Šta je novo?

Grejanje na pelet

Kako sagoreva na tim T? Ja cim spustim ispod 60, loše ga sagori i piksla puna.
A sto bi temperature vode imala veze sa sagorevanjem? Jedino mozda sto brze stigne do zadate temperture pa generalno ciklus gorenja krace traje. Mada ne vidim da to moze imati veze ili ipak moze. Ako ne gresim sto je temp veca tj razlika cesce ce se pali. Ako se cesce pali mozda pelet bolje izgori jel se manje ohladi i vec ga dofati druga nova vatra 🙂

Poslednja izmena:
Pre će biti do kvaliteta peleta.
Uveli su propis o kvalitetu peleta i zato se na oglasima pojavile peletirke navodno zbog nedostatka radne snage.

Kako sagoreva na tim T? Ja cim spustim ispod 60, loše ga sagori i piksla puna.
Nemam pojma, uvalio sam caletu da cisti kotao 🙂

Otprilike na 5 dana piksla bide mozda do pola puna. Sto kaze @Ira, uz podesavanje neko sigurno moze da se nasteluje bolje. Meni npr ubacuje manje peleta samo kad spustim snagu sa 4 na 5 i temp vode na 50. Nego matori zaludjenik ne kapira vec cetvrtu godinu da cemo manje da potrosimo alp rado non stop na nizoj temp, nego da pali o gasi to non stop.

Moguce, tako kaze praksa 55-60 ili nesto vise. Kazu da ta temp moze i smanji potrosnju. Mada meni je uvek vise trosio na visoj temp jel je onda bilo hladnije 🙂
Tesko je izmeriti potrosnju i uporediti npr 50 vs 60, ali bas cu probam.
Moj kotao je star preko 40 godina, pojeo je mnogo uglja i drva pre ovog peleta koji mu dodje kao melem na ranu zadnjih 15tak godina.

Kad smo vec kod kotlova stiglo mi danas sa Temua 2 creva za puz tj tzv. webasto. Deluju izdrzljiva. Izbegavam ona plasticna jel moj gorionik ume malko vise greje na dovodno crevo pa istopi tu plastiku vremenom. Inace sam koristio i aluminijumska za ventilaciju ali ne mogu vise nadjem fi60. Trenutno mi je nabudzeno fi75 alu.

Moguce, tako kaze praksa 55-60 ili nesto vise. Kazu da ta temp moze i smanji potrosnju. Mada meni je uvek vise trosio na visoj temp jel je onda bilo hladnije 🙂
Tesko je izmeriti potrosnju i uporediti npr 50 vs 60, ali bas cu probam.
Moj kotao je star preko 40 godina, pojeo je mnogo uglja i drva pre ovog peleta koji mu dodje kao melem na ranu zadnjih 15tak godina.
Nema šta da kažu, zna se da smanjenjem temperature smanjuješ snagu kotla i automatski je manja potrošnja ali nigde nije navedeno kolika je potrošnja za manju snagu. Potrošnja nije smanjena za isti procenat koliko je smanjena snaga kotla a energije treba koliko treba pa da li će raditi pola sata sa većom snagom ili sat vremena sa manjom snagom razmisli da li je ista potrošnja za zagrevanje prostora.

Kod mene je neki Bosch kotao sa brenn 2000 gorionikom. Ima 3 jačine, 20,24 i 27kw i u svakoj snazi dve snage, odnosno max i modulacija. Na 27 dobro sagoreva, na manjim ostaje fin talog nesagorelog peleta.

Zvuci puno. Mada zavsi koliko m2, kakav pelet, kakva izolacija kuce. Kod mene 150m2, dobara izolacija, 24c termostat, 16h dnevno, 1-1.5dzak po danu.
150m2, izolacija okej, stolarija losa, gorionik 50kw setovan na drugu od pet brzina. Radio je taj period oko slave kazem sigurno 50-60 sati konstantno (23c dan, 21,4c noc) i odokativnom metodom oko 10 dzakove je pojeo, ekostep pelet, po preporucim majstora.

Razmišljam da mu postavim prvu brzinu da vidim da li se tu onda nešto menja. Trenutno baš često "dozira" pelet, tipa na 10 sekundi.

