Šta je novo?

Grejanje na gas

Potrosnja je relativna stvar, i to niko ne moze sa sigurnoscu reci. Ta potrosnja drva je vrhunska ako je tacna za 160km mada mi je tu nesto sumnjivo ili vi niste kuci tokom celog dana pa malo zalozite kad dodjete ili trosite i ugalj. Gusani radijatori bi se trebali zameniti zato sto u njima staje 3x vise vode nego u panelninm-aluminiumskim. Zamenom istih bi se dosta ustedelo iz razloga sto bi kotao manje vode zagrevao i samim tim manje trosio. Na gusanim radijatorima je los protok vazduha a samim tim i losije zagrevanje.
Bilo je situacija gde sam menjao i bila je ogromna razlika u potrosnji i kvalitetu grejanja.
 
Potrosnja je relativna stvar, i to niko ne moze sa sigurnoscu reci. Ta potrosnja drva je vrhunska ako je tacna za 160km mada mi je tu nesto sumnjivo ili vi niste kuci tokom celog dana pa malo zalozite kad dodjete ili trosite i ugalj. Gusani radijatori bi se trebali zameniti zato sto u njima staje 3x vise vode nego u panelninm-aluminiumskim. Zamenom istih bi se dosta ustedelo iz razloga sto bi kotao manje vode zagrevao i samim tim manje trosio. Na gusanim radijatorima je los protok vazduha a samim tim i losije zagrevanje.
Bilo je situacija gde sam menjao i bila je ogromna razlika u potrosnji i kvalitetu grejanja.
Jasno je sve to meni, ali neka okvirna potrosnja (tipa 300-400 ccm3 mesecno), cisto da znam sta otprilike da ocekujem i napravim neko poredjenje.
Generalno, lozimo oko pola 9, 9h ujutru, treba mu oko sat vremena da zagreje celu kucu. Lozi se otprilike do 10h uvece, a gusani radijatori drze toplotu do 12, pola 1 nocu, tako da ih ne bih menjao iz tog razloga, a takodje i iz finansijskih razloga.
Kotao je Centrometal, star 4-5 godina, a drva koristimo iskljucivo hrastova (ranije smo koristili gabar, ali ga nikako ne mogu pronaci poslednjih godina).
Ugalj ne koristim. Termoglave imam samo na 1 radijatoru (koji sam uzeo naknadno-aluminijumski) i na susacu peskira u kupatilu, ostali ventili su oni stari, obicni.
 
Spratna kuća, mi smo na spratu (65kvadrata) moji su u prizemlju. Kuća bez izolacije. Ovog leta na spratu sam stavio pvc s 3 stakla, na polovini ploče stavio 20 cm staklene vune. Dok nisam imao izolaciju odlazilo je 12~13m drva. Videću potrošnju ove zime što se drva tiče s pvc i vunom iznad dečije i spavaće sobe. Imam 2 radijatora,sušač u kupatilu i izmenjaivač za toplu vodu u bojleru. Na radijatorima termo glave i sav ''višak'' ode u bojler. Ako bi prešao na plinski kotao kolika bi bila potrošnja gasa januara? Da li bi sa 350~400 kubika prošao mesec? Preko dana 22.5~23 noću 18 stepeni
 
Tesko da ce ti neko to precizno izracunati, jer ne zna tacne gubitke.
Ja mislim da gas i nije nesto jeftiniji od drva, samo nemas da se mucis sa istim. Imas GEFF kredite za energetsku efikasnost, daju dobre uslove i plate ti 15-20% od vrednosti investicije, uradite izolaciju bar, pa onda mozes da vidis da predjes na gasni kotao ili toplotnu pumpu, to bi trebalo par godina ali isplatilo bi se, posebno toplotna pumpa ako vec imas radijatore razvedene.
 
Stiropor je toliko otišao gore da se naježiš... Ostaje mi u prizemlju promenim 2 dvokrilna prozora,jedan jednokrilni i veliki svetlarnik plus ulazna vrata iz ajnfora koja ne računam jer nisu do izolacije. Ovo je sigurno cifra od 2000e.tek kad se to uradi mogu da razmišljam o izolaciji koja neće biti mala stavka...
 
Izgleda da će najisplativije biti da se uopšte ne grejemo ove zime... :(
 
Baš me briga šta će biti ja imam spremljeno 15m bukve 😂
Za sada je smešna potrošnja,jedna kanta yupola za grejanje od 13.30~23h 65 kvadrata... Videćemo januara kad zagudi, išlo je 5 kanti za 24h. Decembar ~mart ne gasim peć samo rokaj. Alfa rustik kamin za etažno grejanje, 2 radijatora plus sušač u kupatilu i izmenjaivač za toplu vodu u bojleru.
 
