Šta je novo?

Grejanje na pelet

Ocisti kotao i dimovodnu cev, isprazni spremnik sa peletom, resetuj kotao pa probaj. Mozda je stradao i grejac od upaljaca.

Zdravo svima, imam problem sa mareli kotlom. Ostao je beze peleta, tj. imalo je, ali ga nije lepo povukao. Ulazim u kotlaru, sve se dimi, na ekranu piše neka blokada. Napunim peletom, probam da ga pustim. Samo piše ponovna potpala i tako stoji. Otvorim gorionik, foto ćelija počela da se topi. Stavim novu, pusti opet isto sve. Ali, kada malo protresmm foto ćeliju, krene da radi i da vuče pelet, ali ga ne zapali. Nakon par minuta zapišti i izbaci na ekranu blokada i erorr 3. Imate li neku ideju.
Mislim da je error 3 vezan za nedostatak peleta, to je barem meni iskočilo na mom koji koristi istu elektroniku.

Konkretno je meni zaglavio pelet u cevki i puž se na neko vreme pretvorio u mlin 😏

E sad kako je na njihovom kotlu rešeno ne znam, za početak oslušni jel dozira pelet uopšte

Greška 3 je neuspelo paljenje.
Nešta je dovelo do nemogućnosti kontrole plamena čim se istopio senzor. Sledeće je pogledaj grejač a na kraju pitanje je da li je istopljeni senzor napravio haos sa elektronikom.

Potrebna mi je pomoć? Koji pretvarac moze da se koristi za Termomont kotlove? Konkretno Toby 30 je u pitanju. Da li neko ima iskustva? Pozdrav

Hvala svima na odgovorima i da vam odgovorim u jednoj poruci. Sve je ok, foto ćelija je svakako crkla. Zamenio sam je, a ujutru je sve proradilo kako treba. Izgleda da je kotlu trebalo vremena da se stabilizuje preko noći. Srećom, ništa drugo nije stradalo.

Ako nekog zanima potrošnja struje za Kepo MC25 (model iz 2018-e) == 69w pumpa, 360-390w start, 92-110w rad (snaga 5 konstantno).
Što se i slaže sa specifikacijom 👍🙂

Prilozi

• kepo-potrošnja.png
    kepo-potrošnja.png
    86 KB · Pregleda: 23
Sta se desava sa cenom peleta? Stagnira, gore/dole?

Šta bi rekli mi sa TP koji ne proizvedemo gram dima i čađi, a komše nam se redovno us€ru u raširen veš sa svojim ugljem?
Kakogod, prođe novembar sa gotovo duplo više troška od oktobra to jest dvadesetak eura utrošenih na grijanje 😍, ali sa nula podignutih vreća i 0 čišćenja kotla 😊

Centralno grejanje, i grejanje klimama, ne mogu u istu recenicu.

Šta bi rekli mi sa TP koji ne proizvedemo gram dima i čađi, a komše nam se redovno us€ru u raširen veš sa svojim ugljem?
Kakogod, prođe novembar sa gotovo duplo više troška od oktobra to jest dvadesetak eura utrošenih na grijanje 😍, ali sa nula podignutih vreća i 0 čišćenja kotla 😊

Verovatno grejes 15 kvadrata od 18 do 22.

14 kvadrata, na 17 stepeni, bio si skroz blizu 🫣 85+ m2, gornja etaža 21-22 stepena, donja 24-25.
Imam i centralno, ali za ovakav temperaturni komoditet mi ide 15-20 kg peleta dnevno, što mi se baš i ne isplati, pogotovo što ide onda i svo ostalo prljanje i rmbanje uz to.

IRA, ako može pojašnjenje?
Je li i jedno i drugo imaju za cilj da proizvedu toplotnu energiju i predaju je u objekat ili ne?
Ova klima je takođe "centralno" jer do +4 grije iz jedne tačke (centralne) sve prostorije i distribuira toplotu po njima 😂
Da jedno i drugo imaju svoje prednosti i mane u pogledu komoditeta i ekonomske računice - imaju.

