Šta je novo?

Grejanje na gas

Jel može onda neki predlog za pametni termostat sa svim tim sondama za kotao Bosch Condens GC 1200 W 24 C23 da što više radi na kondenzaciju, a da nema potrebe da se šteluje na njemu da namestim ocu i majci koji nisu nešto vični tehnologiji.

@ćimo
Normalno je da ujutru radi tako u koliko ti je noćni režim podešen da grejanje ne radi (18-20C). Sve zavisi od gubitaka objekta i pada temperature u toku noći. Svi serviseri kod puštanja kotla tako podešavaju termostate kad se ne konsultuju sa korisnikom. Kod mnogih je i fabrički tako postavljeno.
Jeste,nocu je podesen na 18 zato sto ne volimo spavati u toplom tako da se nocu ne pali kotao. Probacu zbog kondenzacije spustiti temperaturu polaznog voda na 50 pa cu da vidim kako ce funkcionisati zagrevanje kuce...sad je to igranka dok se ne uhodam kako je najbolje za moje uslove kuce i toplotnih gubitaka

Spuštanjem temperature ćeš samo dodatno usporiti jutarnje zagrevanje.

Ako imaš programabilan termostat, podesi da tri sata pred buđenje krene postepeno da podiže temperaturu, pa kada ustanete, imate temperaturu kouu želite.

Dosta ljudi noću spušta temperaturu i mislim da je to jako pogrešno jer je noću i najveći gubitak toplote.

Noću nije loše čak i pojačati pola stepena grejanje i onda preko dana lako održavati temperaturu, jer tu čak i malo sunca ima puno uticaja.

Jednostavno je ekonomičnije.

Dosta ljudi noću spušta temperaturu i mislim da je to jako pogrešno jer je noću i najveći gubitak toplote.
Plus ujutru kada treba da postigne tu razliku od "noćne" do "dnevne" temperature pitanje je dal' se uopšte i uštedi bilo koji energent koji se koristi za grejanje.
Najbolje je držati konstantnu temperaturu tokom svih 24h.

Sve je to ok ali mi ne mozemo kvalitetno spavati na 20+ stepeni...a zimi nocu ne padne temperatura ispod 18 nikada,18 stepeni bude bas kad je jako hladno napolju

Upravo tako, ni ja ne volim kada mi je pretoplo u sobi, a pogotovo ne noću dok spavam. Preko dana držimo na 22, noću 18.5. Retko kad se noću pali grejanje, možda samo kad je minus napolju. Brzo to nadoknadi dobro dimenzionisan sistem grejanja. Sad dal bi uštedeo sa konstantnom temperaturom ne znam, meni ovako odgovara.
Imamo prijatelje koji zimi lože na 28 u prostoriji u kojoj sede. Verujte mi da izbegavamo da idemo zimi kod njih zbog toga.

Sasvim je u redu da ima ljudi kojima odgovara niza temperatura, ali onda vama sigurno odgovara i niza dnevna temperatura.
Verovatno bi vam odgovarala kosntantna temeratura od 19-20 stepeni.

Nema nikakvog ekonomskog smisla kada je niza dnevna temperatura kucu negrejanjem dodatno hladiti,
a kada je visa dnevna temeratura dodatno je grejati.

Noću nije loše čak i pojačati pola stepena grejanje i onda preko dana lako održavati temperaturu, jer tu čak i malo sunca ima puno uticaja.

Jednostavno je ekonomičnije.
Pa nije to električna energija da je druga tarifa. To je ušteda od minimum 3h grejanja dnevno x 30 dana, kad sve sabereš. Što mesečno izađe oko 90 kubika gasa! Naravno, kome odgovara ovakav režim za njega je OK..
@ćimo stavi termo ventil sa termo glavom u spavaćoj sobi i tu namesti temperaturu koja vam odgovara za spavanje… u ostalom delu kuće neka odžava temperaturu i preko noći.
Pa onda nek stavi da se grejanje pali 1h pre buđenja, bolje nego da radi celu noć, da sve greje sem spavaće sobe? Greje prostor koji niko noću ne koristi, spavaju svi...

Pa nije to električna energija da je druga tarifa. To je ušteda od minimum 3h grejanja dnevno x 30 dana, kad sve sabereš. Što mesečno izađe oko 90 kubika gasa! Naravno, kome odgovara ovakav režim za njega je OK..

Pa onda nek stavi da se grejanje pali 1h pre buđenja, bolje nego da radi celu noć, da sve greje sem spavaće sobe? Greje prostor koji niko noću ne koristi, spavaju svi...
Sve si lepo izračunao, ali nisi se upustio u račun koliko potroši gasa da dodje od 19 do 22 i koliko će posle češće raditi dok se ne ustali konstatna da drži 22. 😉

U solidno izolovanom objektu nikad neće pasti na 19C. Sem ako je napolju -15, -20C. Biće minimun 20C (uz neki prozor otvoren na kip i preko noći) u objektu na temeraturama koje su 10 godina unazad kod nas. Ovo pišem iz iskustva svog korišćenja grejanja na gas u proteklih 20 godina. Verovatno je lošije od sadašnjih novih "kondenzacionih", ali i dalje radi ok. Imam mnogo iskustva sa ovom vrstom grejanja, nisam neko ko na tome uzima pare, i svako ima svoju računicu šta i kako. Samo prenosim svoje iskustvo. Koliko je nekom korisno, sam će probati i videti. Naravno da sam probao, od 20C do 23C ujutru 2h grejanja=2 kubika. Ali , posle sat grejanja je temp. 22C. 23C je ceo sat, a dalje je već ohoho...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno