Šta je novo?

Grejanje na gas

Pa dobro sale, i to se dešava...

Nego, jel se zapušio zato što je ariston ili zato što je konvencionalni?

I kakve veze ima izmenjivač za sanitarnu vodu sa izmenjivačem za grejanje?

Voda puna kamenca je problem, eto videcu kod mene koliko ce izdrzati. Danas u firmi bili ljudi koji se bave grejanjem i bas ih pitam koliko uzimaju za ciscenje izmenjivaca, kazu 5 crvenih. Mislim da su to dva odvojena izmenjivaca, jedan je pločasti za sanitarnu vodu a drugi kruzni za grejanje. Bar sam na yt gledao kad ljudi otvore kotao i pokazuju kako izgleda.

Tačno tako,
Jedan izmenjivač za grejanje,
Drugi izmenjivač za sanitarnu vodu.

Smanjenje protoka, usled kamenca, (kroz sanitarni) nema veze ni sa brendom, ni sa tipom, a svakako ne utiče na krug grejanja, nego samo sa karakteristikama vode iz vodovoda.

За круг грејања саветују да се стави магнетни сакупљач нечистоћа који спречава да се магнетити из воде залепе за пумпу то је оно лаички што сам ја успео да сазнам читајући форум и клипове с јт.

За круг грејања саветују да се стави магнетни сакупљач нечистоћа који спречава да се магнетити из воде залепе за пумпу то је оно лаички што сам ја успео да сазнам читајући форум и клипове с јт.
Obavezno, pogotovo ko ima gusane radijatore i crne cevi...

Preporucljivo je u svakom slucaju, oko 100e mu je cena, a moze zastititi kotao od 1000+e.
Зна ли се колико је магнетни "бољи" од класичног ? Или око чега то више помаже ?
Колико сам видео и овај обични има мрежицу, и исто тако скупља некистоће.

Зна ли се колико је магнетни "бољи" од класичног ? Или око чега то више помаже ?
Колико сам видео и овај обични има мрежицу, и исто тако скупља некистоће.
Kako mi je monter objasnio, obični moze skupljati samo krupnije čestice necistoce, a ovaj magnetni moze i te fine čestice koje mogu da zapuše izmenjivac u kotlu.

Danas pričao s ovlašćenom serviserom za Bosch i sad sam u totalnoj dilemi sta raditi. Kaže da nikom nisu postavljali magnetni sakupljač. A da bi overio garanciju to ce me koštati 5000 plus svake godine godišnji servis 5000,pa ako hoću produženu garanciju jos 9240 ukupno 34240 pod uslovom da mi za prvu godinu ne naplate servis, ako mora 5g x5000 plus 5000 overa garancije plus 9240 za 3 dodatne godine ukupno 39240 a ceo kotao 100000.stvarno nisu normalni. Sad nisam pametan dal uopšte da stavljam magnetni sakupljač a za garanciju sam u šoku majke mi. Kao svaki deo koji zvekne nije ispod 200e.

Godišnji servis/čišćenje/održavanje kotla ne bi trebalo da posmatramo iz ugla garancije, već kao redovan servis za automobil. Održavamo, da ne bi došlo do kvarova i/ili prestanka rada.

Shvatam da je potrebno jednom u dve,tri godine ali svake pa puta cena... Ok da u tu cenu spada i preventivno ciscenje Izmenjivača sanitarne vode pa ajde ovako...

....Kao svaki deo koji zvekne nije ispod 200e...
...u ovlašćenom servisu...

Al zato te greje kotao koji iskorišćava 125% energetske vrednosti gasa, modulira kao zmaj, reciklira svoje đubre, blablabla...

Inače, nije izmenjivač taj koga treba štititi čistačem, pumpa je kritičan segment.

...u ovlašćenom servisu...

Inače, nije izmenjivač taj koga treba štititi čistačem, pumpa je kritičan segment.
A u kom drugom serivsu inace mogu da se kupe delovi sem u ovlašćenom, zar ne mora sve preko njih?
Pumpa je kriticnija od Izmenjivača mada po snimcima i izmenjivac kad se zacepi jedna rupa nemoguce ju je ocistiti

Pozdrav,
Trebam da izaberem kotao od ponuđenih, pa bi dobro došla neka preporuka:
BOSCH Gasni kotao CONDENS GC 1200 W 24 C23 - 114.000 dinara.
Kotao gasni kombinovani kondenzacioni ARISTON CLAS ONE 24kW Wi-Fi - 124.000 dinara. (+ poklon 😁 termostat)
PROTHERM Kondenzacioni kotao na gas PUMA CONDENS 18/24 - 120.000 dinara.
Kotao kondenzacioni FERROLI Bluehelix ALPHA 24 - 102.000 dinara.

Zanim me još i kakva je situacija oko nadograđivanja kotla sa wi-fi modulom, da li to može na svakom, mora li fabrički ili može i neki drugi?

