Šta je novo?

Grejanje na pelet

Da dobro si m3 ja sam rekao m2...kubik je 1x1x1.3 ako sam dobro zapamtio. Ja sam svoje utefterio za kraj maja,grab i cer,drva su okolina Leskovca.
Kolko para drva?
Video sam da su jesenas po nekim stovarištima u Nišu počeli prodaju oaleta sa drvima, nisam se raspitivao za cenu.
Briket je takođe sa 24 dinara koliko sam plaćao 2021. otišao na prreko 40 dinara.
Sada kada je pelet pao nadam se da će i briket.

Pelet i nije pojeftinio nešto mnogo a ima ga od svih proizvođača.
Ne verujem da će padati jer ide za izvoz, sem ako ovaj pelet koji napa prodaju je samo za naše tržište da ga ne izvoze jer je nekvalitetniji.

U BiH je trenutno oko 250e sa pdv na nekoj akciji u par firmi inace je oko 280e sa pdv

O tome pricam, ici ce cena dole jer je zima bila blaga plus je dosta ljudi preslo na klime, toplotne pumpe pa i gas.

U firmi 52 ljudi,sa strane jos toliko sa kojima sam u kontaktu poslovno i privatno ,nikog nisam cuo da je uzeo klimu,presao na gas ili TP od 5+k ojro...mislim da ljudi nemaju para.
A koliko njih razmišlja o tome? Pogotovo sa onim eu kreditom za efikasnost.
Nemas lupanja glave oko kvaliteta peleta, nabavke, davanja para odjednom za 5-6 tona peleta... Samo je bitno da ne zivis negde gde često ima pad napona.

Zato sto je bila blaga zima potrošio sam 400e strje za sezonu za TP.. Da sam morao da se grejem na drva i ugalj.. Morao bi da kupim unapred jer ne znam kakva je zima.. 1200e prosečno. Placas koliko potrošiš.
Raspitaj se malo bolje o cenama TP , nije svaka 5k jer ide shodno objektu.

Poslednja izmena:
Kod mene u kraju je troje ljudi koje poznajem prešlo na grejanje na klime. Mogli su da biraju - dati pare za pelet ili uzeti bar jednu inverter klimu i koristiti uz postojeću split.
Većina već ima bar jednu split ili čak inverter klimu, pa je trošak za još jedan inverter u odnosu na koju tonu peleta mali.

Ja sam se ogrejao za smešne pare sa jednom split klimom i par dana loženja, kad je bio malo veći minus. Na jesen, ako ne i ranije, uzimam inverter i doviđenja loženju. To ostaje samo kao rezerva, za neke eventualne nestanke struje.

Ja sam se grijao 8 godina na pelet (puhalica, kamin) i trosio oko 2,5-3 tone grijuci 70 kvadrata. Zbog onih cijena peleta kupim 2 klime, 18ka i 12ka. Prije poskupljenja sam pelet placao oko 450e (3 tone) a zadnju godinu sam 3 tone platio oko 800e (iako sam kroz mjesec dana kupio i klime a pelet ostao)

Ovu zimu klime su mi potrosile (za oktobar, novembar, decembar, januar i februar) 220e struje sto je manje od cijene tone peleta. Klime su radile 24h, ujednacena temperatura, nastimano sve automatski, nema prasine, niti ciscenja i razmisljanja o pelet. Kajem se sto nisam prije presao

Meni je ovu zimu izgurala obicna Vox 12.000btu, cak nije inverter. Plus pelet nekad nekad nekad, uglavnom predvece. Ako padne cena (200-250€), uzecu jos 2 3 tone, a ako ne, jednu kvalitetnu 12 inverter i Noirot 2500w.

Ko ima kotao na pelet ne treba da menja, ok je prica za grejanje, bolje od drva i uglja pa ako padnu cene lako je da se vrate. Apsurd je sto se za 2 tone peleta moze uzeti dobra klima.

