Šta je novo?

Grejanje na gas

Kod mene gradska toplana koristi gas i nešto malo biomasu. Cena katastrofa, 122 dinara po m2 stana , cele godine. To je bez kalorimetra. Čujem da ni ovi sa kalorimetrom ne prolaze nešto bolje, ukupno.

Cele godine ili plaćaš onoliko koliko se greješ? Tipa 6 meseci?

Ako se plaća za 200 m2 24000, puta 12, uzaš.

Cele godine, tamo gde nema kalorimetar. Ko ima kalorimetar on plaća koliko potroši (manjina značajna). Pisalo je u medijima da Sremska Mitrovica ima najskuplje grejanje iz toplane...
Doduše, niko i nema 200m2 stan, bar ja ne znam i uglavnom je u pitanju starogradnja. Novogradnja ide na struju (podno) ili gas kao individualni potrošač.

U pitanju je kuća. U planu je da uzmem kuću koja se greje na gas. Po rečima prodavca, mesečno su trošili 9000 dinara za grejanje jer su grejali samo prvi sprat. Meni onda to miriše da imaju kalorimetar.

Edit: Čitaju gas mesečno što znači da je kalorimetar definitivno.

Nisam siguran da smo se razumeli. Ja sam pričao o centralnom grejanju sa gradske toplane koja koristi gas. Ta kuća ima takav priključak ili ima sopstveni kotao i sat?

To onda nema veze sa mojom pričom. Nema tu kalorimetra, plaćaš koliko potrošiš, očitaju sa sata. Grejem se tako i povoljno je, s tim što je kuća ozbiljno izolovana sa svih strana sa grafitnim stiroporom, nova stolarija, tavan staklena vuna.
Oko 55k godišnje 140m2 kuća.
I topla voda je na gas.

To onda nema veze sa mojom pričom. Nema tu kalorimetra, plaćaš koliko potrošiš, očitaju sa sata. Grejem se tako i povoljno je, s tim što je kuća ozbiljno izolovana sa svih strana sa grafitnim stiroporom, nova stolarija, tavan staklena vuna.
Oko 55k godišnje 140m2 kuća.
I topla voda je na gas.

Hvala, obradovao si me. Neka grejanje za ovih 200 kvadrata bude 90000, to je super.

Takodje kuća ima toplu vodu na gas a može i na struju, bojler.

Nisam bio da gledam kuću, moji su bili ali po ovome, ispada super dil.

Sada u ovoj kući imam pelet, gospodska stvar ali tu plaćaš odmah u startu ceo iznos za grejnu sezonu, oko 120000 dinara.

Ovako je baš super mesečno.

Leti ne planiram da koristim gas.

U planu mi 6 kw solarna elektrana takodje.

Mozes da dobijes neku procenu toplotnih gubitaka kuce preko ovog kalkulatora, ako znas detalje u vezi izolacije i slicno. Za cenu kW/h uneses cenu gasa po kW/h obracunu iz srbijagas cenovnika.

Sada u ovoj kući imam pelet, gospodska stvar ali tu plaćaš odmah u startu ceo iznos za grejnu sezonu, oko 120000 dinara.

Ako ti je pelet gospodska stvar, grejanje na gas će da bude extraterrestrial :)

Gledao čisto informativno kotlove na gas, oni ladno jeftiniji 4 puta od kotla na pelet.

Kepo 35 sa ugradnjom sam platio oko 430000 dinara.

Nalazim kotao na gas 35 kw za 120000 dinara.

@PJ Kako radi kotao na gas, pomolu wifi modula se kontroliše temperatura ili?

Gledao čisto informativno kotlove na gas, oni ladno jeftiniji 4 puta od kotla na pelet.

Ако си користио котао од 35 киловата за 200 квадрата, ти немаш проблем са пелетом него са "стручњаком" који ти је то препоручио, и вероватно уградио. Рекао бих да си трошио дупло више пелета него што си требао.
Без да имам остале податке, за ту квадратуру треба од 20 до максимално 25 киловата. Пре него што пређеш на гас, види ти да нађеш неког провереног мајстора, да он погледа шта је тачно код тебе урађено, и да ти лепо прорачуна колики ти котао треба.

Ако си користио котао од 35 киловата за 200 квадрата, ти немаш проблем са пелетом него са "стручњаком" који ти је то препоручио, и вероватно уградио. Рекао бих да си трошио дупло више пелета него што си требао.
Без да имам остале податке, за ту квадратуру треба од 20 до максимално 25 киловата. Пре него што пређеш на гас, види ти да нађеш неког провереног мајстора, да он погледа шта је тачно код тебе урађено, и да ти лепо прорачуна колики ти котао треба.

Ne, ne treba mi za gas. Kuća koja će uskoro da bude naša, ima već sve.

Tek kada se uselim sve ću vam ovde napisati koji kotao i sve ostalo.

Zamisli kotao na pelet, na čiji rezervoar je priključena slavina, kroz koju iz fabrike dolazi pelet koliko je potrebno. Nema džakova, nema punjenja rezervoara, nema prašine. A onda isti taj kotao ima drugu cev kroz koju nestane sav pepeo i nema čišćenja, nema prašine.

Što se upravljanja tiče, zavisi kakav termostat staviš, ali na njemu zaista ne treba štedeti. Sve upravljaš sa telefona ili po potrebi iz prostorije gde je termostat.

Definitivno wifi kontrola putem telefona. Tako mi je sada na telefonu sa kotlom na pelet. Idem kod njega samo kada treba da se napuni ili očisti.

To kod gasa neću morati, jea. 😁

Do pre dve godine su bila drva i ugalj, onda pelet, sad na gas, sledeća je struja a onda na vetar 😂

Zavisi od kubature objekta, zapremine vode u sistemu, toplotnih gubitaka i dr. Nije isto da li je plafon visine 2.6 m ili preko 3 m, da li su tucani ili panelni radijatori, da li zagrevas 350 ili 120 l vode. Dva ista objekta ne postoje.

Kotao na pelet mi je projektovan tako što su izmereni svi radijatori u kući, odnosno njihova jačina. Uglavnom se kreću od 1.2 do 2 kw k ima ih podosta. 😬

Nije to vise bitno. Sada prelazim na novo gorivo.

Upoznaću se prvi put sa tim sistemom te videti šta sve mogu da podesim da mi bude što više ekonomičnije a ujedno i ugodno.

@MilanBre gledaj da kotao na gas voziš po spoljnoj temperaturi, da ti pumpa stalno vrti vodu kroz radijatore, a na radijatore stavi termoglave na tik malo iznad željene temperature, da prigušuju protok, tj da se ne desi da neki radijator pregreje prostoriju. Radijator u kupatilu bez termoglave, da ti služi za ne daj Bože ako sve druge termoglave zatvore

@MilanBre
Не знам шта бих ти одговорио на написано, да се ја питам, за такве мајсторе бих увео затворске казне, јер је за мене то чиста превара. Као ови са КП што су једно време слали цигле у пакетима ... Јачина котла се рачуна према потребама објекта, а не према инсталацијама, које такође треба израчунати према потребама објекта. Ту ступа на снагу ово што је @Ira написао. Појединости које треба узети у обзир када се ради ПРОРАЧУН, а не древна Српска вештина "одокативна метода" или систем "да не зафали"...
Свиђа ми се твоја идеја да идеш на котао на гас, јер су модулације на новим гасним котловима доста ефикасне, па се мање примети када је предимензионисан котао.
Такође, по написаном, рекао бих да су и радијатори предимензионисани, па тако ако узмеш кондензациони котао и идеш на нискотемпературно грејање, и понови се блага зима, можеш лепе уштеде да направиш.

Tek krajem oktobra treba da se uselim u kuću ako sve bude kako treba. Ne znam koji je sada kotao u kući, koja jačina. Na slikama ne mogu da utvrdim koji je kotao u pitanju i koja je jačina. Moji bili da gledaju kuću ali oni se baš ne razumeju u tu tehnologiju, sa slikali, da ih zanima. 😁

Evo kotla ako umete da izvalite šta je xD

Prilozi

• Screenshot_20240921_112540_Chrome.jpg
    Screenshot_20240921_112540_Chrome.jpg
    64.8 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
Za 200kvm ako ima izolaciju, 20kW je puna kapa (i previše). Ima kotlova od 18kW. Ovi od 35kW imaju dva izmenjivača u paraleli, pa ako se jedan zapuši, nema mu leka, jer ono sredstvo za čišćenje će da cirkuliše SAMO kroz onaj što nije zapušen. 35kW SAMO ako baš mora, tj za objekat od 600kvm sa izolacijom

Пре него што пређеш на гас, види ти да нађеш неког провереног мајстора, да он погледа шта је тачно код тебе урађено, и да ти лепо прорачуна колики ти котао треба.
Zanimljivo da niko inženjere ni ne spominje.

Zanimljivo da niko inženjere ni ne spominje.

Pa da kažem, nije inženjer ali je ovlašćen serviser za kepo. Kako god, nisam se smrzo a i nisam mnogo potrošio.

Mane peleta.

Odmah moraš da platiš ceo iznos za pelet.

Prednost gasa. Plaćaš mesečno, milina.

Pa da kažem, nije inženjer ali je ovlašćen serviser za kepo. Kako god, nisam se smrzo a i nisam mnogo potrošio.

Mane peleta.

Odmah moraš da platiš ceo iznos za pelet.

Prednost gasa. Plaćaš mesečno, milina.
Ovlašćeni serviser uopšte ne mora da zna ni osnove termodinamike. Tako da bez proračuna gubitaka i hidrauličnih proračuna za grejna tela ništa od valjanog posla.

Pozz. Koji vrstu i marku kotla na gas bi preporucili za kucu od 170 kvm. Koristio bih ga samo za grejanje. U pitanju je radijatorsko grejanje. Kondezacioni ili obicni kotao?

Obavezno kondenzacioni, što je veća kvadratura brža je isplativost i kotao da vozi sa što nižom temperaturom plaznog voda.
komšiji se zapušio izmenjivač za sanitarnu vodu od kamenca, ariston, pre 12 meseci uzeo, šta reći...

Pozz. Koji vrstu i marku kotla na gas bi preporucili za kucu od 170 kvm. Koristio bih ga samo za grejanje. U pitanju je radijatorsko grejanje. Kondezacioni ili obicni kotao?
Kondenzacioni, najbolje samo za grejanje, da bi izbegao probleme sa kamencem. Vaillant, Viessmann ili Bosch. Ostalo je sve niza kategorija.

Kakve veze ima kamenac sa grejanjem?
Na osnovu čega tvrdiš da je "ostalo niža kategorija"?
Nasa voda ima dosta kamenca, pa se desava da se izmenjivac zapusi u kotlu za sanitarnu vodu.
Na osnovu kvaliteta izrade, buke, potrosnje, nacina rada, modulacije kotla itd.

Nazad
Vrh Dno