Šta je novo?

Grejanje na pelet

Koliko je meni poznato cena je oko 8k dinara.

Cistimo cale i ja svake sezone sami. Je l onaj crveni kotao?
Jeste. Otvorio sam ona desno gore vratanca, tamo ne postoji nista sto bi moglo da se dalje otvara i postoji "zadzepak" za neku dokumentaciju. Jedino sam našao sa leve bocne strane jedan deo sa 10ak šrafova, kapiram da je to to. Nije mi frka da otvorim ali ne znam sta dalje :)

Jeste. Otvorio sam ona desno gore vratanca, tamo ne postoji nista sto bi moglo da se dalje otvara i postoji "zadzepak" za neku dokumentaciju. Jedino sam našao sa leve bocne strane jedan deo sa 10ak šrafova, kapiram da je to to. Nije mi frka da otvorim ali ne znam sta dalje :)
Ona dole desno vratanca otvoris, pa ces da se pomucis da izvadis onu sipku dugacku sto drzi sve turbulatore (spolja izgleda kao veliki sraf koji pomeranjem sa onom ruckom drmas turbulatore). Bas je komplikovano ali nije nemoguce. I onda ocistis svaki turbulator posebno. Vadis ih tako sto ih gurnes na gore kroz ta vratanca dole desno i izadju kroz rupe koje vidis kad skinet ta vratanca gore. Usisas sve, cetkom prodjes sve te rupe i onda vratis. 😂

Meni za temeljno čišćenje thermoflux pelling 50 kw odu neka dva i po sata.
Zaista ne vjerujem da ima retardiranije i grdje peci za čišćenje, plus je ogromna.

Eto nek za tobija idu 2 sata, mnogo je to paprena satnica, ali odu logikom dok je 🐑🐑 biće i lakih 💵

Ona dole desno vratanca otvoris, pa ces da se pomucis da izvadis onu sipku dugacku sto drzi sve turbulatore (spolja izgleda kao veliki sraf koji pomeranjem sa onom ruckom drmas turbulatore). Bas je komplikovano ali nije nemoguce. I onda ocistis svaki turbulator posebno. Vadis ih tako sto ih gurnes na gore kroz ta vratanca dole desno i izadju kroz rupe koje vidis kad skinet ta vratanca gore. Usisas sve, cetkom prodjes sve te rupe i onda vratis. 😂
Aj sve sve, ali čime da usisam? :)

Meni za temeljno čišćenje thermoflux pelling 50 kw odu neka dva i po sata.
Zaista ne vjerujem da ima retardiranije i grdje peci za čišćenje, plus je ogromna.

Eto nek za tobija idu 2 sata, mnogo je to paprena satnica, ali odu logikom dok je 🐑🐑 biće i lakih 💵
Zar se kod nje ne skidaju turbulatori lako? Kao da sam gledao na internetu. Sta grejes sa 50kw? :D

Grijem sa 10-15 kW majstorsku pamet naših majstora i sa još 15 kW žensku pamet.
Onih preostalih 20-25 kW što realno trebaju, griju 85 m2 neto površine, a desetak dana u godini 170 m2 ukupno. Uz utrošak peleta od skromih 3,5-11 kg po satu rada.
Jebo me pas.

Ahahaahahahahahahahahahahahha, pa ti si bolji od mojih, kupili Alfin 35kW u tom trenutku 2 etaze oko 150kvadrata neizolovanog prostora, ja kevi pricao nemoj ne treba ti, ona zapela ma da ima i za buduce potkrovlje (to trebalo da bude moje) odose cene 2021. u nebo materijala od potkrovlja nista.
Po tonu mesecno trose, prosle godine instalirali inverter klime, pa gledaju kotao da pale ssamo ujutru i uvece na ovo sada vreme, kada ga malo zazimi kotao radi do 2max pa se ugasi jer bude pretoplo.

Kod mene ne bude pretoplo, nego grijem atmosferu oko grada putem dimovoda. On dok nagrije 120 litara svoje vode u kotlu na 60 stepeni, pa još ove u cjevima, poždere $$$ koliko klime ne mogu u 4 dana. Palim kad me nateraju.

i mojima je majstor preporucio 25kw kepo, za ~100kvadrata neizolovane kuce. a moji greju mozda pola od toga, gornji sprat gde spavaju mozda malo pred spavanje ukljuce... :)
sad kad stave izolaciju na kucu... overkill rekao bih. mada po specifikaciji 20kw nije mnogo manji potrosac... tako da je u ovom slucaju mozda i ok jaci kotao.

