Šta je novo?

GTA V

Vi zaista verujete da AMD i Nvidia sponzorišu, a kad to kažem mislim na "finansiraju makar delimično" razvoj igara, tj. da daju neki keš? Naravno da ne. Daju ponekad hardver, tu su da pomognu u developmentu ako treba, naročito oko optimizacije. To je to.

U svakom slučaju, ne stoji da je bilo koja od tih kompanija svesno podržala ne znam koji broj kvalitetnih igara, što je implicirano na prethodnoj strani. To se sve podržava na gore opisani način, i to lopatom, što bi se reklo, bez mnogo obaziranja šta je kvalitetno i dobro, a šta nije. Na The Way Gaming Is Meant To Be Evolved spiskovima nalazi se ogroman broj krševa i čistog proseka. Pa ko prođe, prođe. A onda se ljudi po forumima prepiru "ko je sponzorisao bolje igre". Može biti da se tu i tamo napravi neki dogovor, ali to nije slučaj za preko 95% igara sa AMD/Nvidia logotipima, i tim pre mi nije jasno koji ih đavo stavljaju na početak da nas maltretiraju prilikom svakog ulaska u igru.

cool-story-bro.jpg

Imas li nesto "opipljivo", cime bi mogao da potvrdis ove "teorije zavere", ili samo nabacujes sta ti u tom momentu padne na pamet? :)

Max Payne 3, nije shit. Drugi rezidenti elitista i kritičar.

Igra je 5 sati hodnik shootera u slow motionu, sa ultra dosadnim glavnim protagonistom i smarajucom pricom. Rockstar su obicno po dobri po tom pitanju, ali u slucaju MP3 su uspeli da ukenjaju sve ono sto je Remedy sjajno uradio u prva dva dela.

Btw, ako vam se ne svidjaju moja razmilsjanja i postovi, kao i cinjenica da se ne libim da iskazem svoje misljenje, ma kako "nepopularno" ono bilo, imate ignore listu, pa onda lepo bez mene nastavite da onanisete na frejmove, rezoluciju, drivere, gigabajte i gigabajte ram memorije i ostale tehnicke baljezgarije o kojima se ovde lupeta 90% vremena.

Poslednja izmena:
Nije izgovor, nego konstatacija/misljenje/argument. Postoji razlika, koju ti, avaj, ne kapiras. Nije te razumeo zato sto vladas srpskim jezikom na nivou deteta od 6 godina. Kad budes naucio da pises, mozda te neko i skonta. To sto si fanboy i sto pokusavas sebi da opravdas 500 evra koliko si ulozio u taj 980GTX ti takodje ne ide u prilog. Btw, igre koje si naveo su tezak shit.

Da upravu si nisam na tvom nivou, nismo smo svi imali tu srecu ili nesrecu da zivimo na prostorima bivse juge pa da pohadjamo skolu i tako da se naucimo pravopis "naseg" jezika. Na svu srecu meni ni ne treba ovaj jezik koliko tebi tako da te razumijem. Ovdje samo ima jedan fanboy a to si ti, ocigledno. Ovaj put sam izabrao nvidiju iz tog razloga jer je bolje rjesenje za moje probleme/potrebe. Jednostavno biram ono sto mi vise odgovara u datom momentu, za mene brend ne predstavlja nista, jedina razlika je sta od ove dvije kompanije mogu da ponude. Koliko vidim situacija nije ista kod tebe jer stalno pricas o tom koliko je AMD "bolji" u svakom mogucem pogledu, i naravno ne krivim te zbog toga, to je tvoje misljenje. Mozda zato sto ne mozes sebi priustiti neke stvari pa fol opravdavas svoje izbore, bezobzira o cemu se radi. A sto se mene tice ja nikad ne sumnjam u svoje odluke, i nemam sta da opravdavam 500, 1000 , 10000e ukoliko to meni daje tu vrijednost koju sam ja i ocekivao, novac ne gledam kao cilj i nikada necu nego samo kao predmet koji ce mi pomoci da dodjem/priblizim ka cilju. Tebi su mozda tezak shit jer ne vidis zadovoljstvo u tim igrama, a isto tako mislim da je tvoj ukus jos veci shit drugima. Mislim da se u sustini radi o preferencijama a ne o tom dali je igra stvarno dobra ili ne.

