Iskreno to nije isplativo ni u kom slučaju. Da imaš preko 100kvm možda, ovako nema šanse da se isplati. TP ide od 5000e pa na više,kad se izračuna potrošnja i ostalo na žalost nema računa ugrađivati.A koliko je isplativa investicija toplotna pumpa vazduh-voda za stan od 50-60-70 kvadrata sa dobrom izolacijom? Verovatno bi bilo ravnomernije grejanje (naročito gde je raspored prostorija nepovoljan). Moze i na radijatore - meni najveca prednost nema duvana. Koliko bi to kostalo i da li bi bilo neke ustede ako se stave radijatori u odnosu na električni kotao?
Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk
A koliko je isplativa investicija toplotna pumpa vazduh-voda za stan od 50-60-70 kvadrata sa dobrom izolacijom? Verovatno bi bilo ravnomernije grejanje (naročito gde je raspored prostorija nepovoljan). Moze i na radijatore - meni najveca prednost nema duvana. Koliko bi to kostalo i da li bi bilo neke ustede ako se stave radijatori u odnosu na električni kotao?
Naravno da je isplativa, toplotna pumpa ti daje odnos 1:4 u odnosu na el. kotao. Znaci moze 3-4 puta manje da te kosta grejanje na TP. Inace TP izadje malo skuplje grejanje nego klimama zbog gubitka prenosa toplote (voda, metal) dok klime greju direktno vazduh.
Ako se u svaku prostoriju stavi fancoil, onda se to svede kao I na grejanje klimama, a cena visestruko prelazi klime. Jedino radijatori, ako je kasnije potrosnja prihvatljiva. Podno grejanje jedino moze da uvede neko ko renovira ceo stan, ali I to je pitanje koliko je isplativo.
Ili staviti duplo veću površinu radijatora, kako bi se smanjila potrebna temp vode i povećao COP
Sa našim cenama struje period otplate je jako dug, u odnosu na zemlje Zapadne Evrope npr.
Ili staviti duplo veću površinu radijatora, kako bi se smanjila potrebna temp vode i povećao COP
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
Зар је централно грејање толико скупо? Код мене је давно прво радила Крека весо па смо прешли на две ТА а пре неколико година је у причи са надградњом уведено парно грејање. Ево, за јануар ми је за грејање изашло око 6к пара за 45,5м2 а колико се сећам, било је много снега и знам да је било много ноћи када нису гасили.gradskim toplanama koje drapaju sa cenama.
Sistem ce raditi ali ces i dalje imati veliki utrosak struje u poredjenju sa podnim grejanjem. Koliko si smanjio temp ulazne vode da i dalje imas istu temperaturu u stanu?
Sent from my HTC 10 using Tapatalk
Зар је централно грејање толикоskupo. Ево, за јануар ми је за грејање изашло око 6к пара за 45,5м2
O tome sam i pricao, za sobu od 20m2 si imao 20 rebara, moras da stavis jos 20 da bi skinuo prosecno za 10c ulaznu vodu. Da hoces jos da skines temperaturu eto ceo zid u radijatorima.U proseku za 10 C. Sa 50-60 na 40-50 u zavisnosti od spoljne temperature.
Nije mi bila namera poređenje sa podnim, nego upravo efekat povećanja broja rebara i smanjenje temperature vode u sistemu.
Da, temperatura je ista, oko 23,5 C u dnevnoj i 20 C u spavaćim sobama.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari