Šta je novo?

Grejanje na pelet

Posto sam u tom poslu mogu da dam par smernica. Ako se radi o tavanskoj povrsini koja se ne koristi, procedura je sledeca.. Najbolje varijanta je kamena ili staklena vuna. S tim da je staklena vuna malo jeftinija i laksa za manipulaciju jer je meksa. Stavlja se od 15-20 cm vune obavezno iz dva sloja na preklop. Ljudi stavljaju i manje zbog para ali to onda vuce i manju ustedu na izolaciji. Pre toga se obavezno stavlja stiropor petica na zidove bar u visini pola m da ne stvara kondez izmedju ploce i zidova. Onda se stavlja parna brana vodeci racuna da se ne okrene pogresna strana jer nece propusti vlagu, obavezno je lepeci jakom armirajucim trakom da sto bolje drzi. Zatim se pakuje vuna u dva sloja (drugi poprecno). Nakon toga se stavlja parno propusna vodo nepropusna folija. Ako se koristi tavan onda mora da se odradi podascavanje poda. Slicno je kao malopre navedeno s tim sto se nakon parne brane usrafljuju grede na 60 cm razmaka i vuna pakuje izmedju greda. Kada se postavi zavrsna folija postavljaju se daske na grede na kojima ce se hodati i to je zavrseno. Moze da se stavi i stiropor ali on je krut i javlja se dosta termo cepova sto opet dosta umanjuje efekat izolacije i opet nisi zavrsio posao a potrosio si pare. Ovo je skolska procedura ako hoces da zavrsis sve kako treba. Moze i da se odstupi malo ali ne previse. Najbitnije je da nije ispod 15-20 cm debljine i da nema termo cepova jer onda nista nisi uradio. Jos da dodam ima slucajeva gde je gornji sprat sredjen ali se ne koristi i zimi je hladan, sto automatski hladi plocu i gubi se energija na sprstu koji se koristi. U tom slucaju glupo je prljati sredjen sprat vunom. Tada se radi spusteni plafon sa gipsom na spratu koji se koristi i 5 cm mineralne vune izmedju gipsa i ploce. Nadam se da ce pomoci nekom
Moja kuca ima 2 sprata i potkrovlje. Na potkrovlju je stavljena izolacija tj staklena vuna. E sad mi trenutno koristimo samo 1. sprat, znaci 2. sprat ne grejemo uopste i onda on odvlaci toplotu. Znaci na 1. spratu staviti spusteni plafonon sa 5cm mineralne vune? Hvala na objasnjenju.

Moja kuca ima 2 sprata i potkrovlje. Na potkrovlju je stavljena izolacija tj staklena vuna. E sad mi trenutno koristimo samo 1. sprat, znaci 2. sprat ne grejemo uopste i onda on odvlaci toplotu. Znaci na 1. spratu staviti spusteni plafonon sa 5cm mineralne vune? Hvala na objasnjenju.
Mene ovo takodje zanima, I da li je potrebno stavljati neku foliju i da li ona ide ispod ploče, ili ispod table od gipsa.

Mene ovo takodje zanima, I da li je potrebno stavljati neku foliju i da li ona ide ispod ploče, ili ispod table od gipsa.
Ja folije nisam stavljao jer mi krov ne prokisnjava i ne uvlaci se vlaga, sa svih strana sam stavio stiropor jer mi nije podsiven krov koji je na dve vode da se ne bi sneg provlacio ako duva jak vetar i na stranama gde su kosnici stoji 5cm stiropora visine pola metra od ploce. Redjao sam po 5cm vune unakrsno ukupne debljine od 10cm i na trecini ploce je 15cm, mrzelo me da izjednacim svud 15cm jer sam poginuo sa vunom i prasinom. Pre postavljanja vune sam grejao sa ta pec elind 3.5 KW sobu od 16m2 i posle 10ak minuta kada iskljucim da duva jer je pretoplo bude hladno i kako sam postavio vunu vise nemam taj problem, tacnije sada grejem tu sobu sa inverter klimom iz susedne sobe preko predsoblja i mogu reci da sam zadovoljan. Inace kuca je zidana na pola bloka pa je naknadno radjen sendvic zid 10cm vune sa fasadnom ciglom koja je isto lomljena na pola (ta fasada sa izolacijom je radjena godinama pre vune na tavanu). Leti su mi racuni za struju oko 3500 din, u decembru 10 000 gde grejem u prizemlju 32m2 i na spratu oko 38m2 na 22-23 stepen sa dve inverter 12 klime, tako da se za 50e grejem i sedim u majici kada je najhladniji mesec. Jedino sto je problem sto ispod nule spoljasnje jedinice klima znaju da bruje, al opet morao je neki kompromis da se napravi.

ps Ispisao sam referat, a ne videh da pitas oko spustanja plafona. U jednoj sobi sam koja se trenutno ne greje spustio plafon i postavio konstrukciju na zidove sa profilima i gipsom i izmedju 5cm vune i nisam stavljao nikakvu foliju.

Ukratko da. Morace da se gletuje i smirgla tj bice malo prasine ali to je skolski. Postoje i neka druga resenja da se izbegne prasina kad je vec sredjen sprat ali je sa spustenim plafonom najbolji efekat.
Kad se radi spusteni plafon ne stavlja se nikakva folija. Folije se stavljaju na tavanu.

Zar neće da se javlja kondenzacija između ploče i gipsa ako se ubaci vuna?

Ispod vune se stavlja paronepropusna folija. Bila vuna ispod ili iznad ploče...

Zar neće da se javlja kondenzacija između ploče i gipsa ako se ubaci vuna?
Izvini u guzvi sam pa nisam procitao dobro. Stavlja se folija izmedju vune i gipsa. Paropropusna vodonepropusna i to da slova budu okrenuta ka gipsu. Ima i bolja varijanta da se na konstrukciju nalepi traka obostrano lepljiva i da se nalepi na nju folija. Ali obavezno da folija strci 10tak cm ispod gipsa. Kad se gips postavi visak se isece

Nemoj više, ako si već u gužvi.. folija treba da napravi parnu branu, tj da spreči vlagu iz prostorije da ulazi u vunu.
Dakle, paronepropusna.

Ako znas da vuna gubi svojstvo izolatora ukoliko se navlazi (a da ne pricamo da moze i da se ubudja itd), odgovor ce ti se sam kasti :)

Mineralna ili kamena vuna imaju veliku paropropusnu moc za razliku od stiropora koji ima za 30-40 posto manju paropropusnu moc. Nije poenta da zadrsis vlagu u kuci i da nahvatate budj i raznorazne bolestine. Vlaga mora da ode negde. Zamisli da ti zidovi upiju svu tu vlagu u kakvim bi uslovima ziveo. Nisu to kofe vode koje sipas na vunu. Naravno da bi tad mogao samo da je bacis. To su vrlo male kolicine pare koje postepeno odlaze ako imaju gde. Ako im zatvoris sve prolaze ona se ti i tvoja porodica kupate u istoj. Znaci poenta je da vlaga ode negde a ne da ti ostane. Bar su mene tako ucili na seminarima🙂. U ostalom imate i na sajtovima proizvodjaca sve o materijalima i njihovim svojstvima pa moze ko hoce da pogleda. Nemojte samo kao moj komsija koji je doduse na tavanu, na ploci pogresno okrenuo foliju pa je posle nekog vremena zatekao bazen na ploci😂

Mineralna ili kamena vuna imaju veliku paropropusnu moc za razliku od stiropora koji ima za 30-40 posto manju paropropusnu moc. Nije poenta da zadrsis vlagu u kuci i da nahvatate budj i raznorazne bolestine. Vlaga mora da ode negde. Zamisli da ti zidovi upiju svu tu vlagu u kakvim bi uslovima ziveo. Nisu to kofe vode koje sipas na vunu. Naravno da bi tad mogao samo da je bacis. To su vrlo male kolicine pare koje postepeno odlaze ako imaju gde. Ako im zatvoris sve prolaze ona se ti i tvoja porodica kupate u istoj. Znaci poenta je da vlaga ode negde a ne da ti ostane. Bar su mene tako ucili na seminarima🙂...
Loše su te učili ili ti nisi pažljivo slušao.

Ja sam prilikom izgradnje kuće plafon umesto malterisanja obložio storodurom 3cm, mreža, lepak pa dulit masa kao završni sloj. Kuća je zidana termo blokom, iznutra su zidovi obloženi knauf pločama 12.5mm a spolja 10cm stiroporom. Podovi su obloženi 3cm stirodurom pa laminat preko. PVC stolarija. Neto stambena površina je 80m2 i to grejem sa 2t peleta. Grejanje se gasi u 21h i pali u 5h ujutru. Preko noći kuća izgubi 3 stepena. Imam malo kondezacije na staklima ujutru kada je napolju minus ali ništa strašno. Vlažnost vazduha u kući je 60% i manja.

Sta oni znaju, oni su samo to napravili, mi valjda bolje znamo😉
Bez da osporavam tvoje znanje, ovde si okačio tekst o fasadnoj kamenoj vuni, a pisali smo o unutrašnjoj izolaciji mineralnom/staklenom vunom. Nije ista upotreba i vrsta vune. Unutra se stavlja paronepropusna folija ( pogledaj Knauf LDS sistem), ispod krova paropropusna folija.
To je jedino ispravno, a svako neka radi kako je naumio.

Bez da osporavam tvoje znanje, ovde si okačio tekst o fasadnoj kamenoj vuni, a pisali smo o unutrašnjoj izolaciji mineralnom/staklenom vunom. Nije ista upotreba i vrsta vune. Unutra se stavlja paronepropusna folija ( pogledaj Knauf LDS sistem), ispod krova paropropusna folija.
To je jedino ispravno, a svako neka radi kako je naumio.
Morate da razlikujete izuzetne male dozirane kolicine pare koje se propustaju i prolaze kroz mineralne vune ne ostecujuci ih i padavine u obliku snega i kise koji mogu uci kroz ne obezbedjen krov u vecim kolicinama i mogu je nakvasiti u vecoj meri. Cak i ako se to desi postoji procedura za susenje mineralnih vuna ali to naravno ne bi trebalo dozvoljavati da se stalno ponavlja vec da se odradi zastita krova od atmosferskih padavina.

Prilozi

• IMG_20220314_185622.jpg
    IMG_20220314_185622.jpg
    125.4 KB · Pregleda: 62
Ko je pominjao kontaktnu fasadu?!

Inače, sve rečeno za plafone takođe važi i za zidove, u slučaju da se vuna stavlja sa unutrašnje strane.
Npr lamperija ili gips, parna brana, pa onda vuna.
I nemoj više zamlaćivati ljude.

Posto planiram da uradim izolaciju same ploce tavanskog prostora koji se ne koristi, samo da potvrdim da li sam dobro shvatio proceduru.

1. na samu plocu prvo postaviti paronepropusnu foliju
2. postaviti staklenu vunu minimalne debljine 20cm, 2x10cm - postavljati unakrsno
3. odgore postaviti opet paronepropusnu foliju

Da li je ovo gore napisano tacno?

Jeste, osim poslednjeg.. pod 3. paro-propusna folija.

Da skratim.
Stavljaju se dve folije. Razlicite.
Paronepropusna izmedju izolacije i grejanog prostora. Zovu je i "parna brana".
Paropropusna izmedju izolacije i negrejanog prostora.

Ljudi imate video sto je Vesic pravio prosle godine, skinuo plafon, stavljao knauf, ne secam se dal bese stavljao obican najlon ili neku od folija.

Za vikend bio kod mojih na selu i vidim komsija cepa drva, zbunim se znam covek kupio prolse godine kotao na pelet, kupio pelet po ceni od 180e Bioenergy point.
Kazu mi moji radio kotao 3 meseca i crko, ne moze da pali pelet, vec deset dana ceka sevisera, kupio kotao valjda od nekog Kraljevackog proizvodjaca, napomenuo da ima malu bebu ali za sada je na cekanju.
Aj sad neka bude covek pametan, kupi, ugradi, zezne se izbaci stari kotao na cvrst ogrev i onda crkne nesto i ne mozes da se grejes.
Doslo vreme da mora da se obavezno ima backup i da taj bck ima neki bck.

Ako je samo grejač riknuo, može ručno recimo hepo kockama da podloži i to je to. Ako je nešto drugo, onda je maler. :(

Aj sad ko da cacka oko kotao 3 meseca star pa dodje serviser i kaze a pa ti si ga preebao. Mislim da je neko u ovoj temi pisao da su serviseri baz zauzeti ove sezone zbog loseg peleta.

To nije nikakvo "cackanje", vec obicna potpala. Stavis saku peleta, hepo kockicu, zapalis upaljacem, zatvoris vratanca i gotovo. Ima mnogo njih kojima zbog loseg peleta, loseg grejaca, losih parametra, nece pec da upali. Resavaju bas ovako.

To nije nikakvo "cackanje", vec obicna potpala. Stavis saku peleta, hepo kockicu, zapalis upaljacem, zatvoris vratanca i gotovo. Ima mnogo njih kojima zbog loseg peleta, loseg grejaca, losih parametra, nece pec da upali. Resavaju bas ovako.
ma ne to, mislio sam da bas gleda , otvara gde je ventilatir pumpa, da cacka vidi sta ne radi.
Svakako nije losa ideja sa kockama ako je to.

Ljudi imate video sto je Vesic pravio prosle godine, skinuo plafon, stavljao knauf, ne secam se dal bese stavljao obican najlon ili neku od folija.