Toplotna pumpa uradjena kako treba i vrhunska izloacija kuce, to je prvo resenje "na struju" koje moze da se poredi sa centralnim grejanjem na neku vatru, ko voli umerene temperature 🙂
Druga stvar sto je to vrlo solidna investicija i koliko znam bez podnog grejanja TP nije to to.
Nema nosenje peleta, i izbacivanje pepela. Nisam pravio racunicu koliko bi me kostala TP sve kad se uzme u obzir, i za koliko godinama sam u plusu u odnosu na pelet.
Naravno tu je i pomuti faktor teglenja peleta i njegovo smestanje.

Poslednja izmena:
IRA, ako može pojašnjenje?
Je li i jedno i drugo imaju za cilj da proizvedu toplotnu energiju i predaju je u objekat ili ne?
Ova klima je takođe "centralno" jer do +4 grije iz jedne tačke (centralne) sve prostorije i distribuira toplotu po njima 😂
Da jedno i drugo imaju svoje prednosti i mane u pogledu komoditeta i ekonomske računice - imaju.
Fizika je kao nauka davno dala objasnjenje.

TP, podno grejanje i solarna elektrana je top investicija no, mnogo para se odmah daje da bi se kroz nekoliko godina povratila.

Za nas socijalne sa plićim dzepom (klima, gas, pelet, drva, ugalj).

Čovek ima multi split klimu sa 4 unutrašnje jedinice i cena ne verujem da je nešta veća od kompet grejanja na pelet i ne razmišlja zašto nema ili zašto je poskupeo pelet. O razlici u ceni grejanja da ne pišem
Kad je već reč o ceni peleta u Petrovcu u fabrici je u maloprodaji 35 din/kg fco fabrika.

Čovek ima multi split klimu sa 4 unutrašnje jedinice i cena ne verujem da je nešta veća od kompet grejanja na pelet i ne razmišlja zašto nema ili zašto je poskupeo pelet. O razlici u ceni grejanja da ne pišem
Kad je već reč o ceni peleta u Petrovcu u fabrici je u maloprodaji 35 din/kg fco fabrika.

Zavisi sve od rasporeda. Ko ima suturen i sprat, mora više klima, više klima znači veći trošak.

Kod mene je sprat top rasporedjen ali je što se tiče klima, baš loš raspored da bi morao na primer dve devetke, jednu 12 i jednu 24 da imam na spratu. 😀

Jedna stvar kod klima sto isto treba uzeti u obzir kao npr. nosenje dzakova sa peletom. Npr. meni a verujem da ima jos takvih ljudi, sinusima bas ne prijaju klime. Vise mi smetaju leti ali i zimi. Zapusi mi se nos lako. Interesatno da mi inace prasina neka standardno ne smeta kao klime. Sta je problem sa tim klimama i nosem ne znam 🙂

Pozdrav,
Imam problem sa jednim Centrometal Peltec kotlom od 48 kw sa lambda sondom.

Situacija je ovakva, bez nekog pravila ulazi u s7-1(procedura gasenja kotla), kad zavrsi proceduru pali se ponovo, ne izbacuje pritom nikakvu gresku. Ne dostize temperaturu za gasenje kotla, nego iz D6 faze rada prelazi u s7-1. Neki put udje u S7-1 posle par minuta rada, neki put posle sat rada, u svakom slucaju ne ulazi u modulaciju i smanjivanje snage jer ne dodje do zadate temp.

Konfiguracije je Hs/Aku. Samo prikaz temperatura.
Lambda posle par minuta rada odrzava O2 na zadatih 8% za D6 sa varijacijama od +- 1.5% jer radi promene na svakih 30 sekundi.
Mesajuci odrzava povratnu temp kotla na 60c.
Spoljna kontrola omogucena ali se gasi kotao iako ima zahtev za radom i dalje, mada je probano i bez nje opet se gasi kotao pre zadate temp.