Ja sam ostavio puhalicu na pelet "za ne daj boze" tj ako bi bila bas jaka zima pa da zatreba ispomoc za pelet i ostavicu tonu peleta neka stoji

Prve godine (prije pomenutih 8 godina) placao sam tonu peleta 120e i zanimljivo sto po tadasnjoj cijeni opet me sada jeftinije dodje grijanje na struju klimom

Moji se greju na pelet ali veliki kotao od 35kW koji je predvidjen za vecu kvadraturu od trenutnih 150kvm. Ove zime su se grejali malo na pelet malo na struju (grejalice), zbog mnogo velike razlike u temperaturu znalo da bude unutra neprijatnih 27-28c pojavila se budja u sobama na spratu u kojima je nikada nije bilo iako se u prostoriji ispod tih soba nije grejalo.

Moji su u prizemlju i mnogo slabo keva luftira, predlagao sam im da bar u przemlju uzmu obicnu klimu koja ce da greje dnevnu sobu i neki norveski radijator za spavacu, oni ionako navikli da spavaju u hladnijoj sobi.
Pelet da cuvaju za januar i februar.
Ja sam izgurao novembar, skoro ceo decembar, evo sada dobar deo februara i amrta klimom. Zalozim uvece da se zgreje kad kupamo malecku.
Ozbiljno razmisljam da stavim na pelet, ako trosim jednu tonu, plus struja ,plus u planu izolacija tavanske ploce, nema da se cimam oko drva iako smatram da je to za sada jedino sigurno grejanje.

Cena struje će u ovoj godini sigurno da raste, pitanje je samo koliko, ja ću da sačekam ako pelet bude na 30 hiljada i da uzmem 2-3 tone.

Kod mene u kraju je troje ljudi koje poznajem prešlo na grejanje na klime. Mogli su da biraju - dati pare za pelet ili uzeti bar jednu inverter klimu i koristiti uz postojeću split.
Većina već ima bar jednu split ili čak inverter klimu, pa je trošak za još jedan inverter u odnosu na koju tonu peleta mali.

Ja sam se ogrejao za smešne pare sa jednom split klimom i par dana loženja, kad je bio malo veći minus. Na jesen, ako ne i ranije, uzimam inverter i doviđenja loženju. To ostaje samo kao rezerva, za neke eventualne nestanke struje.

split nema veze sa inverter/neinverter.

ja sam za drva dao prosle godine skoro 70k, kupio od druga, odlicna drva, to ove godine moze da se promeni, da budu losijeg kvaliteta, struja i kada poskupi ja za moj prostor od 60ak kvm ne mogu da potrosim za jedan mesec preko 10k.

Ljudi, jel imao neko iskustva sa peletom Miran San iz Tutina ?

Ovi što su prešli na grejanje na klime u potrošnju struje neka dodaju i potrošnju bojlera i grejalice u kupatilu, dok su se grejali na pelet bojler i grejalica nisu paljeni.
Ja od kako sam prešao na etažno grejanje na drva je peć račun za struju sam smanjio više od duplo, a drva sam i ranije goreo pa goreo za zagrevanje dve prostorije, ugasio sam jednu klimu, bojler i grejalicu i ja prezadovoljan. Kada su ledeni dani sa maglom klima brujala vrlo glasno pa se i komšije bunile.

Nisu sve spoljne jedinice bučne...

Svaka je bučna kada joj se led nahvata na propetere, izgubi balans i mora da se čuje.

Ima raznih situacija i kombinacija, nije kod svakoga isto. Ja sam u stanu i za stanove se definitivno isplati preci na klimu, pogotovo ako je dobar raspored pa se moze grijati recimo sa 2 klime. Kuha se na el sporet i bojler je naravno na struju. Kuce su obicno vece, vise prostorija itd. Ako treba da su tople a nisu spojene vecim otvorom najcesce je oravilo jedna prostorija jedna klima, a ako je losa izolacija ne isplati se prelazak na klime.
Za "starije" ljude kojima su djeca otisla svojim putem koji obicno borave u jednoj prostoriji a drugoj spavaju je klima veliko olaksanje za grijanje itd...