Alfa plam commo compact 15 problem sa paljenjem
Prvi put se grejem na pelet, kupio sam alfa plam commo compact 15 radi grejanja kuće od 71 kvadrat. Bukvalno prilikom puštanja u rad prvo paljenje nije uspelo, sledeće jeste i tokom 24h rada sve je bilo u redu, došlo toplije vreme pa sam tek nedavno ponovo palio peć i evo šta se dešava. Prvo paljenje neuspešno, posle restarta normalno upalila, posle par ciklusa ponovo neuspešno paljenje uz alarm 5, restart pali, ponovo posle par ciklusa neuspešno isti alarm. Kontaktiran servisera koji je i pustio u rad, on me ladno otkači u fazonu, druže mogu da dođem i ako je upalim ja odoh, nema tu šta nov je kotao. Iznerviram se i alfa plam me spoji sa drugim serviserom koji nije iz mog grada, ali ljubazno me sasluša, pogleda na video poziv instalaciju i kotao i posumnja da piksla nije lepo legla pa upaljač nema dobar kontakt, i da je možda i dimnjak problem pošto ne znam koliko je čist. Očistim sve, pažljivo vratim pikslu, peć upali iz prve i radi nekih 15 sati bez problema i opet alarm 5, otvorim pikslu ona prazna, restartujem proces i upali iz prve! E sad pitam iskusnije, šta bi sve moglo biti, i šta sve mogu ja da probam, pošto čišćenje dimnjaka će moći tek za 5 dana, pa do tada bih da isprobam sve što mogu i smem bez uticaja na garanciju! Pa i neka podešavanja, hvala!

Moze da bude problem dimnjak, kao i dimovodna cev, prljavstina u dimovodnim komorama, zapusena i nepravilno postavljena piksla, ali i pogresno zadati parametri koji uticu na rad ventilatora prilikom paljenja ili prepunjanje piksle peletom, kao i neispravan upaljac. Ti mozes da ocistis dimnjacu i komore u kotlu, kao i da pratis da li prilikom paljenja dolazi do prepunjanja piksle, a mozes i da izvrsis tzv. rucni test rada kotla, izmedju ostalog moze se testirati i paljenje, tj. testirati rad upaljaca. Problem je sto se taj test moze izvrsiti samo kroz serviserska podesavanja, a na tom kotlu trebalo bi da je to u meniju N-8-5, ukoliko je Mikronovina elektronika.

Na ovo sto je @Ira napisao ja bih dodao jos samo da je alfa plam kontrola kvaliteta tragedija, pa moze i nov kotao da zeza.

Kako bre nov kotao da ima bilo kakvih problema sa zapusenosti odvodnih gasova ako je radio nekoliko dana pa da je i sa najlosijim peletom radio nema sanse da se nesto zapusi , kakve veze ima sada dimnjak kada kotlovi na pelet daju nogo manje dima nego li na cvrst ogrev

Skini cunak, uzmi ogledalo gurni ga u rupu od dimnjaka usmeri ka nebu i vidi dal se vidi svetlost ili uzmi list hartije i stavi na otvor da vidis dal ce da se zalepi ili padne
Normalno ovo raditi po danu.
Nemoj djavo da te tera da obgorevas dimnjak slucajno

Dimnjak, kao i pravilna instalacija i izbor dimovodnih cevi (odgovarajuci precnik, duzina/visina, kao i ugao postavljanja), su od presudnog znacaja za normalan rad kotla i dobro sagorevanje, tako da nije bitno samo da ovi elementi budu ocisceni i prohodni. Tome treba pridodati i dobru ventilaciju prostorije u kojoj se nalazi kotao, kao i elektroniku koja i za najmanju gresku onemogucuje/obustavlja rad kotla. Kao sto je navedeno, to su samo neki od razloga koji mogu uticati na startovanje i pravilan rad kotla.

Poslednja izmena:
Imam Centrometalov PelTec 35kw kotao i grejem 2 sprata 180 kvadrata.. E sad...
Koristim sobni termostat.. (Salus it500)
Kada grejem kucu koristeci sobni termostat, bukvalno u svim sobama su razlicite temperature, jer bukvalno termostat gleda samo onu sobu u kojoj je postavljen...
E sad mene zanima.. Da li je moguce nekako ispodesavati ovo sa kombinacijom sobni termostat + termo glave na radijatorima (imam na svim radijatorima u kuci).
Ili druga varijanta da izbacim sobni termostat i da se temperature u svim sobama upravljaju zasebno sa termo glavama?
Koja varijanta je bolja i zasto ? Hvala unapred

Ukoliko izbacis sobni termostat onda kotao kontrolises putem temperature vode, a temperaturu u prostorijama sa termo glavama. Tada ces u prelaznom periodu imati cesce paljenje kotla (kada je ukljucen standby), ali ujednaceniju temperaturu u objektu. Ne znam da li taj model ima mogucnost integracije u home assistant (o tome vise ovde https://github.com/RichyA/home-assistant-salus-it500). U tom slucaju nabavi i smart termo glave, pa kontrolu vrsi putem scena u tom programu.

Ukoliko izbacis sobni termostat onda kotao kontrolises putem temperature vode, a temperaturu u prostorijama sa termo glavama. Tada ces u prelaznom periodu imati cesce paljenje kotla (kada je ukljucen standby), ali ujednaceniju temperaturu u objektu. Ne znam da li taj model ima mogucnost integracije u home assistant (o tome vise ovde https://github.com/RichyA/home-assistant-salus-it500). U tom slucaju nabavi i smart termo glave, pa kontrolu vrsi putem scena u tom programu.
Iskreno mi više odgovara kontrola sa termo glavama, jer je ujednačena temperatura u svim sobama. Da li je na ovaj način potrošnja peleta mnogo povećana?

Ne mora da znaci posto imas termo glave, opet sve zavisi od zadatih temperatura u prostorijama, svakako treba probati. Cesce ce se paliti, ali ce kotlu trebati daleko manje energije da dostigne ciljanu temperaturu vode, nego kad se voda ohladi na primera radi 30-35c.

Ne mora da znaci posto imas termo glave, opet sve zavisi od zadatih temperatura u prostorijama, svakako treba probati.
U svim sobama su termo glave bukvalno na broj 3. Rekli su mi da u kupatilu i hodniku ostavim odvrnute do kraja zbog neke sigurnosti.
Probaću svakako

Pojacaj u sobama koje slabije greju pre izbacivanja termostata, da bude jaca cirkulacija vode. Nisi imao potrebe da stavljas termo glave u kupatilu, vec automatsko odzracno lonce.

Pojacaj u sobama koje slabije greju pre izbacivanja termostata, da bude jaca cirkulacija vode. Nisi imao potrebe da stavljas termo glave u kupatilu, vec automatsko odzracno lonce.
Pa termo glave su ugrađivane još dok je bilo grejanje na drva. U kupatilu je običan ventil, nije termo glava, i u hodniku je običan ventil. E sad videću da mi ugrade i to automatsko odzračno lonče, ukoliko mi je neophodno?

Nije neophodno, ali pomaze da u sistemu nema vazduha i postavlja se na najvisu tacku sistema. Kod mene je to u kupatilu.

Pozdrav, jel čistio neko u utrasnjost Termomont Toby 20? Traže mi 70e da očiste.
Druze ja imam toby 17b i sam ga cistim, prepostavljam da je princip isti, tvoj kotao je samo malo veci.Meni se pokrivili tresaci i oni limovi u turbulatorima, trazili 6000 din da nameste, ja sve povadio, bacio, i evo radi vec tri sezone bez tih tresaca. Ciscenje nije komplikovano, ja ga svako leto rastavim i pocistim, samo slikaj postupke ako te je strah da nesto ne pogresis.

Hvala, videću nešto. Izgoreo je mozda 7-8T peleta od kad je kupljen, mozda moze da izgura i ovu zimu bez čišćenja :)

@Miroslav zv

Sto se tice momka iz Nisa, ne bih mogao da dam preporuku.
Kod mene dolaze direktno iz simanovaca njihovi radnici, mada ja sve radim sam, stelovanje, zamena grejaca, jedino ako treba neki deo oni dolaze i menjaju. Sto se tice kotla dosta sam imao kvarova, menjan motor puza, tri grejaca, sonda izduvnih gasova, zbog sonde morali i displej da mi menjaju, pa sad imam neki stari model. Presao sam na inventer klime pa mi sad kad sam pripremao kotao zaglavila pumpa.Morao sam da raskacim pumpu sa elektronike pa sam pustio moji staru na bajpasu, sad pumpa radi non stop. Trazili mi oko 13.ooo din da dodju i zamene pumpu. Nemam para za bacanje, teram ovako.

Nazad
Vrh Dno