Šta je novo?

Grejanje na gas

Kvotovao si moju poruku, ali teško da mogu da ti pomognem.

Moje iskustvo sa gasnim kotlovima je, kod matoraca, neki skoro NoName, prošvercovan iz tada neprijateljske Hrvatske, za vreme sankcija, devedesetih, dan danas radi. Servis jeftin, uvek je skuplji dolazak majstora, nego deo koji menja, nikada nisu radili godišnji servis "redovno održavanje".

Moj, Vaillant, kada je kupljen, bio je jedan od najskupljih kombinovanih modela od 28kw kod nas. 13 godina star, procurila pumpa. Ako koristimo toplu vodu, svake godine servis, ako ne koristimo, na dve godine. Pored toga, dva neka vanredna servisa čišćenja i jednom neki senzor pritiska. Zamena pumpe 400eur. Ide u djubre.

Ok,hvala na odgovoru,svako misljenje i iskustvo mi znaci...

Zamolio bih i ostale ljude koji posecuju ovu temu,a imaju neki od tih italijanskih gasnih kotlova da podele iskustva sa tim kotlovima....

Ovo uvodjenje gasa i uopste grejanje na gas je jedna od najmisterioznijih,najcudnijih,najnenormalnijih iskustava koje sam imao u zivotu,pa mi zato dobro dodju iskustva drugih korisnika da ne bih zavrsio u ludnici

Nije teško podesiti temperaturu, nego ako u toku tuširanja smanjiš pritisak vode, kotao prestane da greje. Moj model kotla je takav da onda voda ostane u izmenjivač, pa se isti ohladi na nju, pa posledično to malo vode bude baš vrelo. Kada povećam pritisak vode, prvo krene taj vreo deo, pa onda opet hladan, dok ne dostigne temperaturu.

Sistem traži određeno navikavanje i generalno radi to prihvatljivo, ali ja sam ostao na bojlerima na struju.

Update: možda neki novi kotlovi to rade komfornije.
Meni je to bas smetalo u staroj kuci gde ima takav sistem, muka je namestiti vodu.

Zamolio bih i ostale ljude koji posecuju ovu temu,a imaju neki od tih italijanskih gasnih kotlova da podele iskustva sa tim kotlovima....

Ovo uvodjenje gasa i uopste grejanje na gas je jedna od najmisterioznijih,najcudnijih,najnenormalnijih iskustava koje sam imao u zivotu,pa mi zato dobro dodju iskustva drugih korisnika da ne bih zavrsio u ludnici
Meni u ponedeljak stiže Baxi Luna 3, konvencionalni. Svi koje sam pitao kažu da nema smisla uzimati kondezacioni ako nemam podno grejanje.
Imam sad isto Baxi, ne znam koji, radi ok već 8 godina. Njega prebacujem kod roditelja.
Jednostavni su kotlovi.

Ako zanemarimo cenu, šta je backdraw upotrebe kondenzacionog kotla u odnosu na konvencionalni?
Nekako mi je super ideja da u prelaznom periodu smanjim temepraturu u radijatorima ispod 40C i neka vrti tako.

Ja sam sa procedurom uvođenja krenuo u julu i još uvek nisam završio. Sve ide previše sporo, plus su umesto da olakšaju, uveli nove stavke koje moraju da se ispune.
Po preporuci majstora sam uzeo Proterm 28kw kotao, koji je budžetska verzija Vailanta.

Gde se ugrađuje magnetni skupljač nečistoća? Da li neki kotlovi to već imaju fabrički?
Na povratni vod od radijatora ka kotlu, pred ulazak u kotao. Cilj je da prljavština, a pogotovo feromagnetna prašina ne dođe do pumpe u kotlu, niti da se staloži u izmenjivaču
Ako zanemarimo cenu, šta je backdraw upotrebe kondenzacionog kotla u odnosu na konvencionalni?
Nekako mi je super ideja da u prelaznom periodu smanjim temepraturu u radijatorima ispod 40C i neka vrti tako.
Ne smanjuješ ti već kotao, po krivoj grejanja. Kondenzacioni kotlovi uglavnom imaju fabrički ugrađen kružni izmenjivač. Ako je dupli 33kW i jači) onda je nemoguće očistiti ga kiselinom pod pritiskom jer uvek jedna polivina probije a druga ostane začepljena. Ujedno imaju i pumpe sa neodojumskim magnetom, pa se skuplja fetomagnetna prljavština, koju je takođe nemoguće ukloniti iz pumpe. I tako pumpa skuplja dok ne bude gecrkt. Dakle neophodno je ugraditi ozbiljan i velik magnetni skupljač nečistoća koji košta oko 10.000din. Oni mehanički mali skupljači sa mrežicom nisu dovoljni jer je feromagnetna prašina u instalaciji jaaako sitna i prođe kroz mrežicu

Poslednja izmena:
Preporuka za Caleffi Dirtmag skupljač nečistoća. Ili neki njegov klon
Na trenutnom kotlu ja kontrolišem maks temperaturu polaznog voda. Zašto je ne bih kontorlisao i na kondenzacionom?
Jer ne moraš. Bolji kotlovi imaju sondu spoljne temperature, pa sam određuje temp polaznog voda. Ima vise koeficijenata krive, pa se iz par pokušaja ubode ona prava. Za fino štelovanje podešava se i ofset, +/-5°C čime se kriva translira u pravcu vertikalne ose. Uz ovakvo podešavanje i uz stalni rad radijatorske pumpe, radijatori su stalno topli

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: PJ
Copy paste sa drugog foruma o gasnim kotolovima....doduše staro nekoliko godina,ali mislim da je ok text

Ne želim, potpuno da otkrivam identitet ali, kako bih rekao, što se tiče gasnih kotlova, poznajem ih od momenta početka proizvodnje do momenta prodaje pa i dalje do servisne službe, i to svaki korak, kvalitet, delove, način proizvodnje. Ne želim da omalovažavam nikoga na forumu (slučajno sam ovde) ali kada sam video šta se sve piše nesrećnim ljudima koji žele da ulože novac u nešto, morao sam da se prijavim.
Probaću jednom porukom svima da odgovorim pa neka se ljudi pronađu.
Ne znaju svi sve pa idem polako od pocetka.
Imate konvencionalne kotlove sa maksimalno 92% stepen iskorišćenja i kondenzacione kotlove sa oko 109% iskorišćenja (naravno u odnosu na donju toplotnu moć, zato može preko 100%). Ovo su laboratoriske vrednosti i to pri radu kotla sa nominalnom snagom (to je ono u oznaci što piše npr. 24kW). Kada kotao radi sa manjim snagom stepen iskorišćenja pada (kod nekog kotla više, kod nekog manje).
Koji su kotlovi bolji, pa naravno oni kod kojih stepen iskorićenja pada manje. Ali ima tu još nekih stvarčica.
Pričaćemo prvo o konvencionalnim kotlovima. Startni stepen iskorišćenja smo pomenuli gore i on je u principu isti kod svih proizvođača gasnih kotlova. Ali kotlovi 90% vremena rade u nekom smanjenom režimu. Zašto? Pa zar mislite da za 100m2 ili 150m2 treba svih 24kW ? Možda ako ste loše izolovani I ako je napolju -20 ali nije baš tako.
Dalje imate modulaciju plamena, odnosno snage. Kod većine italijanskih brendova modulacija je jako primitivna odnosno kotao radi u on/off režimu. To znači da kotao radi maks. snagom dok ne postigne temp. u kući, zatim se gasi, hladi, pa opet pali zagreva prvo samog sebe pa onda vodu u grejanju i save tako u krug. Ploča na kotlu se projektuje tako da izdrži određen broj paljenja I gašenja, što znači da kod tih kotlova ploča brže strada. Kod BOSCH-a I Vaillant-a modulacija je preko sobnog termostata koji rade sa modulacionim naponom od 5 do 22V, I on moduliše kotao mnogo brže, finije I preciznije, kotao se mnogo ređe pali I gasi I thermostat teži da dovede kotao u ravnotežu sa termičkim gubicima objekta, bez gašenja (tako kotao manje troši).Ne mogu sada pisati o svakom modelu svakog Brenda pojedinačno jer bi mi trebala godina.
Kod konvencionalnih kotlova, ko ima novca da izdvoji za nemca, tu su samo 2 koji zavređuju pažnju, već pomenuti BOSCH (Junkers) i Vaillant, gađaju se 1:1 po pitanju modela i svaki ima neke svoje adute. Istakao bih sledeće činjenice, BOSCH termotechnik je najveći brend za proizvodnju opreme za grejanje u evropi.Bosch odnosno Junkers (Junkers je sastavni deo BOSCH-a, već 80 god.) je patentirao 70% stvari koje se nalaze u današnjim gasnim kotlovima pa i samu kondenzacionu tehnologiju pa neka vam I ta istorija nešto kaže.
Što se modela tiče u naj jeftinijoj klasi rekao bih das u istog kvaliteta i performansi. Kod malo jačih modela istakao bih:
• Dvo brzinske ventilatore kod BOSCH-a (koji jako puno doprinose da kotao ima visok stepen korisnosti i u radu sa smanjenom snagom).
• Solarnu kompatibilnost i mogućnost korišćenja sobnih regulatora koji imaju ugrađen BOSCH patent solar inside koji dodatno smanjuje potrošnju gasa pri grejanju sanitarne vode za oko 15%.

