Šta je novo?

Grom spalio mahinu..!

meni takodje crko modem, a i tv delimicno. sada tv mogu samo da gledam ali ne i da ga cujem. :) sve radi, samo nema zvuka. :D
susednu zgradu je inace cepio grom, syebalo se sve zivo od elektronike. meni se u tom trenutku monitor iskljucio na sekund, takodje i svetlo i sl. a zanimljivo je da je komp normalno nastavio da radi. :D eh... nije mi zao sto sam puko pare za thermaltake napajanje. ;)

Ja sam prvi put iskljucio komp neku noc kad je grmelo. I to samo zato sto je grmelo tako strasno da sam se probudio u 3-4 ujutro. Modem ne koristim al zato imam mrezni kabal ka wireless routeru :D

Ne znam zašto ste se svi uplašili ovoliko. Nemojte da se plašite groma ako imate podzemnu električnu i telefonsku instalaciju.
Dakle, svi napolje i gledajte da li vam neke žice dolaze na krov. Ako žica nema ni u komšiluku, bezbedni ste.
P.S. Isto važi i za kablovsku.

Poslednja izmena:
illidan je napisao(la):
a kako se odredjuje vrednost racunara za osiguranje?

Mislim da to ti sam odredjujes i na osnovu toga se odredjuje iznos koji uplacujes.

pa ok... ako se slusanje muzike i gledanje filma toliko znaki kada napolju lupaju gromovi ( sto ne moze da traje duze od par sati ) da bi zrtvovali racunar ( to jest pare) onda :)

u potpisu genuine

Tiger je napisao(la):
Ne znam zašto ste se svi uplašili ovoliko. Nemojte da se plašite groma ako imate podzemnu električnu i telefonsku instalaciju.
Dakle, svi napolje i gledajte da li vam neke žice dolaze na krov. Ako žica nema ni u komšiluku, bezbedni ste.
P.S. Isto važi i za kablovsku.

ovo ne postoji u Srbiji.

Misko je napisao(la):
ovo ne postoji u Srbiji.

U mom naselju struja i telefon idu podzemno. Ali kablovska ne, i ortaku je pre neki dan grom sprzio napajanje i plocu i kablovski modem (cas radi - cas ne radi), dok nista drugo u stanu nije crklo - kompjuter je radio i skidao sa neta...

To je prvi slucaj u naselju, ali je crkao ceo cvor za kablovsku, tako da je izgleda masina dobila po "usima" preko kablovske...

Kad je god nevreme ja komp gasim,sto je sigurno sigurno.
Jos uvek nisam toliki zavisnik od kompa pa da nemoze biti ugasen par sati

To je zato sto nemas ADSL ili neku 24/7 internet konekciju. :)

Nije ni meni problem da ugasim komp kad sam pored njega, vec je problem kad nisam u stanu ili ponekad i na 150+ km od istog...

Elem evo vam moja 2 iskustva sa ilijom gromovnikom.
Prosle godine grom uleteo krz kablovki modem. Rezultal IC7 otisla na vecna lovista, sve ostalo hvala bogu prezivelo. Sutradan sam otisao i pazario APC BR800i ups.
Elem nelezi vraze u prosli petak me opet posetio ilija al je samo stradao modem kablovski. Ups je isfiltrirao napone iz strujne mreze i zaustavio je struju koja je protrcala kroz UTP iz modema jer ima zastitu i za UTP kabl :D.
Moja savet je da NIKADA nezalite kes za dobar ups sa dobrom zastitom jel vredi.

Poslednja izmena:
Neko spomenu Mustek UPS, e pa to je zesce bacanje para, kao i za raznorazne zastitne produzne.

Video sam komp sprzen od strujnog udara, a mustek koji je bio na toj masini radi, eno ga radi i dan danas, mozes lepo da dignes stopala na njega dok si za tim kompom jedino je za to i dobar. Kao sto Zool rece ne zalite para kad kupujete UPS. Mada ako Ilija udari mnogo blizu, mislim da samo Bog moze da pomogne.

zxxy je napisao(la):
Mada ako Ilija udari mnogo blizu, mislim da samo Bog moze da pomogne.
ako udari mnogo blizu nece te vise ni biti briga sta je s kompom:-devil-:

zxxy je napisao(la):
Neko spomenu Mustek UPS, e pa to je zesce bacanje para, kao i za raznorazne zastitne produzne.

Video sam komp sprzen od strujnog udara, a mustek koji je bio na toj masini radi, eno ga radi i dan danas, mozes lepo da dignes stopala na njega dok si za tim kompom jedino je za to i dobar. Kao sto Zool rece ne zalite para kad kupujete UPS. Mada ako Ilija udari mnogo blizu, mislim da samo Bog moze da pomogne.
I onda se dogodi da dobijes grom (deo napona) preko uzemljenja i ode sve u "p*cku lepu m*terinu" jer UPS ne stiti uzemljenje, ni jedan model, ni jednog proizvodjaca jer uzemljenje stiti tvoj zivot, dakle cista zica, nikakve pametarije ne dolaze u obzir inace ne bi bilo po propisu, tako bar kazu :D
Ako te nece nema pomoci, dakle samo sreca (ili nesreca) i nista vise.
:wave:

Poslednja izmena:
Pa da to je i bila poenta moje poslednje recenice, ako te ilija poseti dovoljno blizu mozes samo da places. Ali ups te stiti od manjih udara, a zastitne uticnice i upsevi tipa mustec te stite al' jako retko, skoro nikad.

danijel00 je napisao(la):
za odstetu od epsa znam vise ljudi koji jesu dobili,... neki cak i bez posebne veze |))

Ovo je bas ohrabrujuce ...

Ja gasim sve od elektronike kad grmi, i ovako ne grmi 24h pa se strpim tih pola sata sat, jer skup je taj sat ako cikne nesto od HW !
Pogotovo kad nisam u NS nego u Novom Beceju gde kad padne kisa napon varira i redovno nestaje struje, znaci ne neko nevreme nego obicna kisica, mislim ....

Poslednja izmena:
E pa do moga...i sta onda nakaciti? UPS APC i SurgeProtector MGE? Ja sam mislio da sam sa mojim MGE UPS-om bezbedan (ima i zastitu za phoneline).

A jel' može nešto da strada od elektrostatičkog pražnjenja (ili kako se to već stručno zove), ako grom opali jako blizu?

Kod mene crkava sta stigne kad udari negde u blizini na oko pola do kilometar.

Za 4-5 godine crklo mi je sledece: 5-6 modema, frizider, dva televizora, dva telefona i jedan daljinac, jedna maticna i dva napajanja.

Razmisljam da se iskljucujem sa bandere kad nisam kod kuce :) ili da je nekako oborim na zemlju kad negde krenem.

Osiguranje je jedino sto spasava, i to svih aparata u kuci.

@Sasa_NS
Kao sto rece Zoran, ne da moze, nego od toga nema spasa... Uglavnom stradaju bojleri, tj. hoce da explodiraju. :)

@Chuck Norris
Pa ko i za sve ostalo koliko para toliko muzike, s tim sto moras da imas u vidu kao sto GoranM rece da moze da se desi scenario kad ti nista nece pomoci.

I to sto kazete ugasen, mislite valjda naponski, tel, utp kablovi povadjeni iz kompa jer ako ga samo gasite a komp je jos na mrezi slaba vajda od toga.

postovati sledeci algoritam i nema brige....
koraci
1. vremenska prognoza predvidja oluju -> preci u stanje paznje
2. pocinje sa sevanjem... -> iskljuciti svu vrednu elektricnu opremu (komp, tv , frizidere i ostale gluposti )
3. kada prestane grmljavina ukljuciti one potrebnije ( frizider )
4. kada se sve definitivno proslo ukljuciti sve

vec duze se drzim ovog i nisam imao problema... :)

Vazna stavka u algoritmu (nedostaje) je vadjenje telefonskog kabla
iz modema ....
Ilija jako voli telefonske bandere pa u dobrom slucaju ostanete bez modema
a u losijim varijantama modem + pola racunara.

Moze i kraci postupak: da se odma' obesim kad pocne da grmi :)

Poslednja izmena:
Preterujete ljudi...

Delija je napisao(la):
Preterujete ljudi...
Nista novo. Ovde mnogi preteruju.... Ne znam zasto.
Te za grom, te za temperature, te za krckave Maxtore....

e i moj maxtor krcka, :), ja vala sve ugasim, tj.na napajanju imam prekidac tu kilknem i gotovo.Pozdrav

Ma ja ne isključujem ništa. Ako će da crkne - neka crkne...

Šta god da sam do sada "mazio i pazio", samo sam pre ostao bez njega...

"Boj se ovna, boj se g....a, a kad ćemo živjeti?"

Nema ovde preterivanja uopste......
Stekao sam utisak da letnje nevreme donosi vise stete ljudima
koji su van velikih gradova.
Svako leto (letnji pljuskovi i grmljavine) meni donose posao.
Ja jedino sto radim kada pocne letnje nevreme vadim kabl iz modema.
Evo imam kolekciju spaljenih modema pa ko ne veruje.....neka dodje i
uveri se.

Ivan®, zasto cekati da pocne da grmi......ucini to pre grmljavine radi preventive :d :d

Poslednja izmena:
Tarmi Ricmi je napisao(la):
Stekao sam utisak da letnje nevreme donosi vise stete ljudima koji su van velikih gradova.

Oni imaju nadzemne elektro i telefonske instalacije, i u njima se indukuju ogromne struje prilikom udara groma u blizini. U gradovima su instalacije podzemne, pa ljudi mogu da budu opušteniji.

Zavisi u kojim gradovima... :)

Delovi NSa, BGa... nastavi niz... :D

Nazad
Vrh Dno