Igra je 5 sati hodnik shootera u slow motionu, sa ultra dosadnim glavnim protagonistom i smarajucom pricom. Rockstar su obicno po dobri po tom pitanju, ali u slucaju MP3 su uspeli da ukenjaju sve ono sto je Remedy sjajno uradio u prva dva dela.

Btw, ako vam se ne svidjaju moja razmilsjanja i postovi, kao i cinjenica da se ne libim da iskazem svoje misljenje, ma kako "nepopularno" ono bilo, imate ignore listu, pa onda lepo bez mene nastavite da onanisete na frejmove, rezoluciju, drivere, gigabajte i gigabajte ram memorije i ostale tehnicke baljezgarije o kojima se ovde lupeta 90% vremena.
Nije perfektna, ali je bolja od toga kako je predstavljaš.

Inače nikoga ne držim, niti imam nameru da držim na ignore. Neće da mi padne kapa s glave što čitam nešto što mi se ne sviđa.

Poslednja izmena:
@Leon4: Meni je 90% danasnjih igara tezak shit, ne zato sto sam elitista, ili zato sto pokusavam nesto da dokazem, vec zato sto je trenutna gaming industrija, gledano iz perspektive objektivnog i dovoljno kulturno obrazovanog pojedinca, na nivou reality show-a sa Kim Kardashian. Igre su sve prostije, sve sarenije i sve degutantnije, sa providnim i dosadnim protagonistima i predvidivim i milion puta prezvakanim pricama. Sto se tice gameplaya nismo dobili nista novo i originalno vec dobru deceniju, ali zato kicerica probija plafon. Ovo nije samo vezano za igre. Isto vazi iz a filmove, muziku, umetnost u globalu. Celokupno drustvo prolazi kroz potpunu moralnu i kulturnu dekadenciju. To nije licna preferenca, to je cinjenica. :)

Dekadencija je od luksuza. Nešto ne bih rekao da je luksuz razlog propadanja celog društva.

@Leon4: Meni je 90% danasnjih igara tezak shit, ne zato sto sam elitista, ili zato sto pokusavam nesto da dokazem, vec zato sto je trenutna gaming industrija, gledano iz perspektive objektivnog i dovoljno kulturno obrazovanog pojedinca...

Hahahaha, sjajno :D Da nisi i ti, slucajno, jedan od objektivnih i kulturno obrazovanih?

cool-story-bro.jpg

Imas li nesto "opipljivo", cime bi mogao da potvrdis ove "teorije zavere", ili samo nabacujes sta ti u tom momentu padne na pamet? :)

Saša Marinković, marketing head AMD-a za Evropu i čovek koji je dizajnirao prvi Radeon (inženjer, pa se posle prebacio u marketing). I to je čak svojevremeno objašnjavao pred punim Bench Shopom i prisutnih 20-ak forumaša na moje pitanje.

Ozbiljnije "sponzorisanje" se svodi isto na hardver, samo što se radi o velikim količinama kada se pruža podrška ogromnim timovima koji rade AAA naslove za npr. Ubisoft ili EA, i otud onda dogovor da oni stavljaju jednu ili drugu stvar na logotipe. Naravno, uvek je moguće da se tu i tamo nešto odradi "na kvarno", ali i to je pre neka optimizacija koju odrade ljudi iz Nvidije/AMDa na određeni način dok pomažu u razvoju, pa svi misle kako su to npr. moćni programeri Ubisoft Montreala implementirali za keš da zeznu onu drugu stranu, a zapravo se ljudi iz AMDa/Nvidije poigrali sa endžinom.

Možemo i kontratezom, razmisli malo i sam, koliki bi onda troškovi marketinga bili kada bi se davao toliki novac svim tim developerima za razvoj. To bi bile nenormalne pare, posebno sa današnjim tempom razvoja.

