Šta je novo?

Grejanje na pelet

30m.. 😅
Bez ljutnje ali neko tu ili laže ili ga ne zanima gde mu odlazi toplota..
Osim ako nije kuća 300m2 bez izolacije i sa malim radijatorima

Ne znam da li si ikada sekao i pakovao 30m

To je 1m visine trupaca * 1 metar širine trupaca i 10m dužine.. Pa x3

Ili loži grane / lose drvo

Sta ti imas od grejanja, pa da zavrsavamo ovu besmislenu raspravu.
''...a to što misliš da je manje utrošene energije smanjenjem temperature grešiš jer nije ista snaga radijatora na različitim temperaturama te nije isto da li kotao radi pola sata na višoj temperaturi ili sat vremena na malo umanjenoj''.
Pa nije slucajno navedeno 220 rebara tucanog u odnosu na 156 rebara aluminijumskog. To je identicna snaga za rezim 50/40/24. Ti si taj koji ocigledno ne razume.
Pošto si naknadno dodavao malo teksta moram da pitam odakle podatak 220 i 156 rebara?
Na našem tržištu aluminijumski radijatori 600mm su uglavnom snage od 180 do 196W za delta T 60°C u zavisnosti od proizvodjača te pretpostavljam da je odnos broja livenih i aluminijumskih rebara manje račun a više odokativno ili je plafon egal.
Inače 156 aluminijumskih rebara za delta t 21°C (režim 50/40/24) teško da je i 10kW. Nije poenta ko se na šta greje već da li poznaje bar deo funkcionisanja grejanja a onaj ko se greje na pelet posao mu je da uključi i ne pipa ništa.

Plamen Slavonska Pozega delta t60-130w, Global Vox 600 delta t60-185w.

Poslednja izmena:
A ono 20kW i što nije ni 10kW (grubo/odokativno je oko 7-8kW) za 156 al rebara 600mm? To preskačemo slučajno ili namerno jer otkud sad delta t 21°C
Požegini radijatori standardni u upotrebi su bili 680mm, pre bi uporedio sa aluminijumskim 700mm i razlika u broju komada bi bila još veća. Za nazivne veličine 680 za tučane i 700 za aluminijumske ukupna visina je skoro ista.

Greska u racunu, pogresan koeficijent toplinskog ucinka. Snaga je oko 7kw. Da, Pozegini su 680.

Nije greška u računu već proizvoljno izabran učinak neki za 40 do 50°C.
Da li zadovoljava tvoj prostor 7kW ili je sad kasno, tako je birano? Ako nije sračuna se koji temperaturni opseg može da odradi svoje (veći polaz, manji povrat i možda neki stepen niža temperatura u prostoriji.
Za 7 kW grejnih tela može verovatno da zadovolji furunče 12kW a ako ne 15kW prolazi (postoje dodatni gubici, neki koeficijenti za neke stvari i još po neka sitnica).
Otvorih toby program i postoji 12 kW, razlika u potrošnji 12kW 0,8-2,9kg/h i 20kW 1-4,9kg/h.
Ne volim da citiram ali moraću tvoj komentar "To onda objasnjava sve."
Račun se radi za minimalnu projektovanu temperaturu (verovatno radjeno za -5°C) i tad kotao mora da održava zadate parametre (u tvom slučaju 50/40/24) a do tad kotao radi kako radi i troši koliko troši a nije max i održava 50 polaz i 24 u prostoru. Do +5 ili +10 možeš da smanjuješ temperaturu polazne vode (kod tebe ne verujem da ima mogušnost da ideš ispod 50) i ako postoji neka ušteda toliko je mizerna da bi se merila u promilima a kada je ispod -5 povećava se temperatura polaza.
Ako je stvarno 7kW potrebno da si išao na režim 60/40/24 ugradio bi 30-40 manje rebara 600mm, sigurno je niža cena kotla 12kW bar za razliku u težini gvoždjurije i da kotao radi 100 dana na minimumu potrošio bi po sezoni skoro 50kg peleta manje a mnogo veća količina je u pitanju (cca 1000e sve ukupno). Toliko o uštedi kada se ide na što nižu temperaturu i izbor opreme učeći na netu i još gore davati savete drugima.

Nije greška u računu već proizvoljno izabran učinak neki za 40 do 50°C.
Da li zadovoljava tvoj prostor 7kW ili je sad kasno, tako je birano? Ako nije sračuna se koji temperaturni opseg može da odradi svoje (veći polaz, manji povrat i možda neki stepen niža temperatura u prostoriji.
Za 7 kW grejnih tela može verovatno da zadovolji furunče 12kW a ako ne 15kW prolazi (postoje dodatni gubici, neki koeficijenti za neke stvari i još po neka sitnica).
Otvorih toby program i postoji 12 kW, razlika u potrošnji 12kW 0,8-2,9kg/h i 20kW 1-4,9kg/h.
Ne volim da citiram ali moraću tvoj komentar "To onda objasnjava sve."
Račun se radi za minimalnu projektovanu temperaturu (verovatno radjeno za -5°C) i tad kotao mora da održava zadate parametre (u tvom slučaju 50/40/24) a do tad kotao radi kako radi i troši koliko troši a nije max i održava 50 polaz i 24 u prostoru. Do +5 ili +10 možeš da smanjuješ temperaturu polazne vode (kod tebe ne verujem da ima mogušnost da ideš ispod 50) i ako postoji neka ušteda toliko je mizerna da bi se merila u promilima a kada je ispod -5 povećava se temperatura polaza.
Ako je stvarno 7kW potrebno da si išao na režim 60/40/24 ugradio bi 30-40 manje rebara 600mm, sigurno je niža cena kotla 12kW bar za razliku u težini gvoždjurije i da kotao radi 100 dana na minimumu potrošio bi po sezoni skoro 50kg peleta manje a mnogo veća količina je u pitanju (cca 1000e sve ukupno). Toliko o uštedi kada se ide na što nižu temperaturu i izbor opreme učeći na netu i još gore davati savete drugima.
Auuu šta napisa!? Ne znam odakle da počnem... Kao prvo kotlovi na čvrsto gorivo kod kojih temperaturom vode ne može da se upravlja u funkciji spoljašnjih meteo uslova NE IDU direktno na radijatore. Dakle BAFER, pa u radijatorskom krugu pumpa i motorizovani mešni ventil koji se pogoni nekom pametnom elektronikom. I što veća površina radijatora, jer nisko temperaturno grejanje je "samoregulišuće". Pumpa u radijatorskom krugu non-stop radi, radijatori non-stop topli. Kotao se pali samo da dopuni bafer, pali se retko i radi dugo. I dok radi, sagoreva čvrsto gorivo u NAJEFIKASNIJEM modu, dakle na ~80% nazivne snage. Nema šta tu korisnik da bira temperaturu polaza, računa rebra radijatora, itd. E tako se pravi grejni sistem. A ovo kotao-pumpa-radijatori je "bosanski sistem" koji se podešava uz uzrečicu "jeba ga ti" i radi/troši koliko mora, jer bolje ne može u uslovima niske modulacije, čestih paljenja i gašenja i neoptimalnog sagorevanja na nižim temperaturama ložišta, usled niske temperature vode.

30m.. 😅
Bez ljutnje ali neko tu ili laže ili ga ne zanima gde mu odlazi toplota..
Osim ako nije kuća 300m2 bez izolacije i sa malim radijatorima

Ne znam da li si ikada sekao i pakovao 30m

To je 1m visine trupaca * 1 metar širine trupaca i 10m dužine.. Pa x3

Ili loži grane / lose drvo
video sam tu gomilu , video kako izgleda naredjano pored cele strane kuce. kuca ima tako 250mkv, nema izolciju, sipurexom zidano, ima drvenu stolariju onu SLovenacku nekada sto se ugradjivalo 80ih.
Ima dve etaze temperatura 24-25, kotao neki od 50kw cini mi se, bio je onaj narandzasti taj je gutao drva pa mu procurio pre dve godine sada zamenio taj drugi izgleda da je ekonomicniji

@jozza
Kako ne znaš odakle da kreneš, valjda od Bosne pa onda spremiš studiju isplativosti izrade niskotemperaturnog sistema grejanja snage 20kW sa kotlom na pelet.
Tu bi trebao biti naveden i propis da kotlovi ne idu direktno na radijatore, što više grejnih tela mora biti i da kotao mora da radi na ~80% nazivne snage bez obzira koja mu je nazivna snaga i miran si, otišla gomila radijatora, akumulator toplote, elektronika i još gomila drugih stvari. Jel ti ono htede da se baviš ispiranjem sistema ali ne znaš kako i sa čim?
Pre nego što si komentarisao trebao si da pročitaš zadnjih par strana pa bi video da je sam pravio grejni sistem i po nekim stvarima izvor instrukcija je najverovatnije sa foruma. Šta da mu radim što je umesto 20kW grejne površine sračunao i najverovatnije i postavio 7kW za režim koji je izabrao.

• Funny
Reagovanja: Ira
Prejak kotao je jedan od problema. A za ispiranje nisam pitao već za hemiju za kondicioniranje PODNOG sistema za grejanje. Jer do sada podno nisam imao, sa radijatorima sam se rodio i odrastao, a dobar deo života proveo u kotlarnici, grejao se na kotlove na drva, ugalj, naftu, struju, pelet, gas... E zato sam sad odradio podno i ubacio toplotnu pumpu. Da pojasnim prethodni komentar, nije potrebno računati broj rebara za režim gde je temperatura vode 60°C samo zato što kotao ne može niže. Postoje mešači, automatika... Poenta je da su radijatori STALNO topli a to se postiže nešto inertnijim sistemom, sa nešto većom površinom radijatora i dosta većom količinom vode. Energija uložena u zagrevanje veće količine vode se ne gubi, predaje se u grejani prostor. Može i tako kako si ti predložio, ali nije isti osećaj kada je u prostoriji 22°C a u isto vreme radijator vruć ili hladan. Subjektivni osećaj toplote je različit u korist toplih radijatora.

Zanimljiva je varijanta o kojoj priča jozza.
Pa nešto razmišljam, kada termostat dostigne zadatu temperaturu, recimo 22 stepena on pošalje signal i kotao krene da se gasi,
zašto pumpa nastavlja da radi? Kod mene radi dok ne padne temperatura na 37 stepeni u kotlu. Ali zašto, temperatura u sobi je dostignuta, rad pumpe podiže dalje temperaturu više od željene.
A i temperatura vode u kotlu opadne jer se rashlađuje ceo sistem, pa kod novog uključenja se čeka zagrevanje vode u kotlu da bi uključio pumpu.
Da li to mora tako zbog kotla? Ne bi smelo da ostane voda u kotlu sa recimo 65 stepeni temperaturom da stoji već mora da se spusti ispod 37?

Pa ti mozes da stavis da termostat upravlja pumpom a ne kotlom medjutim onda ce doci do cestog pregrevanja kotla i paljenja i gasenja jer ce da vrti vodu u svom krugu. Imas opciju da stavis da se pumpa gasi na visoj temperaturi od 37. Ne znam na koliko ti je podesena temp u kotlu, meni je na 75 a pumpa se gasi na 60 cini mi se.

Svakako ja se ne grejem prema termostatu, nego od 6-22 konstantno kotao radi i vrti vodu, termoglave regulisu temperature dok ja na mesnom podesim koliko zelim otprilike najcesce to bude izmedju 42 i 50.

Najbolje je grejati Se preko T vode polaza. Kod mene su ****** ugradili takav sistem da kad mesni ventil prigusim, radijatori na kraju sistema budu hladni. Mislio sam da ću problem rešiti još jednom pumpom, ali ništa.

Temperatura kotla, ako mislimo na maksimalnu je podešena na 70 stepeni,
pumpa se uključuje na 40 stepeni, a gasi se na 37 stepeni.
To bi bilo ok ako sme da se podesi da gasi i pali na višoj temperaturi, (idealno bi bilo da gasi kada termostat dostigne temperaturu), ostaje još samo pitanje da li je bezbedno što se tiče kotla, možda kondenza i slično.

Ja sam na tom principu grejem sa regulisanjem t polaza, sva sreca nemam takav problem kao @nemanja-992

Msm da moj toby ima opciju da se poveze da termostat gasi pumpu tako da ne vidim razlog da ne sme.

To je sistem za niskotemperaturni režim gde kotao "napuni" bafer i isključuje se a pumpa nastavlja sa radom koristeći energiju iz bafera dok se ne postigne zadata sobna temperatura, mešni ventil sa motorom preko elektronike se sam reguliše u zavisnosti od temperature vode koja dolazi iz bafera. Kotao se uključuje ponovo kada temperatura u baferu padne na zadatu minimalnu i tako u krug. Za takvo funkcionisanje sistema potrebna je automatika upravljanja (neka elektronika).
Običan mešni ventil se ne dira, naštelovan je za temperaturu polazne i povrantne vode i svako njegovo čačkanje dovodi do poremećaja rada sistema (ne daje zadate parametre). Promenom temperature polazne vode osim što se menja snaga radijatora mešni ventil nema svoju pravu funkciju i mora da se šteluje.

Ja ne znam sta se desava ovo sa cenom peleta, bukvalno jedan isti lik nam donosi vec trecu ili cetvrtu godinu za redom, pomogne mi cak i da slozim kada ima vise od tone. Zadnjih mesec dana pocinje takav matrix sa njim, zovem jer uvek se pred novu predomislim i kupim tonu pride da se nadje i grejem nocu decembar, januar i februar zbog mraza. Coveka ne mogu da dobijem, ne javlja se, ne odgovara na poruke. Pozovem ga sa nekog službenog broja, on se javi, rekoh druze Nikola je, koliko je tona i kada mozes da mi doneses kao svake zime, lik pocinje da muca, da laze nešto, te ovo, te ne znam, te veliki, te mali kamion nešto, nista ga ne razumem. Posle je poceo da se javlja na moj broj, ali cenu i datum isporuke mi iz četiri puta nije rekao i digao sam ruke. Ruku na srce, preko 200e ne bih ni dao, ali zaintrigiralo me sta se desava, pa sam ga gasirao malo da dobijem neki info. Čovek muca i prica nebuloze kao da je otet. Kupca je izgubio u svakom slucaju.

200 evra je pelet bio pre godinu dana. Ako to čekaš, po svemu sudeći, moraćeš da pređeš na drugu vrstu grejanja.

Ista fora kao pre dve godine.

Da, pre dve ili tri godine kada je preko noci nestao pelet i cena skocila na 300-350 evra. Sad ga cak i nema, povremeno se negde pojavi.

Na koliko drzite prosecno temperaturu vode u kotlu (sistemu)? I da li je menjate recimo povecavate kad je hladnije i smanjujte kad je toplije?

Oko 50-55c cini mi se.

Oko 50-55c cini mi se.
Vervatno ima raznih "skola" kako ko misli da je najbolje. Ja u sustini menjam. Dok je ovako vreme tu oko 0c i neki plus, vodu drzim 50c max. Ako krene u debljim minus 55-60c max. Nikad nisam preko 60c, a vec jedno 4-5god nije bilo potrebe nesto mnogo preko 55c.

Ja nisam siguran sta je tacno problem ali mislim da cu morati majstora da cimam da pogleda/podesi sistem.

Od 21og do do 23eg, znaci circa 60h rada (termostat gasi kad dostigne zadatu temp 23c) potrosio je 150kg peleta.

Zvuci puno. Mada zavsi koliko m2, kakav pelet, kakva izolacija kuce. Kod mene 150m2, dobara izolacija, 24c termostat, 16h dnevno, 1-1.5dzak po danu.

Nazad
Vrh Dno