Šta je novo?

Grejanje na struju

Homer Simpson likes this :D
Salu na stranu, par dobrih postova o ovoj temi, svaka cast autorima. Koji je radni vek solarnih panela?
Sto se tice viska struje, nek izvoze coin miner-ima, njima se isplati i leti da trose ko kalorifer :D

Jako dug, trenutno se obično dobija garancija na 25 godina uz degradaciju panela na 80% od deklarisane snage. Invertori su obično kvarljiviji, garancija 2-10 godina. Kad već pominjem, paneli daju jednosmerni napon, kombinovanjem redne i paralelne veze se napravi string odgovarajućeg napona i maksimalne struje, koji se zatim povezuje na invertor koji napon prilagođava mreži. Invertori su obično snage od par kW, do reda 1 MW, a po narudžibini se mogu napraviti i veći.

Tehnologija solarnih ćelija je prilično napredovala, sama ćelija može imati i oko 50% efikasnosti, ali su preskupe u proizvodnji. Meni je bila interesantna tehnologija gde se koristi ćelija tako visoke efikasnosti, na koju se zatim putem sočiva usmeri svetlost sa veće površine (fresnel lens), pa na ćeliju recimo 1x1cm, dolazi svetlost sa sočiva 10x10cm (100x više), uz neki gubitak u sočivu. Zbog toga se ćelija izuzetno zagreva i gubi na efikasnosti, pa se onda uvodi aktivno vodeno hlađenje ćelija. Uz to, ova sočiva su efikasna samo kod savršenog praćenja položaja sunca, pa se postavljaju na pokretne konstrukcije, uz senzore koji proveravaju smer sunca. Konstrukcija se pomera svakih par sekundi za minimalni pomeraj.

Sve ovo drastično poskupljuje i komplikuje solarnu elektranu, čija je glavna prednost - jednostavnost. Nema pokretnih delova, nema održavanja, nema kvarova.

Racun za novembar 11000din, oko 9000 za grejanje, info u potpisu.

Da ispravim sam sebe, prezubio nesto, racun za Januar.

Ok je ova prica oko solarnih panela. Imam veliki krov na kuci i razmisljam o tome, za licnu upotrebu. Da li ovi dzelati na vlasti traze da vadis neku dozvolu za to?

Poslednja izmena:
Ne isplati se to za ličnu upotrebu, bar ne po ovim cenama struje...

Invertori su čest problem, relativno često se kvare. Imamo u firmi razne i od eminentnih proizvođača, i bogami, nije da se ne kvare. Računajte da je to komplikovana elektronika, a mora da vam radi 20-ak godina. Crkvanje na 10-15 vam ozbiljno narušava isplativost investicije. I dalje, pravi invertori kojima možete da se kačite na mrežu, moraju biti sa sinusnim naponima. Ove najjeftinije igračke sa Aliexpress-a daju kockice ili testere. Brojni su uređaji koji rade i sa njima, ali za guranje u mrežu, ne mogu takvi.

Još neke činjenice, solarni paneli ne vole da se jako greju. A mi ih izlažemo direktno Suncu, a još su i crne boje. U vrele letnje dane, nema vetra a tem vazduha >35C, znaju oni da se ugreju i na preko 60C. To im ozbiljno narušava efikasnost. Zbog toga se dešava da u sunčane zimske dane daju više el.energije (u piku) nego u sred leta. Doduše, leti je znatno duži dan, pa se to kompenzuje.

Mislim i da im pregrevanje skraćuje radni vek i ubrzava degradaciju, ali nisam našao podatke koliko. :(

Djalf, ne isplati se, uopšte. Niti će, u Srbiji, još duže vreme.
Ako te na to navodi ekološka svest, evo, daxyco se ponudio da uradi predračun. Pa vidi gde si.

Što se tiče dozvola, na krovu svoje kuće možeš da praviš panele kakve hoćeš, bar što se građevinskih dozvola tiče. A sada je valjda i moguće gurati višak u mrežu, uz dogovor sa distribucijom 1:1. Status povlašćenog proizvođača ne možeš dobiti jer su kvote popunjene. A i kada se otvore nove, to će brzo popuniti projekti velikih solara. Daxyco valjda zna više detalja oko ovog 1:1 odnosa.