Sve u svemu:
1364916529-cool_story_bro._cool_story_bro_ba91c2_3376394.jpg
:d

Poslednja izmena:
Nvidia uz Top modele daje Far Cry 4, The Crew i Assassin's Creed Unity.

Mozda i AMD bude uz 290(x) bude davao GTA 5, realno bi podigli prodaju sada vec matorih karti i ocistili police za R9 3xx.

I gde ste najjeftinije nasli DVD izdanje igre za preorder? Meni je trenutno dobavljiva za ~33e, jel ima nize od toga?

Saša Marinković, marketing head AMD-a za Evropu i čovek koji je dizajnirao prvi Radeon (inženjer, pa se posle prebacio u marketing). I to je čak svojevremeno objašnjavao pred punim Bench Shopom i prisutnih 20-ak forumaša na moje pitanje.

Ozbiljnije "sponzorisanje" se svodi isto na hardver, samo što se radi o velikim količinama kada se pruža podrška ogromnim timovima koji rade AAA naslove za npr. Ubisoft ili EA, i otud onda dogovor da oni stavljaju jednu ili drugu stvar na logotipe. Naravno, uvek je moguće da se tu i tamo nešto odradi "na kvarno", ali i to je pre neka optimizacija koju odrade ljudi iz Nvidije/AMDa na određeni način dok pomažu u razvoju, pa svi misle kako su to npr. moćni programeri Ubisoft Montreala implementirali za keš da zeznu onu drugu stranu, a zapravo se ljudi iz AMDa/Nvidije poigrali sa endžinom.

Možemo i kontratezom, razmisli malo i sam, koliki bi onda troškovi marketinga bili kada bi se davao toliki novac svim tim developerima za razvoj. To bi bile nenormalne pare, posebno sa današnjim tempom razvoja.

Sve u svemu:
1364916529-cool_story_bro._cool_story_bro_ba91c2_3376394.jpg
:d
A čovek za marketing bi to priznao da rade? Samo ako hoće otkaz u rekordnom roku.

La.Prestige, teško da će biti jeftinije od toga. Nema zašto bi bila.

Poslednja izmena:
Moram da dodam, kad već pričate o tome, da je i fenomenalni Saints Row 4, AMD igra... I savršeno je klizila, skoro bolju optimizaciju nisam video... Bukvalno je letela sve na max... Cak je posle dobila i Mantle podršku iako joj uopšte nije trebala...

Hahahaha, sjajno :D Da nisi i ti, slucajno, jedan od objektivnih i kulturno obrazovanih?

Ah, evo ga i rezidentni "yes man" da se suprotstavi mom "elitizmu". :d Torima, bez ljutnje, ali za tebe sam klasa, a to moze veoma jasno da se vidi samo iz nacina na koji razmisljamo i iznosimo adute. :p Kad budes napisao jednu slozenu recenicu bez guzicarskog klimanja glavom na svaki shit koji se pojavi u gaming medijama, onda cemo da razgovaramo. ;)

Touché. ;)

Mada mi je malo naivno verovati javnom izlaganju marketing menadzera AMD-a, pogotovo posle postavljanja jednog tako skakljivog pitanja i to u grupi. :) Oni su placani da recituju upravo ono sto zelis da cujes. Jednostavno mi je krajnje nelogicno da multimilionske kompanije, kojima je glavni izvor zarade upravo hardver, nemaju vise udela u celoj prici, narocito ako uzmemo u obzir da je PC kao platforma ponovo izuzetno zanimljiva developerima a "next gen" naslovi izgledaju za klasu bolje od svojih PS4/Xbone dvojnika - i to, izmedju ostalog, i zbog kojekakvih "godrays" i "tressFX" add-onova sponzorisanih upravo od AMD-a/Nvidije. No, ok, ima logike i u tome sto ti pricas...