Ostale karakteristike kod ova dva Brenda su iste.

Ako bih poredio sa italijanskim brendovima tu je još puno stvari koje oni imaju inferiornijim u odnosu na Nemce. Tačno je da je dosta elementata u kotlu i kod nemaca italijanskog porekla, ali sklop, pozicioniranje elemenata kotla (servisibilnost), automatika, debljina lima, korišćenje izolacionih materijala, buka, čine to da to nemci rade mnogo bolje, štedljivije i trajnije.

Kondenzacioni kotlovi:
Neću objašnjavati šta je to i kako to radi, poenta je da su značajno štedljiviji. Više u niskotemperaturskim režimima a manje u visokotemperaturnim. Ako se pitate kakvo je vaše grejanje. Pa podno grejanje je niskotemperaturno i idealno je za kondenzacione kotlove ali ne brinite radijatorske instalacije u Srbiji su predimenzionisane i ne živimo u ekstremno hladnim uslovima tako da u 95% vremena u toku zime imaćete efekat kondenzaciju u kotlu i on će štedeti. U principu razlika u ceni se isplati za 2 do 3 sezone.
Kondenzacioni kotli su projektovani da traju duže od običnih.
Kao što sam pomenuo već, BOSCH odnosno Junkers je patentirao kondenzaciju tako da mogu sa sigurnošću da kažem da to radi najbolje. Nije džabe najveći proizvođač kondenzacionih kotlova. Jedini koji može da radi sa antifrizom, jedini dovoljno elastičan da guta gas svakakvog kvaliteta i smanjenog pritiska bez gašenja, odlično radi sa TNG-om , Lako se podešava i šteluje i.t.d. ne mogu ni svi nemci to. Primer: Viessmann koji skoro da namože normalno da radi na TNG. Ne može da radi sa antifrizom. Primer 2. Vaillant imao problema sa izmenjivačima, pucali su. Sada je sve ok. Neću reći da su ostali loši ali ipak malo zaostaju.
Servis:
Servis je po meni jedna od prvih stvari koje trebaju da vas interesuje. Jako puno vodite računa o servisnoj podršci. Znam da je BOSCH najbolji, za 24h stiže deo bilo gde u Srbiju. Beretta solidno, Vaillant – prosek. Ostali italijani, reći ću da nijedan od italijana nema predstavništvo, već ih zastupaju trgovačke kuće koje baš briga za servis, podršku, delove i čuvanje imena Brenda, šta da kažem, naka vam je bog u pomoći. Sime skida delove sa drugih kotlova koji su raybacani po magacinu (vlaga,prašina). Ferroli, čeka se na delove mnogo više od 10-15 dana što je napisao neko od vas. Čeka se mesec pa i dva i sve je gore, trenutno skoro da ih niko ni ne zastupa. Hermann, nema više zastupnika, kupili ga drugi, tako da pitanje koliko će biti još delova. i.t.d. i.t.d. mogao bih o tome do sutra. Onaj što je kupio kineza, svaka mu čast na hrabrosti. Stavio je bombu porodici pod glavu a pri tome nema kome da se obrati tu bombu da demontira. Ne radite to ljudi, vaša deca su u pitanju!! Ljudi štede na kotlu jer se on ne vidi (pa ženi nije bitan kvalitet već izgled) a daju pare za mnogo manje bitne stvari jer su one po sobama. Birajte firme sa tradicijom, stabilne i velike kompanije. Raspitajte se sami ponešto.
Ako baš nemate dovoljno novca uzmite Berettu. Kvalitet ok. Servisna podrška ok. Ako možete malo da doplatite uzmite nemca a vi odlučite kojeg će te. Ja imam sve BOSCH-ovo pa i kotao. Možda sam zato malo navodio vodenicu na njega ali ovo što sam napisao su činjenice I žao mi je što ljudi iz branše to ne znaju ili se prave da ne znaju, zato odlučite sami.
Još jedan savet, 90% majstora nema poima i navodi samo na svoju vodenicu, 90% trgovaca nema poima šta da kažu, čast izuzecima, tako da znajte da ste sami u tome sem ako Vam je jako dobar majstor brat.
Takođe znajte da je redovno održavanje je majka. Pa i auto mora u servis.