Cenjeni forumaši,
prošle godine u oktobru/novembru mesecu kupio sam Bergen Sirius 26 gasni kotao,
i odradio neophodne prepravke postojećeg sistema koji je pre ugradnje gasnog kotla, bio sa kotlom na čvrsto gorivo. Sada u postojeći sistem mogu da rade ili gasni ili kotao na čvrsto gorivo.
Sistem se sastoji 5 radijatora u prizemnom delu kuće i 8 na spratu kuće.
Problem je sa 2-3 radijatora na spratu kuće koji se ne zagrevaju kako treba. Donja polovina radijatora je skoro pa hladna, bez obzira koji kotao zagreva vodu.
I u slučaju kada je gasni kotao i u slučaju kada je kotao na čvrsto gorivo, to su uvek 2-3 radijato ista, na koje smo ugradili i automatske odzračne ventile, jer je prvo sumnja bila da je u pitanju vazduh u sistemu.
Kako problem i dalje nije rešen, mišljenja sam da je cirkulaciona pumpa kotla na gas nedovoljna da omogući kvalitetan protok vode u povratu. Takođe i cirkulaciona pumpa koja je vezana u povrat kotla na čvrsto gorivo je nedovoljna da omogući kvalitetan protok vode u povratu kada radi kotao na čvrsto gorivo. Pumpa u gasnom kotlu je: Grundfos UPO 15-50 a na povrat kotla na čvrsto gorivo je: WILO Star-RS 25/6.
Zamolio bih vas da pogledate šemu sistema koju sam amaterski nacrtao, prva slika je trenutno stanje sistema a druga predlog izmena, sa predlogom da se ove dve pumpe paralelno spoje kako bi se poboljšao protok vode u povrat.
Naravno, zamolio bih vas da predložite drugo kvalitetnije rešenje ako mislite da moj predlog nije dobar.
Pozdrav.
 

Prilozi

  • 0001.jpg
    0001.jpg
    295 KB · Pregleda: 22
  • 0002.jpg
    0002.jpg
    309.9 KB · Pregleda: 22
Pozdrav svima. Nov sam na forumu i nov kao korisnik gasa za grejanje. Pre mesec dana sam uspeo da uvedem grejanje na gas, kotao Beretta Exclusive 30kw, grejem oko 220m2 izolacija spolja 5cm, stolarija drvena u veoma dobrom stanju a na potkrovlju na podu terilex a preko njega na pola potkrovlja stirodur10cm a druga polovina stirodur 5cm i vuna 10cm dok ne dokupum jos 50m2 stirodura da iskompletiram sve u isti nivo i uradim preko toga podno grejanje. Pdre izolovanja poda na potkrovlju, prethodnih godina sam se grejao na ugalj i temperatura nije nikada bila ispod 24-25c u prizemlju a kotao je lozen do 22-23h...u to vreme na spratu u spavacim sobama temperatura nije prelazila 19c jer je verujem bio problem sto nije izolovan tavan. Sada se vec oseca razlika i temperatura je za 1 stepen niza sto je sasvim prihvatljivo.
Za mesec dana je potroseno 160m3 gasa...to je do danasnjeg dana. Dali je to mnogo ili je normalna potrosnja za ovaj vremenski period?
Samo da naglasim da je termostat u dnevnoj sobi podecen da se grejanje pali ujutru u 7 i gasi u 23, temperatura paljenja i gasenja je 21-23c a nocu 17c. Treba li smanjiti razliku donje i gornje temperature jer mi pojedinci kazu da treba biti razlika 0,4-0,5c da bi bilo ekonomicnije i temperatura stabilnija u prostorijama!?
 
Ja ne razumem to gasenje grejanja nocu, tada je hladnije, zar se ne ohlade zidovi pa ujutru mora sistem da zapne da postigne temp? Onda usteda koja se postigne nocu gubi se danju ili je hladno za sedenje. Meni u kuci nikad ne pada ispod 22c, leto, zima, prolece jesen, uvek je isto, leti do 24c.
 
Ti greješ klimama, pa drugačije gledaš na to, ostali sistemi grejanja su prilično 'linearni', znači da potrošnja direktno zavisi od razlike spoljne i unutrašnje temperature, pa samim tim i ušteda. Nema nikakvog specijalnog dodatnog zapinjanja, koliko potrošiš više ujutru na povećanje temperature, toliko 'uštediš' uveče dok se hladi prostor. Kod klima je drugačije jer pri većem opterećenju imaju manji COP, pa se gubi poenta uštede.

Ako je npr. prosek spoljne temperature 5 °C, a u kući imaš regularno 22 °C, i noću 18 °C štediš oko 30% u noćnom režimu. Ovo je aktuelno za grejanje na gas ili sl. energent gde je cena ista. Struja je 5 puta jeftinija noću, pa ovo ne bi imalo toliko smisla ako se greješ na struju.
 
Ja spavam na 21c i to mi odgovara, pokrijem se cebetom a ne da bude 18c i da se pokrivam teskim jorganom.
Niza tarifa je 4 puta jeftinija u Srbiji.
Cena gasa ce drasticno ici gore jer mi placamo 270$ 1000 kubika, kao bice borba da od nove godine bude tri puta veca dok neki placaju i 1200$ sada.
 