Ah, evo ga i rezidentni "yes man" da se suprotstavi mom "elitizmu". :d Torima, bez ljutnje, ali za tebe sam klasa

Pre svega, slazem se s tobom, te igre jesu lose. Nije me taj deo zanimao...

Smesno mi je kad neko krene sebi da deli komplimente. Ti si sjajan u tome.

Obicno ne radim to, ali ti si me inspirisao. :d Nego, Fallout 3 ono bese GOTY, correct?... :d :d :d

D Koliko vidim situacija nije ista kod tebe jer stalno pricas o tom koliko je AMD "bolji" u svakom mogucem pogledu, i naravno ne krivim te zbog toga, to je tvoje misljenje. Mozda zato sto ne mozes sebi priustiti neke stvari pa fol opravdavas svoje izbore, bezobzira o cemu se radi. A sto se mene tice ja nikad ne sumnjam u svoje odluke, i nemam sta da opravdavam 500, 1000 , 10000e ukoliko to meni daje tu vrijednost koju sam ja i ocekivao, novac ne gledam kao cilj i nikada necu nego samo kao predmet koji ce mi pomoci da dodjem/priblizim ka cilju. Tebi su mozda tezak shit jer ne vidis zadovoljstvo u tim igrama, a isto tako mislim da je tvoj ukus jos veci shit drugima. Mislim da se u sustini radi o preferencijama a ne o tom dali je igra stvarno dobra ili ne.

Ček, ček, neko u 2015-toj priča da je AMD bolji? U trenutku kada je kompanija na zasluženom istorijskom dnu, kada šačica ljudi koji radi softverski deo u njoj ni dan danas nije u stanju da napiše kvalitetan kod, gde je taj da mu se nasmejem u brk? :d

Dace Bog da se taj AMD oporavi jer nema niceg boljeg od jake konkurencije. Dok nije AMD izbacio 3870 pa posle i 4870 (koja je moja prva AMD kartica) nvidia je prodavala jedno te isto iz godinu u godinu. Evo pre par meseci tek kada je AMD izbacio Mantle nama su stigli i "magicni" nvidia drajveri. Tesko da bi se to ikada desilo da ih nije AMD pritisnuo.

Naravno, jednostavno sam morao dati doprinos ovoj super zanimljivoj raspravi... :)

Ček, ček, neko u 2015-toj priča da je AMD bolji? U trenutku kada je kompanija na zasluženom istorijskom dnu, kada šačica ljudi koji radi softverski deo u njoj ni dan danas nije u stanju da napiše kvalitetan kod, gde je taj da mu se nasmejem u brk? :d

Ako je GPU u pitanju, definitivno smatram da AMD (ex ATI) nudi vise za ulozeno para. Slobodno mi se nasmej u brk, ali argumentovano. Bez onog: "Lewl, ti nemas pojma, moje visesatno bitisanje u kevinom podrumu mi ostavilo vremena za malih milion linkova sa levih sajtova, koje cu upravo sad da ti prilepim!" :p :d

AMD nije na istorijskon dnu, to su bili pre par godina, što se tiče CPU. GPU im dobro ide, i dobili su next-gen konzole, što je odličan posao.

Obicno ne radim to, ali ti si me inspirisao. :d Nego, Fallout 3 ono bese GOTY, correct?... :d :d :d
Uf, ne, nisam bio u pravu za to.... Shvatio sam kad sam igrao Skyrim i posle sam opet probao New Vegas. Kad jako zelis da ti se nesto svidi, treba da prodje vreme da bi imao jasnu sliku. Moras imati razumevanja, ja nisam kulturno obrazovan.

2xr9 270x ce terati sve na max?

To ne moze u ovom trenutku niko da ti kaze jer spada u kategoriju gatanja.

Ako je GPU u pitanju, definitivno smatram da AMD (ex ATI) nudi vise za ulozeno para. Slobodno mi se nasmej u brk, ali argumentovano. Bez onog: "Lewl, ti nemas pojma, moje visesatno bitisanje u kevinom podrumu mi ostavilo vremena za malih milion linkova sa levih sajtova, koje cu upravo sad da ti prilepim!" :p :d

Jeste da smo otisli duboko u offtopic ali da odgovorim.

I ja sam bio ubedjen u ovo dok sam gledao nase cenovnike. Ali kad sam poceo komponente kupovati preko, shvatio sam da su cene Nvidia-e skroz korektne i jednake AMD-ovim. Cak stavise, u ovom momentu Nvidia nudi dosta vise pogotovo zbog ovih kodova za 750 i 750ti karte, kao i kod 780/ti, 970 i 980 karti. Kad se sve sabere dobijas identicno za ulozeni novac, s'tim sto bih se ja uvek opredelio za nesto sto manje trosi, manje se greje i novije arhitekture.

Jednostavno mi je krajnje nelogicno da multimilionske kompanije, kojima je glavni izvor zarade upravo hardver, nemaju vise udela u celoj prici, narocito ako uzmemo u obzir da je PC kao platforma ponovo izuzetno zanimljiva developerima a "next gen" naslovi izgledaju za klasu bolje od svojih PS4/Xbone dvojnika - i to, izmedju ostalog, i zbog kojekakvih "godrays" i "tressFX" add-onova sponzorisanih upravo od AMD-a/Nvidije. No, ok, ima logike i u tome sto ti pricas...

Samom sebi si dao pola odgovora. Kompanije kojima je glavni izvor zarade hardver polako idu u čabar. Jedan Intel nema zaradu kao nekada i kopa nogama i rukama da se nekako repozicionira, a kamoli neki (u odnosu na njih) mali AMD. Danas Rockstar zaradi 800 miliona dolara za prvi vikend prodaje GTA V, milijardu dolara od prva 4 dana prodaje. Da li zaista misliš da njih treba/želi da potplati AMD da bi tamo nešto naštelovali igru, a ceo godišnji prihod od AMD grafika je maltene na tom nivou? A ako ne može njih da plati, što bi se lomili da potplaćuju nekakav Square Enix da u Hitman ili štaznamštaveć dobudžuje nešto. Jednostavno, AMD nema te pare, a nema ni Nvidia. U hardveru nema više toliko para (ili bolje reći, industrija zabave je dramatično nadrasla hardver, ne mogu više 5 likova da se ujedine i naprave najkvalitetniju igru koja će se pride odlično prodati), hardver je danas slabija strana.

Zanimljivost PCja kao platforme nema nikakve veze sa tim, on je zanimljiv širokom krugu sirotinjskih developera, jednom broju developera koji su i sami entuzijasti i žele da donesu neku kvalitetnu igru za PC, i konačno developerima sa tradicijom pravljenja dobre grafike koji žele da posle prodaju endžine (mada se i takvi odavno već kreću ka tabletima i telefonima), a na kom je nivou ta zanimljivost, neka opet ilustruje gore pomenuti GTA V sa svojim brojkama, koje su ostvarene vikendom prodaje samo za PS3 i XB360. Godrays, TressFX, to je ono što im Nvidia/AMD pomognu da ubace i ono što mnogi potpuno pogrešno tumače kao sponzorstvo ili štelovanje. Istina je, nažalost, daleko prostija :)

E samo jedno pitanje nevezano za ova prepucavanja. Kad kupim GTA za PC, jel ce moci tu da se kreira vise naloga? Zanima me jer bi ja i dva drugara prelazili igru svako za sebe. Da li ima nesto tipa svako da ima svoj "sejv"?

E samo jedno pitanje nevezano za ova prepucavanja. Kad kupim GTA za PC, jel ce moci tu da se kreira vise naloga? Zanima me jer bi ja i dva drugara prelazili igru svako za sebe. Da li ima nesto tipa svako da ima svoj "sejv"?

koliko znam,ne trebaju ti nalozi da bi imao vise sejvova... svaki gta do sad je imao 10 sejv slota,pa cuvaj sta hoces...

jedva cekam 29.01.15. kazu da ce mi tad igra biti isporucena :-D

Poslednja izmena:
Vrh Dno