vargax6
Poštovan
- Učlanjen(a)
- 02.04.2021
- Poena
- 85
Moja kuca ima 2 sprata i potkrovlje. Na potkrovlju je stavljena izolacija tj staklena vuna. E sad mi trenutno koristimo samo 1. sprat, znaci 2. sprat ne grejemo uopste i onda on odvlaci toplotu. Znaci na 1. spratu staviti spusteni plafonon sa 5cm mineralne vune? Hvala na objasnjenju.Posto sam u tom poslu mogu da dam par smernica. Ako se radi o tavanskoj povrsini koja se ne koristi, procedura je sledeca.. Najbolje varijanta je kamena ili staklena vuna. S tim da je staklena vuna malo jeftinija i laksa za manipulaciju jer je meksa. Stavlja se od 15-20 cm vune obavezno iz dva sloja na preklop. Ljudi stavljaju i manje zbog para ali to onda vuce i manju ustedu na izolaciji. Pre toga se obavezno stavlja stiropor petica na zidove bar u visini pola m da ne stvara kondez izmedju ploce i zidova. Onda se stavlja parna brana vodeci racuna da se ne okrene pogresna strana jer nece propusti vlagu, obavezno je lepeci jakom armirajucim trakom da sto bolje drzi. Zatim se pakuje vuna u dva sloja (drugi poprecno). Nakon toga se stavlja parno propusna vodo nepropusna folija. Ako se koristi tavan onda mora da se odradi podascavanje poda. Slicno je kao malopre navedeno s tim sto se nakon parne brane usrafljuju grede na 60 cm razmaka i vuna pakuje izmedju greda. Kada se postavi zavrsna folija postavljaju se daske na grede na kojima ce se hodati i to je zavrseno. Moze da se stavi i stiropor ali on je krut i javlja se dosta termo cepova sto opet dosta umanjuje efekat izolacije i opet nisi zavrsio posao a potrosio si pare. Ovo je skolska procedura ako hoces da zavrsis sve kako treba. Moze i da se odstupi malo ali ne previse. Najbitnije je da nije ispod 15-20 cm debljine i da nema termo cepova jer onda nista nisi uradio. Jos da dodam ima slucajeva gde je gornji sprat sredjen ali se ne koristi i zimi je hladan, sto automatski hladi plocu i gubi se energija na sprstu koji se koristi. U tom slucaju glupo je prljati sredjen sprat vunom. Tada se radi spusteni plafon sa gipsom na spratu koji se koristi i 5 cm mineralne vune izmedju gipsa i ploce. Nadam se da ce pomoci nekom