Nisam siguran kako bih ti ja pomogao. Ja sam sličan problem imao na starom Vaillant kotlu. Ovaj Bosch mi stoji ovde, još uvek ga nisam ugradio. Zbog pozicije kotla u odnosu na fasadni dimnjak, a zbog orijentacija otvora za sondu, morali smo da dodamo dva kolena od po 90 stepeni. Sreća da su shvatili pre nego što su demontirali postojeći kotao.
Anyway, ako imaš više točionih mesta, a problem se dešava samo na jednom, teško da je problem na izvoru (kotlu), pre će biti na točionom mestu. Ako ti iz kotla izlazi jedna cev, ide do kupatila gde se razdvaja na tuš, česmu, bide.... Ne može bide da ima ok vodu, a tuš ne, kada imaju isti dovod tople vode.
Update: gore sam napisao da sam imao sličan problem. Zapravo, nije. Kod mene je bilo krajnje predvidljivo kada kreće hladna, kada vrela voda. Pre tuširanja podesim temperaturu i nema diranja pritiska i temperature do kraja. I sve radi OK.
Magnetni skupljač nečistoća bi trebao da bude obavezan element svakog sistema grejanja, sem grejanja na klime. Dakle i za gasne kotlove i za toplotne pumpe.
Kada sam pitao par majstora (i onog koji mi je ugradjivao kotao u kuću) da li da kupim i ugradim taj magnetni skupljač nećistoća,svi su me gledali bledo u smislu "koji će ti to??"........i objašnjavaju da za time nema potrebe,da već ima nekakav filter ispod kotla...itd,itd....
Znam,znam,sada će ovde svi da kažu kako su ti majstori u dosluhu sa proizvodjaćima opreme i da jedva čekaju da mi pocrkaju pumpe,kotlovi kako bi oni posle imali posla i servisirali to.....ili čekaj,majstori i prodavci opreme za gas nisu isto?
***,kako je jadna i bedna ova Srbija i (skoro) svi mi koi živimo u njoj......niti manjeg i jadnijeg naroda niti više mišljenja,pametovanja i filozofiranja o bilo čemu....
Kada sam pitao par majstora (i onog koji mi je ugradjivao kotao u kuću) da li da kupim i ugradim taj magnetni skupljač nećistoća,svi su me gledali bledo u smislu "koji će ti to??"........i objašnjavaju da za time nema potrebe,da već ima nekakav filter ispod kotla...itd,itd....
Da li neko mozda ima iskustva sa ovim kotlom od 25kW, razmisljam da ga uzmem za kucu?
Kondenzacioni kotlovi za grejanje na gas
Visokoefikasni Vaillantovi gasni kondenzacioni kotlovi NOVE generacijewww.vaillant.rs
Da li si ikada ispustio 2dl vode sa donje strane hidraulične skretnice, iz sistema sa crnim cevima i gusanim radijatorima? Ako nisi, onda veruj majstorima. Na temi o Toplotnim pumpama imamo iskustvo korisnika kome je TP prestajala sa radom usled problema tim đubretom u sistemu. Ja te filtere nit prodajem nit imam ikakve koristi od prodaje, ali se trudim da prenesem i tuđa a i svoja iskustva kako bih sprečio da i neko drugi ima iste ili slične probleme kroz koje sam lično prolazio. I nema to veze sa Srbijom i Srbima, sa majstorima vazda neko sr@nje po celom svetu. Eno građevinci po Turskoj, pola gradova popadalo. A i kod nas znaju da pametuju "ko ti je ovo projektovao", i "šta će ti ovolika armatura"Kada sam pitao par majstora (i onog koji mi je ugradjivao kotao u kuću) da li da kupim i ugradim taj magnetni skupljač nećistoća,svi su me gledali bledo u smislu "koji će ti to??"........i objašnjavaju da za time nema potrebe,da već ima nekakav filter ispod kotla...itd,itd....
Znam,znam,sada će ovde svi da kažu kako su ti majstori u dosluhu sa proizvodjaćima opreme i da jedva čekaju da mi pocrkaju pumpe,kotlovi kako bi oni posle imali posla i servisirali to.....ili čekaj,majstori i prodavci opreme za gas nisu isto?
***,kako je jadna i bedna ova Srbija i (skoro) svi mi koi živimo u njoj......niti manjeg i jadnijeg naroda niti više mišljenja,pametovanja i filozofiranja o bilo čemu....
Reci ti tom momku iz Boscha da on pojma nema. Da ti je vidjeti samo kakav bude magnetni filter od magnetita i prljavštine i da to nema veze za dotokom vode i zatvorenim sistemom, nego je to sve iz sistema. Moj ti je savjet da to ugradiš pod hitno. Ne bih se igrao sa investicijom zbog 160 eura.Pre jedno 3 godine sam imao neke prepravke na gotovo celom sistemu grejanja i prvu sezonu posle toga sam iz njega izvadio malo, kao neka šljaka, opiljci, šta li je. Verovatno od zavarivanja novih cevi.
Momak iz Boscha mi reče da su moji radijatori ok i da sa njih neće ništa završiti u tom filteru. Sistem je praktično zatvoren, nema dotok nove vode, pa nema odakle da dolazi djubre. A sam izmenjivač na Bosch 1200W se jako lako čisti, tako da zbog toga nema razloga da brinem što nisam stavio taj magnetni.
Sad čekam da mi Etaž vrati novac za taj filter.
