Šta je novo?

Grejanje na pelet

Pa sto da menjas pumpu, odglavi je sam rucno, isprazni sistem, odvrni napred i odglavi rucno.

Pa sto da menjas pumpu, odglavi je sam rucno, isprazni sistem, odvrni napred i odglavi rucno.
Hocu ali na leto, nema prostora u kotlarnici.,moram da raskacim kotao, ali sad nema potrebe da se cacka u novembru. Probao sam na sraf pa da okrenem srafcigerom ali nece bas je zaglavila, kamenac jak,moram da je skinem.

To je greska i koj razlog da bacis
Razlog je sto se spirale odvale od tresaca pa se zaglave u turbulatoru pa nema protoka vazduha.Od 8 spirala koliko mislim da ima, pola je bilo zaglavljeno, trazili su pre tri sezone 6k da ugrade nove, napravio sam bez njih i tako guram, nisam primetio razliku u radu.

Mi ćemo se ove godine grejati na pelet. Aktivirali smo kotao pre deset dana. Temperaturu regulišemo sobnim termostatom. Ovo je za nas nov način grejanja, pa me zanima da li mora da funkcioniše tako da se radijatori skroz ohlade? Da li, ako se t reguliše temperaturom u kotlu, može da stalno budu umereno vrući radijatori?

To se postize sammjenom T polaza na kotlu, ali se ja ne grejem na pelet pa ne znam koliko su niske T moguce na pelet, ali npr. 35-40C, za to sto hoces.

To se postize sammjenom T polaza na kotlu, ali se ja ne grejem na pelet pa ne znam koliko su niske T moguce na pelet, ali npr. 35-40C, za to sto hoces.

Meni je T polaznog voda na 60 stepeni, iako su termo glave nastelovane na 24 stepena, kada uleti voda u radijator u sobi skoci temperatura na 25 26 .. Da li je pametnije da smanjim temperaturu? 55,50?

Radijatori mogu biti mlaki ukoliko kotao radi u modulaciji i odrzava temperaturu u najnizoj snazi, a to se postize iskljucivanjem standby moda. Kolika je to temperatura i koja od ponudjenih snaga, prvenstveno zavisi od tipa radijatora i ukupne kolicine vode u sistemu, kao i od podesavanja parametara. Svakako ne bih isao ispod 45 c zbog stvaranja kondenza, jer ipak ovi kotlovi nisu predvidjeni za niskotemperaturno grejanje. U prelaznom periodu nema potrebe da maksimalna temperatura polaza bude veca od 50 c.

Nama je namešteno da t u kotlu bude 60°C. Unutrašnji termostat je namešten na 23°C, a od 23 - 07h na 19°C. Serviser koji je bio da pusti kotao u pogon nam je tako namestio.
Kada sam ovde na forumu pitala za mogućnost grejanja na pelet kuće ovakve kakva je (neizolovana, sa lošom stolarijom, velike kvadrature) neko mi je napisao da obavezno kupimo unutrašnji termostat, da je to bolji način regulisanja t. I poslušali smo. Ali smo sada skroz zbunjeni time što radijatori budu potpuno hladni. I onda nekih 20 - ak minuta u prostorijama bude hladnjikavo (subjektivni osećaj).

Ukoliko kotao radi u rezimu standby, a njegov rad kontrolise termostat, onda po dostizanju temperature na termostatu kotao prestaje da radi, i u zavisnosti od histereze, pocinje ponovo da radi kada temperature opadne na odredjeni nivo. Naravno da ce se za to vreme radijatori ohladiti. Medjutim, ukoliko se na kotlu ugasi standby, onda kotao radi non stop, i kada se priblizi zadatoj temperaturi na termostatu pocinje da modulira i radi na najmanjoj snazi, u tom slucaju su radijatori topli/mlaki, i kotao tako radi sve dok se rucno (ili u odredjeno programirano vreme) ne ugasi. Rad u modulaciji svakako da obezbedjuje veci komfor, jer su radijatori topli i nema pada temperature u objektu, ali takav rad podrazumeva vecu potrosnju peleta, u neizolovanom objektu drasticno vecu. Ugasite standby pa probajte.

@Ira hvala na odgovoru.
Ako povećava potrošnju peleta, onda ništa nećemo dirati. 😁 Neka ga onda ovako, navići ćemo se.

Probajte par dana, neka kotao radi ukupno 15-16 sati dnevno, jer u zavisnosti od toplotnih gubitaka, snage kotla i povrsine koja se greje, na najmanjoj snazi moze da trosi oko 1.5 kg/h. Naravno dok dostigne ciljanu temperaturu i predje u modulaciju, za 2 sata verovatno ce da potrosi blizu 10 kg. Navedeno vazi za objekte koji nemaju velike toplotne gubitke i koji imaju optimalnu kolicinu vode u sistemu.

Nama je namešteno da t u kotlu bude 60°C. Unutrašnji termostat je namešten na 23°C, a od 23 - 07h na 19°C. Serviser koji je bio da pusti kotao u pogon nam je tako namestio.
Kada sam ovde na forumu pitala za mogućnost grejanja na pelet kuće ovakve kakva je (neizolovana, sa lošom stolarijom, velike kvadrature) neko mi je napisao da obavezno kupimo unutrašnji termostat, da je to bolji način regulisanja t. I poslušali smo. Ali smo sada skroz zbunjeni time što radijatori budu potpuno hladni. I onda nekih 20 - ak minuta u prostorijama bude hladnjikavo (subjektivni osećaj).
Ako ima cetvorokruzni onda regulisi sa njim , Meni sa unutrasnjim termostaom nekako vise trosi

Cetvorokruzni + motorni pogon + elektronika je naj bolje resenje

Ne znam šta je četvorokružni. 🫣
Nije ni važno. Dobro nam je i ovako. Preguraćemo jednu zimu.

Cetvorokraki mesani ventil.

Da bi radijatori bili stalno topli, mora se smanjiti temperatura polaza, i pumpa mora raditi non-stop!

To je za nas ipak viša matematika, a grejanje na pelet je, nadamo se, prelazno rešenje, tako da nećemo dirati ništa. Kako radi, tako neka radi.

Ako imate to paljenje gašenje (mi smo se navikli :) ), možete da uradite dve brze stvari:
1. Grublja: Smanjite snagu kotla. Obično ovi nazovi stručnjaci što ih puštaj u u rad krknu na 5 i odu :). Kod mene recimo radi na snazi dva, tek kad temp ode u minus prelazimo na 3. Zašto ovako? Zato što na snazi 5 cev dimnjaka gori od temp, a na dvojci mogu da je držim rukom, tj nema toliko gubitaka energije.
2. Fino podešavanje je temp vode u sistemu (ukoliko imate mešni ventil) time što će te smanjiti vrednost na ventilu tipa sa 7 na 6 i time će temp u kotlu ostati ista, ali će temp u radijatorima biti niži i time ciklusi paljenja gašenja će biti manji (količinski dnevno). Mana ovoga je što kad se upali ponovo treba malo više vremena da ugreje kuću. Ukoliko nemate mešni ventil onda ovo podešavate tako što će te smanjiti temp vode u samom kotlu.
Mesni ventil ovako izgleda: https://doming.rs/cms_upload/catalog/product_thumbnails/thm_1020451.jpg
Uglavnom ovo iziskuje mnogo fizike i podešavanja, kao što neko reče ima elektronika koja to radi, ali...

Da bi radijatori bili stalno topli, mora se smanjiti temperatura polaza, i pumpa mora raditi non-stop!
Ovo i ja mislim. Kako se namesta da se pumpa ne gasi cim se dostigne trazena temperatura na termostatu? Kod mene cim stane kotao, ugasi se i pumpa i to me izludjuje. Termomont Toby 20.

Pa ako nema u podešavanjima onda ne može. Ne znam za Toby. Ja imam gasni kotao

Nije da znam, ali koliko sam ispratio termostat direktno kontrolise pumpu. Odnosno ukljucuje je kad treba grejanje, iskljucuje kada ne treba. Jer koja bi svrha bila da grejanje nastavi sa radom i ako je zeljena temperatura postignuta?
Ako imas mogucnost da se kotao upravlja po temperaturi vode, onda je to resenje, kazes mu da odrzava XX stepeni temp vode i nemas brige, pumpa ce raditi, kotao odrzavati temp vode i to je to. Tebi ostaje da ili zavrces radijatore ili upotrebis termo glave na njima za odrzavanje prijatne temperature sobe/prostora.

Termostat kontrolise rad kotla, mada se odredjenim izmenama moze prepodesiti da kontrolise i rad pumpe. Kod nekih modela gasenjem kotla, prestaje da radi i pumpa, kod drugih opet po prestanku rada kotla, pumpa nastavlja da radi sve dok temperatura vode ne padne na odredjeni nivo, obicno je histerezis -2 c u odnosu na temperaturu na kojoj se pali pumpa. Ima i onih kod kojih je moguce izabrati jednu od navedenih opcija. Sve zavisi od softvera. Jedino resenje u konkretnom slucaju jeste eliminisanje rada pumpe u kotlu podizanjem na visoku temperaturu aktiviranja, uz istovremenu ugradnju nove pumpe ciji rad ne bi zavisio od rada kotla.

Ja sam presekao pumpu u kotlu pa koristim pumpu na bajpasu,dobro bi mi dosli parametri za kotao da podesim da sljaka bolje, sad mi vise trosi, bar mi se cini. Kotao kod mene je regulisao rad pumpe, i kada prestane vatra pumpa radi jos neko vreme, sad je stalno ukljucena i hladi mi vodu.

Kod Alfe ima podešavanje kada pumpa da se uključi, odnosno isključi, podešavanje je vezano za temperaturu vode. Opcija se nalazi u "serviserskom" meniju, do koga se relativno lako dolazi. Tako da i ako kotao ne radi, pumpa će vrteti vodu dok se ne ohladi ispod postavljene vrednosti. Isto tako će se uključiti kada temperatura vode dostigne zadatu vrednost.
I čini mi se da su ljudi pisali da ugradnjom sobnog termostata, termostat reguliše rad pumpe. Odnosno uključuje i isključuje je. Ne znam za toby, ali verujem da je slično.

Koliko je meni poznato termostat kod Alfe kontrolise rad kotla, a ne pumpe.

Po meni je taj kućni termostat g****, ne svidja mi se način na koji radi. Nadam Ti 23C u kući, dodje do 23 i gasi kotao, dok padne T u kući, radijatori hladni, ajmo opet ispocetka. I pored svega toga imaš osećaj hladnoće u kuci. Najbolje je podesiti određenu T vode ka radijatorima u tom slučaju radijatori su uvek mlaki, a i ako je T u kući 22C imaš osećaj da je toplije nego na onih 23C.

Nije go...nego se pogresno koristi, jer u zavisnosti od termostata, histerezis kod pojedinih modela moze da bude i +/- 0.1 °c, u kom slucaju nece doci do znatnijeg pada temperature, ali bi se zato kotao cesce palio-gasio, posebno kod objekata koji imaju vece toplotne gubitke i malu kolicinu vode u sistemu. U svakom slucaju, kotao treba da radi u tzv. standby rezimu (da se pali-gasi) samo u prelaznom periodu, dok u tzv. zimskim mesecima tj. kada je hladnije, treba da modulira i da radi na manjim snagama, uz programirano paljenje-gasenje. Obavezna ''oprema'' kod grejanja na pelet, jesu termo glave, pa i mesni ventil (prevashodno zbog zastite kotla), kako bi se smanjila potrosnja peleta i obezbedio veci komfor. Ali svaki izbor ima svoju cenu.

Zeleo bih da dodam da u slucaju cetvorokrakog mesnog ventila je pozeljno imati dve pumpe. Jedna ispod mesnog u kotlovskom krugu koja bi trebalo da vrti cim se kotao upali i druga iznad mesnog odnosno u radijatorskom (potisnom) krugu koja se pali na zeljenoj temperaturi. Tako bi sistem bio izbalansiran u potpunosti.

Sto se tice grejanja, slazem se sa @Ira. U prelaznom periodu nije lose koristiti termostat iz razloga sto kada se kotao ugasi ne pada tako brzo temperatura kuci, manja je sansa da dodje do tog subjektivnog osecaja hladnoce i samim tim se dosta stedi. U zimskim, preporuka je da se greje nizim temperaturama vode, nekih 40-46 stepeni zavisi koliko vama odgovora i da li zadovoljava potrebe, u kombinaciji sa termoglavama nema bolje grejanje.

Vrh Dno