Na povratni vod.Gde se ugrađuje magnetni skupljač nečistoća? Da li neki kotlovi to već imaju fabrički?
Na povratni vod.Gde se ugrađuje magnetni skupljač nečistoća? Da li neki kotlovi to već imaju fabrički?
Kvotovao si moju poruku, ali teško da mogu da ti pomognem.
Moje iskustvo sa gasnim kotlovima je, kod matoraca, neki skoro NoName, prošvercovan iz tada neprijateljske Hrvatske, za vreme sankcija, devedesetih, dan danas radi. Servis jeftin, uvek je skuplji dolazak majstora, nego deo koji menja, nikada nisu radili godišnji servis "redovno održavanje".
Moj, Vaillant, kada je kupljen, bio je jedan od najskupljih kombinovanih modela od 28kw kod nas. 13 godina star, procurila pumpa. Ako koristimo toplu vodu, svake godine servis, ako ne koristimo, na dve godine. Pored toga, dva neka vanredna servisa čišćenja i jednom neki senzor pritiska. Zamena pumpe 400eur. Ide u djubre.
Meni je to bas smetalo u staroj kuci gde ima takav sistem, muka je namestiti vodu.Nije teško podesiti temperaturu, nego ako u toku tuširanja smanjiš pritisak vode, kotao prestane da greje. Moj model kotla je takav da onda voda ostane u izmenjivač, pa se isti ohladi na nju, pa posledično to malo vode bude baš vrelo. Kada povećam pritisak vode, prvo krene taj vreo deo, pa onda opet hladan, dok ne dostigne temperaturu.
Sistem traži određeno navikavanje i generalno radi to prihvatljivo, ali ja sam ostao na bojlerima na struju.
Update: možda neki novi kotlovi to rade komfornije.
Meni u ponedeljak stiže Baxi Luna 3, konvencionalni. Svi koje sam pitao kažu da nema smisla uzimati kondezacioni ako nemam podno grejanje.Ok,hvala na odgovoru,svako misljenje i iskustvo mi znaci...
Zamolio bih i ostale ljude koji posecuju ovu temu,a imaju neki od tih italijanskih gasnih kotlova da podele iskustva sa tim kotlovima....
Ovo uvodjenje gasa i uopste grejanje na gas je jedna od najmisterioznijih,najcudnijih,najnenormalnijih iskustava koje sam imao u zivotu,pa mi zato dobro dodju iskustva drugih korisnika da ne bih zavrsio u ludnici
Ja sam sa procedurom uvođenja krenuo u julu i još uvek nisam završio. Sve ide previše sporo, plus su umesto da olakšaju, uveli nove stavke koje moraju da se ispune.Ok,hvala na odgovoru,svako misljenje i iskustvo mi znaci...
Zamolio bih i ostale ljude koji posecuju ovu temu,a imaju neki od tih italijanskih gasnih kotlova da podele iskustva sa tim kotlovima....
Ovo uvodjenje gasa i uopste grejanje na gas je jedna od najmisterioznijih,najcudnijih,najnenormalnijih iskustava koje sam imao u zivotu,pa mi zato dobro dodju iskustva drugih korisnika da ne bih zavrsio u ludnici
Na povratni vod od radijatora ka kotlu, pred ulazak u kotao. Cilj je da prljavština, a pogotovo feromagnetna prašina ne dođe do pumpe u kotlu, niti da se staloži u izmenjivačuGde se ugrađuje magnetni skupljač nečistoća? Da li neki kotlovi to već imaju fabrički?