Baš zato što su radijatori u pitanju a cijevi bakarne. Ništa nije ekstremno ali sigurno u instalaciji imaš visoko frekventnu pumpu ili ti pametnu koja te magnetite iz sistema privlači na sebe samo tako, kad ona rikne ode par stotina Eura. Dvije su TP nove, za dva dana rada stale zbog toga pa ti vidi šta ćeš.Magnetni filter, Calefi, koji je ovde pominjan je bio oko 7.000 dinara u Etažu.
Sad je gotovo, nisam ga postavio, neću opet seći cevi za to. Možda van grejne sezone.
Ali opet, prisetim se prethodnog kotla, prve tri godine je dolazio serviser (dan danas se sećam imena i prezimena tog Vaillant servisera), pa mi je treće godine rekao da nema potrebe da dolazi četvrte, već da ga zovem za dve godine. Bilo mu valjda glupo što nema šta da očisti sa izmenjivača, niti unutar kotla. A mora tu kao nešto da radi, da bi naplatio uslugu.
Radijatori su aluminijumski, cevi su sve bakarne, osim onih plastičnih u podovima. Verujem da taj magnetni filter skuplja prljavštinu i da će za nekoliko godina postati standard. Eto, zbog predloga ovde na forumu sam ga i ja kupio (i na žalost nisam ugradio), ali mi se ipak čini malo ekstremno izjava da je sistem ugrožen, ukoliko nema taj filter.
Update: istini za volju, ovde na forumu sam pročitao i da kotao ne radi modulaciju na osnovu polaznog voda, pa eto, ipak mi se čini da radi.
Dovoljno je da nadjes seme od proizvodjaca i samo ce ti se kazati da li treba da se postavi filter.'de nadje Tursku?...sa njima valjda možemo da se poredimo ionako su ovde bili vekovima pa ostao taj orjentalni mentalitet (ko će koga da zezne,nekom nešto uvali,prevari itd).....zanima me da li je takvo stanje sa majstorima po normalnom i civilizovanom (zapadnom) svetu?....da li i tamo majstori i serviseri o jednoj istoj stvari imaju za 180 stepeni različito mišljenje i svako ubedjuje korisnika šta treba da radi a korisnici koji se u to ne razumeju "k'o da su pali sa marsa"?
Nego ja bih voleo da se organizuje neka panel diskusija gde učestvuju majstori i svi ostali "filozofi" pa da ukrste mišljenja i iskustva....gde će svako izneti svoj stav i ovi što im filter ne treba nikako i oni što im je važniji od života.....možda bi onda mi laici i obični korisnici znali za koga da glasamo,tj da poslušamo...🤣
Ulriče, kakav crni Zapad. Pa eno Poljaci po Engleskoj "sve znaju da rade". Pa se ti hvataj za glavu ako im prepustiš majstorisanje i donošenje odluka. Da se razumemo, nisu u pitanju greške koje se odmah mogu uočiti, u pitanju su manjkavosti koje utiču na skraćenje period eksploatacije, čega god se dohvatili.'de nadje Tursku?...sa njima valjda možemo da se poredimo ionako su ovde bili vekovima pa ostao taj orjentalni mentalitet (ko će koga da zezne,nekom nešto uvali,prevari itd).....zanima me da li je takvo stanje sa majstorima po normalnom i civilizovanom (zapadnom) svetu?....da li i tamo majstori i serviseri o jednoj istoj stvari imaju za 180 stepeni različito mišljenje i svako ubedjuje korisnika šta treba da radi a korisnici koji se u to ne razumeju "k'o da su pali sa marsa"?
Nego ja bih voleo da se organizuje neka panel diskusija gde učestvuju majstori i svi ostali "filozofi" pa da ukrste mišljenja i iskustva....gde će svako izneti svoj stav i ovi što im filter ne treba nikako i oni što im je važniji od života.....možda bi onda mi laici i obični korisnici znali za koga da glasamo,tj da poslušamo...🤣
Odneo ga je momak iz Boscha, jer sam preko njih i kupio. Dali mi svojih 10% rabat na cene iz Etaža.@PJ ako nisi odradio povrat novca za taj filter i ako te vozaju, javi mi se na PM, ja bih ga otkupio, po punoj ceni. Ionako će mi trebati uskoro jedan. Samo javi koji tačno model je u pitanju i kakvi su priključci
Pa da to sam i mislio, sada nemam para za kompletnu instalaciju tako dai ću onda najverovatnije uzeti ovaj bosch 2500w, pa sledeće god dokupiti bojler, ima dosta metara cevi, neka mest bi verovatno čekala minut da dođe voda do njih, a da ne pričam o tome kada se tuširaš i neko na drugom mestu krene da cima toplu vodu, kontam da bi bilo neupotrebljivo.Bosch 1200 ima knap dovoljan protok vode za jedno točiono mesto, da je ok pritisak.
S obzirom da imaš 5 točionih mesta, obrati pažnju na instalacije celog tog sistema i kolika ti je dužina cevi. Ja imam 2-2ipo metra cevi od kotla do slavine i potrebno je 12-14 sekundi da stigne topla voda. Za tuširanje to nije problem, za pranje ruku jeste. Em ti topla voda kasno stigne, em si iscimao kotao da zagreje neku vodu, a ona se onda hladi u cevima.
Za toliki broj potrošača, ja bih išao na bojler sa izmenjivačem.
Propustio si dva poskupljenja. Poskupelo je 4 puta po 10%.Size mi juce racun za novembar i bas me iznenadio, naravno ne bas prijatno.
Racun 17400, potroseno 280 kubika, sa korigovanom vrednoscu 268.
E sad, prostom matematikom kada se oduzmu one fiksne naknade ispada da je kubik oko 60 dinara.
Zar nije prosle zime bio oko 40 i poskupelo dva puta po 10% ili sam nesto propustio?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari