Šta je novo?

Grejanje na pelet

Ne može klimama da se greje. Jer su tih 250m2 dva objekta, i zbog rasporeda prostorija bi nam trebalo bar 4 inverter klime. Koje nam kasnije nisu potrebne, nemamo gde da ih nosimo.
Hvala na dobronamernim savetima, i što brinete o našem budžetu, ali ja sam postavila vrlo konkretno pitanje.
Hoćemo da nam bude toplo, u toj kući takvoj kakva je, nemamo iskustvo sa peletom. Do sada je ta kuća grejana uspešno ugljem i drvima.

To će morati minimum 12t peleta, a valjalo bi bar da pozovete majstora za stolariju da vam silikonira prozore. Ili bar one izolacioni trake da ne vuče promaja mnogo.

To će morati minimum 12t peleta, a valjalo bi bar da pozovete majstora za stolariju da vam silikonira prozore. Ili bar one izolacioni trake da ne vuče promaja mnogo.
Hvala. To je ono što nas zanima, da li će moći da se ugreje sa tih 15t peleta koliko smo spremni da platimo.

Koji su vam to glupi komentari...

Naravno da moze da se ugreje 250m2 sa kotlom od 35kw, cak je taj kotao opasno predimenzioniran jer vam je verovatno dovoljan kotao od 25kw.

problem kod grejanja kod kuce bez izolacije je sto morate drzati visu temperaturu od potrebne da bi imali ugodan subjektivni osecaj topline, i nadam se da imate dobar raspored radijatora.

Da potrebna je izolacija i dobra stolarija ali pelet dobro greje i u losim uslovima.
Pelet je bolji za grejanje od uglja i drva jer ima dosta bolju modulaciju uglja i drva koja prekticno nemaju nikakvu modulaciju i nemoguce je automatski odrzavati nekakvu zadatu temperaturu.

Kod kotla za pelet obavezno trokraki ventil instalirati i sobni termostat radi bolje modulacije i smanjenja nepotrebne proizvodnje toplotne energije.
Nemojte poslusati onoga ko vam bude rekao da vam to ne treba!

jedino mi u celoj prici nije jasno kako mislite premesteti kotao od 35kw, jer je to ogromno tesko i glomazno, ali mozda imate prostor za neki viljuskar..
To kada se postavi tesko da se negde pomera do kraja zivotnog veka.

Kucu od 250m2 je nemoguce grejati samo inverter klimama, a jos vise je to nemoguce kada je takva kuca bez izolacije.

Naravno da ce se peletom kao energentom i za kuce-objekte bez izolacije postici odredjena temperatura, ali je potrosnja u datom slucaju nenormalna, i spram ulozeno-dobijeno daleko je bolje grejati takve objekte drvima ili ugljem. Modulacija se kod takvih objekata prakticno ne moze ni dobiti, jer je potrebno drzati kotao na temperaturama daleko iznad 60 c, te ce u tom slucaju kotao uglavnom raditi u u najvecim snagama, na koji nacin se obesmisljava rad u modulaciji. Neizolovane objekte je najbolje grejati drvima/ugljem uz postojanje bafera u sistemu, posebno sto kod nas prakticno ne postoji pelet 1. klase, pa mu je i kaloricna moc daleko manja od one potrebne za efikasno grejanje objekata bez izolacije.

Ti to iz iskustva ili pretpostavljas?😏

Ne da je moguće zagrejati nego će bez problema ugrejati, a jos na početku je rečeno da potrošnja nije bitna tako da ne znam čemu gledanje tudjeg novčanika.

Drvima je nemoguće grejati na isti način i postići isti efekat.

Samo da se nadovezem da kotao na pelet treba drzati na minimum 72c a mesnim ventilom regulisati temperaturu prema radijatorima.

Naravno da ce se peletom kao energentom i za kuce-objekte bez izolacije postici odredjena temperatura, ali je potrosnja u datom slucaju nenormalna, i spram ulozeno-dobijeno daleko je bolje grejati takve objekte drvima ili ugljem. Modulacija se kod takvih objekata prakticno ne moze ni dobiti, jer je potrebno drzati kotao na temperaturama daleko iznad 60 c, te ce u tom slucaju kotao uglavnom raditi u u najvecim snagama, na koji nacin se obesmisljava rad u modulaciji. Neizolovane objekte je najbolje grejati drvima/ugljem uz postojanje bafera u sistemu, posebno sto kod nas prakticno ne postoji pelet 1. klase, pa mu je i kaloricna moc daleko manja od one potrebne za efikasno grejanje objekata bez izolacije.
Možda je bolje na ugalj i drva, ali je pelet mnogo komfornije rešenje. Zato bismo pelet, jer u kući postoji kotao na čvrsto gorivo, do sada je kuća tako grejana.
Koji su vam to glupi komentari...

Naravno da moze da se ugreje 250m2 sa kotlom od 35kw, cak je taj kotao opasno predimenzioniran jer vam je verovatno dovoljan kotao od 25kw.

problem kod grejanja kod kuce bez izolacije je sto morate drzati visu temperaturu od potrebne da bi imali ugodan subjektivni osecaj topline, i nadam se da imate dobar raspored radijatora.

Da potrebna je izolacija i dobra stolarija ali pelet dobro greje i u losim uslovima.
Pelet je bolji za grejanje od uglja i drva jer ima dosta bolju modulaciju uglja i drva koja prekticno nemaju nikakvu modulaciju i nemoguce je automatski odrzavati nekakvu zadatu temperaturu.

Kod kotla za pelet obavezno trokraki ventil instalirati i sobni termostat radi bolje modulacije i smanjenja nepotrebne proizvodnje toplotne energije.
Nemojte poslusati onoga ko vam bude rekao da vam to ne treba!

jedino mi u celoj prici nije jasno kako mislite premesteti kotao od 35kw, jer je to ogromno tesko i glomazno, ali mozda imate prostor za neki viljuskar..
To kada se postavi tesko da se negde pomera do kraja zivotnog veka.

Kucu od 250m2 je nemoguce grejati samo inverter klimama, a jos vise je to nemoguce kada je takva kuca bez izolacije.
Hvala na detaljnom objašnjenju.

Obavezno ko sto kolega rece termostat, moji da imaju termostat bi manje trosili.
Svakako vama treba 22-23c verujem da ce moci da se zagreje

Ti to iz iskustva ili pretpostavljas?😏

Ne da je moguće zagrejati nego će bez problema ugrejati, a jos na početku je rečeno da potrošnja nije bitna tako da ne znam čemu gledanje tudjeg novčanika.

Drvima je nemoguće grejati na isti način i postići isti efekat.
Naravno iz iskustva, zato je i navedeno da je moguce grejati/zagrejati neizolovani objekat i peletom, ali je cena toga jako visoka.

Nije toliko teško ugrejati neizolovan prostor koliko je problem što ne može da se održi temperatura u toku noći, ako se ne loži.
Zato mi mislimo da će pelet stalno držati zadatu temperaturu i u toku noći. Jer kada je napolju baš hladno, kada je - 10°C, u kući temperatura padne na 14 - 15°. I onda se sporo podiže na 22 - 23°C.
A ovako, ako bi u toku noći bilo podešeno na 18°C, em ne bi ustajali u hladnu kuću, em bi brže postigli 22 - 23°.
Izolacija bi značila za zadržavanje temperature, ne za samo grejanje.

Uz dužno poštovanje, pitanje nije za forum...
U stvari, uvek može da se pita, ali konkretan odgovor teško da iko može da napiše...
Čak i uz najbolju volju; a razlog je jednostavan - previše uopšteno pitanje, sa nedovoljno potrebnih informacija...

U svakom slučaju, ako ste bili zadovoljni, po pitanju toplote, kada ste koristili drvo/ugalj - bićete zadovoljni i sa peletom, baš iz razloga koji si i sam naveo, mislim na grejanje bez noćnih prekida.

Što se tiče finansijske strane, ponavljam, nedovoljno je podataka za iole precizniji račun.

Ajd ljudi kad imate pare za toliki pelet, ljubim vas ko brata, de uzmite staklene vune za stopedeset eura i prostrite po tavanu, smanjicete prve godine barem tonu ili dvije peleta

Tek sad vidim čitav uvodni post, vi planirate gurnuti oko 2500 eura u kotlovnicu plus još toliko za prvu sezonu grijanja?

Zaista vas pozivam da dobro promislite o racionalnosti te odluke. Iako pelet povećava komfor u smislu automatskog lozenja, ali to je daleko preskupo za ono sto dobijajte. Očigledno je da se moze uredno grijati na drvo ili ugalj kao do sada.

Po svakoj logici, radije novac za kotlovnicu ulozite tipa 500 eura u tavanicu, 2000 u stoalriju. Imaćete daleko veci efekat nego prelaskom na pelet + dugoročno poboljšanje.

Mi upravo radimo projekat gdje smo nabavili 8 invertera 12ki sa ugradnjom punom, 3600 eura, tako da je stanje na tržištu pumpi takođe mnogo normalnike nego prije

Ja ne mogu svakom ponaosob objašnjavati zašto ne želimo drva/ugalj, a želimo pelet.
Moje pitanje je bilo da li se neizolovana kuća, bez pvc stolarije, od 250m2, može ugrejati sa 15t peleta.
Hvala svima koji su razumeli pitanje i odgovorili na njega, bez opaski "za te pare bolje da ste ovo ili ono". Trenutno nas ne interesuje šta je bolje, nego da li može ovo što sam pitala.

kuca od 90kv, potrosi se 5 tona, sa pvc i bez izolacije... i to se ne greje svih 90kv non stop... sad, koliko ce se kod vas potrositi... to niko ne moze da zna... zavisi od nacina grejanja, temperature, zime...
mada ako se uporedi moja kvadratura sa vasom, to mu tako negde dodje, 15t +/- 3t rekao bih

Da li može, ih kako ne moze, moze svašta... Prijatelj je istim pristupom, u kuci u kojoj ce biti samo dvije godine, grijao konvektorima, pa je osim 400eura bačenih u njih umjesto ulozenih 1000 u invertere, placao mjesecno od 300 do 450 eura struje, ukupno nekih 10 mjeseci u te dvije sezone za nekih 75 kvadrata i tri osobe. Dakle mogućnosti su neograničene, kad hoces bacati novac.
Mogao je uzeti dva invertera i prenijeti ih u novi stan i uštediti u te dvije godine prilicno, ovako se istrosio i sad ima 4 konvektora s kojima nema kud, a u stan se morao ubaciti nanovo inverter, ******.

Šta je bolje/jeftinije za prezimeti u ovom mom slučaju (kućica 30 kvadrata) peć na pelet ili klima? Ili verovatno oboje kombinovano, ali nisam siguran. Imam obe mogućnosti ali je raspored bezveze u odvojenim su prostorijama a nemam iskustva ni sa jednim. Deli ih mali kvadratni ulazni hodnik tj dvoje vrata pod 90° uglom, pravo je kuhinja gde je peć Alfa Plam Luca 8 kw a desno iz hodnika je dnevna/spavaća soba gde je neka Midea dc inverter klima 12tica. Dilema je samo da li uzimati pelet (i koliko) kada već ima inverter, vidim ljudi se greju i isključivo na to ali nemam iskustva sa inverterima, samo sam koristio klime za dogrevanje na tipa 5-15 stepeni napolju. Nekako mi je nesigurno ako baš ozbiljno zazimi ispod nule, a i zbog rasporeda. Možda bi mogla sobu i da ugreje ali bi vrv u kuhinji bilo suviše hladno. Stanodavac kaže da je peć servisirana, danas sam je prvi put probao, taman bilo malo peleta u njoj za probu, upalila radi deluje sve bez problema. E sad kako bi to grejalo nemam pojma, vrv bi u kuhinji moralo biti pretoplo da bi u sobi, gde je bitnije bilo ok. Gledao sam uputstvo i potrošnju neku minimalnu (inače je 0,82-2,03 kg/h) mislio sam da uzmem samo jednu paletu za tih par hladnih meseci, čini mi se da je dovoljno, a klimu za dok nije jako hladno. Jer dobar/veći deo dana ne bih ni bio kući, grejao bih većinom samo uveče ili ponekad ceo dan. Nemam ni gde dve palete da uskladištim mala je šupica. Pa pošto mi je klima nesigurna ne bih da čekam da pelet poskupi na zimu pa onda da jurim.
I može li da prođe neki od onih jeftinijih A2? Žarvine, good wood numanović, s-biom... ima li ikakve razlike?

Pozdrav, treba mi savet koju marku kotla na pelet preporucujete. Kuca ima oko 80 kvadrata, do sad smo se grejali na drva sa kotlom od 18Kw. Za pelet bi uzeli neki od 20Kw. Sad vidim da ima dosta marki nekih, Kepo, Termo , Alfa Palm. Sad me zanima da li ima neke velike razlike u kvalitetu marki, ako nema izabrao bih po ceni koji je najjeftiniji. Hvala.

@Droel gledas koji ima servisnu mrezu, Kepo i Alfa bi trebalo da imaju dobre servisne za Termo ne znam, kvalitet tu ti je elektronika bitna ali i od peleta zavisi.

@Gadjan, mnogo zavisi od peleta, posto imas malu kvadraturu ako mozes uzmi od nekoliko vrsti po recimo 5-10 dzaka i vidi koji kako greje, koliko ostavlja pepela, sljake itid, ako uzmes neki najjeftinji onda mzoes da zapusis dimnjak, da nastrada upaljac na primer (desilo s ekomsiji i njegovom zetu pre 2 godine kada uzeli neki jeftiniji pelet i nakon pola tone nastradali upalaci)

Pozdrav, treba mi savet koju marku kotla na pelet preporucujete. Kuca ima oko 80 kvadrata, do sad smo se grejali na drva sa kotlom od 18Kw. Za pelet bi uzeli neki od 20Kw. Sad vidim da ima dosta marki nekih, Kepo, Termo , Alfa Palm. Sad me zanima da li ima neke velike razlike u kvalitetu marki, ako nema izabrao bih po ceni koji je najjeftiniji. Hvala.
Kepo , Toby , Sukom tim redom. Obrati paznju na snagu kotla.

Moji imaju Kepo i uz normalno/redovno odrzavanje radi kao sat... evo vec 4-5god ima rekao bih...
Sa Termo sam se sreo jednom na planini u nekoj kuci, imali smo previse problema... ali to je samo iz razloga sto nije ciscen kako treba, pa je prijavljivao greske, jer se zapusilo sito... Takodje i jedan Kepo koji smo imali u drugoj kuci na planini nije odrzavan lepo i to se non stop gasilo, cekali smo da majsto dodje da ga osposobi 2 dana...

Kao sto ti rekose, gledaj da imas majstora u svom mestu ili sto blize, da moze u toku zime kad se nesto desi, da dodje odmah a ne da budes bez grejanja danima dok se ne smiluje da dodje...

Kepo , Toby , Sukom tim redom. Obrati paznju na snagu kotla.
Preporuka za toby. Ciscenje obavezno, iako je majstor koji mi je ugradjivao kotao rekao da je dovoljno promrdati turbulatore onom ruckom sa desne strane (ko ima toby zna o cemu pricam), otac i ja na kraju svake grejne sezone a bilo bi pozeljno mozda i jednom u toku, izvadimo sve turbulatore, ocistimo njih, rupe i vratimo na mesto. Temperatura gasova drasticno padne nakon toga.

Šta je bolje/jeftinije za prezimeti u ovom mom slučaju (kućica 30 kvadrata) peć na pelet ili klima? Ili verovatno oboje kombinovano, ali nisam siguran. Imam obe mogućnosti ali je raspored bezveze u odvojenim su prostorijama a nemam iskustva ni sa jednim. Deli ih mali kvadratni ulazni hodnik tj dvoje vrata pod 90° uglom, pravo je kuhinja gde je peć Alfa Plam Luca 8 kw a desno iz hodnika je dnevna/spavaća soba gde je neka Midea dc inverter klima 12tica. Dilema je samo da li uzimati pelet (i koliko) kada već ima inverter, vidim ljudi se greju i isključivo na to ali nemam iskustva sa inverterima, samo sam koristio klime za dogrevanje na tipa 5-15 stepeni napolju. Nekako mi je nesigurno ako baš ozbiljno zazimi ispod nule, a i zbog rasporeda. Možda bi mogla sobu i da ugreje ali bi vrv u kuhinji bilo suviše hladno. Stanodavac kaže da je peć servisirana, danas sam je prvi put probao, taman bilo malo peleta u njoj za probu, upalila radi deluje sve bez problema. E sad kako bi to grejalo nemam pojma, vrv bi u kuhinji moralo biti pretoplo da bi u sobi, gde je bitnije bilo ok. Gledao sam uputstvo i potrošnju neku minimalnu (inače je 0,82-2,03 kg/h) mislio sam da uzmem samo jednu paletu za tih par hladnih meseci, čini mi se da je dovoljno, a klimu za dok nije jako hladno. Jer dobar/veći deo dana ne bih ni bio kući, grejao bih većinom samo uveče ili ponekad ceo dan. Nemam ni gde dve palete da uskladištim mala je šupica. Pa pošto mi je klima nesigurna ne bih da čekam da pelet poskupi na zimu pa onda da jurim.
I može li da prođe neki od onih jeftinijih A2? Žarvine, good wood numanović, s-biom... ima li ikakve razlike?

Kod situacija slabe povezanosti prostorija i 90 stepeni L hodnika, ventilator, da mješa i gura iz tog L hodnika u drugu sobu.
Lakšeg, jeftinijeg i pametnijeg rješenja nema. Meni je tako bilo u stanu jednom - na kraju kuhinje sporet alfa, na suprotnom kraju vrata od hodnika i zid od dnevne, u kuhinji mora biti 40 stepeni da bi u dnevnoj bilo 22. Kad je ubačen ventilator, problem rješen.

Ako kuća ima išta izolacije i ako još neko živi i grije, ne vidim razloga da ogromna većina sezone ne bude ok sa inverterom, ipak je to baš mala kvadratura, s tim da ispoštuješ činjenicu da se inverter ne gasi, samo se malo smanji temperatura koju treba održavati dok te nema kući.

Pozdrav, jel čistio neko u utrasnjost Termomont Toby 20? Traže mi 70e da očiste.

Nazad
Vrh Dno