I još nešto, oni što kažu da je gas toliko skup da nemogu da izdrže, ili imaju jako lošu izolaciju ili je malo Srbija upumpavala vazduha u mrežu pa kotao više guta ili je kotao loš. Kada je sve normalno, ako stavite na papir grejanje na gas nije toliko skuplje čak I od grejanja na čvrsto gorivo a o konforu da ne pričamo.

Pozdrav, srećno.

Ja imam sa Junkersom dobra iskustva, mada serviser kaže da se više ne prave takvi kotlovi i da je on u principu za što prostiju varijantu, i nosi Ferroli reklamu na sebi.

I da se vratim na tvoj post u vezi sa potrebnom snagom kotla: ako već imaš 200-300 kvm grejne površine, neka ti neko uradi proračun toplotnih gubitaka, da ne bacaš pare na radijatore i kotao. Sve to treba "da se gađa". Nećeš 40 kW radijatora staviti na 20 kW kotao, i obrnuto.

Radijatore već imam,do sada sam grejao kuću na čvrsti ogrev (ugalj i drva)....tako da će i taj kotao za čvrsta goriva (star nekih 4-5 godina) ostati i dalje u funkciji,ako zatreba...

Pozdrav svima,
Imam podno grejanje u celoj kući i gasni kondenzacioni kotao Ariston Class One, 24kW sa protocnom vodom. Ceo sistem je nov, komplet rađen sa plastičnim cevima. Ono što ne funkcuoniše je sanitarna voda. Kada smo kupili bojler, držali smo temperaturu sanitarne vode na 37-38 stepeni i to je bilo dovoljno možda narednih mesec-dva. Nakon toga temperatura vode je počela da pada, tj. morali smo da pojačamo temperaturu sanitarne vode, tako da smo sad trenut o na 46 stepeni, a voda je i dalje hladnjikava. Kotao je pof garancijom, zvali smo servisera, dodje, očisti, bude sve ok narednih mesec dana i onda ponovo u krug. Kotao imamo 3 godine, redovno se servisira, s tim da i između redovnih godišnjih servisa dolazi serviser da očisti izmenjivač zbog sanitarne vode. Serviser tvrdi da ke sve ok, ta je to to zaprljanosti vode i da tu nema spasa. Ja se samo pitam šta će biti kad kotao izadje iz garancije, da li ću 3 puta godisnje morati da plaćam servisera da mi čisti kotao??? Inače, komšija pored ima Vailantov kondenzacioni, i nikad nije menjao temp sanitarne vode. Ne znam zašto je naša voda zagađena, a njegova ne, a iz istog vodovoda se napajamo. Kuća je nova, i sve cevi su nove do priključka.

Da li se magnetni skupljač nečistoća stavlja na svaki kondenzacioni kotao?

Ajd uzdravlje junaci i srećan nam gas!

Alek tu d resk ju!

Cene gasa za potrošače u Srbiji će do maja 2024. godine biti na nivou koji će važiti 1. novembra ove godine, odnosno nakon već najavljenog poskupljenja.

U slučaju da dođe do poremećaja na tržištu, Vlada će, iz republičkog budžeta, proizvođačima i uvoznicima nadomestiti razliku.

Ovo je predviđeno Uredbom o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji, u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.
izvor Vreme.com
https://www.vreme.com/vreme/zamrznuta-cena-gasa-do-maja-2024-godine/

Obrni - okreni, po džepu poreskih obveznika. Na tv-u teče med i mleko.

A za kotlove/peći za etažno grejanje(na čvrsto gorivo) važi i za njih?

Skupljač čuva moderne pumpe, koje imaju neodojumski magnet, jer bi se inače feromagnetna "prašina" zalepila za rotor i onda se pumpa prebaci u režim "gecrkt", u kom ne vrti vodu

Valjda ce mi neko odgovoriti 🙏
Očitala sam merač za gas, ako se to tako zove.
03.11. 2023. 04991 859 m3
11.11. 2023. 05002 513 m3
Molim vas da mi neko objasni kako da znam sta je ovde 1 kubik? Recimo na satu za struju shvatam sta je kw, ali ovde ne razumem sta je kubik. Da li ovo 05002 kada predje u 5003 znači da sam potrosila 1 ceo kubik. Takodje me interesuje posto mi je poznata cena za kwh, da li jedan m3 ima 10kwh?
Hvala vam, puno cete mi pomoci ako mi odgovorite.

Da, kad 5002 predje u 5003,potrošila si kubik. Jedan m3 kod nas nije 10 kwh, skoro 11 je.

@triniti ako se ne varam, na računu postoji taj odnos kw u m3 i oni koeficijenti.

S obzirom da kažeš da si očitala stanje, pretpostavljam da znaš da u Beogradu možeš da prijaviš stanje na Viber broj?
Meni su pre neku godinu postavili brojilo sa remote očitavanjem, ali sistem još uvek ne funkcioniše, pa prijavljujem porukom.

Da, kad 5002 predje u 5003,potrošila si kubik. Jedan m3 kod nas nije 10 kwh, skoro 11 je.
Hvala puno na brzom odgovoru 😇
@triniti ako se ne varam, na računu postoji taj odnos kw u m3 i oni koeficijenti.

S obzirom da kažeš da si očitala stanje, pretpostavljam da znaš da u Beogradu možeš da prijaviš stanje na Viber broj?
Meni su pre neku godinu postavili brojilo sa remote očitavanjem, ali sistem još uvek ne funkcioniše, pa prijavljujem porukom.
Trenutno sam dosla kod tetke u Austriju, ona je starija zena i nije upucena kako se to računa pa sam ja odlucila da probam da joj pomognem. Jedino sto sam nasla info da je kod njih 0,17 cena za domacinstvo za kw, a za kubik nisam nasla.

Nije teško podesiti temperaturu, nego ako u toku tuširanja smanjiš pritisak vode, kotao prestane da greje. Moj model kotla je takav da onda voda ostane u izmenjivač, pa se isti ohladi na nju, pa posledično to malo vode bude baš vrelo. Kada povećam pritisak vode, prvo krene taj vreo deo, pa onda opet hladan, dok ne dostigne temperaturu.

Sistem traži određeno navikavanje i generalno radi to prihvatljivo, ali ja sam ostao na bojlerima na struju.

Update: možda neki novi kotlovi to rade komfornije.

Cao svima, imam jedan problem koji je poceo od prosle godine a vezan je sa ovom porukom na koju sam opalio quote ovde. @PJ , vidi ako mozes da mi pomognes. Moja situacija je slicna ali nikako nije bila podrazumevana kada sam postavio instalaciju.

INSTALACIJA

Imam dva sprata u kuci povezana na kotao (Bosch kondenzacioni: https://klimamichaniki.gr/en/product/condens-2500-w/). Izbacio sam bojele iz kuce i sanitarna voda mi je povezana na gas takodje. Gasifikovao sam sve kada sam renovirao 2017te godine.

E sad, voda je na oba sprata bez problema (napominjem, bez bilo kakvih problema i oscilacija u temperaturi vode) radila do pre nekih godinu dana. Od pre godinu dana primecujemo svi po kuci da baterija u tus kabini brljavi sa mesanjem vode prilikom tusiranja (bez bilo kakvog reda cas baca hladnu cas vrelu vodu, pogotovo je izrazeno kada korisnik 'seta' slavinu pokusavajuci da nadje vodu koja odgovara). Cak i kada se 'nadje' dobra temperatura vode, ostavim neko vreme (minut vremena) na toj temperaturi i on opet 'proseta' do led ledene pa nazad do vrele vode.

Proverom ostalih slavina u kuci primecujem da se to desava JEDINO na tusu (tipa lavaobi i bidei i sudopere rade bez problema i steluju vodu, a povezani su na isti kotao). Bosch serviers me ubedjuje da nije problem do kotla nego do mesaca za vodu. Menjam mesac za vodu, i dalje isto (mozda cak i gore).

Jedna stvar sa kojom mogu ovo da povezem je cinjenica da je 2020te godine negde posle korone bio serviser i da mi je smanjio temperaturu vode na izlaznom vodu sa tipa 50C na 40C. Mislim da posle toga tus na gornjem spratu pocinje da brljavi.

Bilo koji savet bi dobro dosao i hvala.
PS: Gde mogu da potrazim ovaj magnetni filter mikrocestica koji se pominje na prethodnoj strani i ko to ugradjuje? Ovlasceni Bosch serviser u Nisu (koji mi je inace i preporucio kotao) mi nikad nista nije rekao.

Nisam siguran kako bih ti ja pomogao. Ja sam sličan problem imao na starom Vaillant kotlu. Ovaj Bosch mi stoji ovde, još uvek ga nisam ugradio. Zbog pozicije kotla u odnosu na fasadni dimnjak, a zbog orijentacija otvora za sondu, morali smo da dodamo dva kolena od po 90 stepeni. Sreća da su shvatili pre nego što su demontirali postojeći kotao.

Anyway, ako imaš više točionih mesta, a problem se dešava samo na jednom, teško da je problem na izvoru (kotlu), pre će biti na točionom mestu. Ako ti iz kotla izlazi jedna cev, ide do kupatila gde se razdvaja na tuš, česmu, bide.... Ne može bide da ima ok vodu, a tuš ne, kada imaju isti dovod tople vode.

Update: gore sam napisao da sam imao sličan problem. Zapravo, nije. Kod mene je bilo krajnje predvidljivo kada kreće hladna, kada vrela voda. Pre tuširanja podesim temperaturu i nema diranja pritiska i temperature do kraja. I sve radi OK.

Pozdrav!
Imam zanimljivu situaciju sa kondenzacionim kotlom Remeha Delta 28c i imam Bergen BTR7 RF termostat.
Grejem za sada samo 90-100 kvadrata. Kuća - izolacija stiropor 10cm, pvc prozori i krov je isto izolovan.
Kad sam stavio kotao majstor je podesio temperaturu vode na 65c, što je po meni bilo previše i tako sam prošle godine smanjivao temperaturu dok nisam došao do 45c..
Na 44c i niže kotao se gasi u smislu plamena i pumpe.
Primer: kotao ako se stavi na 41c, radiće sat vremena i posle npr sat vremena će da ugasi plamen jer je voda u radijatorima dovoljno zagrejana i kad se ugasi plamen pumpa radi još 3 minute i onda se i ona ugasi.
Posle 1 sekunde plamen se ponovo upali (pa ugasi) kao i pumpa i onda pumpa radi opet 3 minute i sve u krug dok se voda u radijatorima ne ohladi dovoljno da plamen ponovo počne da greje duže.
Nije mi baš jasno jel ovo normalno ili je ovo short-cycle?
Da li treba da odvrnem još radijatora pa da grejem 140 kvadrata da bi mogao da držim temperaturu 36c? :ROFLMAO:
Kapiram da većina ovo ne bi ni primetila no zanima me još nečije mišljenje.
Kotao je podešen sve kako je fabrika rekla.

U trenutku kada ti se gasi kotao, koliku temperaturu vode pokazuje, i da li je ona veća od zadate?

Tako je...ako je zadata 41c, vremenom raste do npr 45-46c i onda ugasi plamen a pumpa nastavi da radi naredne 3 minute.
Kapiram da joj je to fabrički timeout period gašenja.
Pa upali onda plamen i posle par sekundi ugasi. Sve dok na displeju temperatura vode ne padne na 39c, tek onda nastavlja normalno da radi kotao.

To je zato što ti je sistem mali, kotao spusti modulaciju na minimum, ali ne uspeva da održava zadatu temperaturu već pregreva i čim je razlika veća od 5 stepeni kotao se gasi. Kada spadne za 5 stepeni od zadate ponovo se pali. Jedino kao što kažeš da odvrneš još neki radijator, onda će moći niža temperatura polaznog voda.

Nazad
Vrh Dno