Šta je novo?

Grejanje na gas

Nisam siguran kako bih ti ja pomogao. Ja sam sličan problem imao na starom Vaillant kotlu. Ovaj Bosch mi stoji ovde, još uvek ga nisam ugradio. Zbog pozicije kotla u odnosu na fasadni dimnjak, a zbog orijentacija otvora za sondu, morali smo da dodamo dva kolena od po 90 stepeni. Sreća da su shvatili pre nego što su demontirali postojeći kotao.

Anyway, ako imaš više točionih mesta, a problem se dešava samo na jednom, teško da je problem na izvoru (kotlu), pre će biti na točionom mestu. Ako ti iz kotla izlazi jedna cev, ide do kupatila gde se razdvaja na tuš, česmu, bide.... Ne može bide da ima ok vodu, a tuš ne, kada imaju isti dovod tople vode.

Update: gore sam napisao da sam imao sličan problem. Zapravo, nije. Kod mene je bilo krajnje predvidljivo kada kreće hladna, kada vrela voda. Pre tuširanja podesim temperaturu i nema diranja pritiska i temperature do kraja. I sve radi OK.

Opisao si problem slican mom ali sada kapiram da je variranje vruce/hladno bilo predvidivo kod tebe. Pokusacu da resim nesto sa Bosch serviserom u svakom slucaju.

narode, jel vam se cini da je ovih dana gas nesto slabijeg kvaliteta, odnosno da je izgleda niska kaloricnost gasa, treba dosta vremena da nagura samo 1 stepen , a nekad bude dovoljno i samo pola sata po dosta hladnijem vremenu...

Čini mi se, kuvam kafu i gledam kako je plamen pri vrhu narandžaste boje

Magnetni skupljač nečistoća bi trebao da bude obavezan element svakog sistema grejanja, sem grejanja na klime. Dakle i za gasne kotlove i za toplotne pumpe.

Kada sam pitao par majstora (i onog koji mi je ugradjivao kotao u kuću) da li da kupim i ugradim taj magnetni skupljač nećistoća,svi su me gledali bledo u smislu "koji će ti to??"........i objašnjavaju da za time nema potrebe,da već ima nekakav filter ispod kotla...itd,itd....

Znam,znam,sada će ovde svi da kažu kako su ti majstori u dosluhu sa proizvodjaćima opreme i da jedva čekaju da mi pocrkaju pumpe,kotlovi kako bi oni posle imali posla i servisirali to.....ili čekaj,majstori i prodavci opreme za gas nisu isto?

***,kako je jadna i bedna ova Srbija i (skoro) svi mi koi živimo u njoj......niti manjeg i jadnijeg naroda niti više mišljenja,pametovanja i filozofiranja o bilo čemu....

Da li neko mozda ima iskustva sa ovim kotlom od 25kW, razmisljam da ga uzmem za kucu?

Kada sam pitao par majstora (i onog koji mi je ugradjivao kotao u kuću) da li da kupim i ugradim taj magnetni skupljač nećistoća,svi su me gledali bledo u smislu "koji će ti to??"........i objašnjavaju da za time nema potrebe,da već ima nekakav filter ispod kotla...itd,itd....

Znam,znam,sada će ovde svi da kažu kako su ti majstori u dosluhu sa proizvodjaćima opreme i da jedva čekaju da mi pocrkaju pumpe,kotlovi kako bi oni posle imali posla i servisirali to.....ili čekaj,majstori i prodavci opreme za gas nisu isto?

***,kako je jadna i bedna ova Srbija i (skoro) svi mi koi živimo u njoj......niti manjeg i jadnijeg naroda niti više mišljenja,pametovanja i filozofiranja o bilo čemu....

Većina majstora nije u dosluhu ni sa svojim mozgom...

Mene su i prodavci pitali šta će mi to. A jedan prodavac uopšte nije znao o čemu se radi, pa je zvao majstora i onda se javio i rekao da nije loša stvar.
Ja na kraju (nabavke) kupio, a na kraju (montaže) nisam postavio, jer je bio problem da ga uguramo tamo gde je odgovaralo zbog položaja cevi. Kod mene je bilo prepravljanje instalacije od starog kotla, na novi, pa smo bili ograničeni prostorom. Taj posao su stvarno korektno odradili, osim što su sve varove preprskali sprejom u boji cevi (lepo izgleda), pa evo i nekoliko dana kasnije, taj sprej se nije osušio.

U svakom slučaju, monter me je pitao, za moj stari, mehanički filter, da li sam ga čistio nekad i kako je izgledao, jer kada smo ga otvorili, bio je potpuno čist.

Pre jedno 3 godine sam imao neke prepravke na gotovo celom sistemu grejanja i prvu sezonu posle toga sam iz njega izvadio malo, kao neka šljaka, opiljci, šta li je. Verovatno od zavarivanja novih cevi.

Momak iz Boscha mi reče da su moji radijatori ok i da sa njih neće ništa završiti u tom filteru. Sistem je praktično zatvoren, nema dotok nove vode, pa nema odakle da dolazi djubre. A sam izmenjivač na Bosch 1200W se jako lako čisti, tako da zbog toga nema razloga da brinem što nisam stavio taj magnetni.
Sad čekam da mi Etaž vrati novac za taj filter.

Ko je sve uključen?
Čak i kada su iz iste firme, svaki radi svoj posao zasebno i u svom poslu ima drugačije probleme.

Prodavac - trgovac koji ti isporuči proizvod.

Monter (majstor) - spoji i zavari cevi i grejna tela, odradi prljav deo posla

Serviser - spoji električne delove kotla, pusti isti u rad i overi garanciju. Kasnije dolazi da radi godišnji servis kotla.

Da li neko mozda ima iskustva sa ovim kotlom od 25kW, razmisljam da ga uzmem za kucu?

Ne sa tim modelom, ali Vaillant neću više kupovati, jer se ispostavilo da su delovi usklađeni sa cenom kotla. Skupi. A meni su zatrebali.
Više detalja u spoileru.

Pre 13 godina sam kupio kotao po principu, šta je najbolje, nije bitno koliko košta i završio sam sa Vaillant kotlom. Recimo da je bio i duplo skuplji od nekih konkurentskih modela koji su bili alternativa.

Radio OK, dok pre neku godinu nije počeo da izbacuje grešku za pritisak. Zamenimo neki ventil, radio jednu dve sezone OK, opet slični simptomi, ali izbacuje grešku da neće da pokrene plamen. Nadjem ja način kako da ga prevarim i kada radi bez prekida, sa kratkim pauzama, sve OK. Ako nismo tu dva dana, neće sam da se pokrene, moram da ga "prevarim". Dakle remote on/off, zaboravim da postoji.
Bio opet serviser, nešto prčkao, čistio, kao saće da bude OK, I stvarno bilo, ali mesec dana i opet problem. Dodje opet serviser i ja shvatim da na pumpi ima kamenac. I onda serviser konstatuje da je pumpa procurila, pa da zbog toga dobija pogrešnu info za pritisak i zato se zaglupi. Zamena 400eur. Ili da mi proda novai Vaillant, 200+ hiljada, sada su novi, bolji, bla bla...

Kupio sam drugi brand, za cenu dve njihove pumpe i dobio novi kotao. Kondenzacioni, modulacija, tiši...manji je i lepše izgleda, ali to mi nije bitno, jer je u posebnoj prostoriji.

Da li si ikada ispustio 2dl vode sa donje strane hidraulične skretnice, iz sistema sa crnim cevima i gusanim radijatorima? Ako nisi, onda veruj majstorima. Na temi o Toplotnim pumpama imamo iskustvo korisnika kome je TP prestajala sa radom usled problema tim đubretom u sistemu. Ja te filtere nit prodajem nit imam ikakve koristi od prodaje, ali se trudim da prenesem i tuđa a i svoja iskustva kako bih sprečio da i neko drugi ima iste ili slične probleme kroz koje sam lično prolazio. I nema to veze sa Srbijom i Srbima, sa majstorima vazda neko sr@nje po celom svetu. Eno građevinci po Turskoj, pola gradova popadalo. A i kod nas znaju da pametuju "ko ti je ovo projektovao", i "šta će ti ovolika armatura"

'de nadje Tursku?...sa njima valjda možemo da se poredimo ionako su ovde bili vekovima pa ostao taj orjentalni mentalitet (ko će koga da zezne,nekom nešto uvali,prevari itd).....zanima me da li je takvo stanje sa majstorima po normalnom i civilizovanom (zapadnom) svetu?....da li i tamo majstori i serviseri o jednoj istoj stvari imaju za 180 stepeni različito mišljenje i svako ubedjuje korisnika šta treba da radi a korisnici koji se u to ne razumeju "k'o da su pali sa marsa"?