Za vikend bio kod mojih na selu i vidim komsija cepa drva, zbunim se znam covek kupio prolse godine kotao na pelet, kupio pelet po ceni od 180e Bioenergy point.
Kazu mi moji radio kotao 3 meseca i crko, ne moze da pali pelet, vec deset dana ceka sevisera, kupio kotao valjda od nekog Kraljevackog proizvodjaca, napomenuo da ima malu bebu ali za sada je na cekanju.
Aj sad neka bude covek pametan, kupi, ugradi, zezne se izbaci stari kotao na cvrst ogrev i onda crkne nesto i ne mozes da se grejes.
Doslo vreme da mora da se obavezno ima backup i da taj bck ima neki bck.
U januaru mesecu mi otiso touch screen na kotlu (Centrometal PelTech) i cekao 2 dana da stigne novi lcd i dosao serviser i ugradio. (sve pokrila garancija)
Ali za tih 2 dana klima i uljani radijator u jednoj sobi haha ***

Cao svima!

Imam pitanje u vezi sa izborom kotla. U pitanju je kvadratura od 140m2 (400m3). Sve PVC stolarija, uglavnom debeli zidovi pa nema stiropora, mada se spremam da izolujem celu kucu. Tavan ima odlicnu izolaciju.

Nigde ne vidim konkretnu informaciju o BIOMEGAL pecima. Negde sam nasao komentar da je do malog broja korisnika. KEPO, TOBY i Alfa-Plam se najcesce pominju, ali nemam ideju koju da izaberem.

Npr gledam TOBY 20, Alfa Como 23, KEPO 25 MC, BIOMEGAL 35

Potpuno sam izgubljen :D

Hvala na pomoci!

Naravno da se stavlja "folija". Postoje paropropusne i paronepropusne folije.. Knauf ima plavu foliju koja je namenjena za potkrovlja da propusta malu kolicinu vodene pare. Ta folija se stavlja tako da se slova vide (postavljaju se ka unutrasnjoj strani).. Preklop folija mora biti min 10 cm. Svi preklopi moraju se zalepiti trakom, a do zida ili poda zalepiti sa, ajde da kazem specijalnim "silikonom". Ali ta folija je dosta skuplja od njihove paronepropusne folije koja se takodje moze koristiti i za izradu cementne kosuljice itd.. Tu paronepropusnu foliju smo stavljali dok smo pravili kucu u selu prosle i ove godine. I nema nikakve vlage. Naravno da morate provetravati prostorije, ali to se radi svakako. Imali foliju ili ne.. Da udje svez vadzuh i zameni ustajali.

Gde se postavlja folija?
Svi spoljni zidovi, potkrovlje (kosi deo krova), tamo gde ima dosta vodene pare.. (kupatilo kuhinja..) kao i izmedju zidova sa razlicitim rezimom grejanja (recimo da imate sobu koju grejete, a jedan od zidova je zid do garaze koja je u sklopu kuce. Teoretski to nije spoljasnji zid ali je zato zid izmedju prostorija sa razlicitim rezimom "Grejanja"). Naravno niko nece grejati garazu (osim ako tu nema i neku mini radionicu za hobi), ali temperatura u toj prostoriji nece biti ista kao i napolju..

Zasto se stavlja folija?
U prostoriju koja se greje stavite ves da se osusi.. Vazduh ce biti topao i postace jako vlazan.. Kada dodje u dodir sa hladnom povrsinom (staklo prozora) videcete kapljice vode.. Kondenz
Sad zamislite u potkrovlju gde ste stavili izolaciju izmedju rogova i dodatnu izolaciju ispod rogova, pa niste stavili foliju vec zatvorili rigips plocama.. Para ce uci u vunu koja nece moci da propusti sve.. U jednom delu vune doci ce do tacke rosenja i vuna ce postati vlazna.. Izgubice svoje svojstvo.. Ako mislite da je to "nista", uzmite dzemper i obucite ga.. Bice vam toplo? Skinite ga i pokvasite, pa ga obucite? Dzemper je izgubio svojstvo i umesto da vas greje, ima da se smrznete..Isto je i sa izolacijom.. Takodje vlaga u krovnoj konstrukciji nije pametna. Tamo je mracno i usled vlage postaje idealno mesto za razvog budji i plesni sto za drvo (krovnu konstrukciju) nikako nije dobro..
Dakle folija u ovom slucaju sluzii kao "parna brana" da spreci prodor vodene pare u izolaciju..

Nazad
Vrh Dno