Sto se tice buke, nije to bas tako. Ja grijem na 2 a budem u Drvaru - BiH, poznat po jakim zimama, imam klime koje imaju grijace u vanjskim jedinicama za lakse otapanje i klime nisu bucne uopste, obe su na zgradi ispod prozora, jedna ispod prozora spavace sobe. Ako je ok klima i postavljena propisano ne smije se cuti u stanu nikako

Ako bude -8 ledeni dani i magla nekoliko dana non stop videćeš kako su bučne, meni se to jednom desilo decembar 2018g. Tu grejač ne pomaže. Da klime su rešenje za stanove za kuće i nisu baš.

Najčešća je sada bila situacija hibridnog grijanja, jer baš svaka kuća ima inverter. pa su ljudi iole svjesni, mnogo forsirali svoje postojeće klime za kombinaciju grijanja pelet+inverter.
Mnogima je ostalo peleta viška zbog hibridnog grijanja, a i zima bila blaga, pa su prodavci u još većoj "frci", jer će malo ko naručivati sada u proljeće, a zabrana izvoza im i dalje teče, čini mi se da je produžena,

Ako bude -8 ledeni dani i magla nekoliko dana non stop videćeš kako su bučne, meni se to jednom desilo decembar 2018g. Tu grejač ne pomaže. Da klime su rešenje za stanove za kuće i nisu baš.
Upravo to govorim, imao sam 10-15 dana -15 stepeni preko noci, klima odradi defrost cim se pocne inje hvatati, ne smije se stici uhvatiti nikakav led. Nisu se cule na tih -15

dejca je napisao(la):
Svaka je bučna kada joj se led nahvata na propetere, izgubi balans i mora da se čuje.

Led se moze hvatati samo u "tacni" tj donjem poklopcu klime. Znaci klima kada radi pocinje se lediti unutrasnji dio vanjskog dijela klime - ono "saće". KAda se to pocne hvatati klima upali otopljavanje tj "defrost". To se otopi i iscuri kroz rupe u donjem poklopcu klime - tacne. Medjutim u toj tacni uvijek ostane malo vode pa se ona ledi kod klima koje nemaju grijac te tacne.

Nema teorije da se zalede lopatice ventilatora.

Klime su bucne:
-ako rade na visokoj/ najvecoj snazi jer su preslabe za prostor koji griju
-ako su lose postavljene
-ako nesto nije ok sa kompresorom.
-ako nije ostavljeno 3m cijevi iz vanjske jedinice
sam ventilator je obicno dosta tih, ono sto brunda je kompresor i cijevi iz kompresora koje prenose vibracije, nekada kuciste lim od klime ne bude dobro stegnuto pa i ono prenosi vibracije

Zašto nećeš? Uštedi se puno na struji, mi cele zime ne upalimo bojler na struju. Voda se toliko zgreje da mora i da se rashladi.
I nije nimalo teško zameniti el. grejač na takvom bojleru. Zamenio sam ih puno komada. Električar treba samo da zatvori dovode od grejanja i odvrti dva šrafa i skine cevi, ostali deo posla je isti ko kod bojlera koji nije priključen za etažno grejanje.
Kada kupuješ običan bojler vidi možda ih i ima sa već ugradjenim izmenjivačen toplote odozdo, da ne kupuješ posebno jer nije jeftin..
Ja se ne bih zezao sa bojlerom koji greje vodu na 50-55 stepeni, ne znam koliku temperaturu drzite u sistemu. U tim uslovima se razvija bakterija legionela i jako je opasna za coveka. Pritom je jeftnije da bojler radi na struju kao sto rekose vec ljudi.

Nazad
Vrh Dno