Šta je novo?

GTA V

Ma dajte bre kakvi bilijari i ostale arkade, tenis je zakon :)))

Malo sam se igrao :-D

Prilozi

• GTAVPANO.jpg
    GTAVPANO.jpg
    1 MB · Pregleda: 312
Ne znam sta ti tupis?! Nije normalno da igra nabija i5 na 100% ma sta ti pricao. A i gpu usage treba da je 99% stalno, kao sto je u normalno optimizovanim igrama.

Optimizacija samo znaci da igra radi sto sto bolje i efikasnije u smislu iskoriscenja hardvera. Razmisli malo kako izlgeda svet u GTA V, to je open-wrold igra, ima tu mnogo objekata, AI jedinica, fizike, draw call-ova da se izda... mnogo posla tu ima za CPU tako da se moze reci da je igra CPU-bound, pogotovu u gradu. Van grada ima mnogo trave, drveca i sl. i to je vise GPU-bound scenario i pomera usko grlo na graficku. To je sasvim razumljivo i normalno. GPU usage ne mora da je stalno 99%, zasto bi morao biti? Neke situacije u igri vise zavise od procesora, a neke vise od graficke.

Nije dovoljno pokrenuti igru. Kako im radi na tim dual core procesorima? Battlefield 3 npr. drzi konstantno graficku na 99% i fps je ekstra stabilan.
Meni je u BF 3 grafa uvek zakucana na 99% (kao i u Medal of Honor Warfighter, Crysis Warhead itd.). Jedino GTA pravi problem.

Znaci u BF3 tvoj procesor moze da potpuno "hrani" tvoju graficku. U GTA V jednostavno ne moze. Bar ne u gradu.

Poslednja izmena:
I dalje cekam da se neko javi i potvrdi da li ce sa 16GB rama GTA raditi bolje ako sad zauzima cca 6,7GB na 8GB rama. Mozda glupo pitanje al eto.

I jos nesto koliko se moze postici overclockovanjem 7950 radeonki koje rade na defaultu svo vreme?

Meni na overklokovanoj 770 izbacuje error ERRGFXD3D_INIT pa sam vratio na difolt klokove.

I dalje cekam da se neko javi i potvrdi da li ce sa 16GB rama GTA raditi bolje ako sad zauzima cca 6,7GB na 8GB rama. Mozda glupo pitanje al eto.

I jos nesto koliko se moze postici overclockovanjem 7950 radeonki koje rade na defaultu svo vreme?
Ako je u recommended zahtevima 8gb onda nemas nikakve koristi od 16.
Sa ssd ces osetiti ubrzanje ako ga vec nemas.

Nece, ne vidim zasto bi bolje radila na 16gb nego na 8..

A sto se tice klokovanja graficke, sve zavisi koji processor imas. Ja sa mojim FX 6300 nista nisam dobio OC grafike, jer mi i ovako graficka 90% vremena radi na nekih 65-75% opterecenja. Ako imas neki i5 onda se isplati klokovati graficku.

Poslednja izmena:
Meni na overklokovanoj 770 izbacuje error ERRGFXD3D_INIT pa sam vratio na difolt klokove.

Onda je bolje verovatno ne cackati.Samo me je zanimalo koliko bi se fps izvuklo ovako mi ide od 50-60 sto mislim da je ok s obzirom da sam sve zivo ukljucio na max.

Imam ssd i mislim da je to najjaca stvari ikad koju sam ubacio da je toliko diglo performanse i ubrzalo rad da je to neverovatno.
Tako sam i mislio za RAM nego sam hteo bas zbog ssd da kupim jos 8gb da mogu komotno da aktiviram onu opciju RAPID koja vuce ram. Ovako sa GTA i tom opcijom falilo bi rama.

Procesor mi je fx 8320 sa 8 jezgara koje gta vrlo solidno koristi. A sto se tice grafika opterecenje im je negde oko 75 % uz svih 6 vrama iskoristenih.

Poslednja izmena:
Optimizacija samo znaci da igra radi sto sto bolje i efikasnije u smislu iskoriscenja hardvera. Razmisli malo kako izlgeda svet u GTA V, to je open-wrold igra, ima tu mnogo objekata, AI jedinica, fizike, draw call-ova da se izda... mnogo posla tu ima za CPU tako da se moze reci da je igra CPU-bound, pogotovu u gradu. Van grada ima mnogo trave, drveca i sl. i to je vise GPU-bound scenario i pomera usko grlo na graficku. To je sasvim razumljivo i normalno. GPU usage ne mora da je stalno 99%, zasto bi morao biti? Neke situacije u igri vise zavise od procesora, a neke vise od graficke.

Znaci u BF3 tvoj procesor moze da potpuno "hrani" tvoju graficku. U GTA V jednostavno ne moze. Bar ne u gradu.
Nema to veze koji deo sta vise koristi. Kako graficka u BF3 i ostalim igrama stalno stoji na 99%?
E pa ako i5 nije dovoljan za ovu karticu onda nije ni jedan. Pre ce biti da je do bagovite igre.

meni su jezgra na 50-70% a graficka na 94-99%.

upaljen vsync i viska misica za podesavanja koja si stavio.ili ko zna koja verzija igre.ili cpu botlnek.cetvrto nema.

Kompletirao danas poslednju glavnu misiju, ukupno sam odradio negde oko 80% igre. Standing ovations za Rockstar Games :Klanjanje

Ja sam dosao negde do 70%, odradio poslednju misiju ali problem je sto ne mogu da kupim dodatne garaze/kuce...
Inace imam original.

Ako se ganja samo glavna prica igrica je prekratka, ali stvarno je vrh!

Pa kako da nateram grafike na 99% iskoristenja?! Do podesavanja nije jer sam ih dizao i smanjivao. Nema logike nikakve da sa vecim podesavanjima grafike se arče manje zar ne?!

U SP možeš da kupiš samo one objekte koji imaju simbol dolara na mapi, s tim što neke objekte mogu da kupe samo određene osobe.
U GTA:O mislim da posle petog ili šestog levela možeš kupiti neki objekat, ali tek nakon što ti Simeon javi telefonom da možeš to učiniti.

premijer:

ako imas dovoljno cpu misica i proverenu ili original verziju igre,ako izgasis vsync grafe ce da rade punom parom (prva,druga i ne,igra nije sampion skaliranja,dobro je,ali kao sto rekoh nije sampionski).ako ne,resenje je overklok,a ako opet ne bude pomaka,mora cpu da se menja.posto pricas o kartama u mnozini,predpostavljam da imas neki SLI/CF setap,a za to treba od sendi i5 pa na dalje na dosta dobroj hercazi (od 3,5ghz pa nadalje).na konfi iz potpisa je taman tu po pitanju cpu-a,vidim u eksplozijama u gradu da nakucavam do kraja cpu,a i po proverenim benchevima vidim da je neki sweetspot haswell preko 4ghz (moj turira na 3,9).

Ja vala nikakvu bitnu razliku nevidoh u gta, sem startnog ucitavanja koje je nesto malo brze sve ostalo fakticki isto radi. S obzirom da je hdd star 8 godina i da je preturio preko sebe sito i reseto, win xp, vistu, 7 (x86, 64-bit), 8, os x 10.5, 10.6, 10.9 i 10.10, zadnjih 6 meseci mi je nadoknadjivao 2Gb rama manjka kad koristim simulator, ocekivao sam bar jos neku razliku sem toga.

@premijer

Sto se tice dodatnog rama moze da pomogne kod igara koje imaju "curenje memorije", za GTA bih reko da nema toga, pa zato nece imati efekta.

Poslednja izmena:
da,fenomenalno su prefetch odradili,najbolji do sad u open world-u sigurno.kapiram da jedino u letenju mlaznjakom treba ssd(predpostavljam,nisam testirao),za sve ostalo ko moze da prezivi inicijalno ucitavanje hdd je sasvim dovoljan.

OFF
Kako da se resim ovog go...eta sto mi izbacuje u Crysis 3,ranije toga nije bilo sad pozeleo da ga odigram sa sa ovom 5970 grafom kad ono cvrc,probao sam download I ostalo sto ima na googleu ali nece zato ako ima neko ko zna neka pomogne,u pitanju je ovo :
http://prntscr.com/6zh822

Jos jednom se izvinjavam za OFF

Poslednja izmena:
Nema to veze koji deo sta vise koristi. Kako graficka u BF3 i ostalim igrama stalno stoji na 99%?
E pa ako i5 nije dovoljan za ovu karticu onda nije ni jedan. Pre ce biti da je do bagovite igre.

Iskoriscenost hardvera zavisi od igre i postavki u igri. Procesor je mozak, graficka je fizicki radnik. Graficku mozes iskoristiti tako sto ces gurati puno piksela, dakle vece rezolucije, zatim kvalitetnije teksture, AA i sl. Ili, vise fps. Naravno moze se napraviti i balans. Sto je, 'ajde da kazem bolja grafika vise posla ima graficka. Tako da kada je igra na najvecim rezolucijama i grafickim postavkama to je tzv. GPU-bound situacija. Posto je procesor taj koji gura fps, hrani graficku informacijama o tome sta da crta, na nizim rezolucijama, ili sa manjim grafickim podesavanjima u igri (ili sa vise grafickih karti) fps vise zavisi od procesora. To je zato sto sad graficka vise nije problem, ne muci se s tako jakom grafikom ili ako imas vise grafickih onda imas vise nego dovoljno GPU snage, graficka moze da renderuje vise fps-a. A usko grlo se pomera na procesor koji sada mora da gura vise fps-a. Jos kad uzmes u obzir ovo:

cpu-and-gpu.jpg

A i5 ima samo 4 jezgra.

Uostalom, uvek mozes smanjiti graficke postavke u igri i postarati se da graficka moze da renderuje vise fps-a, ali ako procesor ne moze da gura vise i hrani graficku, onda uglavnom ne mozes nista sem da uzmes jaci procesor.

Ne znam zasto mislis da grafa mora da bude zakucana na 100%. Sve zavisi od igre i postavki. Od tebe zavisi na koji nacin hoces da iskoristis graficku: Eye-candy, fps (pod uslovom da CPU moze da gura vise), ili da stvoris neki balans. BF3 je ocigledno GPU-bound u tvom slucaju, na podesavanjima na kojima igras i na tvom hardveru. GTA V jednostavno nije. GTA V zahteva vrlo jak procesor koji moze da se nosi sa tako kompleksnim svetom, tako da si u toj igri CPU-bound.
Kako god okrenes, imaces neko usko grlo u sistemu. Pitanje je da li si zadovoljan sa ucinkom kada neka komponenta dostigne svoj maksimum. Ako ne, uzmes jacu tu komponentu. Ako vec tvoj procesor ne moze da gura vise fps-a i u potpunosti iskoristi grafu na taj nacin, povecaj neke postavke i uzivaj u grafici.

Poslednja izmena:
Odlicna optimizacija, bravo za Rockstar, nVidiju i AMD...a i Intel, sto da ne, mada ga jos ne probah tamo:p

Stari OC Callisto (2 core) i Fermi odbijaju da umru 2015. u 1680x1050

Za grafu sve normal, izuzev za AF x8 i neke specijalizovane soft shadows nV senke (nV Gameworks PCSS, ima i ATi svoje CHSA), antialiasing socijalni FXAA, Motion Blur umeren, HBAO+ on

Iskljucen warning za videomemory limit (naravno, nije preterivano za kartu sa 1024 MB VRAM-a, moze da se udeli 30-ak MB vise bez vidljivih posledica zasad)

Za CPU ukljucen recimo prvi podeok za "gustinu naseljenosti" - CPU load tada skace na ~100% za oba jezgra

FPS max se vrti oko 39-47, sasvim solidno za mator hardver...videcemo dalje, za voznje, gradove i planine.

Jos jednom, od mene 5 zvezdica za developere

Da quotujem sam sebe, ipak sam se malo zaleteo s dualcore i gtx 460 za GTA V...mislim, moze da se kotrlja nekako, ali nije to vise to, cak ni za 1680x1050.

Posle malo vise zezanja sinoc s Franklinom i probavanjem voznje (suntava mi je, kao i kamera u voznji), deluje da je ipak vreme da se posegne u hardware cave i izvuce Vishera FX-6300 i Pitcairn 7870GHz Ed na svetlo dana....dualcore crkava u GTA V, pada na oko 20-ak i neki fps....so long, Callisto i Fermi, welcome midrange parts A.D. 2015 :) :)

Kompletirao danas poslednju glavnu misiju, ukupno sam odradio negde oko 80% igre. Standing ovations za Rockstar Games :Klanjanje

Bas sam razmisljao sa koliko procenata se zavrsava igra. Jel moze nakon poslednje misije da se doradi do 100% i zeza sa sva tri lika ili postoje neka ogranicenja?

Leba vam ko god da odgovori na ovo gore pitanje neka ga stavi u spojler.

Nazad
Vrh Dno