Šta je novo?

Grom spalio mahinu..!

ivica

Čuven
Učlanjen(a)
23.09.2002
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core Ultra 5 245K cooled with BeQuiet! Dark Rock 5
Matična ploča
Gigabyte Z890 Eagle
RAM
2x32GB Kingston Fury 6000Mhz@CL36
GPU
Gigabyte RTX 4060 Windforce 8GB OC
Storage
Kingston NV3 2TB + HDDs
Zvuk
onboard
PSU
BeQuiet! Pure Power 12 1000W
Kućište
Cooler Master 690 II Advanced.+ 5,25" 4x USB3.0 front panel
Monitor
Dell U2312HM
Miš & tastatura
Logitech K330, M705
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Kaze ortak...ne pali se ..znam..znam..kazem ja njemu i meni je riknuo modem...sva sreca samo to. Odem kod njega...sigurno je napajanje samo...kad ono...probam ga na suvo i radi.

Nema druge doshlo je preko modema...vidi se trag...plocha je mrtva..neka asus p4v..ma via...Na plochi jedan tranzistor se malo okrnjen..teshko se vidi..ali kad sam malo bolje pogledao.....zagoretina.

Ajd idemo dalje...memorija ddr400 i neka fx5200 64-bita..i hdd wd 80gb.

Probamo memoriju i grafiku kod mene u svecinoj mashini...memroija ziva..dobro je...ali fx 5200 samo flikne monitor i nishta..crn ekran ...ugreje se kao da si igrao..4 sata fear na njemu za minut...izvadim ga...skinem pasivac...a ono sve uhvatio kondenz po obodu kako je vrelo....znachi riknula i grafika

ostao je jedino cpu neisporban...neka celerabica s478 na 2,4GHz ne znam da li je nw ili prescott.. (D). Kolike su sanse da je on ziv ili mrtav?...???

Modem Conexant...propustio je to sve na PCI magistralu.
WD HDD ostao ziv...podaci bekapovani...a tu je bio i DVD rezach..njemu se sudbina ne zna.

50/50

Tata spalio Djenku... 40/60. Mozda i manje. Zao mi je. Potresna prica. Ali vrlo poucna.

Poslednja izmena:
U praksi u takvim slucajevima samo se izvadi memorija i ostalo ide u kantu (mislim na plocu i sve sto se napaja preko nje). Zao mi je, ali praksa je tako pokazala.

Strasno....*** znam da je sada vec kasno ali....mali,jeftini surge protektor spasava...
Na zalost izvukli ste pouku na tezi nacin.

Ne spasava surge protector, to je mit... pogotovo ne ovi kinezi za 400din

jedino eksterni modem, eventualno...

al od udara preko lana, tv kartice, udara preko el mreze, nema pomoci... jedino ddor

Ja imam APC UPS 650, i sve mi ide preko njega, posto ima i prikljucak za telefon. Da li ja ne moram da brinem? Nisam do sada razmisljao toliko o strujnom udaru, pa ste me sada istripovali

Kineski surge protector od 5 evra - video do sada 3 racunara koje je grom ipak ubio.
APC kvalitetniji protector od 25 evra - video jedan racunar koji je i pored toga nastradao.
Dobro kaze danijel - s.protectori su mit - em ne rade svoj posao - em im je kabl kraci od standardnih produznih kablova.
Resenje je samo iskulirati se za vreme oluje i poiskljucivati sve iz struje, kabl iz modema, antenu iz TV kartice :)

Ma to je ništa, najbolje je kad "majstor" radi na trafo stanici i pusti ti 380V umesto 220V, pa ti vrisne i komp i monitor i zvučnici i frižider i šporet i TV i bojler(praktično sve što je bilo uključeno u struju), pa isto to i komšiji i svima koji su priključeni na tu trafo stanicu. U tom slučaju pomaže samo dobri stari linč :-devil-:

TV kartica mene brine... :(

Jel' postoji neki "surge protector" za antenski kabl?

za antenski kabel (wifi, tv) sam cuo da je najbolje resenje varnicar...kao osigurac ili tako nesto, pukne vec od em polja koji se stvara malo ranije nego sto grom pukne...cini mi se gubis 1 db na njemu...sad u praksi koliko je pouzdan..nemam iskustva...

ja sam kazu siguran (grom nikada ne udara 2x na isto mesto)..pre 10ak godina grom je puko u antenu, i preko tva sve u kuci otislo pm(not private msg)...

ja sam navikao, jednostavno mi je u podsvesti, da uvek izvlacim komp iz struje i utp kada idem od kuce, kada se naviknes postaje automatska radnja pri gasenju kompa i uvek si siguran...

Pitam gluposti... :D
Upravo sam pricao sa matorim i zajedno se prisetili :) da imamo 2 komaTa od strica iz Dzermanije koja iz nekog razloga nikad nismo nakacili...

A sto se tice ovog drugog, 'ebi ga, ne gasim komp mesecima, pa ni onda kada nedelju dana nema nikog u stanu... Da se ne baca ADSL... :p

mom ujaku je proslo nevreme(znaci ne ono jucerasnje nego prethodno,pre par dana) sprzilo ceo komp cak mu je i mobilni riknuo od elektricnog praznjenja,tako da sam ja juce za svaki slucaj iskljucio komp nec' rizikujem
a i svi ti surge dza bu protectori to je sve smesno,to moze eventualno da te spasi od manjeg variranja napona 300(manja u odnosu na grom) ali od >100000volti ne moze nista da ti spasi komponente.(barem je to moje misljenje)

p.s. jedno malo mozda noob pitanje :sto vise komp vuce struje to je veca sansa da on nastrada u toku grmljavine?ili to nema veze?

Poslednja izmena:
M!ST!CX je napisao(la):
p.s. jedno malo mozda noob pitanje :sto vise komp vuce struje to je veca sansa da on nastrada u toku grmljavine?ili to nema veze?
Nema to veze :)

na mom surge arresteru pise da garantuju do 25.000eu stete... e sad masina mi djuture vredi ispod 2, tako da ako nesto ode sa te strane, znam koga da bijem... a tu je i ups... Plus ako je napajanje dobro, izgorece samo ono, nece proci dalje...

par ljudi je dobilo odstetu od epsa, ali su se nacimali (treba dokazati da je njihova greska) i uglavnom su bili u pitanju zamrzivaci (tu nema sumnje od cega je crkao, pa ne mogu da grbave)
kome dodje kroz ptt kabl, njemu nema pomoci (ko sto rekoh eksterni modem je jedini poznat i siguran lek). Ptt ne garantuje bas nista niti sam cuo da je nekad nekakvu odstetu dobio od njih...
e ako dodje kroz sbb kabl, onda idem sa ekipom da im iz prostorija uzmem opreme u adekvatnoj protivvrednosti, tako da se nadam da nece za njihovo dobro...
preko utpa bi moralo da prodje kroz modem, pa kroz ruter, pa na mreznu... nekako mi to ne deluje verovatno... tv tuner je naravno puno izlozeniji

ja sistem ne gasim.... jedan dan sam slucajno ugasio racunar i otisao na posao, zena mi mislila da se nesto pokvarilo |))

danijel00 je napisao(la):
na mom surge arresteru pise da garantuju do 25.000eu stete.
pa da li je neko od vas stvarno dobio odstetu za neku sprzenu komponentu ili racunar koji je bio povezan preko tog protectora?

X12345 je napisao(la):
Ma to je ništa, najbolje je kad "majstor" radi na trafo stanici i pusti ti 380V umesto 220V...

Tako je bilo kod mene, pre petnaestak godina. Menjali trafo u zgradi i zabunili se... "da l' je to moja flasa, ili tvoja... ma nije bitno, voda se ne deli iz iste flase, a pivo i rakija mogu". I eto, izmedju faze i nule mi prozujalo 380V. Sva sreca, nisam tad imao PC (nema veze ni da sam ga imao :p imao sam 64-ku ;)), al mi pocrkala oba videa... jedan se posle oporavio... kad malo bolje razmislim, nista drugo mi nije crklo. A nemam i nisam imao nikakav surge protector. Znaci, koristis protector - crkne. Ne koristis - moze da crkne, a i ne mora :d

Mozda je nepotrebno da kazem da nikakvu odstetu od EPS-a nismo dobili ni mi, ni niko u zgradi :mad:

Pozdrav!
MrBigJump.gif

pa evo nije mi jos nista crklo kroz taj arrester, a nadam se da ni nece...

za odstetu od epsa znam vise ljudi koji jesu dobili,... neki cak i bez posebne veze |))

osiguranje je najbolja stvar... dogod ne pokusavate da muvate...
cca 100-nak eu godisnje za 1000eu masinu...

a kako se odredjuje vrednost racunara za osiguranje?

Mom poznaniko je (na srecu) od groma vrisnuo SAMO modem i pci slot na ploci jer je iskopcao sve iz struje kad je grmelo ali nije telefonski kabel izvadio iz modema.
Kad smo stavili drugi modem u neko drugi slot na ploci sve je radilo OK.
Medjutim, u celom komsiluku je SVE riknulo pocevsi od ves masine, frizidera pa do ringli na el.stednjacima.

moze samo jedno pitanje?
A sto radite za racunarom kada je nevreme?

Ma samo fid-sklopka...spashava stvar..shto se tiche struje..a shto se tiche telefeona...samo da ga iskljuchish..druge nema.

Znachi da javim choveku da treba i cpu da probamo...Pazite HDD i ram je ostalo zivo ..a i dvd+Rw nije ispoban..

einstein je napisao(la):
moze samo jedno pitanje?

A ko kaze da je imao stuju da radi...zovek je sve iskljuchio...ali zaboravio modem....

Poslednja izmena od urednika:
Da znash...da ga pretera...provrila im voda za kafu za 2 sekunde..:D

Poslednja izmena:
einstein je napisao(la):
moze samo jedno pitanje?
Ja nista. Kuliram, slusam muziku, gledam film, zavisi sta radim u tom trenutku.

Pa ako opali neka opali, mada, koje su sanse? Imam gromobran 15-ak metara iznad krova, necu da se cimam za neko tamo nevreme.
Ja da gubim zivce, ovako mlad, za neke stvari kje mogu novcem da se kupe... Nema sanse!

X12345 je napisao(la):
Ma to je ništa, najbolje je kad "majstor" radi na trafo stanici i pusti ti 380V umesto 220V, pa ti vrisne i komp i monitor i zvučnici i frižider i šporet i TV i bojler(praktično sve što je bilo uključeno u struju), pa isto to i komšiji i svima koji su priključeni na tu trafo stanicu. U tom slučaju pomaže samo dobri stari linč :-devil-:
Ne treba linch/Imash osnova da trazis sredstva od EPS-a.postoji i njihov pravilnik o tome.Malo je kilavo ali daj shta dash............

Ja sam tokom ove oluje ostao bez UPS-a jer moj "pametni" brat nije želeo da prekida sa igranjem samo zato što napolju grmi. Računar je i dalje živ i zdrav, ali je Mustek gotov. Samo je pištao dok mu nisam izvadio bateriju. Biće povuci potegni oko reklamacije, ali pokušaću da ga zamenim pošto je još u garanciji. Ovo je do sada drugi Mustek koji mi je izgoreo.

Do sada mi je zbog EPS-ovih grešaka u dva navrata pocrkala elektronika u kući, ali sam oba puta bio u stanju da naplatim štetu.

Pa dobro ljudi zar niste culi za pesnicku slobodu?
Hocu reci da je SVE ali bas SVE vrisnulo od el.uredjaja koji su bili prikopcani u struju u dato (ne)vreme kad je grom opalio u kucu komsije mog druga.

Tip je imao poooveliku stetu posto je imao 3-4 televizora i dosta ostalih uredjaja.
Dodje mi ga zao...

Vrh Dno