Nakon nje ide vuna a iznad nje ide paropropusna-vodonepropusna folija koja ima svrhu da zastiti vunu da se ne natopi vodom/vlagom odozgo - tipa ako ulazi voda sa krova.

Alternativno resenje je EPS - stiropor odredjene cvrstoce koji se samo poslaze - i sa njim nema folija.
I stiropor bi trebalo da se zaštiti vodonepropusnom folijom odozgo?
 
Poslednja izmena:
Ne preporucuje se velika razlika izmedju dnevne i nocne temperature mozda max 2c, jer u suprotnom se javla kondenzacija i budj. Dosta se ljudi zali a ovamo prave ogromne razlike radi ustede i problem je tu.
 
Ne može da se javi kondenzacija i buđ uz adekvatnu izolaciju, a neće ni temperatura pasti više od par stepeni, osim u najhladnijim danima, a tad računam svi greju non-stop.
 
@strela011 svaki objekat je poseban. Zbog pozicije (podneblje, strane sveta, blizina drugih objekata), izolacije (zidovi, stolarija, krov,...).

A onda idu navike ukućana. Neko drži višu, neko nižu temperaturu u toku dana. Ja noću smanjim 0.5C, neko smanji 2C, a mnogi isključuju grejanje.

Uživaj u najkomfornijem i za sada prilično povoljnom sistemu grejanja, odmori se od lopate i prljavštine koju nosi ugalj i prati trošak za celu sezonu.

U zavisnosti kakva je zima i koliko dana zimi smo bili na putu, meni godišnji trošak grejanja na gas malo varira, već godinama se vrti tu negde oko 620-670 dinara po grejanom kvadratu godišnje.
 
@acep koliko vidim u radom odelu si i verovatno se baviš grejanjem pa bi trebao da znaš da se kondezacija javlja od vlage iz vazduha a vazduh se zasiti vlagom od znojenja i daha. Zato postoji vetilacija ili najjednostavnije provetravanje od 5min.
 
Ja preko dana drzim na 23 stepena a nocu stavim na 21. Mislim da je pametnije osaviti na 21 stepen nego ugasiti skroz. Brze ujutru postigne 23...
 
Koji je kotao do 100 000 din. ili malo vise dobar za grejanje na gas, grejao bih oko 180 m2, sad se grejem na ugalj ali bih ubacio i gas kad je ovaj prelazni period da ne moram da lozim ujutru, na kuci je uradjena izolacija 10ka i pvc., tako da je sad ususkana.
Dobio sam odobrenje za prikljucak i otplacujem na rate, pa bih polako da pripremam sta mi sve treba jer ce na prolece doci da postave cev od ulice do dvorista gde ce biti R.O.
 
Ja se ne stidim radnog odela i cime se bavim tu sam da pomognem ali ocigledno da ovde ima puno "univerzalaca"
 
Ja jedino što ne nosim radno odelo, i radno i paradno su slična odela, i ne stidim se svog posla ali čitam malo preporuke i nigde ne mogu da pronadjem da se pravi razlika izmedju dnevne i noćne temperature max 2°C, čak i u projektnim zadacima toplana nema toga. Za kondenzaciju sam već objasnio a ako treba i za budj može i to.
 
Mnogo faktora utiče na povećanje vlage u kući, ali redovno provetravanje rešava taj problem.
 
@acep koliko vidim u radom odelu si i verovatno se baviš grejanjem pa bi trebao da znaš da se kondezacija javlja od vlage iz vazduha a vazduh se zasiti vlagom od znojenja i daha. Zato postoji vetilacija ili najjednostavnije provetravanje od 5min.

E sad... nemoj odma' đonom, skoro si se registrovao, ne priliči taj ton ovom forumu. Kondenzacija se javlja i u Sahari, na otvorenom, gde je izuzetno suv vazduh. Zašto? Zbog oznojenih kamila ili neprovetravanja?
 
Jesam se juče registrovao ali ne znači da nisam pratio forum pa otuda i poznavanje delatnosti nekih članova, nije nagadjanje. Neke preporuke iritiraju jer su sasvim suprotne od realnosti, čak štaviše pospešuju problem. Izvinjavam se svim članovima foruma na mom brzopletom postu.
Što se tiče Sahare nisam zalazio u tu problematiku a možda se i škorpije znoje pa to pravi problem. Ovde se piše o zagrevanju zatvorenog prostora.
 
Pustite univerzalca nemojte gubiti vreme oko njega posto covek sve zna, s najvise da gusi temu. Sto se tice sahare ista je situacija i kod nas mozda je neko od vas cuo za izraz "pala je rosa" kada zadje sunce i naglo padne temperatura i onda se javi to orosavanje obicno se primeti na biljkama najvise na travi. Ili ja gresim mozda se biljke oznoje posle napornog dana i przenja na suncu.
 
Ajde kad prebrisete skorpije i osusite fenom kamlie :) ako bi neko predlozio neki kotao za gas oko 100k din mozda i malo vise, grejanje za oko 180m2, izolacija 10ka pvc stolarija, ususkana kuca.
 
Nazad
Vrh Dno