Nego ja bih voleo da se organizuje neka panel diskusija gde učestvuju majstori i svi ostali "filozofi" pa da ukrste mišljenja i iskustva....gde će svako izneti svoj stav i ovi što im filter ne treba nikako i oni što im je važniji od života.....možda bi onda mi laici i obični korisnici znali za koga da glasamo,tj da poslušamo...🤣

Koliko majstora, toliko i mišljenja, svuda na ovoj planeti. No, neki su više, a neki manje u pravu.
Na ovom forumu je bilo primedbi i na majstore iz zapadnih zemalja...

Pre jedno 3 godine sam imao neke prepravke na gotovo celom sistemu grejanja i prvu sezonu posle toga sam iz njega izvadio malo, kao neka šljaka, opiljci, šta li je. Verovatno od zavarivanja novih cevi.

Momak iz Boscha mi reče da su moji radijatori ok i da sa njih neće ništa završiti u tom filteru. Sistem je praktično zatvoren, nema dotok nove vode, pa nema odakle da dolazi djubre. A sam izmenjivač na Bosch 1200W se jako lako čisti, tako da zbog toga nema razloga da brinem što nisam stavio taj magnetni.
Sad čekam da mi Etaž vrati novac za taj filter.
Reci ti tom momku iz Boscha da on pojma nema. Da ti je vidjeti samo kakav bude magnetni filter od magnetita i prljavštine i da to nema veze za dotokom vode i zatvorenim sistemom, nego je to sve iz sistema. Moj ti je savjet da to ugradiš pod hitno. Ne bih se igrao sa investicijom zbog 160 eura.

Magnetni filter, Calefi, koji je ovde pominjan je bio oko 7.000 dinara u Etažu.

Sad je gotovo, nisam ga postavio, neću opet seći cevi za to. Možda van grejne sezone.

Ali opet, prisetim se prethodnog kotla, prve tri godine je dolazio serviser (dan danas se sećam imena i prezimena tog Vaillant servisera :)), pa mi je treće godine rekao da nema potrebe da dolazi četvrte, već da ga zovem za dve godine. Bilo mu valjda glupo što nema šta da očisti sa izmenjivača, niti unutar kotla. A mora tu kao nešto da radi, da bi naplatio uslugu.

Radijatori su aluminijumski, cevi su sve bakarne, osim onih plastičnih u podovima. Verujem da taj magnetni filter skuplja prljavštinu i da će za nekoliko godina postati standard. Eto, zbog predloga ovde na forumu sam ga i ja kupio (i na žalost nisam ugradio), ali mi se ipak čini malo ekstremno izjava da je sistem ugrožen, ukoliko nema taj filter.

Update: istini za volju, ovde na forumu sam pročitao i da kotao ne radi modulaciju na osnovu polaznog voda, pa eto, ipak mi se čini da radi.

Magnetni filter, Calefi, koji je ovde pominjan je bio oko 7.000 dinara u Etažu.

Sad je gotovo, nisam ga postavio, neću opet seći cevi za to. Možda van grejne sezone.

Ali opet, prisetim se prethodnog kotla, prve tri godine je dolazio serviser (dan danas se sećam imena i prezimena tog Vaillant servisera :)), pa mi je treće godine rekao da nema potrebe da dolazi četvrte, već da ga zovem za dve godine. Bilo mu valjda glupo što nema šta da očisti sa izmenjivača, niti unutar kotla. A mora tu kao nešto da radi, da bi naplatio uslugu.

Radijatori su aluminijumski, cevi su sve bakarne, osim onih plastičnih u podovima. Verujem da taj magnetni filter skuplja prljavštinu i da će za nekoliko godina postati standard. Eto, zbog predloga ovde na forumu sam ga i ja kupio (i na žalost nisam ugradio), ali mi se ipak čini malo ekstremno izjava da je sistem ugrožen, ukoliko nema taj filter.

Update: istini za volju, ovde na forumu sam pročitao i da kotao ne radi modulaciju na osnovu polaznog voda, pa eto, ipak mi se čini da radi.
Baš zato što su radijatori u pitanju a cijevi bakarne. Ništa nije ekstremno ali sigurno u instalaciji imaš visoko frekventnu pumpu ili ti pametnu koja te magnetite iz sistema privlači na sebe samo tako, kad ona rikne ode par stotina Eura. Dvije su TP nove, za dva dana rada stale zbog toga pa ti vidi šta ćeš.

Istini za volju, na prethodnom kotlu mi jeste procurila pumpa.
Nisam probao da nagađam zašto se desilo, ali eto, ako budem pokušao, dodaću i nedostatak magnetnog filtera.

'de nadje Tursku?...sa njima valjda možemo da se poredimo ionako su ovde bili vekovima pa ostao taj orjentalni mentalitet (ko će koga da zezne,nekom nešto uvali,prevari itd).....zanima me da li je takvo stanje sa majstorima po normalnom i civilizovanom (zapadnom) svetu?....da li i tamo majstori i serviseri o jednoj istoj stvari imaju za 180 stepeni različito mišljenje i svako ubedjuje korisnika šta treba da radi a korisnici koji se u to ne razumeju "k'o da su pali sa marsa"?

Nego ja bih voleo da se organizuje neka panel diskusija gde učestvuju majstori i svi ostali "filozofi" pa da ukrste mišljenja i iskustva....gde će svako izneti svoj stav i ovi što im filter ne treba nikako i oni što im je važniji od života.....možda bi onda mi laici i obični korisnici znali za koga da glasamo,tj da poslušamo...🤣
Dovoljno je da nadjes seme od proizvodjaca i samo ce ti se kazati da li treba da se postavi filter.

Pozdrav.

Da li bi neko mogao da preporuči dobar termostat za kondenzacioni gasni kotao (Remeha), podno i zidno grejanje je u pitanju.

Najbitnije mi je da ima precizno moduliranje, da mogu da ga namestim na 0,1 korak, a ne na 0,5 korak kao što je ovaj sad što imam.

Sva iskustva su dobrodošla

Ulriče, kakav crni Zapad. Pa eno Poljaci po Engleskoj "sve znaju da rade". Pa se ti hvataj za glavu ako im prepustiš majstorisanje i donošenje odluka. Da se razumemo, nisu u pitanju greške koje se odmah mogu uočiti, u pitanju su manjkavosti koje utiču na skraćenje period eksploatacije, čega god se dohvatili.
PS: što sam stariji sve više mislim da je blaženstvo u neznanju. Što manje znam da nešto može da se pogrešno uradi ili pokvari, to se manje sekiram.

@PJ ako nisi odradio povrat novca za taj filter i ako te vozaju, javi mi se na PM, ja bih ga otkupio, po punoj ceni. Ionako će mi trebati uskoro jedan. Samo javi koji tačno model je u pitanju i kakvi su priključci

• Like
Reagovanja: PJ
@PJ ako nisi odradio povrat novca za taj filter i ako te vozaju, javi mi se na PM, ja bih ga otkupio, po punoj ceni. Ionako će mi trebati uskoro jedan. Samo javi koji tačno model je u pitanju i kakvi su priključci
Odneo ga je momak iz Boscha, jer sam preko njih i kupio. Dali mi svojih 10% rabat na cene iz Etaža.
Rekao je da će svratiti da mi donese neke papire i razliku u novcu.

Pozdrav narode, iščitao sam dosta postova na ovoj temi i manje/više znam odgovore ali sam hteo još da mi potvrdite ako možete par sumnji.
U procesu sam uvođenja gasa, platio sam priključak doveli su cev do kuće, samo još da postova sat u anrednih par dana.
Kuća je prizemlje+sprat+potkrovlje, lošija izolacija oko 150m2, imamo jedno 10 radijatora ali pklaniram još neku nadogranju u vidu novog kupatila i tu planiram da stavim još 2 radijatora u vidu sušača za peškir.
U kući su dve porodice imamo 3 kupatila i 2 kuhinje ukupno 6 članova.
Koliko mogu da vidim iz vaših iskustava a i majstor mi je rekao, da protični bojler čak i neki jači nema šanse da izdrži naše potrebe za toplom vodom, kako vidim i ljudi sa jednim kupatilom/kuhinjom muku muče sa nestabilnom toplom vodom a ne kod mene sa 5 izvora tople vode, naravno ne koriste se svih 5 istovremeno ali može da se potrefi tipa 3 kom istovremeno.
Tako da ako želim toplu vodu na gas preporučio mi je neki kotao sa priključkom za eksterni bojler konkretno bosch 2500w 24kw.
Druga stvar u početku mi je hteo da proda konvencioni kotao ali koliko vidim čak iako sam na radijatorima bolje je uzeti kondenzacioni iako je manja ušteda u odnosu na podno grejanje opet postoji.

Bosch 1200 ima knap dovoljan protok vode za jedno točiono mesto, da je ok pritisak.

S obzirom da imaš 5 točionih mesta, obrati pažnju na instalacije celog tog sistema i kolika ti je dužina cevi. Ja imam 2-2ipo metra cevi od kotla do slavine i potrebno je 12-14 sekundi da stigne topla voda. Za tuširanje to nije problem, za pranje ruku jeste. Em ti topla voda kasno stigne, em si iscimao kotao da zagreje neku vodu, a ona se onda hladi u cevima.

Za toliki broj potrošača, ja bih išao na bojler sa izmenjivačem.

Bosch 1200 ima knap dovoljan protok vode za jedno točiono mesto, da je ok pritisak.

S obzirom da imaš 5 točionih mesta, obrati pažnju na instalacije celog tog sistema i kolika ti je dužina cevi. Ja imam 2-2ipo metra cevi od kotla do slavine i potrebno je 12-14 sekundi da stigne topla voda. Za tuširanje to nije problem, za pranje ruku jeste. Em ti topla voda kasno stigne, em si iscimao kotao da zagreje neku vodu, a ona se onda hladi u cevima.

Za toliki broj potrošača, ja bih išao na bojler sa izmenjivačem.
Pa da to sam i mislio, sada nemam para za kompletnu instalaciju tako dai ću onda najverovatnije uzeti ovaj bosch 2500w, pa sledeće god dokupiti bojler, ima dosta metara cevi, neka mest bi verovatno čekala minut da dođe voda do njih, a da ne pričam o tome kada se tuširaš i neko na drugom mestu krene da cima toplu vodu, kontam da bi bilo neupotrebljivo.

Size mi juce racun za novembar i bas me iznenadio, naravno ne bas prijatno.
Racun 17400, potroseno 280 kubika, sa korigovanom vrednoscu 268.
E sad, prostom matematikom kada se oduzmu one fiksne naknade ispada da je kubik oko 60 dinara.
Zar nije prosle zime bio oko 40 i poskupelo dva puta po 10% ili sam nesto propustio?

Da da, i ja sam pre neki dan dobio račun za novembar i upoređujući sa proslogodišnjim novembarskim računom došao do zaključka da je ove godine kubik skuplji za 35%. Šta smo mi svi zajedno propustili moderna nauka trenutno ne može da objasni.

Size mi juce racun za novembar i bas me iznenadio, naravno ne bas prijatno.
Racun 17400, potroseno 280 kubika, sa korigovanom vrednoscu 268.
E sad, prostom matematikom kada se oduzmu one fiksne naknade ispada da je kubik oko 60 dinara.
Zar nije prosle zime bio oko 40 i poskupelo dva puta po 10% ili sam nesto propustio?
Propustio si dva poskupljenja. Poskupelo je 4 puta po 10%.

Zaboravio sam ono koje je bilo prvog januara ali i sa tim su tri poskupljenja, opet mi se ne uklapa...

Vrh Dno