Takođe znam da je sad to nauka šta troši više, on-off ili modulacija, ali mislim da paljenje baš mnogo pojede. Inače modulaciju nisam ni probao, jel zna neko kako se pokreće ili to ne može ako je povezan gorionik na termostat? U pitanju je abc gorionik duo

Poslednja izmena:
Jel ti je sistem nov od ove godine ili si vec koristio ranije? Kako je bilo proslih godina ako nije novo?
Glupo pitanje mozda ocistio si kotao? Kako drzis vratanca za cug na kotlu i zadnju klapnu na izlazu u dimnjak?

Jel ti je sistem nov od ove godine ili si vec koristio ranije? Kako je bilo proslih godina ako nije novo?
Glupo pitanje mozda ocistio si kotao? Kako drzis vratanca za cug na kotlu i zadnju klapnu na izlazu u dimnjak?
Kotao je star 15ak godina, ovo je dodato u septembru sad.

Kotao sam očistio najbolje što sam mogao i redovno čistim pepeljaru usisivačem.

Za ovo drugo sam morao da guglam, koliko sam video, vratanca su zatvorena, a za klapnu tu ne znam, mogu da slikam.

Inače, moram da priznam da nije čišćen dimnjak od prošle sezone, možda i od pretprošle. I još jedna stvar, ne znam da li ima veze, na samom gorioniku, strelica na dole pokazuje parametre, temperatura izduvnih gasova je pokazivao 900c, ventilator obrtaji 0. I zbog toga sumnjam da je to tačno (gorionik je bio u početnoj fazi radi, temp vode na nekih 37c je bila)...

900c mi zvuci previse, mada svaki gorionik je drugaciji. To najbolje neko ko ima isti gorionik da kaze.
A vratanca je ok da su zatvorena max. Ne znam da li imas neko podesavanje kruzenja vazduha u samom kotlu.
Sto su stari govorili otvori ili zatvori cug.
Staviti uvek da bude zatvoren cug tj da vazduh-dim kruzi maksimalnom putanjom kroz kotao.
Zadnju klapnu zatvoriti maksimalno koliko ne smeta dimu da izlazi.
Kod mene zadnja klapna stoji ili zatvreno skroz ili zadnji zub. Mada i kad je zatvreno to nije totalno zatvoreno jel nema tu idealnog dihtovanja i dim prolazi oko klapne.
Kretanje dima na kraju zavisi dosta od dimnjaka i vremena napolju.

Sad razmisljam, vracam film, digao sam pritisak u sistemu sa 1-1,2bara na 2 bara, da li to moze da utice na ovu pojacanu potrosnju (stvarno se izvinjavam, totalni sam laik sto se ovoga tice)

Nema veze to nikakve. Najveca sumnja na problem sa gorionikom da mozda nije dobro podesen. Pa onda kotao. Opet sam pogledao sta si napisao za potrosnju. Nekim sad malo boljim uporedjivanjem nasih grejanja. Nisi ti toliko vise potrosio nego sto bi ja. Recimo max razlika 20% ali bila slava mozda ste puno luftirali.

Vreme doziranje i duzina je reativna stvar i najvise zavisi od puza koliko hvata. Mozes probas smanjis. Kod mene je mada drugi gorionik i puz fabricki bilo mislim 12-3s. Ja sam dosao do trenutno 20-2.2s.
Daleko od toga da sam neki strucnjak. Krenes probas vidis. Gledas temp dok menjas vremena. A kao i boja i "kvalitet* plamena ti moze reci koliko si dobro podesio.

900c mi zvuci previse, mada svaki gorionik je drugaciji. To najbolje neko ko ima isti gorionik da kaze.
A vratanca je ok da su zatvorena max. Ne znam da li imas neko podesavanje kruzenja vazduha u samom kotlu.
Sto su stari govorili otvori ili zatvori cug.
Staviti uvek da bude zatvoren cug tj da vazduh-dim kruzi maksimalnom putanjom kroz kotao.
Zadnju klapnu zatvoriti maksimalno koliko ne smeta dimu da izlazi.
Kod mene zadnja klapna stoji ili zatvreno skroz ili zadnji zub. Mada i kad je zatvreno to nije totalno zatvoreno jel nema tu idealnog dihtovanja i dim prolazi oko klapne.
Kretanje dima na kraju zavisi dosta od dimnjaka i vremena napolju.
Moram da pitam posle ovog komentara:
Imam kotao Termomont TŽK 26 na koji sam stavio njihov gorionik Biotermec podešen na I brzinu, temperaturu vode 65° i u kući 22° (+/- 0.5). Grejem oko 130m², dobra izolacija, dobra plastična stolarija.
Kako su počeli hladniji dani, troši oko 2 džaka peleta (Gir).

Pitanje: vratanca na kotlu zatvorena (klapna za vazduh kada radi na ugalj) a zadnja klapna potpuno otvorena. Iz kotla ide u Odžak fi200 visok 9m - da li da zatvorim (pritvorim) zadnju klapnu (na predzadnji zub) i da li će to da smanji potrošnju? Pravi li ovo više pepela? Može li da ošteti gorionik? Inače baš malo pepela imam, za ceo mesec jedna kanta od 30l.

Moram da pitam posle ovog komentara:
Imam kotao Termomont TŽK 26 na koji sam stavio njihov gorionik Biotermec podešen na I brzinu, temperaturu vode 65° i u kući 22° (+/- 0.5). Grejem oko 130m², dobra izolacija, dobra plastična stolarija.
Kako su počeli hladniji dani, troši oko 2 džaka peleta (Gir).

Pitanje: vratanca na kotlu zatvorena (klapna za vazduh kada radi na ugalj) a zadnja klapna potpuno otvorena. Iz kotla ide u Odžak fi200 visok 9m - da li da zatvorim (pritvorim) zadnju klapnu (na predzadnji zub) i da li će to da smanji potrošnju? Pravi li ovo više pepela? Može li da ošteti gorionik? Inače baš malo pepela imam, za ceo mesec jedna kanta od 30l.
Velika je razlika kod kotlava ovih na cvrsta goriva kad smo grejali na ugalj, drva i pelet.
Tada se vazduh kretao prirodnim putem i bilo je mnogo vise dima. Sad na pelet vazduh se krece potpomognut ventilatorom + prirodni put.
Cilj je zadrzati sto vise topao vazduh koji pravi gorionik u kotlu kako bi se sto bolje prenela temperatura.
Ako i dallje drzis zadnju klapnu skroz otvorenu znaci da toplota takoreci protrci kroz kotao i dobar deo ode neiskoriscen u dimnjak.
Pritvaranjem zadnje klapne mozda eventualno samo da imas na duze staze nesto vise zaprljan kotao zbog duzeg zadrzavanja dima, ali sve je to minorno u poredjenu sa ugljem.
Pritvaranjem zadnje klapne neces sad napraviti cudo i ustedeti ko zna koliko ali svkako nekoliko % je u opticaju.
I naravno test i proba je najbolji potvrda da li vredi ili ne. Probas nekoliko dana pa vidis.

Upravo probam, daleko topliji vazduh izlazi kada otvorim poklopac gde se loži ugalj - jer mu je zadnja klapna sprečila da ode. Kotao se brže raspalio i postigao max. temperaturu vode.
Baš ću da vidim koliko se nakupi pepela i ima li uštede pa javljam
Puno HVALA!

I jedna napomena ako iko pritvara zadnju klapnu a bila mu je ranije otvorena, svakako neka prati barem 20-30min kako se ponasa kotao.
Ako suvise zatvorite vazduh ce "potraziti" druge puteve da izadje, kotlovi sto stariji to losije dihtuju, pa postoji sansa da delimicno izduva vazduh negde drugde a ne na dimnjak.
Nije problem vazduh nego sto moze ponese i varnice, i zlo da ne cuje da spakuje negde varnicu i zapali se.
Ako je bas drasticno "curenje" negde videcete dim 🙂

Poslednja izmena:
Zdravo svima,da li neko ima i ume da steluje tobi b smart 30 kw? Trosi mi 3 kg po satu na 10-11 kw snage kada je u prostorijima 23 stepena a tem vode na 70 na koju je i zadata. U uputstvu pise da trosi od 1.9-6 kg 9-30 kw

Zdravo svima,da li neko ima i ume da steluje tobi b smart 30 kw? Trosi mi 3 kg po satu na 10-11 kw snage kada je u prostorijima 23 stepena a tem vode na 70 na koju je i zadata. U uputstvu pise da trosi od 1.9-6 kg 9-30 kw
Pelet je homolje zagubica,ima trokraki mesni ventil. Povrat je 50 stepeni u kotlu 70. Pumpa se pali na 65. Dzak traje 3.5 h kada se upali kotao,greje se 190 kw, termo glave ima osim dva hodnika i dva kupatula tu nema obicni su ventili. E sad kotao kad izgori dzak peleta ja ga ugasim posto ima aplikaciju. To bude oko 12h i u 17h opet palim dok ne izgori jos jedan dzak oko 21 h. Preko noci ne radi. U kuci bude 23 stepena i ujutru padne na 19-20 zavisi koliko je napolju hladno. Jedino da probam da ga ne gasim od ujutru od 8 do uvece do 21 h da vidim koliko ce da potrosi tad. Mozda obori snagu na 9 kw pa bude jos manje. Nema stelovanje ko ostali kotlovi. I nema po vremenu i danu da se steluje paljenje gasenje. Mozda neko ima takav kotao tobi b smart 30

To je to, velika površina se greje. Možda uz neko fino stelovanje i ne gašenje kotla preko dana uspeš da izgurass dan sa dzkom ipo. Slična situacija je i kod mene. Jedino što ja luftiram ujutru kuću jer žena ne kapira isparenja od kuvanja i kondenzaciju moguću po zidovima, inače bih mogao da ga namestim na džak ipo.

To je to, velika površina se greje. Možda uz neko fino stelovanje i ne gašenje kotla preko dana uspeš da izgurass dan sa dzkom ipo. Slična situacija je i kod mene. Jedino što ja luftiram ujutru kuću jer žena ne kapira isparenja od kuvanja i kondenzaciju moguću po zidovima, inače bih mogao da ga namestim na džak ipo.
Koji kotao imate isto toby b smart 30? Probao sam da ne gasim 42 kg za 12 h bex gasenja spoljna temp +3 stepena. U kuci 23 na 150 kv i 20 stepeni u 40kv.

Toby 20. Mislim da je 24 ili 25kW. Nisam nikada imao vremena da se igram sa njim, niti se razumem nešto posebno. Kada je spoljna temperatura u jačem minusu baš jede pelet, tipa 2 džaka dnevno. Definitivno je grejanje na pet za neke manje kvadrature, prve zime potroših 3.5t, posle toga nikad ispod 5. Ta prva zima je bila izrazito topla pa je klima više radila.

Upravo probam, daleko topliji vazduh izlazi kada otvorim poklopac gde se loži ugalj - jer mu je zadnja klapna sprečila da ode. Kotao se brže raspalio i postigao max. temperaturu vode.
Baš ću da vidim koliko se nakupi pepela i ima li uštede pa javljam
Puno HVALA!
Kakav je zakljucak sad posle nekog vremena sa pritvaranjem zadnje klapne?

Štedi se oko pola džaka dnevno
Prirvorio sam je između 1. i 2. zuba na dimnjači (od 3 ukupno na jednu stranu brojeći i srednji - 3 zub je 90 stepeni), smanjio temperaturu vode na 60 stepeni a brzinu na 1.
Znači umesto 3 džaka trošim 2-2.5

Zdravo svima, imam problem sa mareli kotlom. Ostao je beze peleta, tj. imalo je, ali ga nije lepo povukao. Ulazim u kotlaru, sve se dimi, na ekranu piše neka blokada. Napunim peletom, probam da ga pustim. Samo piše ponovna potpala i tako stoji. Otvorim gorionik, foto ćelija počela da se topi. Stavim novu, pusti opet isto sve. Ali, kada malo protresmm foto ćeliju, krene da radi i da vuče pelet, ali ga ne zapali. Nakon par minuta zapišti i izbaci na ekranu blokada i erorr 3. Imate li neku ideju.

Zdravo svima, imam problem sa mareli kotlom. Ostao je beze peleta, tj. imalo je, ali ga nije lepo povukao. Ulazim u kotlaru, sve se dimi, na ekranu piše neka blokada. Napunim peletom, probam da ga pustim. Samo piše ponovna potpala i tako stoji. Otvorim gorionik, foto ćelija počela da se topi. Stavim novu, pusti opet isto sve. Ali, kada malo protresmm foto ćeliju, krene da radi i da vuče pelet, ali ga ne zapali. Nakon par minuta zapišti i izbaci na ekranu blokada i erorr 3. Imate li neku ideju.
Nekoliko stvari mi pada na pamet a nikad nisam video taj kotao. Ne znam kako je na njemu konkretno resen ventialtor i ventialcija, mozda je tu nesto zapuseno. Druga stvar grejac crkao ili crkava. Treca stvar problem sa ventilatorom. Ventialator naravno moze i cujes pa da odredis jel radi i jel to taj zvuk od pre. I cetvrto neki problem u elektronici ili neki od senzora, ne znam koliko ih ima.
Grejac najlakse provalis da je crkao ako pelet ostane hladan ili mlak, znas da nije bilo dovoljno toplote za paljanje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno