Šta je novo?

Grejanje na pelet

I koja ce da bude potrosnja peleta na temperaturi vecoj od 22°? Kazem 22°, jer vecina drzi termostat na toj temperaturi, dok oni koji se greju na drva sobna temperatura im je ≥ 24°. Nema tu price o ekonomicnosti ukoliko zelis da zadrzis ''temperaturni'' komfor neizolovanog objekta, tu je potrosnja u zimskim mesecima 3-4 dzaka dnevno.
Nije isto konstantnih 22-23 u kuci i povremenih 26 kad zalozis pa padne na 22. Mnogo je komfornije kada je konstantna temperatura, nema onog subjektivnog osecaja da je hladnije.

Slazem se, bas sinoc posto je bilo toplo, bukvalno mi se kamin zagasio, osecam kao da mi je ladnjikavo, pogledam termostat kaze 25.5, pipnem radijator on skoro pa hladan.
Pretpostavljam da sa konstanim zagrevanjem radijatora bi bio drugaciji osecaj

Molim za savet,planiam da ugradim grejanje na pelet,grejna povrsina kuce je oko 90-95m2 visina plafona oko 2.4m,pvc stolarija, trecina zidova pod izolacijom, bice 7 panelnih raidijatora ukupne duzine oko 11m i 2 susaca za kupatila. Dvoumim se izmeju peci KEPO KOMFORT AC20 20kw I Mareli 24kw. Zainteresovan sam i za wifi modul .Zeleo bih neki savet,iskustva ljudi sa ovim pecima i sta odabrati? Hvala unapred

Molim za savet,planiam da ugradim grejanje na pelet,grejna povrsina kuce je oko 90-95m2 visina plafona oko 2.4m,pvc stolarija, trecina zidova pod izolacijom, bice 7 panelnih raidijatora ukupne duzine oko 11m i 2 susaca za kupatila. Dvoumim se izmeju peci KEPO KOMFORT AC20 20kw I Mareli 24kw. Zainteresovan sam i za wifi modul .Zeleo bih neki savet,iskustva ljudi sa ovim pecima i sta odabrati? Hvala unapred
Ja nemam ni jedan ,imam Termomont
Moja preporuka Kepo radi dobre podrske i servisa

Neka srednje izolovana kuca, se računa ugrubo 0,1 kWh snage na 1 m2 to jeste 10 kW pokriva 100 m2. Kod dobro izolovanih ide i niže.
Ti nisi ni izbliza u kategoriji da ti treba 20 ili 24, to može moju kuću od 300 m2 bruto površine da grije, i da ostane viška snage koliko hoces.

Evo i oni vele, 8.1 kW za srednje izolovanih 90 m2.
Uvijek je sigurnije uzeti malo slabiju peć pa je koristiti na maksimalnoj snazi kad udari jak minus (najbolja učinkovitost, najbolje se pročišćavaju dimovodni sistemi, nema kondenza), nego gušiti veliku peć (značajno opada učinkovitost kotla, mogućnost kondenza u kotlu...).

Neka srednje izolovana kuca, se računa ugrubo 0,1 kWh snage na 1 m2 to jeste 10 kW pokriva 100 m2. Kod dobro izolovanih ide i niže.
Ti nisi ni izbliza u kategoriji da ti treba 20 ili 24, to može moju kuću od 300 m2 bruto površine da grije, i da ostane viška snage koliko hoces.

Evo i oni vele, 8.1 kW za srednje izolovanih 90 m2.
Uvijek je sigurnije uzeti malo slabiju peć pa je koristiti na maksimalnoj snazi kad udari jak minus (najbolja učinkovitost, najbolje se pročišćavaju dimovodni sistemi, nema kondenza), nego gušiti veliku peć (značajno opada učinkovitost kotla, mogućnost kondenza u kotlu...).
Na koliko stepeni bi grejao kucu od 300m2 sa 20 ili 24kW?
Drugarima kucu od 250m2, dobru stolariju kuca od itonga/sipureksa mislim na 25 ili 30cm kaze da mu ne treba izolacija ali on se greje na kotao od 50kW na cvtsto gorivo i temepratura u kuci mu je 24-25C. na pitanje zasto nije preso na pelet kaze nema dovoljno jakog kotla koji ce da greje na pelet a da nije preskupo, pravio matematiku uporedjivao on trosi drva+ briket i za jednus ezonu koliko izgori da se greje na pelet na tu temepraturu mnogo bi peleta potrosio ispalo skuplje.
Moja tetka greje trenutno prizemlje oko 70m2 sa Mareli od 15kw mislim i jos je sprovela i na sprat mrezu ali to se ne greje i reko sam joj da joj taj kotao nije dovoljan na temepraturu preko 21-22C(greju se upravo na vecu temperaturu od te).
Proverio sam ove informacije sa majstorom koji je meni grejanje uvodio i on se slozio za obe konstantacije, ovaj drug bi mogao da greje kucu sa 35kW na primer Alfin kao sto moji na selo imaju ali bi lepu kolicinu peleta trosio. Za tetkinu kucu takodje ako drzi na 21-22 mzoe da zavrsi posao.
Ja sam uvek za varijantu da se uzme malo jaci kotao + termostat i termoglave nego slabiji.

Retko koji kotao bi imao problem sa održavanjem temperature u kući. Problem je prvi start i zagrevanje komplentne instalacije, kao i kuće. Kod kotla na drva je bitno da radi na odredjenoj T, tj da bude sto veća kako bi drvo pravilno sagorevalo. Zato je kombinacija kotla + bafera najbolja opcija. Kotao se digne na 85C, zagreje se voda u baferu, a onda iz bafera ka sistemu pustas koliko ti treba.

Opcija bez bafera je moguca, ali bi imali pretopile radijatore i preveliku T u kući.

Kombinacija kotao na pelet + bafer koji se greje na pelet ili je bolje baer na jeftinu struju?

Pelet/drva + bafer. Bafer i jeftina struja može, ali su upitni. Trebao bi proračun koliki bi bafer bio potreban za zagrevanje kuće, pa onda koliki bi grejač bio potreban za sve to. I pogodnije bi bilo da je podno grejanje u tom slučaju.
Racunaj ugrubo 1500l na 100m2 u podnom grejanju na 35-40C. Koliki bi grejač trebao da zagreje 1500l vode za 8h sa nekih 30C na 80-85C

Nije obvezan bafer da bi radio koto na odredjenoj temperaturi. Postoji antikondez, mesani, skretnica...

Na 23 grijao proslu sezonu kucu, kotao podesen na 17 kW
Na koliko stepeni bi grejao kucu od 300m2 sa 20 ili 24kW?
Drugarima kucu od 250m2, dobru stolariju kuca od itonga/sipureksa mislim na 25 ili 30cm kaze da mu ne treba izolacija ali on se greje na kotao od 50kW na cvtsto gorivo i temepratura u kuci mu je 24-25C. na pitanje zasto nije preso na pelet kaze nema dovoljno jakog kotla koji ce da greje na pelet a da nije preskupo, pravio matematiku uporedjivao on trosi drva+ briket i za jednus ezonu koliko izgori da se greje na pelet na tu temepraturu mnogo bi peleta potrosio ispalo skuplje.
Moja tetka greje trenutno prizemlje oko 70m2 sa Mareli od 15kw mislim i jos je sprovela i na sprat mrezu ali to se ne greje i reko sam joj da joj taj kotao nije dovoljan na temepraturu preko 21-22C(greju se upravo na vecu temperaturu od te).
Proverio sam ove informacije sa majstorom koji je meni grejanje uvodio i on se slozio za obe konstantacije, ovaj drug bi mogao da greje kucu sa 35kW na primer Alfin kao sto moji na selo imaju ali bi lepu kolicinu peleta trosio. Za tetkinu kucu takodje ako drzi na 21-22 mzoe da zavrsi posao.
Ja sam uvek za varijantu da se uzme malo jaci kotao + termostat i termoglave nego slabiji.
300 m2 znaci 12 čeljadi, barem 3 bojlera, 3 frižidera, 3+ televizora, 3 ves i sudne mašine, a to sve itekako grije prostor. 300 kvadrata nije prazna hala kroz koju duva, pa da ides sa tolikom snagom.

Stanite ljudi, pa dokle onda to budžiti i ulagati?
Je li mora posto po to na vatru i pelet?
Bafer krsten, i rad majstora, dodju prilicno mnogo, pa jose Ventili, glave, ruke majstora.
Pravite veresiju od gotovine.
Imam takvih u okolini, svako malo po hiljadu dvije ubace da budže kotlovnicu, pa se hvale da su spustili sa 8 na 7 tona po sezoni. Ne kontam, napravis presjek i finansijsku analizu, pa neces ni u auto koje trosi kao ludo i staro je 15 godina bjesomucno ulagati svake godine, promjenis i spasis se.

Uzeti inžinjera da proracuna gubitke, pravilno dimenzionise peć koja uz to modulira snagu, i priča završava, ako vec mora pelet/drvo.

Baš tako
Kotao sa peletom može da modulira snagu, kotao na drva ne može i bafer može da apsorbuje njegove viškove.

• Like
Reagovanja: Ira
Ne isplati se vise bafer ni na jeftinu struju, a kamoli na pelet, zbog cene bafera i ostale opreme, cene struje u nizoj tarifi i njenog potencijalnog rasta, troskova prebacivanja na posebno brojilo i sl.

Ne mora bafer na pelet, samo kažem. Pazi, nama je lik ugradio kotao na pelet bez antikondedza, bez trokrakog/cetvorokrakog ventila. Pakao. 150m2, donja etaza pola metra zid, cigla+kamen, gornja 100m2 dva reda cigla, sezona 8.5t peleta. Greje se nekih 12h dnevno na 23-24C. Prošle sezone ugrade nam četvorokraki, spusti se potrošnja na 4.5T. 4t po 300e, nije malo. Za sledeću sezonu sam kupio još jednu pumpu koju ću staviti na izlazu. Trenutno samo jedna pumpa radi u kotlovskog krugu. Druga pumpa će ići na izlazu da bi mogla da izgura ceo sistem jer je trenutno stanje takvo da kad pritvorim četvorokraki, radijatori na kraju sistema budu hladni.
Sto se tiče kotla na drva, preporucuje se 80C, antikondedz na 60, radijatori bi bili usijani, tu komfora nema. Iz tog razloga bafer, makar neki manji i

Ne mora da znači da bi radijatori bili usijani na drvima sa kotlom na 80. Ja se evo drugu sezonu grijem na kotao na drva i ove godine sam ga dobro podesio (bolje nego prve sezone, a pritom nemam ni 3- ni 4-rokraki mješni ventil) i digao temp na 80 na regulatoru promaje (iako je oko 70-75 po termostatu, kažu laže oko 5 stepeni), a glave na radijatorima privrnuo na 3-3.5, zavisi gdje mi kolika temp treba. Nisam vjerovao u to kad je neko ovdje predložio, ali se desilo - kotao ulazi u modulaciju, u kući toplo oko 24, radijatori nisu vreli.

Prošle godine je sve bilo naopako - radijatori na 4-5, temperatura oko 28, regulator promaje namješten bio na 60 ali potpuno pogrešno, pa zato kažem da je sve bilo naopako i drva sam potrošio skoro 40 metara. I kotao je kondenzovao prošle godine redovno pri loženju. Ove godine ne kondenzuje toliko, samo kada temp padne ispod 60, ali ovih dana je reg promaje i dalje namješten na 80, a temp u kotlu je oko 60.

Zavrnuo si glave na 3-3.5, ali imaš taj jedan koji ima obican ventil i on je vreo. Ta topla voda negde mora da ide. Da su ti svi radijatori na 3-3.5, bi haos u kotlari. Zbog onih koji nemaju termo ventile najbolja opcija je regulacija putem doziranja T vode kanradisntorima, a tu su baferi najbolja i jedina opcija kod pravilnog korišćenja kotla

Ne mora da znači da bi radijatori bili usijani na drvima sa kotlom na 80. Ja se evo drugu sezonu grijem na kotao na drva i ove godine sam ga dobro podesio (bolje nego prve sezone, a pritom nemam ni 3- ni 4-rokraki mješni ventil) i digao temp na 80 na regulatoru promaje (iako je oko 70-75 po termostatu, kažu laže oko 5 stepeni), a glave na radijatorima privrnuo na 3-3.5, zavisi gdje mi kolika temp treba. Nisam vjerovao u to kad je neko ovdje predložio, ali se desilo - kotao ulazi u modulaciju, u kući toplo oko 24, radijatori nisu vreli.

Prošle godine je sve bilo naopako - radijatori na 4-5, temperatura oko 28, regulator promaje namješten bio na 60 ali potpuno pogrešno, pa zato kažem da je sve bilo naopako i drva sam potrošio skoro 40 metara. I kotao je kondenzovao prošle godine redovno pri loženju. Ove godine ne kondenzuje toliko, samo kada temp padne ispod 60, ali ovih dana je reg promaje i dalje namješten na 80, a temp u kotlu je oko 60.
U kakvu modulaciju ulazi kotao na drva?

Zavrnuo si glave na 3-3.5, ali imaš taj jedan koji ima obican ventil i on je vreo. Ta topla voda negde mora da ide. Da su ti svi radijatori na 3-3.5, bi haos u kotlari. Zbog onih koji nemaju termo ventile najbolja opcija je regulacija putem doziranja T vode kanradisntorima, a tu su baferi najbolja i jedina opcija kod pravilnog korišćenja kotla
Samo su sušači u kupatilima bez termo glava, svi radijatori imaju termo glave. Tako zavrnuto, temp u kući oko 24, temp u kotlu 60+.

U kakvu modulaciju ulazi kotao na drva?
Ne znam kakavu, ali neko je u ovoj ili nekoj drugoj temi napisao da i kotao na drva može u modulaciju da uđe, pa pretpostavljam da je to. Ložim, tj. tovarim kotao dva puta dnevno i to je to. Regulator promaje je postavljen na 80, temp na termostatu 60+.

Ulazi u “modulaciju” jer mu termo ventil zatvori sve radijatore i ostane samo jedan susac koji greje, tj u kog ide sva topla voda iz kotla. Na povratu bude visoka temperatura i iz tog razloga kotao radi lepo. Moj problem je sto ne volim taj osecaj hladnih radijatora. Pokušavam da im podesim T vode preko cetvorokrakog toliko da održava nekih 23C u kući, ali da radijatori budu uvek mlaki. Ranije, dignu T na 25C, termostat ugasi pumpu dok ne padne temperatura. Rashlade se radijatori i imam osecaj hladnoce.

Naravno da ne moze da udje u modulaciju kotao na drva, jer je za to potrebna elektronika, koju predmetni kotlovi nemaju.

Čekaj, zar modulacija nije kad nešto radi na minimumu snage? Bez obzira što nema elektroniku kao kotao na pelet koji moduliše elektronikom jačinu plamena/gorionika, kotao na drva putem regulatora promaje reguliše koliko vatra može da se razgori i tako održava temperaturu? Ne znam, pitam…

A čime će kotao na drva da digne temperaturu kad ode u modulaciju tj zatvori klapnu?
Malo se mešaju termini.
Ne postoji modulacija kod kotlova na čvrsto gorivo.
Regulator promaje služi samo da zatvori dotok vazduha kako bi drvo/ugalj/bala sporije goreli.

Pre tri sezone sam koristio, onda su bili ok.

Da li treba konstantno držati tipa 22 u kući ili lupam po satima napraviti neki raspored?

@MilanBre Logično je da namestiš temperaturu koja ti odgovara i ako ti je taman nemaš potrebu da je menjas, osim ako u neko vreme nema nikoga kući, onda da malo smanjis, ili preko noći. Nema tu nekog pravila. Svi koje znam drže stalno na 22-23°c osim jednog koji noću smanjuje na 20°c, ne zbog uštede nego ne voli da spava u toplom. Svako šteluje po ličnom osećaju.

@igor84

Podesio sam da mi ujutru pali na 22.5 stepena, da kada se dignem, bude toplo. Tako drži do 11 h, nakon toga se prebaci na 21 ali zbog dobre izolacije, kotao se ne pali do 16:30. Tada se opet pali na zadatu temperaturu od 23 h i nakon 3 sata na 22, pa na 21 za spavanjac.

Danas na primer ceo dan isključen i verovatno par dana neće da radi jer je kuća ugrejana.

Vrh Dno