Poslednja izmena:
Ovo je možda rezultat nametnutih uvoznih taksi od strane Amerike na kineske panele. Zbog popunjenosti kvota i smanjenja fid in tarifa po Evropi, smanjuje se (ili usporava rast) puštanje novih elektrana, pa ostaje višak panela koje treba negde plasirati...

^^ Toliko se smanjuje da je prošle godine instalirano 109 GW solarnih elektrana u svetu, najviše ikada, a ove godine se očekuje preko 125GW.

Evropa i Amerika, kineski paneli :)

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Imam 2 panelna noirot radijatora. Jedan u sobi 30m2 drugi u 20mv2. Poslednja 2 racuna 32k i 45k. Katastrofa.

Kupi si klimu za grejanje, tebi se isplati. Radijatore samo po jeftinj tarifi ako klima ne postiže. U suprotnom nemoj ih ni koristiti više

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

A izolacija, prozori, vrata? Ne pravi grejalica račun sama od sebe. Slažem se za klimu, naravno.

Imam 2 panelna noirot radijatora. Jedan u sobi 30m2 drugi u 20mv2. Poslednja 2 racuna 32k i 45k. Katastrofa.
45k račun za struju za 50m2? Ne razumem zašto ne uzmeš inverter? Evo moj brat se greje na inverter poslednje dve godine, ista kvadratura kao tvoja i najveći račun zimi mu je oko 10k.

Pa svakako cu vijati neko drugo resenje za sledecu godinu. Ovi su od 2.5kW. E sad ne znam da li da rizikujem sa klimama, jer mozda bi bila ista situacija i sa njima zbog losije stolarije. Ali 45k, kao da hangar grejem, a ne 2 sobe.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Pa svakako cu vijati neko drugo resenje za sledecu godinu. Ovi su od 2.5kW. E sad ne znam da li da rizikujem sa klimama, jer mozda bi bila ista situacija i sa njima zbog losije stolarije. Ali 45k, kao da hangar grejem, a ne 2 sobe.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Inverter klima Vox u kombinaciji sa TA 3.5kW prosli mesec sa svim ostalim potrošačima u kući 52kvm... 7600 dinara.

Poslato sa LYA-L29 uz pomoć Tapatoka

Poslednja izmena:
@zholinho
Ne grejes ti hangar vec napolje, losa stolarija te ubija, to dok ne sredis nikad se neces jeftino ogrejati.

Pa ne greješ ti samo sobe i hangar. Greješ svoj stan, a pride i dvorište/terasu/tavan... :p

Jedina neka ušteda bi mogle biti TA peći koje puniš noću na nižoj tarifi, i onda kao opcija 2, inverter klime.
Ali sve je to mrka kapa ako greješ i okolinu. I inverter klime će muku mučiti ako gubiš toliko toplote. A i TA peći ćeš izduvati do ranog poslepodneva.

Za takvo rasipanje energije za grejanje, jedino isplativo su drva. Kupuju se s' proleća.
Ponekad se isplate i debeli vuneni džemperi. :p

edit: Eh da, nisam video i ove postove na sledećoj strani. Djalf odgovorio sve.

Poslednja izmena:
Postavi koliko si kilovata potrošio, kako bi bolje znali koliki su ti gubici.

Ako ne mozes da zamenis prozore, zameni bar gume za dihtovanje.

Ili menjaj stolariju ili kupuj nuklearni reaktor. Kakve klime, kakvi bakrači, bez 1MWh tebi nema grejanja.

Nisam bio u prostorijama koje se greju na inverter ali sam nešto skeptičan. Kapiram da je najjeftinije rešenje, ali da li je za poređenje sa grejanjem na centralno? Znam kad upalim običnu u prelaznom periodu da je neka čudna toplota, suv vazduh, plus zvuk od upaljene klime non stop. Razmišljam naglas [emoji16]

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Nije bas kao grejanje radijatorima, ali je blizu. Negde između grejanja na običnu klimu i centralnog. Što se tiče zvuka, koliko para toliko i muzike. Realno komforno.
Pišem na osnovu ličnog iskustva.

Kad dobro izolujes objekat i sredis stolariju grejanje klimama je po meni bolje od centralnog jer termostat prati zadatu temperaturu i to odrzava. Centralno ume da se uspava a i da pretera i vise susi vazduh. Pogledaj moj potpis kako grejem kucu 90m2.

Bolje je etazno grejanje od klima, ali visestruko skuplje.
Trenutno imam oba u stanu.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Takođe iz iskustva, grejanje na pelet 2.3x skuplje nego na japanske inverter klime. Greje se 100kvm kuće od 300kvm, izolacija samo na tavanu.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Prijatelj koji se greje na pelet kaže da pri dnevnoj temperaturi od oko 0 C troši oko 45 kg peleta na dan. To je negde oko 900 dinara. Grejna površina je 160 kvm.
Nemaju ljudi još uvek vere u invertere kod. Kad je komšija čuo koliko sam platio inverter klimu čovek je ostao bez teksta. Posle mi reče, da sam lud, jer sam mogao kupiti za 250 eura odličnu klimu.

^^ Ali grejanje 160m[SUP]2[/SUP] klimama je veliki problem.

Uopšte, grejanje velikih i komplikovanih stambenih prostora na klime je veoma problematično sa stanovišta raspodele toplote. Nije problem klimom ugrejati hangar od 200m[SUP]2[/SUP], problem je 6-7-8 nezavisnih prostorija od ukupno 200kvm.

U NS živimo u stanu od 90m[SUP]2[/SUP], imamo dva Fujitsu invertera, i etažno grejanje (gradska toplana, klime su kupljene prvenstveno za hlađenje leti). Stan je prilično razuđen, ali klime su postavljene gotovo idealno, obzirom da ih ima samo dva komada. Jedna je u predsoblju i uduvava u 3 sobe. Druga je u najvećoj sobi, i pokriva tu sobu i trpezariju. Bla.bla.bla, ne može bolje bez da ima najmanje 4 klime.

Urađena je izolacija na spoljnoj fasadi, i stolarija je nova, sa troslojnim staklima.

Tamo negde u decembru je bila neka havarija u podstanici, i 3-4 dana nismo imali grejanje, grejali smo stan na te dve klime, napolju 0-5°C.
Jesu one grejale. Ali je ujednačenost toplote po stanu bila jako jako loša. Ispod samih klima je dostizalo i do 28°C, uz neprijatan osećaj duvanja, a u udaljenim tačkama stana jedva smo imali 18°C. Setovanje klime na 23-24°C, da ispod nje bude prijatno, dovodilo je do <15°C u udaljnim sobama (a i dalje neprijatno duva ispod samog uređaja). I to sve kada su sva vrata otvorena. Ponekad treba i zatvoriti vrata soba (beba spava, starije dete galami, mi nešto radimo ili ja krećem na posao...). Tada je još gore.

Inverter klime su dobre za male i jedinstvene prostore. Za veće i razuđene, treba vam mnogo unutrašnjih jedinica, što investiciju čini prevelikom, uz problem da tada trpamo 4-5-6 inverter klima na prostore od 60-70-80m[SUP]2[/SUP].

Za kuće, toplotne pumpe i etažni ili podni razvod su najbolje rešenje (uz NE štednju na izolaciji). Za stanove, ako je stan velik i razuđen/razvučen, j'g, nema baš idealnog rešenja (a i tu, prvo sredite izolaciju). I za stan, može se uraditi toplotna pumpa vazduh-voda, te onda radijatori, fancoil-ovi ili podno (ali u stanovima je za podno, problem je izolacija poda (ne želimo komšiji da grejemo plafon, jel, dakle, visina od poda do plafona (izolacija + cevi + košuljica + podna obloga), eto nam očas posla 15cm niže sobe...)

Jedna TA peć 3,5kW, druga 2,5kW i inverter klima 12ca su grejale stan od 40km2 sa lošom izolacijom. Račun za januar 7.100. U to ulaze i ostali potrošači (bojler, veš mašina i sl). Oko 1300kW, od toga 286 viša tarifa. TA peći akumuliraju samo kad je jeftina struja.
Klima nije grejala do 3 popodne radnom danima jer sam bio na poslu.

Sent from my PRA-LA1 using Tapatalk

Sa 4 klime grejem 150-180m2.
Problem je jedino sto za svaku sobu mora po klima da bi bilo iole komforno.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno