. U nVidia panelu stoji za vsync "force off" i izabrana ona opcija "preffer max performance". Ostalo je sve na default vrednostima

Update:
Malocas sam uradio update na 280.26

Driver SF: usage 61%, mem 271MB
BC2: usage 46%, mem 395MB

Da li je bottleneck CPU ili PCI-E 1.0 slot ili losh driver...pitanje za prorocicu Kleopatru :)

Sta ces vise od AMD athlon64-ke, vidi se jasno da je optimizacija drivera kod 280.xx donela lepo poboljsanje kod dual core slabijih procesora ali taj CPU je bas preslab za GTX460

Posto vidim da se Kleopatra vec javila :D dodacu da najveci uticaj loseg iskoriscenja karte ima CPU mada
nebi bilo lose da se menja i ploca.
U svakom slucaju ceo upgrade ne gine :p

Slab je taj Athlon 6000+ za GTX460.

Imao sam dve GTX 460 i nisam imao nikakvih problema sa low gpu usage. Sada imam GTX 470, takođe nemam problema.
Inače koristim PCI-express x8 slot na ploči i čak ih ni on ne koči. x16 slot ne mogu da koristim, jer bih onda pokrio pci slotove...

U svetlu izlaska BF3 :) planiram upgrade na Phenom II X4 980 i M5A99X EVO. To ce valjda biti dovoljno...ali se plasim onih prica da ima slucajeva da i sa i7 procesorima ima low gpu usage problema tj da procesor nije (uvek) problem. A nemam sad para da menjam i graficku...

U svetlu izlaska BF3 :) planiram upgrade na Phenom II X4 980 i M5A99X EVO. To ce valjda biti dovoljno...ali se plasim onih prica da ima slucajeva da i sa i7 procesorima ima low gpu usage problema tj da procesor nije (uvek) problem. A nemam sad para da menjam i graficku...

Nemas potrebe da uzimas taj najskuplji Phenom, bolje uzmi X4 955 i neki solidan kuler (onaj koji dolazi uz procesor je krs ;) ) i i overklokuj procesor, sada skoro svaki bez vecih problema ide na 4 Ghz.

Phenom II X4 980ke su nista do binovani i factory klokovani X4 955, a cena im je dosta visa, neisplativo ti je skroz. Posto kazes da ti je prioritet BF3, a enginy igre ce biti izrazito multithreadovan i odlicno iskoristavati jezgra, imas mnogo mnogo bolju opciju a to je kupovina nekog X6, 1090T ti je cak par e jeftiniji od X4 980 a imas i 1100T koji je nekih 10ak e skuplji, a oba su ti mnogo bolji izbor od X4 980, kad im je vec cena tu negde bolje idi na hexacore.
Ako ipak hoces neki X4 uzmi onda 955BE, nekih 45e je niza cena, vec su ti rekli, klokni ga i imaces performanse kao sa 980(mozda 100tinjak MHz niza oc margina, nista vredno pomena) a sacuvaces skoro 50e.

A posto planiras i AM3+ plocu, onda imaj u vidu i opciju da sacekas jos nekih 15ak dana i uzmes nekog BDa

Videcu sta nadjem u rasponu od Phenoma od 955-980. Ne vredi da cekam buldožere :)d) pošto BF3 neće da čeka...za box kulere sam cuo da su loši tako da u svakom slučaju planiram neki kuler sa strane, verovatno neki CM ili ako neko ima konkretniji predlog.

Samo se nadam da će bilo koji od ovih Phenoma i nova ploča, da između ostalog reše i low GPU usage problem.

Toplo bi te savetovao da umesto amd platforme ides na intel. Ovo ti kažem iz licnog iskustva cisto da te ponovo nebi bolela glava. Nema veze ovo sa low gpu iskorištenje vec sa drugim stvarima al da ne duzim.

Phenom X4 980 ti se definitivno ne isplati.
U svakom slucaju ne dobijas nista u odnosu na X4 955 koji bi platio dosta jeftinije (ustedeo bi)
Na X6 mozes da ides ali se onda baca akcenat na tehnoloski napredak.
Za malo dodatih para mozes da predjes na Sandy Bridge platformu Intel 2500K i napravis ogroman pomak
u odnosu na X4 980 (Koji je za mene apsurd uzimati) ili ti X6.
Sa Sandy si definitivno miran za sve vrste potreba kao i uzajamni odnos na bazi CPU/GPU internoj vezi.
Jedina opravdana kupovina ti je 955 X4 jer ulazes najmanje novca i to je ok a opet pravis skok u odnosu na Dual Core
koji sad imas.
Razmisli i sam,ovo su dobronamerni saveti.
Pozdrav.

Izvinjavam se na off.

Toplo bi te savetovao da umesto amd platforme ides na intel. Ovo ti kažem iz licnog iskustva cisto da te ponovo nebi bolela glava. Nema veze ovo sa low gpu iskorištenje vec sa drugim stvarima al da ne duzim.

Hmm...tesko posto sam sentimentalno vezan za AMD :), ali hvala na savetu, posto nijedna ljubav ne traje vecno... :-devil-:

Phenom X4 980 ti se definitivno ne isplati.
U svakom slucaju ne dobijas nista u odnosu na X4 955 koji bi platio dosta jeftinije (ustedeo bi)
Na X6 mozes da ides ali se onda baca akcenat na tehnoloski napredak.
Za malo dodatih para mozes da predjes na Sandy Bridge platformu Intel 2500K i napravis ogroman pomak
u odnosu na X4 980 (Koji je za mene apsurd uzimati) ili ti X6.
Sa Sandy si definitivno miran za sve vrste potreba kao i uzajamni odnos na bazi CPU/GPU internoj vezi.
Jedina opravdana kupovina ti je 955 X4 jer ulazes najmanje novca i to je ok a opet pravis skok u odnosu na Dual Core
koji sad imas.
Razmisli i sam,ovo su dobronamerni saveti.
Pozdrav.

Izvinjavam se na off.

Hmm...pocela je dilema....Sad gledam da uzmem 990x cipset da bih bio miran za buduce AMD perjanice i one malo ispod. Ali ni Intel nije iskljucen 100%...hvala obojici na savetima.

Poslednja izmena:
Moj ti je savet, uzmi digitron u ruke, pa izracunaj.
Ako sad kupis neku plocu sa 990x i pII 955 ispada xxx evrica, pa onda za koj mesec kupis BD posto si kao njega planirao, to je jos +xxx evrica....
Ako kupis intel 2500k i plocu za njega ispada oko ~300 evrica, mozda skuplja varijanta u startu ali veoma isplatljiva za DUZI period...

Vrh Dno