Šta je novo?

Grejanje na gas

Greška u kucanju. Nije bugarska nego bunarska.
Ne znam sta ti je čudno kod potrošnje pumpe?
Pa ne radi ta bunarska 24h na dan! Niti je tp u opterećenju 24h.
On/off je tp, nije inverterska.
To je neka , obicna potapajuca pumpa 1/2 cola ? Pa koja je logika da takva pumpa snabdeva izmenjivac u sistemu tp voda/voda za kvadraturu od 130 m2 ? Da li imas jedan kompresor ili imas redno povezano vise kompresora ? Koja je to tp ?
 
Potrosnja struje pumpe koja vuce(gura) vodu na izmenjivac , nije pretpostavka.Zato se i zove sistem tp voda/voda.To je jako vazan cinilac jer utice na COP vrednost i potrebna je ozbiljna kolicina(m3) vode , koja prelazi preko izmenjivaca.
 
Moze li molim vas da objasni kako se najkvalitetnije izoluje ploča na tavanu . Mislio sam na pod 1 cm stiropor i na njega 10 cm kamene vune,preko ne bih foliju jer je imam na krovu ispod crepa. Moze i na pp
 
Nema potrebe za stiroporom sama kamena vuna je najbolji izolator 10cm vune mislim da menja 15cm stiropora.Najbolje je odraditi ravnajuci sloj preko ako je moguce i ako budzet dozvoljava i samim tim tavan ostaje fungcionalan i dalje.Ja sam kod mene izredjao 10cm stiropora i preko lepak i mrezicu da nebi neki pacov pravio haos. Moze se to odraditi i preko kamene vune.
 
Znaci poredjam sitopor keca na pod preko mrezica lepak onda uradim sa gredama da 10 cm bude na kant zbog vune "rostilj" i izmedju greda vunu i onda folija preko vune i onda nesto...kazem nesto jer su osb ploce otisle skoro 70% ako ne i jače,i po tome mogu da hodam. Hvala.
Ovako nesto
 
Poslednja izmena:
Grede idu ako se patosira drvetom inace nema potrebe skupe su i one.
 
Mora prvo paronepropusna folija dole po tavanu pa vuna, moze i staklena, kamena se koristi za fasade a slicne su karakteristike a jeftinija je staklena vuna. Ako hoces da koristis tavan onda rostilj sa gredama kao na snimku i onda odozgore OSB table koje jesu poskupele skoro tri puta ali ce pasti cena pa cekaj.
 
Kontao sam jedan red kamene i preko nje red staklene zbog hladnih mostova,za rostilj cu videti da li cu . Inace grejem se na klime pa bih zbog toga izolaciju na plocu
 
Ja sam stavio preko jednog sloja staklene, još dva sloja i foliju. Oseti se i zimi i leti. Leti brže klima ohladi, a zimi brže ugreje. Trebaće možda i 10 godina da se investicija otplati kroz račune za struju, ali je komfor (ugođaj boravka u prostoru) znatno viši.
 
Ako moze za manje nadarene jos jednom. Ono sa sninka u varijanti gde se tavan ne koristi se radi kako?
Paronepropusna folija, pa mineralna vuna (staklo ili kamen), pa paroprolusna folija?
Sta preko toga?
Kontam da zimi gro toplote gubim upravo preko tavanske ploce, odnosno da me ista dogreva celo leto...
 
Ako radite sa kamenom vunom / mineralnom / staklenom, prvo ide parna brana - to je folija koja usporava prolazak pare. Ona se stavlja da vuna ne bi nakupila vlage u sebi i time smanjila termo izolaciona svojstva. Nakon nje ide vuna a iznad nje ide paropropusna-vodonepropusna folija koja ima svrhu da zastiti vunu da se ne natopi vodom/vlagom odozgo - tipa ako ulazi voda sa krova.
Folije imaju nacin kako se montiraju - koja strana ide gde - u suprotnom moze da se napravi problem.
Ako se nece gaziti po ravnom delu plocu onda se samo to poslaze, ako hoces da se gazi onda neka konstrukcija sa gredama i OSB plocama (koje bi valjalo izbusiti da bi mogle da disu).

Ono sto je situacija danas jeste da se ceka po 2-3 meseca za kamenu vunu, tj. na primer veci deo Knauf proizvodnje (Surdulica) ide u inostranstvo.
Dodatna mana kamene vune je sto sadrzi fenol i formaldehid kao vezivni lepak u odredjenim serijama - obicnom tvrdjim plocama. One koje nemaju ove otrove Knauf obelezava sa ECOSE imenom u reklamnom materijalu.

Alternativno resenje je EPS - stiropor odredjene cvrstoce koji se samo poslaze - i sa njim nema folija.
Stiropora ima a njegove karakteristike su nekada i bolje od kamene vune - tj. za odredjene serije.
Stiropor je pogodan za tavanski prostor zato sto ima paropropustiljivost - za razliku od XPS stirodura. To je bitno zbog potencijalne vlage, tj. kondenzacije.

Svakako treba pregledati izjave o tehnickim karakteristikama - sto se lako moze naci na sajtu Knauf-a ili Austrotherm-a.
 
Nemam ploču. Potkrovlje je i imam gips karton na plafonu. Između vune i gips kartona nema ničega. Investitor je između greda stavio vunu 10 cm što je realno malo.
 
Sta preporucujes na plocu? Mislio sam 10cm kamene i preko nje 10 cm staklene
 
Ddee to se gleda koeficijent provodljivosti toplote i za ploču na tavanu je dovoljno 0,035-0,040 W/mK. Koeficijent imaš u specifikaciji proizvodjača i razlikuje se od proizvodjača do proizvodjača zavisno od debljine i gustine. Možeš da koristiš kamenu vunu/mineralnu/staklenu vunu, stiropor, stirodur šta ti je povoljnije ili lakše za rad. Sa kojom god vunom da radiš moraš da stavljaš folije kako je OA5599 objasnio dok bi ti ako se opredeliš za stiropor ili stirodur preporučio lepljenje i završni sloj sa mrežicom.
 
Ne preporučujem ništa. Najbolje sa majstorom da se posavetuješ. Ovo kod mene je bilo iznuđeno rešenje. Otvor na tavanu je uzak pa kamenu vunu ne bih uspeo da provučem kroz njega. Uz to je i pod bio podaščan, a ideja je bila da se ne pametnije mnogo, već da se to reši u kratkom vremenu, jer ostali stanari na spratu nisu hteli da učestvuju.
 
Ja sam na tavan stavio parnu branu, 10cm staklene vune i vodonepropusnu/parapropusnu foliju i kraj. Tavan se ne koristi.
 
A ako se iz nekog razloga pomeri crep,pocne voda ulazitu unutra ,onda moras resavati preko krova ? :D
 
Kuća je prizemna, sa etažom. Popeću se na krov ako treba. Ili ću preći preko vune, svejedno.
Krov je nov, ispod crepa je folija, pa OSB ploče, teško će voda doći...
 
Nemam ploču. Potkrovlje je i imam gips karton na plafonu. Između vune i gips kartona nema ničega. Investitor je između greda stavio vunu 10 cm što je realno malo.
I bre.. pa teško da se sada tu nešto može skarabudžiti. Treba ti parna brana odmah iza gipsa, pa još toliko vune i preko paro-propusna folija.
 
Da se vratimo malo na gas.
Znaci da bi ste dobili prikljucak potreno je:

1.Da vi budete vlasnik parcele ukoliko se radi o kuci u suprotnom ako je drzava(a vi samo korisnik)pise se zahtev u katastru i resenje stize za mesec dva.
2.Da je objekat legalizovan
3.Uzimate iz katastra kopiju plana i list nepokretnost i nosite u Srbija gas predajete zahtev.
4. Plan unutrasnje instalacije od brojila do kotla to rade privatne firme i u mom gradu je 200e.( nakon potpisivanja ugovora)

Nakon toga oni izlaze na teren i ucrtavaju trasu od ulice do kuce- brojila.
Nakon toga vas zovu na potpisivanje ugovora i cekate da izadjzu na teren i urade priljucak.
 
Za sve koji savetuju stiropor da se poredja na tavan-nemojte. Ako ste ikada videli kako stiropor gori to je dovoljan razlog. Mineralna vuna nije ništa jeftinija nego stiropor (kvm 10 cm stiropora preko 500 din, a 9kvm mineralne vune 2000 din što dodje oko 200 din po kvadratu). Kamena je nešto skuplja ali i bolja. Najbolje je naredjati u par slojeva mineralnu i kamenu vunu (zavisi od finansija) do debljine od min 20 cm. Ja sam npr kod mene stavio 35cm izolacije 10cm kamene i 25 mineralne. Parna brana ispod, a iznad paropropusna/vodonepropusna folija. To je jedini ispravan način. Stiropor nije bezbednosno pogodan da se stavlja bez ravnajuceg sloja.
Plin jeste skuplji nego klima što se tiče grejanja, sa druge strane ima ušteda na grejanju vode (ne treba bojler) i šporet u kohinji je mnogo ekonomičniji na plin nego na struju, tako da se isplati imati plin u kući. Meni na kuvanje ode nekoliko stotina dinara mesečno, dok svaka ringla ima 2kw pa izračunajte .
 
U pravu si što se požara tiče, ali ako je fasada od stiropora, veruj mi najmanji je problem stiropor na tavanu.
 
Stiropor u fasadi je ispod sloja lepka ,nije samo naredjan .
 
Slažem se, ali taj lepak nije nikakva zaštita.
U svakom slučaju, najbitnije je pravilno ugraditi šta god bilo u pitanju.
I ja sam više za vunu na neprohodnom tavanu, dok sam za prohodne tavane pre za stiropor i mršavu košuljicu preko njega.
 
Malo smo otišli u off ali postoje standardi koje bi trebalo poštovati. I preko vune se može staviti košuljica, ali to je skupo i nepotrebno. Ja sam skoro nadogradjivao još jednu sobu bez gornje ploče. Grede, izmedju greda vuna (35cm) u 4 sloja stavljana uzduž i popreko parna brana i rigips dole, a gore ispod krova paropropusna vodonepropusna folija. U tavanu je dobro imate ventilaciju pa "ususkavanje tavana na kome se ne živi nije baš pametno. Pogledajte stare kuće sve imaju otvore na kalkanima bas iz tog razloga.
 
Zdravo svima,

Može li neko upućen da mi kaze, koliko bi otprilike kubika gasa trošio na sezonu?
Takodje, koliko se plaća mesečno za održavanje (trosio/ne trošio gas)?
Ne poznajem nikog ko se greje na gas, a gde god da sam čitao, dobijam različite informacije.
Kuća je od 160 kvadrata, na 2 sprata.
Spoljna izolacija 10cm stiropor, takodje ista debljina na tavanu kamena vuna.
PVC stolarija, 4S stakla.
Kotao bih uzeo kondenzacioni, radijatori su stari gusani.
Ako je za poređenje, do sada sam za zagrevanje iste (26 stepeni temperatura zimi u stanu) trošio oko 10-12 metra drva.
 
Nazad
Vrh Dno