Šta je novo?

Grom spalio mahinu..!

Moj kraj (BG) nije toliko urbanizovan, pa jos uvek nemamo cari
podzemnih instalacija vec sumu kablova - od bandere do bandere .......

Tiger je napisao(la):
Ne znam zašto ste se svi uplašili ovoliko. Nemojte da se plašite groma ako imate podzemnu električnu i telefonsku instalaciju.
Dakle, svi napolje i gledajte da li vam neke žice dolaze na krov. Ako žica nema ni u komšiluku, bezbedni ste.
P.S. Isto važi i za kablovsku.

meni i telefon i struja idu podzemno, ali zato kablovska i lokalna mreza idu nadzemno, od krova do krova.

Dal' moze da zvekne grom u ethernet kabl koji ide od krova do krova, i da pusti "signal smrti" kroz mrezu, kroz ruter, switch-eve itd..? I da dodje do LAN kartica ili ne daj boze do kompova?

ne znam za lan preko kabla, ali wirelss ja uvek gasim(access point), i izvadim kabl iz kartice.

Love Hunter je napisao(la):
Dal' moze da zvekne grom u ethernet kabl koji ide od krova do krova, i da pusti "signal smrti" kroz mrezu, kroz ruter, switch-eve itd..? I da dodje do LAN kartica ili ne daj boze do kompova?

Grom uglavnom udara u isturene tačke (tj. šiljkove), tako da je mala verovatnoća da će baš da udari u sam kabl (pošto on uglavnom visi). Jačina indukovane struje u kablu zavisi od blizine udara. Prvi će, naravno, da stradaju uređaji koji su direktno povezani na dve strane kabla.

banzaiii je napisao(la):
Grom uglavnom udara u isturene tačke (tj. šiljkove), tako da je mala verovatnoća da će baš da udari u sam kabl (pošto on uglavnom visi). Jačina indukovane struje u kablu zavisi od blizine udara. Prvi će, naravno, da stradaju uređaji koji su direktno povezani na dve strane kabla.

a ako zvekne bas u njega, ima da ostane prah od kabla i sajle i zastitnog creva a? :d

Kuce imaju gromobrane, ako je bitno, i ako to "radi" i dalje.

a ako zvekne bas u njega, ima da ostane prah od kabla i sajle i zastitnog creva a? :d

Ostaće samo dugmići :d :d :d
Zaboravio sam kolike su struje u pitanju (mogao bi da nas podseti neko ko je skoro polagao osnove elektrotehnike). Sigurno je u pitanju mnogo hiljada/desetina hiljada/stotina hiljada ampera.

Kuce imaju gromobrane, ako je bitno, i ako to "radi" i dalje.

Gromobran dobro radi svoj posao sve dok je jedan kraj zaboden u zemlju a drugi dignut visoko. Što reče Bendžamin Frenklin: Amose da li je to bio elektricitet? :hair:

Ako nekog zanima, evo malo literature o strujnim udarima i zaštiti od njih
http://www.nist.gov/public_affairs/practiceguides/surgesfnl.pdf

Poslednja izmena od urednika:
banzaiii je napisao(la):
Sigurno je u pitanju mnogo hiljada/desetina hiljada/stotina hiljada ampera.
Volti.

dr.Tiristor je napisao(la):

Mislio sam na struju. Al' s obzirom da je od prve godine fakulteta prošlo dosta vremena, zaboravio sam kog je reda veličine.

Što se napona tiče, on ima još više nula. U jednom tesktu koji sam skoro čitao pominje se brojka od sto miliona volti.

Sto bi rekli u filmu "Back to the future": "oko 11 Gigavati snage" :D

banzaiii je napisao(la):
Ostaće samo dugmići :d :d :d
Zaboravio sam kolike su struje u pitanju (mogao bi da nas podseti neko ko je skoro polagao osnove elektrotehnike). Sigurno je u pitanju mnogo hiljada/desetina hiljada/stotina hiljada ampera.

Gromobran dobro radi svoj posao sve dok je jedan kraj zaboden u zemlju a drugi dignut visoko. Što reče Bendžamin Frenklin: Amose da li je to bio elektricitet? :hair:

Pa da ide u zemlju pored kuce, medjutim to "visoko" nije bas tako visoko posto je to mala metalna sipcica koja 30-ak cm viri iz nad Odzaka... :bottle:

ma bolje ne razmisljati o tome, jos cu da se traumiram oko je**nog groma.. konj mu je*e majku.. :d

po toj logici moze i mene da spici ako sam u potkrovlju... *** :crash:

to "visoko" nije bas tako visoko posto je to mala metalna sipcica koja 30-ak cm viri iz nad Odzaka... :bottle:
Dovoljno je to, grom precizno gađa u šiljak :).
ma bolje ne razmisljati o tome, jos cu da se traumiram oko je**nog groma.. konj mu je*e majku.. :d
po toj logici moze i mene da spici ako sam u potkrovlju... *** :crash:
Ne treba se preterano uzbuđivati oko tih stvari. Evo Tesla opušteno čita knjigu (vidi sliku) ,) .

Prilozi

• Tesla.jpg
    Tesla.jpg
    10.1 KB · Pregleda: 56
banzaiii je napisao(la):
Dovoljno je to, grom precizno gađa u šiljak :).

Ne treba se preterano uzbuđivati oko tih stvari. Evo Tesla opušteno čita knjigu (vidi sliku) ,) .
hehe ali tesla na toj slici sedi "pored" "poooooprilicno" slabije struje od groma;)

banzaiii je napisao(la):
Evo Tesla opušteno čita knjigu (vidi sliku) ,) .

Joj, oduvek sam zeleo Teslin luk da imam u sobi.... Jos od kad sam bio klinac.

Nista veliko 1-1.5m.

Ko zna mozda jednog dana.....

Joj, oduvek sam zeleo Teslin luk da imam u sobi.... Jos od kad sam bio klinac.

Nista veliko 1-1.5m.

Ko zna mozda jednog dana.....

Kad smo vec kod toga, koje su temperature istog? ;) TL se bese koristi i za topljenje?

veske je napisao(la):
e i moj maxtor krcka, :), ja vala sve ugasim, tj.na napajanju imam prekidac tu kilknem i gotovo.Pozdrav

E ako ti taj prekidac ne pomogne nista nece.

Zar stvarno mislis da ce gasenje na taj prkidac da te zastiti?

:banana: :banana: :banana:

Izvinjavam se ako sam glup, ali ima li šanse da se sjebe ploča preko TV karte ako signal ide preko kablovske? Računam da nema teorije, nema antene da u nju drmne grom pa u kompjuter, al opet, šta znam šta sve može...
I još jedna stvar, koliko ti surge protektori štite od varijacija napona? Neki dan je nestalo struje na jedno 1/5 sekunde, tačno sam se presek'o dal je nešto crklo... pa ne bih opet da se štrecam... dakle jel pomaže nešto (osim UPS-a) u tim slučajevima?

Poslednja izmena:
voodoo_nbgd je napisao(la):
Izvinjavam se ako sam glup, ali ima li šanse da se sjebe ploča preko TV karte ako signal ide preko kablovske? Računam da nema teorije, nema antene da u nju drmne grom pa u kompjuter, al opet, šta znam šta sve može...
I još jedna stvar, koliko ti surge protektori štite od varijacija napona? Neki dan je nestalo struje na jedno 1/5 sekunde, tačno sam se presek'o dal je nešto crklo... pa ne bih opet da se štrecam... dakle jel pomaže nešto (osim UPS-a) u tim slučajevima?
Ja nešto ne verujem da optički kabl provodi struju.
Moraš imati UPS za takvu zaštitu.

Ima, ako ti kablovi za kablovsku idu preko krovova.

Ne.

Taj surge protector ne vredi nista i ne sluzi nicemu. Sarena laza.
Isti kao i svaki drugi produzni, samo sa manje kabla i vecom cenom, a ima prekidac i eventualno osigurac.
Ako neko misli da nisam u pravu, neka me demantuje. Nikada nisam otvarao nijedan, ali pretpostavljam sta ima.

Recimo da ima osigurac, recimo 5A. Nebitna vrednost.

Ja vam garantujem, ako grom opici u instalaciju [kuci sto se kaze] [jer ako udari u zid, nista se nece desiti, sem ce mozda da crkne krec ili tapete,zavisi ko sta ima] nijedan osigurac nece spasiti tvoj komp.

Sad, kada toliki napon dodje do osiguraca, ne mislite da ce ga spaliti i nastaviti svoju zapocetu putanju ka napajanju u kucistu?
Teslin luk... hehe... Mocno.

P.S. Da li ste videli nekada kada je nevreme, da izbijaju varnice iz stekera?

Da li ste videli kako se prazni visoki napon kod starih televizora?

Taj surge protector ne vredi nista i ne sluzi nicemu. Sarena laza. Isti kao i svaki drugi produzni, samo sa manje kabla i vecom cenom, a ima prekidac i eventualno osigurac.
Ako neko misli da nisam u pravu, neka me demantuje. Nikada nisam otvarao nijedan, ali pretpostavljam sta ima.
Što se tiče uređaja koji koštaju 400 din, tu se u potpunosti slažem sa tobom.
Što se tiče APC-ova, koji su višestruko skuplji (najbolji modeli 2000 i više din), ne bih se složio. Nisam otvorio ni jedan od njih jer imaju neobične šrafove (da bi sprečili otvaranje), ali se na osnovu njihove mase može zaključiti da unutra ima još nečega (pa makar to bili i tegići :p).

Ja vam garantujem, ako grom opici u instalaciju [kuci sto se kaze] [jer ako udari u zid, nista se nece desiti, sem ce mozda da crkne krec ili tapete,zavisi ko sta ima] nijedan osigurac nece spasiti tvoj komp.
Sad, kada toliki napon dodje do osiguraca, ne mislite da ce ga spaliti i nastaviti svoju zapocetu putanju ka napajanju u kucistu?
Od direktnog udara groma pomoći nema (osim gromobrana). Svrha ovakvih uređaja je da zaštite od indukovanih struja koje se javljaju kao posledica elektromagnetnog impulsa (EMP) uzrokovanog gromom. Jačina tih struja se ne može porediti sa strujom groma, ali je ipak dovoljna da sprži elektroniku. Npr. ova struja može da bude taman tolika da sprži modem, a ne sprži telefon.

Da li ste videli kako se prazni visoki napon kod starih televizora?
Jedna od najzabavnijih stvari u elektrotehnici. :d
Radi to i kod novih, ali nije lako igrati se tako skupom igračkom :d:d

Nazad
Vrh Dno