Servisna mreža?
Kakva je situacija sa jeftinijim konvencionalnim kotlovima, da li će biti 'zabranjeni' zbog 'visoke' emisije štetnih gasova? (tako nešto sam pročitao)

Na 1200W za naše tržište ne možeš da dodaš WiFi modul, jer nema onaj slot sa donje strane koji možeš videti na video snimku na sajtu Boscha. Zato sam na kraju bio prinuđen da ne uzmem Bosch termostat, već Salus on/off.

Poslednja izmena:
To znači da postoji mogućnost ugradnje neke druge opcije koja omogućava daljinsku kontrolu? (smart app)

Na svaki kotao možeš da staviš on/off termostat koji će da radi preko aplikacije.
To je uređaj koji možeš da staviš i na električnu grejalicu.

Ranije sam imao neki jeftini Prosto i nisam bio zadovoljan kako radi (nenormalno je trošio baterije, čim oslabi baterija, ekran se jedva vidi, zabode temperaturu u prostoru i onda kad dodje sebi odjednom je koriguje za celu razliku tj desi se da ne uključi/isključi grejanje kada je dostignuta željena temperatura). Sada imam Salus IT500 i radi odlično, osim što mu je cena skoro kao za Bosch žičani termostat, koji sam zapravo hteo da uzmem, jer može da se koristi za modulaciju rada kotla, ali je bio problem gde da ga postavim. Bila je neka kombinacija sa Wireless termostatima, ali nisam imao dovoljno informacija, a bilo je preskupo da budem tester.

Ako uzmeš Bosch i imaš uslova da postaviš njihov termostat, uzimaj, ne razmišljaj.

Klasican filter ima mrezicu i sluzi samo da odkloni mehanicke necistoce koje taj filter uspe da uhvati. Skuplji filteri imaju u sebi i mrezicu i magnet pa na taj nacin vataju i mehanicke cistoce i male ultra sitne metalne opiljke. Tebi to na oko izgleda kao neki crni mulj ali su to zapravo veoma male-sitne cestice metala koje kruze kroz sistem i mogu da se zakace na neko nepozeljno mesto i naprave ti problem. Npr. novije frekventne pumpe koje se ugradjuju u kotlove i toplotne pumpe imaju u sebi magnete pa se onda vremenom taj magnetni mulj natalozi u pumpi pa posle kad crkne pumpa od 300+ eura bude jao meni kako to....
Po meni ima smisla uloziti u bolji filter , ocistis ga jednom godisnje i mirno spavas...

Shvatam da je potrebno jednom u dve,tri godine ali svake pa puta cena... Ok da u tu cenu spada i preventivno ciscenje Izmenjivača sanitarne vode pa ajde ovako...
Ja iz moje okoline nisam čuo da bilo ko tu bilo šta održava. Moji imaju Bereta Minuta već 20 godina tačno, ujak je imao Vaillant 21 godinu i sad zamenio sa drugim jer mu je iskočio jeftino. Ima još primera al da ne nabrajam.
Mozda je za ove moderne održavanje važnije.

А можда и овлашћени сервисери на тај начин узимају новац од грађана а ништа не ураде на котлу сем физичке провере да би котао и даље био у гаранцији. и мене живо занима шта он ради за тих 5000 сем што лупи печат, потпис и датум....

Vec sam ti reko, stavi dirtmag i nemoj mnogo da razmisljas. Ti servisi su dranje. Pogledaj seme calefi i herz kataloge pa ces videti da li je potreban dirtmag.

Evo ti malo opsirnije.

Bio juče do etaza, nemaju dirtmag od 3/4 samo od 1".uzeli br tel pa ce mi javiti dal mogu nabaviti od 3/4,ako ne mogu uzecu od 1" pa ce da stavimo reducir. Nudili mi i onaj beli kao termoglava i nije mi se svideo, manji je, kaze i covek da je taj crni bas za toplotne pumpe ali da moze i na kondenzacione kotlove. Veci je taj "kontejner" gde se skupljaju magnetiti a i deluje ozbiljnije na sam pogled a i cena je maltene ista. Sl nedelje defitivno uzimam.

To su uglavnom aditivi za prvo punjenje sistema, i nema smisla ako ti je kotlarnica već u upotrebi

Ima li neko preporuku za projektanta i izvodjaca gasnih instalacija za Beograd?

Konačno kupljen i ugrađen magnetni sakupljač. Od garancije sam odustao zato sam uzeo sakupljač.

@PJ uz kotao uzeo prosto wifi termostat i da ga povežem set dugme ne radi, u momentu sam se tebe setio i problem s tvojim termostatom. Reklamirao ga, tražio povrat novca čekam odgovor. Ako mi vrate odma uzimam SQ7

Prilozi

• IMG_20241019_173751.jpg
    IMG_20241019_173751.jpg
    64.5 KB · Pregleda: 40
Evo ja da javim prve utiske.

Grejanje na gas, kratko traje da se kuća ugreje, nabije temperaturu za skoro dva stepena više nego što je postavljena, posle toga pumpa radi posao a da se gas više i ne koristi.

Zadovoljan 1/1.

Vrh Dno