Ako neko ima neku ideju ili resenje molim vas recite, i ako sam nesto preskocio od potrebnih informacija pitajte.

Hvala svima.

Ja sam lozio palete od peleta, sljivu, orah, tresnju sve gori u toby kotlu. Jedino sto posle svakog paljenja moram da cistim. 🤣

Da li je eko step pelet dobar? Trenutno koristim homoljski i jako je los. Prepun pepela, smole, pec cistim svaki dan, ovo je uzas od kvaliteta, a pec ABC 27kw guta pelet ko luda za samo 120kv.Ima dana da potrosi i po 3 dzaka sto je previse. Podesio sam rucno p3 snagu peleta, samo se malo smanjila potrosnja.Da li da smanjim snagu na p2 i povecam za +1 vent. dima? Pelet cu definitivno od N. Godine da menjam.

15 godina se grejem na pelet. Mislim da sam u proseku probao barem 3 peleta na 2 sezone. Znaci barem 20 vrsti sam probao. Koristim gorionik na kotlu, znaci nesto robustnija varijanta u odnosu na ove manje i "kucne" kotlove. Moj neki generalni zakljcak za ove godine.
Srbijanski peleti su najgori po kalorijskoj vrednosti.
Ako uzmemo samo kalorije u obzir po drzavama porekla od najboljeg ka najgorem, ruski (ukrajinski), bosanski, hrvatski, srpski.
Druga stvar sto u najvecem broju slucaja vise kalorija znaci i vise cetinara. Vise cetinara obicno donosi i vise smole. Vise smole moze da znaci i vise sljake.
Vise sljake ne mora da znaci i bolje grejanje, moze da znaci i da je pelet dodatno "obogacen" ne drvnim sadrzajem (pesak, lepkovi, zemlja, ko zna sta sve...)
Tamniji pelet moze da znaci vise drvene kore koja nije dobra, ali moze da znaci i vise cetinara.
Razlike u kalorijskoj vrednosti peleta od najgoreg do najboljeg moze biti cak 50% (krajni slucaji). Obicno se vrednost +- krece do 30%.
Isti pelet istog proizvodjaca moze da se razlikuj bas mnogo. Pa otuda mnogo slucajaj da ljudi tvrdi jedne godine super, sledece godine krs za isti pelet.
Jedan od bitnih faktora dobrog gorenja peleta je vlaznost. Iako svi oni kao imaju neke standardne, vlazniji pelet definitivno daje losije rezultate.
Ja cu opet uzimati ruske-ukrajinske pelete ako se pojave.

Koristim Radanović pelet A1 klase i mogu reći da je suviše taman za 100%bukvu,ima puno prašine, nema šljake ali mi se čini da nema i kalorija ,a koristio sam mnoge vrste što da en plus sertifikatima što no name pelete .Ovaj Super Power od Radanović a je Super ******,jeste da mi je u komšiluku ali nikad više ga neću uzeti pokvario je kvalitet načisto.

Ja sam ove godine uzeo Radanović A2. Mogu reci da sam razocaran. Jedan od najgorih peleta po kalorijama. Ne pravi sljlaku i smolu, prasine nema puno, ali dzaba kad lose gori. Vise ne uzimam. Uzeo sam ga zbog dobrih ocena na netu. Mozda je pre bio dobar ali ove godine bas lose. Rekao bi da je previse vlazan.

Prošlu zimu sam koristio Radanović neka kao3 klasa bio je taman i rađen je od mešavine hrasta i bukve.Vreće obične providne i samo je bio natpis strugara Radanović i ništa više imao je dobru kaloriju ali sa prlično pepela vrlo malo šljake ,bolji je bio od ovog super powera 100% od bukve bez kore.

Verovatno je ove sezone pelet znatno losijeg kvaliteta nego prethodnih.

Nazad
Vrh Dno