- Učlanjen(a)
- 24.05.2004
- Poena
- 955
Moja oprema
- Mobilni telefon
- Huawei P30
Pozdrav svima, jedno pitanje. Iz tehničkih razloga smo morali da izmestimo električni kotao Vaillant prošle godine i na preporuku majstora a i same situacije , najbolje rešenje je bilo da se terase izmesti u novi hodnik, ali je linija i cev do novog hodnika morala da ide preko spoljnog zida, kroz izolaciju u dužini od nekih 5,6 metara.
Računi i potrošnja su ove godine nenormalni, Dec. i Jan. po 20k/2000kw stiže uz maksimalno ekonomisanje i gašenje . Prošle godine je to bilo po 10-12k maksimalno. Temperatura je niska oko 20-21 stepen. Naglasio bih da je dozidani deo povećao kvadraturu stana sa 46 na 64 u odnosu na prošli godinu, s'tim što je urađena kompletna spoljna izolacija.
Pokušavam da ispratim potrošnju, pomišljao sam se da se neko nakačio. Promenjeno je i brojilo u međuvremenu misleći da je do toga međutim nema boljitka...
Jedino što sad mislim da se gubi previše energije zbog ove cevi koja ide po spoljnom zidu. Ona jeste izolovana i ušuškana u izolaciju ali ne vidim drugi razlog za ovu nenormalnu potrošnju.
Gde ste to i kako proširili stan?!? U slučaju stanova (dakle kolektivno stanovanje), na potrošnju tolotne enegrije za grejanje (bez obzira kako je dobijate) ne utiče kvadratura prostora, već ukupna površina spoljnih zidova. Stan od Xm[SUP]2[/SUP] može sa 3 strane, plus plafon ili podrum imati spoljašnje temperature, a može i samo sa jedne. Zidov/plafon/pod iza kojih su komšije se ne računa u površinu koja nam troši energiju za grejanje. Tamo iza je svakako 20-ak °C. Ali zid/pod/plafon iza kojih je spoljašnja temperatura se itekako računa. Tom logikom, energija za zagrevanje dva različita stana iste kvadrature se može višestruko razlikovati. Bukvalno i 10-ak puta.
Kod kuća priča ne važi, njima su svi zidovi spoljni. Kod stanova, razlike mogu biti drastične. Tek tada kreće priča još i priča o izolaciji.
A i izolacija se može loše uraditi. Npr, da vam duva promaja između izloacije i vašeg zida (najčešći primer naših majstora, razočarenja u izolaciju, i stavova "ma to je sr'nje"). Ovaj problem (cirkulacija spoljašnjeg vazduha između izolacije i zida) i termovizijskom kamerom se teško uočava. Nadam se da nemate taj problem.