Šta je novo?

GTX400 (GTX460) low GPU usage problem sa drajverima [SPLIT iz nVidia drajveri teme]

Slazem se ali uzimam u obzir da AMD(Ati )nema problem, na toj relaciji

Ima ali u manjoj meri.... jednostvano overhead DX9 je velik, i bice sve izrazeniji sto je GPU jaci, amda mislim da ce sve nove igre biti dx10/11 pa ni ATI ni NV nece obracat vece paznje na dx9...

gde se namesta da li fiziku radi CPU ili GPU ?

Meni je cela ova rasprava vrlo zanimljiva jer se uglavnom spominje kako su dvojezgarni proc nedovoljni za 460 a ja imam 3 jezgra, pretpostavljam da je tu situacija malo bolja ali opet za pun potencijal je potrebno jace

Ovakve rasprave nista ne resavaju. Aj da se dogovorimo ko sta i kako da istestira. Sad imam gtx 460 amd 5750 i amd 6950. Ja sad mogu da kazem ovo i ono neki ima da veruju neki ne. A kažem da sa mojim procesorom phenom II 940 igre i sa dve amd 6950 flesovane u 6970 igre u dx 9 rade kako treba 8to se odnosi na ono da je procesor slab za gtx 460 jer je to mnogo jaka grafika) odnosno sve radi kako treba sa svim amd kartama. Sa gtx 4xx i gtx 5xx ne. Da nebi bilo ko sta veruje aj ko ima iskustvo sta treba i kako treba istestirati pa da uradimo to i da najzad donesemo neki zakljucak.Jer ljudi masovno kupuju karte po veoma niskim cenama za gtx 460 najcesce vrse apgrejd pa da se nebi dovodili u nezgodne situacije. Ja vec imam misljene koje sam reko al da bi to dokazali aj da odradimo testove i da dajemo savete ljudima koji hoce da kupuje nove graficke karte.Znaci nacicu i druge procesore i drugre grafike ako treba samo kazite kako da odradim testove da zavrsimo vise ovo jednom. Il radi il neradi.

Imam par screnova koji su mi ostali od gtx470 u igri L4D2, sad sam pokusao sa 6950 unlockovanom u 6970 napraviti screnshot na otprilike istom mestu, chapter "Streets", frekvencije su bile defaultne na obe karte, ovo je jedno od mesta gde je razlika u gpu usage-e bila najveca, ako bih pravio neki prosek, razlika je 15ak procenata.

Prvi screenshot je sa gtx470 a drugi i treci sa AMD kartom.

EDIT: 470gtx nije bila na default-u vec na kloku 680 za core, to je bio max klok bez dizanja napona, za svaki dan, preciznosti radi(znaci karta boostovana za nekih 10ak %).

Poslednja izmena:
Ovakve rasprave nista ne resavaju. Aj da se dogovorimo ko sta i kako da istestira. Sad imam gtx 460 amd 5750 i amd 6950. Ja sad mogu da kazem ovo i ono neki ima da veruju neki ne. A kažem da sa mojim procesorom phenom II 940 igre i sa dve amd 6950 flesovane u 6970 igre u dx 9 rade kako treba 8to se odnosi na ono da je procesor slab za gtx 460 jer je to mnogo jaka grafika) odnosno sve radi kako treba sa svim amd kartama. Sa gtx 4xx i gtx 5xx ne. Da nebi bilo ko sta veruje aj ko ima iskustvo sta treba i kako treba istestirati pa da uradimo to i da najzad donesemo neki zakljucak.Jer ljudi masovno kupuju karte po veoma niskim cenama za gtx 460 najcesce vrse apgrejd pa da se nebi dovodili u nezgodne situacije. Ja vec imam misljene koje sam reko al da bi to dokazali aj da odradimo testove i da dajemo savete ljudima koji hoce da kupuje nove graficke karte.Znaci nacicu i druge procesore i drugre grafike ako treba samo kazite kako da odradim testove da zavrsimo vise ovo jednom. Il radi il neradi.

Jel ti i7 na 4Ghz usko grlo za 460???

Kao što je magny_cours predložio, testirao sam kod mene sve igrice ponovo, sa svim setovanjima na istom. Dakle sve igrice sam testirao sa istim setovanjima, istim klokovima, iste nivoe.

Jedina razlika je u uključen, odnosno isključen HT, tj. da li mi cpu hardverski vrti dva ili četiri threada.

Pravo da kažem, rezultati su me toliko zbunili da sam nekoliko puta sve ponovo puštao, tj. proveravao rezultate.

Test rezolucija je 1680x1050. Forceware i dalje 266.58.

Test igrice su bile:

L4D2 Sve na high AFx16 AAx0. Prvi nivo, single player.
Fallout New Vegas, sve na max, AFx15 AAx4. Više lokacija, outdoor.
Hawx u DX9 modu, sve na max, AAx4. Nivo Typhoon.
Dragon Age Origins sve na max, AAx4. Više lokacija, outdoor.
CS 1.6
Crysis Warhead, sve na Enthusiast, AAx0. Više lokacija.

Rezultati sa uključenim HT (4 threads).

L4D2 GPU 85-99% 140-180FPS.
Fallout New Vegas GPU 40-90% 30-90 FPS uglavnom oko 70 FPS, ali kad ima mnogo neprijatelja na ekranu hoće da padne na 30-40FPS.
Hawx GPU 95-99%, 160-220FPS
Dragon Age Origins GPU 60-99% 70-100 FPS
CS 1.6 GPU 20% 60 FPS (VSync)
Crysis Warhead zakucan GPU 99% 30-45 FPS

Rezultati sa isključenim HT (2 threads).

L4D2 GPU 50-75% 90-120FPS
Fallout New Vegas GPU 25-70% 23-75 FPS uglavnom oko 60 FPS, sa dosta neprijatelja prvi put vidim da pada na 23 FPS i secka.
Hawx GPU 50-99%, 90-160FPS.
Dragon Age Origins GPU 40-85% 50-100 FPS.
CS 1.6 GPU 20% 60FPS
Crysis Warhead GPU 85-99% 25-45 FPS.

Igrice koje su zahtevne po pitanju GPU, tj. imaju relativno mali FPS ne dobijaju mnogo sa uključenim HT, što najbolje pokazuje CW.

S druge strane, nisam očekivao ovoliko velike razlike zbog HT-a. Recimo Fallout New Vegas kao da ne igram na istoj mašini ako isključim HT, definitivno ima veliki drop u performansama.

Sa uključenim HT, sve mi igrice rade lepo i nemam zamerki.
Sa isključenim HT, za Fallout NW bi morao da smanjim detalje, a i CW ponekad zasecka. Ostale igrice koje sam probao imaju prevelik FPS da bi se osetilo, ali su primetno lošiji rezultati, mnogo gori nego što bi to HT teoriski trebalo da poboljšava. Biće da su drajveri optimizovani za 4 threada, nema drugog objašnjenja.

Kod mene je to dosta uočljivo, čak mislim da je i5-650 idealan primer da se to pokaže - IPC snaga procesora je ista, takt isti, jedino što se menja je koliko se thread-a hardverski izvršava.

Kad budem stigao, klokovaću karticu sa default 780/3600 na max 920/4200 koliko hože da ide, kad bi se još više forsirao CPU, pa ću prikazati sve rezultate.

Poslednja izmena:
Evo ja sam ovih dana igrao malo :
Metro 2033 GPU usage 99%
Fallout3 90%
CS:S sa ukljucenim Vsync na 60FPS 35%
CS:S sa iskljucenim Vsync (varira oko 200fps) 70%
Sve je bilo maxed out drajveri 258, mogu da zakljucim da sve zavisi od broja frejmova i snage CPU-a. Inace rezultati su bar 2X bolji od 9800GT na istoj masini(tu grafiku sam letos prodao) i 1,5X bolji od ATI4870 koju sam imao pre godinu dana.

Evo sad sam sam instalirao Left for dead cisto da ne bude da nisam ni njega probao, a od njega je krenula sva prica:
Sve maxed out:
Vsync ukljucen na triple GPU usage 53%
Vsync iskljucen Gpu usage 96%
Gledano u MSI Afterburner-u sa drajverima 258. Ispade da je ovaj moj vremesni Q9300 pravi gaming rig, a mislio sam se letos da uzmem i5 661 i da jurim 4,5GHz na kvalitetnijem hladjenju:banana: Ne znam sta bi moglo da vam pravi problem, mozda je jednostavno do biosa od grafike kao sto je bilo fora kod Gigabyte 6850. Inace sve je testirano na famoznom Win7 X64

Poslednja izmena:
Poenta cele price je izneta u mojih prvih par postova na samom pocetku teme i sa jednog posto gde su podebljana slova. Sve ove ostale strane su pisane iz drugih razloga da bi se zadovoljili neciji personalni afiniteti. Predlazem da se tema cita ispocetka a inace, evo da quotujem sebe sa pocetka gde sam pokusao da objasnim frustracije prosecnog kupca:

Gdin_M je napisao(la):
Inace, ne razumete poentu mog nerviranja. Poenta je sto NEKOME radi a nekome NE, a nvidiju zabole za ove druge. A onda ove kojima ne radi prozivaju kako je to do procesora, do igre drajvera i drugih nuspojava i slicnih konzolitis cudesa, a to naravno rade samo neinformisani ljudi ili kvazi strucnjaci od 15 godina. No nebitno, svako ko ima iole vise iskustva sa kartama zna da nvidija zavlaci nas korisnike i da je ona glavni krivac za totalno fuserski napisane drajvere za ovog fermija kojim se dice.

Totalna neinformisanost naroda i prevelik hype oko karata je glavni razlog zasto niko to do sada nije spomenuo da ima problema sa ovim. Ljudi vise vole da citaju hvalospeve nego probleme.

Tako da ako vam radi - radi vam, ako vam ne radi - onda razmislite sta cete dalje...

Poenta cele price je izneta u mojih prvih par postova na samom pocetku teme i sa jednog posto gde su podebljana slova. Sve ove ostale strane su pisane iz drugih razloga da bi se zadovoljili neciji personalni afiniteti. Predlazem da se tema cita ispocetka a inace, evo da quotujem sebe sa pocetka gde sam pokusao da objasnim frustracije prosecnog kupca:

Tako da ako vam radi - radi vam, ako vam ne radi - onda razmislite sta cete dalje...

Poenta je da je u globalu stvar procesora i arhitekture, što mislim da je i dokazano u ovoj temi.

Poenta je da nisi citao temu. ;) U stvari, citao si samo zeljkovu temu, tj. njegov highjacking ove iste da bi je odvezao na sasvim levu stranu, tj. onu njegovu. :D

Imas postove gde sam kacio razliku koju imam na win xp i win 7. Evo rAMA, za tebe posto vidim da te mrzi da citas celu temu a u njoj si kad god treba da se spomene nesto vezano za fermija, a vec je sve bilo objasnjeno na beginingu...

http://forum.benchmark.rs/showthrea...rajveri-teme&p=2442599&viewfull=1#post2442599

Poenta je da sam ja sve ove testove radio jer sam se istripovao da je autor teme posle prvih par strana zavrsio u ludackoj kosulji negde u Kovinu:d Hehehehehe morao sam malo da se nasalim, odavno nisam video veci pain in the ass od problema, teme i komentara.:smoke: Ova tema je dobila dimenzije NLO-a i ako je ne vidim za mesec dana u casopisu trece oko bice pravo cudo. Inace evo sad sam ozbiljan, imala je Nvidia kikseve sa G94 cipom a bila je zahvacena i poneka G92 serija, mislim na famozni "overvoltage" problem i zakucavanje desktop i pogotovo laptop grafika uz cuveno nvida driver stop working. Ja sam imao ovaj problem i tek posle 2 grafike sam se vratio ponovo na Nvidia grafiku. Mislim da bi Gdin_M ipak trebao da ubaci neki Quad na svoju masinu (da pozajmi od nekog) ne bi li ipak odagnao sve sumnje.

Ljudi, smorili ste maksimalno sa prepucavanjem. Batalite to ili katanac.

Nex razmisli, da li sam ja smorio sa prepucavanjem ili obrazlozenjem problema sto imam ili neko ko pokusava da me nabedi da je moj problem u konfi koja mi je pre ove karte radila kako treba?

:facepalm:

Stalone, da li si se uopste potrudio da bacis pogled na link na post u ovoj istoj temi koji sam okacio?

Nex razmisli, da li sam ja smorio sa prepucavanjem ili obrazlozenjem problema sto imam ili neko ko pokusava da me nabedi da je moj problem u konfi koja mi je pre ove karte radila kako treba?

A ko akze da na ATI driverima u CPU bottleneck situaciji ne postoji razlika izmedju XP-a i win7-ce?
Zar ti nije palo na pamet da krivis win7 nacin funkcionisanje gde je prikar i arhitektura drivera radiklano promenjenja?
Ti imas problem CPU bottlenecka i u XP-u gde ti je GPU usage ~60% sto znaci da se jadni dual core sa jednih 2MB cesha davi, a na win7 se davi i davi se ocajno sto vidim i primecujem sa ~45% GPU usage-a
Takodje realnih testova nema (za ATi i NV uporedo) poredjenja win7 i xp-a u scenariju gde je CPU bottleneck ali se zna da tu ima razlike i da je win7 u tom scenariju losiji od XP-a i zato nevidim dokaz da je NV driver jedini krivac

Poslednja izmena:

E, konkretno vezano za tebe - konstantno prozivanje Zeljka, na sta ovaj obavezno odgovori. A bogami i poprilicna doza iskljucivosti i netolerisanja tudjeg misljenja. Od pocetka teme, do ovih par pobrisanih postova, dosao si do toga da ljudi sa GTX460 maltene kriju da imaju problem - tj da ne smeju da priznaju (???). Sto je suludo. Zato (ovo vazi i za tebe i za ostale ucesnike) - bez argumentovanja svojih tvrdnji prozivanjem drugog da je ovakav ili onakav. Stvarno je odvratno za citanje.