Ne smanjuješ ti već kotao, po krivoj grejanja. Kondenzacioni kotlovi uglavnom imaju fabrički ugrađen kružni izmenjivač. Ako je dupli 33kW i jači) onda je nemoguće očistiti ga kiselinom pod pritiskom jer uvek jedna polivina probije a druga ostane začepljena. Ujedno imaju i pumpe sa neodojumskim magnetom, pa se skuplja fetomagnetna prljavština, koju je takođe nemoguće ukloniti iz pumpe. I tako pumpa skuplja dok ne bude gecrkt. Dakle neophodno je ugraditi ozbiljan i velik magnetni skupljač nečistoća koji košta oko 10.000din. Oni mehanički mali skupljači sa mrežicom nisu dovoljni jer je feromagnetna prašina u instalaciji jaaako sitna i prođe kroz mrežicuAko zanemarimo cenu, šta je backdraw upotrebe kondenzacionog kotla u odnosu na konvencionalni?
Nekako mi je super ideja da u prelaznom periodu smanjim temepraturu u radijatorima ispod 40C i neka vrti tako.
Ne smanjuješ ti već kotao, po krivoj grejanja.
Jer ne moraš. Bolji kotlovi imaju sondu spoljne temperature, pa sam određuje temp polaznog voda. Ima vise koeficijenata krive, pa se iz par pokušaja ubode ona prava. Za fino štelovanje podešava se i ofset, +/-5°C čime se kriva translira u pravcu vertikalne ose. Uz ovakvo podešavanje i uz stalni rad radijatorske pumpe, radijatori su stalno topliNa trenutnom kotlu ja kontrolišem maks temperaturu polaznog voda. Zašto je ne bih kontorlisao i na kondenzacionom?
![]()
Bugarska uvela tranzitnu taksu za ruski gas: Računi potrošača u Srbiji rastu za čak 20 odsto?
S obzirom na to da je Bugarska uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije potrošači “plavog energenta” u našoj zemlji bi umesto poskupljenja u maloprodaji, zakazanog za 1.novembar, u iznosu od 10 odsto u jeku grejne sezone mogli da se suoče sa dodatnim rastom svojih...www.danas.rs
Ajd uzdravlje junaci i srećan nam gas!
izvor Vreme.comCene gasa za potrošače u Srbiji će do maja 2024. godine biti na nivou koji će važiti 1. novembra ove godine, odnosno nakon već najavljenog poskupljenja.
U slučaju da dođe do poremećaja na tržištu, Vlada će, iz republičkog budžeta, proizvođačima i uvoznicima nadomestiti razliku.
Ovo je predviđeno Uredbom o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji, u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.
Magnetni skupljač nečistoća bi trebao da bude obavezan element svakog sistema grejanja, sem grejanja na klime. Dakle i za gasne kotlove i za toplotne pumpe.Da li se magnetni skupljač nečistoća stavlja na svaki kondenzacioni kotao?
Hvala puno na brzom odgovoru 😇Da, kad 5002 predje u 5003,potrošila si kubik. Jedan m3 kod nas nije 10 kwh, skoro 11 je.
Trenutno sam dosla kod tetke u Austriju, ona je starija zena i nije upucena kako se to računa pa sam ja odlucila da probam da joj pomognem. Jedino sto sam nasla info da je kod njih 0,17 cena za domacinstvo za kw, a za kubik nisam nasla.@triniti ako se ne varam, na računu postoji taj odnos kw u m3 i oni koeficijenti.
S obzirom da kažeš da si očitala stanje, pretpostavljam da znaš da u Beogradu možeš da prijaviš stanje na Viber broj?
Meni su pre neku godinu postavili brojilo sa remote očitavanjem, ali sistem još uvek ne funkcioniše, pa prijavljujem porukom.
Nije teško podesiti temperaturu, nego ako u toku tuširanja smanjiš pritisak vode, kotao prestane da greje. Moj model kotla je takav da onda voda ostane u izmenjivač, pa se isti ohladi na nju, pa posledično to malo vode bude baš vrelo. Kada povećam pritisak vode, prvo krene taj vreo deo, pa onda opet hladan, dok ne dostigne temperaturu.
Sistem traži određeno navikavanje i generalno radi to prihvatljivo, ali ja sam ostao na bojlerima na struju.
Update: možda neki novi kotlovi to rade komfornije.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari