Šta je novo?

Grejanje na struju

Za prostore preko 100m2, najbolja je toplotna pumpa ima sve prednosti centralnog grejanja, a troši manje od invertera.
Jedini problem je cena, mada ni 4-5 invertera nije jeftino.

Poslednja izmena:
Mi ove zime grejali sprat kuće od 100 kvadrata sa 3 klime, 2 kineza i jedan FJ. Prezadovoljni i konforom i cenom. Da nismo štedeli na ove dve kineske i uzeli neke tiše japanske bilo bi još bolje. E sad, zima nije bila neka, videćemo kako će biti kad naleti neka opasna.

Za prijatan boravak mora svaka soba u kojoj se boravi da ima svoje grejno telo.

Poslednja izmena:
Ja grejem 60 kvm sa veoma lošom pozicijom klime. Klima direktno greje cca 30 kvm, dok je u spavaćim sobama aktivno etažno grejanje. Površina spoljnih zidova je cca 75 kvm, od čega staklene površine zauzimaju 11 kvm. Za sledeću sezonu planiram u dečiju sobu da stavim 9ku inverter i da pokušam indirektno da grejem i drugu spavaću sobu. Za debele minuse tu je opet etažno u celom stanu. Periodi izuzetno niskih temperatura su retkost, ali i kratko traju. Sa druge strane treba ih preživeti.
Inverter je odličan u kombinaciji sa drugim vidovima grejanja jer ipak veći deo grejne sezone može da pruži komforno i povoljno grejanje. Za sve ostalo tu je mastercard.

4 klime u potpisu i na -15c greju bez problema. Najvaznije je pravilno dimenzionisati klime kao i svako drugo grejanje.

A koliko je isplativa investicija toplotna pumpa vazduh-voda za stan od 50-60-70 kvadrata sa dobrom izolacijom? Verovatno bi bilo ravnomernije grejanje (naročito gde je raspored prostorija nepovoljan). Moze i na radijatore - meni najveca prednost nema duvana. Koliko bi to kostalo i da li bi bilo neke ustede ako se stave radijatori u odnosu na električni kotao?

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Naravno da je isplativa, toplotna pumpa ti daje odnos 1:4 u odnosu na el. kotao. Znaci moze 3-4 puta manje da te kosta grejanje na TP. Inace TP izadje malo skuplje grejanje nego klimama zbog gubitka prenosa toplote (voda, metal) dok klime greju direktno vazduh.

A koliko je isplativa investicija toplotna pumpa vazduh-voda za stan od 50-60-70 kvadrata sa dobrom izolacijom? Verovatno bi bilo ravnomernije grejanje (naročito gde je raspored prostorija nepovoljan). Moze i na radijatore - meni najveca prednost nema duvana. Koliko bi to kostalo i da li bi bilo neke ustede ako se stave radijatori u odnosu na električni kotao?

Iskreno to nije isplativo ni u kom slučaju. Da imaš preko 100kvm možda, ovako nema šanse da se isplati. TP ide od 5000e pa na više,kad se izračuna potrošnja i ostalo na žalost nema računa ugrađivati.

Poslato sa LYA-L29 uz pomoć Tapatoka

Znam da je Cop kod grejanja na radijatore dosta nizi nego u poređenju sa fan coilima

Au *mjau**mjau**mjau*, pa koje temperature vi održavate u prostorijama? Moji roditelji se greju na dve TA peći i dve plinske peći, plus rade 3 zamrzivača i 4 frižidera, mašina za pranje, mašina za sušenje, plinski šporet, rerna... I računi mesečno ne prelaze ukupno 15.000 za struju i plin, i to kad je najhladnije, pa TA peći više rade. Jedina prostorija koja se ne greje je kupatilo, ostalih 150 kvadrata na dva nivoa se greje i temperatura svuda je oko 20 stepeni.

Meni prijatna temperatura za sedenje je oko 24-25 stepeni. Mozda ce neko da kaze da je to mnogo, ali sve je to individualno

22c meni dovoljno uz vlaznost 45-50%.

Jeste mnogo. I meni je 22 o.k.

Za grubu procenu isplativosti podji od toga da ce ti za isti utrosak toplotne energije, tj.toplotne gubitke tvog stana, TP potrošiti 2.5 do 3 puta manje struje mereno u kw. Tu razliku u kw prebaci u pare (zadrži odnos jeftine/skupe struje 35/65 jer TP radi ceo dan osim ako ne uzimas neki tank sa vodom koga zagrevas kad je nocna tarifa pa ga vrtiš preko dana kroz instalaciju, ali to retko ko ima mesta da stavi u okviru stana.
Sa druge strane imas izdatak same TP i grejnih tela koje ćeš koristiti za distribuciju toplote. Generalno TP najbolje rezultate daje sa podnim grejanjem jer je to niskotemperaturno grejanje, znači potrebno je da TP zagreje ulaz vode na recimo 35C jer ti je ceo pod ustvari grejno telo. Kvalitet grejanja najbolji i najravnomerniji po čitavom stanu. Naravno troškovi ugradnje podnog u stan su posebna priča, i finansijski i sami radovi tehnički gledano. Mana može biti i tromost grejanja, treba neko vreme da podigne temperaturu za 1 stepen, nije to kvarcna grejalica

Za stan Imaš opciju i ugradnje fancoila koji za grejanje traže nešto višu temperaturu ulazne vode (40-45C) pa samim tim i nešto vreću potrošnju struje, ali ti leti služe i kao zamena za klime. Obično svaka prostorija ima jedan FC, znači kao radijator zimi/klima leti. Mana je duvanje i ne toliko ravnomerno grejanje celog stana i rešavanje problema odovoda kondenzata leti, kao kod obične klime.

Poslednja varijanta po povoljnosti je vezivanje TP na sistem radijatora koji su po defaultu predviđeni za visoko temperaturno grejanje, oko 55-60C ulaza vode jer su najmanje površine za odavanje tolplote. Naravno TP može to da postigne dok su mali minusi ako je iole kvalitetnija ali će raditi nonstop sa veoma slabim COP. Lično mislim da je to besmisleno i potpuno neisplativo, maltene ćeš biti na nivou potrošnje kao da imaš električni kotao

Kao što vidiš odgovor o pravoj isplativosti nije jednostavan jer imaš dosta opcija. Ono što je dobro kod tebe je ako imaš dobru izolaciju i stolariju, to je najbitnije u celoj priči

Naravno da je isplativa, toplotna pumpa ti daje odnos 1:4 u odnosu na el. kotao. Znaci moze 3-4 puta manje da te kosta grejanje na TP. Inace TP izadje malo skuplje grejanje nego klimama zbog gubitka prenosa toplote (voda, metal) dok klime greju direktno vazduh.

Taj odnos neće videti tokom prave zime, to je marketing priča da je taj odnos pri 7C spoljne temperature i 35C ulazne T vode. Kako ide minus, cop pada osetno na 2.5-2.6 što utiče na isplativost. U svakom slučaju bolje nego el.kotao

Ako se u svaku prostoriju stavi fancoil, onda se to svede kao I na grejanje klimama, a cena visestruko prelazi klime. Jedino radijatori, ako je kasnije potrosnja prihvatljiva. Podno grejanje jedino moze da uvede neko ko renovira ceo stan, ali I to je pitanje koliko je isplativo.

Ili staviti duplo veću površinu radijatora, kako bi se smanjila potrebna temp vode i povećao COP

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Ako se u svaku prostoriju stavi fancoil, onda se to svede kao I na grejanje klimama, a cena visestruko prelazi klime. Jedino radijatori, ako je kasnije potrosnja prihvatljiva. Podno grejanje jedino moze da uvede neko ko renovira ceo stan, ali I to je pitanje koliko je isplativo.

Ako imas slobodan spoljni i unutrašnji zid za svaku sobu i ne smeta ti sva ta skalamerija spolja i iznutra onda dobro...same fancoil jedinice su jeftinije od inverter klima i postoji više opcija ugradnje (parapetna, plafonska, itd) i izbor različitih dimenzija što je ponekad izuzetno korisno ako imaš razuđenu konfiguraciju stana, sa stanovišta komfora. Za radijatore sam već objasnio, TP konceptualno nije namenjena za visokotemperaturno grejanje, uložiti min 5000 evra da bi imao iskorišćenje blisko običnom kotlu na struju teško da ima bilo kakvog smisla

Kako god da odlučiš, prelazak na TP je svakako dugoročna investicija sa periodom otplate realno 7-8 godina ako ne i više, u većini zemalja subvencionirana od države ali ne i kod nas...

Sa našim cenama struje period otplate je jako dug, u odnosu na zemlje Zapadne Evrope npr.

Ili staviti duplo veću površinu radijatora, kako bi se smanjila potrebna temp vode i povećao COP

Kako misliš da poveća duplo površinu radijatora u standardnom stanu, pa nije to par rebara više, trebao bi ceo zid da mu bude radijator, tj. umesto podnog bi imao zidno grejanje :)

Osim toga da ne ulazimo u samu suštinu podnog/zidnog grejanja koje se zasniva na zračenju toplote

Sa našim cenama struje period otplate je jako dug, u odnosu na zemlje Zapadne Evrope npr.

Naše cena struje je i dalje socijalna kategorija ako porediš sa zapadom, a za ljude u gradovima je jedina normalna opcija koja može da parira gradskim toplanama koje drapaju sa cenama. Kad cena struje poraste opet će ljudi sa TP primiti manji udar po novčaniku zbog manje potrošnje

Nama je instalacija toplotne pumpe kao vida grejanja skupa zbog nedostatka volje države da se ljudima putem subvencija omogući nešto što u civilizovanom svetu postoji već pola veka

Da, to sam ja uradio i sistem funkcioniše.

Sistem ce raditi ali ces i dalje imati veliki utrosak struje u poredjenju sa podnim grejanjem. Koliko si smanjio temp ulazne vode da i dalje imas istu temperaturu u stanu?

Sent from my HTC 10 using Tapatalk

Ako je stan ušuškan, sa jednim spoljnim zidom, izolacijom i dobrom stolarijom, ne moraju se pokriti zidovi radijatorima da bi se grejalo sa vodom iz TP. Svakako svaki stan je priča za sebe, i samo nam precizan proračun može reći gde, šta i koliko, ali moram da napomenem da je grejanje na TP sa radijatorima i temp vode koja je manja od onih 60/50 veoma moguća.

gradskim toplanama koje drapaju sa cenama.
Зар је централно грејање толико скупо? Код мене је давно прво радила Крека весо па смо прешли на две ТА а пре неколико година је у причи са надградњом уведено парно грејање. Ево, за јануар ми је за грејање изашло око 6к пара за 45,5м2 а колико се сећам, било је много снега и знам да је било много ноћи када нису гасили.
Плаћа се по потрошњи на новоу зграде, комшије нису хтеле да уведемо индивидуално мерење.

Sistem ce raditi ali ces i dalje imati veliki utrosak struje u poredjenju sa podnim grejanjem. Koliko si smanjio temp ulazne vode da i dalje imas istu temperaturu u stanu?

U proseku za 10 C. Sa 50-60 na 40-50 u zavisnosti od spoljne temperature.
Nije mi bila namera poređenje sa podnim, nego upravo efekat povećanja broja rebara i smanjenje temperature vode u sistemu.

Da, temperatura je ista, oko 23,5 C u dnevnoj i 20 C u spavaćim sobama.

Poslednja izmena:
Prosečna zimska temperatura u Beogradu je +4°C, tako da COP sa dobrom toplotnom pumpom ne mora biti nizak.

Зар је централно грејање толикоskupo. Ево, за јануар ми је за грејање изашло око 6к пара за 45,5м2

Dacu ti moj primer, za 85 kvadrata bi preko infostana placao daljinsko grejanje nesto preko 10k mesecno, znaci oko 1000 evra godisnje, bez ikakvog uticaja na kvalitet grejanja. S obzirom da je stara zgrada sa visokim plafonima verovatno bih morao i da dogrevam, znaci dodatni troskovi

Sa toplotnom pumpom i podnim grejanjem sam imao trosak za struju oko 6000 mesecno za zadnja tri meseca, neka bude tako i novembar i mart to mu dodje oko 30k godisnje. Eto to mu dodje najgrublji racun, daljinsko grejanje je jedno od najskupljih vidova grejanja

Toplotne pumpe su mi zanimljive, ali generalno malo znam o njima. Ako neko može da odgovori: Za slučaj da se u kući instalira više tipova grejanja (podno, fancoil, radijatori), kako se redukuje temperatura da u podnom bude dovoljno niska? Odnosno, da li je moguće u istom sistemu imati dve različite temperature?

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

U proseku za 10 C. Sa 50-60 na 40-50 u zavisnosti od spoljne temperature.
Nije mi bila namera poređenje sa podnim, nego upravo efekat povećanja broja rebara i smanjenje temperature vode u sistemu.

Da, temperatura je ista, oko 23,5 C u dnevnoj i 20 C u spavaćim sobama.
O tome sam i pricao, za sobu od 20m2 si imao 20 rebara, moras da stavis jos 20 da bi skinuo prosecno za 10c ulaznu vodu. Da hoces jos da skines temperaturu eto ceo zid u radijatorima.

Mešnim ventilom. Podno bude poseban krug grejanja

Nazad
Vrh Dno