Poslednja izmena:
:facepalm:

Stalone, da li si se uopste potrudio da bacis pogled na link na post u ovoj istoj temi koji sam okacio?

A jel si se ti potrdudio da bocneš taj gtx 460 u nečiju i5/i7, SB platformu? :)

Gdin_M, nabavi neki quad, please, kao sto je covek predlozio. ;)

@zeljko
Oh, my God! Zasto, ali zasto moras da spominjes ATI?
I zasto pored ovolikog objanjenja i uporednog testa ti lupas gluposti o CPU bottlenecku?

http://forum.benchmark.rs/showthrea...rajveri-teme&p=2442599&viewfull=1#post2442599

Video si test kad sam ga okacio i dalje lupas... (da lupas, jer ne mogu drugu rec da koristim, a znam da ce post da mi se obrise)...

I prestani da krivis win7 ili winxp kad je ocigledno da su drajveri krivi. Smaras nenormalno, pokazao sam ti na mojoj istoj konfi kako radi i da je problem u DRAJVERU a ne u sistemu. Da li si vise dostojan da napustis ovu temu i ne dosadjujes o cpu bottlenecku?

E, konkretno vezano za tebe - konstantno prozivanje Zeljka, na sta ovaj obavezno odgovori. A bogami i poprilicna doza iskljucivosti i netolerisanja tudjeg misljenja. Od pocetka teme, do ovih par pobrisanih postova, dosao si do toga da ljudi sa GTX460 maltene kriju da imaju problem - tj da ne smeju da priznaju (???). Sto je suludo. Zato (ovo vazi i za tebe i za ostale ucesnike) - bez argumentovanja svojih tvrdnji prozivanjem drugog da je ovakav ili onakav. Stvarno je odvratno za citanje.

Netolerisanje tudjeg misljenja? Postavim dokaze, sve pokazem i on opet isto? Pokazem da nije problem do cpu + ploca + ostala arhitektura i on i dalje tupi? Pa kako onda da komuniciram sa istim memberom? Da mu kazem, da u pravu si, glup sam, ne vidi se iz screenova? Jel tako treba, to je tudje misljenje i ako on kaze 2+2=5 ja kazem jeste, isto je, iako sam ja tvrdio da je 4? Jel to poenta?
Niko nije rekao da postoji problem za sve ljude sa gtx 460, cak sam rekao: Neki Imaju Problem, A Neki Ne, a nvidiju dont give ass za ove druge...

Jel ovo nije dokazano? Jel sam ovde nesto slagao?

@rama i garson

Evo ponovo kacim ako ne zelite da gledate...

@zeljko
Oh, my God! Zasto, ali zasto moras da spominjes ATI?
I zasto pored ovolikog objanjenja i uporednog testa ti lupas gluposti o CPU bottlenecku?

Pa kako drukcije da dokazemo krivicu drivera nego da uporedimo sa ATI-em u istom scenariju, znaci ATI ~6850 sa nekim e4400 procesorom razlika win7 i xp... ali ti i dalje nemozes da skontas da ce sa jacim procesorom GPU usage u l4d2 skociti na >90% ako ubacis na primer neki Q95xx na tvojoj ploci to mogu da ti garantujem

ali ti i dalje nemozes da skontas da ce sa jacim procesorom GPU usage u l4d2 skociti na >90% ako ubacis na primer neki Q95xx na tvojoj ploci to mogu da ti garantujem

Ne, nisam znao. Stvarno?!

A sada kad te molim vise nemoj o cpu bottlenecku...

Netolerisanje tudjeg misljenja? Postavim dokaze, sve pokazem i on opet isto? Pokazem da nije problem do cpu + ploca + ostala arhitektura i on i dalje tupi? Pa kako onda da komuniciram sa istim memberom? Da mu kazem, da u pravu si, glup sam, ne vidi se iz screenova? Jel tako treba, to je tudje misljenje i ako on kaze 2+2=5 ja kazem jeste, isto je, iako sam ja tvrdio da je 4? Jel to poenta?
Niko nije rekao da postoji problem za sve ljude sa gtx 460, cak sam rekao: Neki Imaju Problem, A Neki Ne, a nvidiju dont give ass za ove druge...

Jel ovo nije dokazano? Jel sam ovde nesto slagao?

@rama i garson

Evo ponovo kacim ako ne zelite da gledate...

Ja koliko vidim tebi graficka slajfuje i u XP.

Ali zato win7 slama koplje na pola. :D Mislim, moze i bolje na xp-u, ali verujem da si skapirao poentu. ;)

Negde je CPU bottleneck vise izrazen, a negde manje?

Garson, no offense, ali komentar ti je za informaticku 0.

Ako si koji cudom slep i ne vidis da na xp-u radi koliko-toliko kako treba, a na win7 radi duplo gore, kakav zakljucak mozes da doneses?

Vrh Dno