Šta je novo?

GREE klima uredjaji

• Začetnik teme Začetnik teme romim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
  • Oznake Oznake
    133
koliko može da digne vlažnost vazduha, ne očekujem da bude u procenat tačno kao što piše na aplikaciji na klimi ali neka očekivanja da znam, idealno je oko 40%-50%
Meni je sa 20% podigao na 38% na par sati ovaj najjeftiniji radio na max. Samo vodi racuna gde ga stavljas i ako ne grejes celu kucu / stan moze da ti stvori budj u toj hladnoj prostoriji. Pricam iz iskustva.

Stalno ti je uključena ili pališ povremeno? U ovom drugom slučaju krckanje ti je manje-više neizbežno na većini klima (skupljanje/širenje tj. fizika).

Kako god, ja još nisam testirao (pošto mi je krckanje Airy-a knap u prihvatljivim granicama), ali bi trebalo da pomogne (javi ako budeš probao): 👉 https://forum.benchmark.rs/threads/gree-klima-uredjaji.479835/post-7610521

Sad je povremeno uključujem, ali svakako isti problem je bio i leti kad mi je bila stalno uključena. Uz to nije baš konzistentna kad je u pitanju održavanje temperature, mislim da i to dodatno utiče, pošto ugasi grejanje na duže vreme, i onda posle kad se zagreva opet kreće krckanje.

Sad je povremeno uključujem, ali svakako isti problem je bio i leti kad mi je bila stalno uključena. Uz to nije baš konzistentna kad je u pitanju održavanje temperature, mislim da i to dodatno utiče, pošto ugasi grejanje na duže vreme, i onda posle kad se zagreva opet kreće krckanje.
Pa gde si bio pre dve strane kad sam pitao za iskustva sa Airy Premium taman sam se odlucio da nju pazarim.

Koji je problem sa vlažnošću vazduha? Jel primecujete tjst. imate neke tegobe/osecate neprijatnost ili postoji neka preporuka da vazduh u prostoriji na treba da pada ispod x%? Ja koristim godinama jedne iste merace u stanu u Minhenu i u Srbiji, u Srbiji mi je zimi uvek 20-30% niza vlaznost, ali apsolutno ne osecam nikakvu razliku osim sto ne moram svako jutro da brisem prozore od rose.

Znaci ne isplati se

Dobra je klima, ali meni bi bio deal breaker ovo s plastikom jer, kažem, osetljiv sam na zvukove noću 🙂 I jedino što postoje te čudne oscilacije s temperaturom al vidim da i drugi modeli to imaju, ljudi pominju da je rešenje da se iščupa iz struje, moram proveriti da li šljaka. Ja se svakako grejem na drva, pored klime, ali dok ne naložim (i noću) mi radi. Leti mi je mnogo bitnija, sunce mi je s ove strane, tad nemam nikakvih zamerki.

Kod mene na gree clivia 12 ai se ne cuje apsolutno nista, krilca se pomeraju izuzetno retko, ne znam dal se desi 2-3 puta u toku dana da se ugasi na 2-3 minuta max (valjda defrost?) Horizontalni swing radi non stop, ali je potpuno necujan

Boga mi danas ucestali defrosto-ovi prvi dan. Kapiram da je to normalno po ovakvom vremenu, sve ukupno traje par minuta max, temperatura u prostoriji padne mozda 0.3 stepena. Ako je ovo najgore sto moze onda je to skroz ok.

Kod mene na gree clivia 12 ai se ne cuje apsolutno nista, krilca se pomeraju izuzetno retko, ne znam dal se desi 2-3 puta u toku dana da se ugasi na 2-3 minuta max (valjda defrost?) Horizontalni swing radi non stop, ali je potpuno necujan
kod mene se bogme cuje krckanje cele noci, krilca skroz otvorena, moguce da je razlog jer je samo nocu i ukljucena postavljena na 22C lozim do 22-23 nocu a ona s epali u 12

22c je baš velika temperatura za noć, kako ti nije pretoplo? 😀

kod mene se bogme cuje krckanje cele noci, krilca skroz otvorena, moguce da je razlog jer je samo nocu i ukljucena postavljena na 22C lozim do 22-23 nocu a ona s epali u kr

kod mene se bogme cuje krckanje cele noci, krilca skroz otvorena, moguce da je razlog jer je samo nocu i ukljucena postavljena na 22C lozim do 22-23 nocu a ona s epali u 12
Krca i Klivija par minuta pre nego što će početi da greje, al sam toliko navikao uvo na taj zvuk da ga više ni ne primećujem.

22c je baš velika temperatura za noć, kako ti nije pretoplo? 😀
Pa naviko sam se, posto spavam ispod nje, u kuci nam je 25-26, spavam u tankoj pidzami i majci, pokrivam se tankim cebetom.
Nemoguce je ici ispod te temeprature, jer ako ga lozim da samo tinja onda pravim problem garezi i smole u dimnjak a drva su suva.
Ne pada temperatura ispod 24, potrosnja od 00 pa do 7 ili 8 ujutru je max 3kW do sada bila

Kupio sam gree amber ultra premium 12. samo da napisem iskustva (119hiljada i ugradnju 17.5hiljada i posudu 5.5hiljada = 142.000 dinara, 5god garancije su dali i na klimu i na ugradnju) (kupio sam dve) Nemam merac i ne mogu da pisem o potrosnjii.

Razlog zasto sam kupio Gree a ne Fujitsu ili nesto slicno, jer imao sam fujitsu i posto sam iz Kruševca kada se fujitsu pokvarila (van sezone) nisam mogao da nadjem majstora mesecima i posto je polako dolazila jesen presekao sam i kupio gree.

Gore sam spomenuo posudu sam platio 5.5k, posuda izgleda bukvalno kao plasticni pleh sa odvodom. i momci sto su ugradjivali su se pogubili oko trazenja lulice. 🙂 i ovo je dodatni trosak...

Gree amber ultra premium iz mog istrazivanja ima 2 verzije (sa lulicom i bez, ne znam da li kod nas uopste imaju lulicu) ova moja je bez, i zbog velikog otapanja koji pravi ne isporucuje se lulica, pa se naknadno dokupljuje posuda. klima na dnu ima vise rupa i kroz njih sve kaplje u tu posudu. Mislim da ne pravi vise vode od drugih klima.

Jedna klima je bila neispravna odmah. rekao sam da je zamene. i napisao to u radnom nalogu. dosli su jos jednom posle par dana da je servisiraju (i ako u nalogu pise zamena) i poskidali su sve i stavili novi osigurac koji se nalazi u unutrasnjoj jedinici ispod plastike i proradila je. tu sam napravio problem jer je protiv moje odluke o zameni i uz malo "dopisivanje" dobio sam novu.

Sto se tice subjektivnog osecaja grejanja, greje sasvim prihvatljivo, prostorija mi je 32m2 i u toku dana je drzim na 25c u toku noci 22c. temperatura je stabilna i drzi je na toj temperaturi ili maks 2 stepena dole 1 gore od postavljene na rezimu grejanja. (nije jos bilo većih minusa)

Ja na grejanje i hladjenje ne gledam kao hobi kao neki ovde, gledam na to kao komfort o kom ne treba da razmisljam, gledam na to kao nesto sto treba mene da sluzi a ne obrnuto.

Ova klima ima sledece probleme:

Pucketanje (krckanje) plastike unutrasnje jedinice. Unutrasnja jedinica je napravljena od veoma lose plastike koja nonstop krcka (nasumicno je i iritantno, pogotovo nocu, dogodi se da me probudi) pucketa i do temperature i do jacine ventilatora. ako se smanji jacina ventilatora na quiet manje pucketa.

Ulaz i izlaz iz defrosta je veoma bucan. Kada ulazi u defrost prvo kod spoljne jedinice i kada izlazi iz defrosta kod unutrasnje jedinice. (jos par ljudi u temi se zali ali je zatrpano zbog teme od 190 strana) Desava se uvek pri nizoj temperaturi (krene od +2 pa na nize) ukoliko je vlaznost napolju veca glasniji je zvuk

Zvuk koji bih ja karakterisao kao zvucni top jer me uvek iznenadi i probudi, ukoliko u toku noci 5 puta radi defrost 5 puta ce me probuditi. Cujem ga na spoljnoj jedinici kada krene defrost i pred kraj defrosta na unutrasnjoj jedinici (sto je mnogo glasnije)

Zvuk kada bih opisivao zvuci kao glasno sistanje gasa, ispuh, pffttt, woosh, nagli izdisaj... veoma glasan zvuk ispustanja gasa (gas ne izlazi, unutar klime je, pisali su u temi ali je zatrpano zbog velicine teme, desava se zbog nekog ventila i okretanja smera gasa. ne interesuje me zasto se cuje. samo hocu da kazem da je neprihvatljivo.

Ukratko ne preporucujem klimu.

Kupio sam gree amber ultra premium 12. samo da napisem iskustva (119hiljada i ugradnju 17.5hiljada i posudu 5.5hiljada = 142.000 dinara, 5god garancije su dali i na klimu i na ugradnju) (kupio sam dve) Nemam merac i ne mogu da pisem o potrosnjii.

Razlog zasto sam kupio Gree a ne Fujitsu ili nesto slicno, jer imao sam fujitsu i posto sam iz Kruševca kada se fujitsu pokvarila (van sezone) nisam mogao da nadjem majstora mesecima i posto je polako dolazila jesen presekao sam i kupio gree.

Gore sam spomenuo posudu sam platio 5.5k, posuda izgleda bukvalno kao plasticni pleh sa odvodom. i momci sto su ugradjivali su se pogubili oko trazenja lulice. 🙂 i ovo je dodatni trosak...

Gree amber ultra premium iz mog istrazivanja ima 2 verzije (sa lulicom i bez, ne znam da li kod nas uopste imaju lulicu) ova moja je bez, i zbog velikog otapanja koji pravi ne isporucuje se lulica, pa se naknadno dokupljuje posuda. klima na dnu ima vise rupa i kroz njih sve kaplje u tu posudu. Mislim da ne pravi vise vode od drugih klima.

Jedna klima je bila neispravna odmah. rekao sam da je zamene. i napisao to u radnom nalogu. dosli su jos jednom posle par dana da je servisiraju (i ako u nalogu pise zamena) i poskidali su sve i stavili novi osigurac koji se nalazi u unutrasnjoj jedinici ispod plastike i proradila je. tu sam napravio problem jer je protiv moje odluke o zameni i uz malo "dopisivanje" dobio sam novu.

Sto se tice subjektivnog osecaja grejanja, greje sasvim prihvatljivo, prostorija mi je 32m2 i u toku dana je drzim na 25c u toku noci 22c. temperatura je stabilna i drzi je na toj temperaturi ili maks 2 stepena dole 1 gore od postavljene na rezimu grejanja. (nije jos bilo većih minusa)

Ja na grejanje i hladjenje ne gledam kao hobi kao neki ovde, gledam na to kao komfort o kom ne treba da razmisljam, gledam na to kao nesto sto treba mene da sluzi a ne obrnuto.

Pucketanje (krckanje) plastike unutrasnje jedinice. Unutrasnja jedinica je napravljena od veoma lose plastike koja nonstop krcka (nasumicno je i iritantno, pogotovo nocu, dogodi se da me probudi) pucketa i do temperature i do jacine ventilatora. ako se smanji jacina ventilatora na quiet manje pucketa.

Ulaz i izlaz iz defrosta je veoma bucan. Kada ulazi u defrost prvo kod spoljne jedinice i kada izlazi iz defrosta kod unutrasnje jedinice. (jos par ljudi u temi se zali ali je zatrpano zbog teme od 190 strana) Desava se uvek pri nizoj temperaturi (krene od +2 pa na nize) ukoliko je vlaznost napolju veca glasniji je zvuk

Zvuk koji bih ja karakterisao kao zvucni top jer me uvek iznenadi i probudi, ukoliko u toku noci 5 puta radi defrost 5 puta ce me probuditi. Cujem ga na spoljnoj jedinici kada krene defrost i pred kraj defrosta na unutrasnjoj jedinici (sto je mnogo glasnije)

Zvuk kada bih opisivao zvuci kao glasno sistanje gasa, ispuh, pffttt, woosh, nagli izdisaj... veoma glasan zvuk ispustanja gasa (gas ne izlazi, unutar klime je, pisali su u temi ali je zatrpano zbog velicine teme, desava se zbog nekog ventila i okretanja smera gasa. ne interesuje me zasto se cuje. samo hocu da kazem da je neprihvatljivo.

Istu sa kupio pocetkom decembra, za manje vise iste pare i ugradnja. Ni kod mene nije dosla lula jer ima nekoliko rupa za odvod vode. Ja grejem 90m2, danas prosek 950w po satu, podesena 22c i na trecoj brzini. Na svakih 50 min ide u df ali ga brzo odradi za nekih 5 min po neki put i 10 min. I kod mene isto pucketa plastika ali to mi uopste ne smeta, najvaznije je da greje i to dobro radi. Taj jaci zvuk kada izduva na df cuje se po neki put ne stalno. Sto se mene tice ja sam zadovoljan istom.

Koliko ti je dugacka instalacija, koliko su cijevi stavili? Taj zvuk promene smera gasa je neminovan i jedino može biti izraženiji nego inače ukoliko je stavljena kraća instalacija od propisane.

Kod mene je instalacija 3m, isto gree amber premium, desi se apr puta u toku dana da se čuje taj zvuk iz unutrašnje jedinice. Meni ne smeta, ne čuje se u spavaćoj sobi. Mada ja noću stavim na night mode, pa klima manje i radi, možda se i ned dešava nocu

I kod mene je instalacija 3m. cuje se glasno i nocu isto na quiet je stavim. ali uvek kada je vlaznost velika ili temperatura niska kada izlazi iz defrosta unutrasnja jedinica napravi taj glasan izduv. Kada se poklope oba vremenska uslova (npr bila je ona ledena kisa) zvuk je jos jaci) Kada je +5 napolju ne pravi nikakav zvuk ni jedna ni druga jedinica

ja spavam na 2 metra od klime. i cuje se baš jako. Nocu kada spavam nekada me probudi spoljna jedinica (kada krene defrost) i onda sacekam par minuta da izadje iz defrosta jer znam da ce da me probudi unutrasnja 100 posto. Neprijatno je. Moracu da menjam sobu gde spavam zbog klime...

Pa naviko sam se, posto spavam ispod nje, u kuci nam je 25-26, spavam u tankoj pidzami i majci, pokrivam se tankim cebetom.
Nemoguce je ici ispod te temeprature, jer ako ga lozim da samo tinja onda pravim problem garezi i smole u dimnjak a drva su suva.
Ne pada temperatura ispod 24, potrosnja od 00 pa do 7 ili 8 ujutru je max 3kW do sada bila
Meni kad je 25, spavam bez ičeg direktno pod klimom u dnevnvoj, kratki rukavi i duge nogavice trenerka.
Na 24 se vec probudim hladan heheh 🙂 Da ne griješim dušu, DF je skoro pa nečujan.
Na spratu 22 kad se drži, to je granica za hodanje u gaćama, ispod toga bude neprijatno

Ljud,i kupili smo kinezariju, normalno je da krcka i pucka i na to se ne treba žaliti. Ako ti je to najveći problem kod klime onda ti problema nemaš.
Moja pokojna baba je imala običaj da pre spavanja napuni dve plastične flaše vrućom vodom iz bojlera, ugasi TA peć, jednu flašu stavi kod nogu, drugu iza leđa i tako zaspi. Eto tako možeš i ti ako te klima noću budi 😁

Mislim da je dobro sto se zalim na forumu da bi i drugi videli da gree nije idealna klima. Realan sam. Drugi su svi napisali da ne smeta ili su navikli ili tako nesto (sto daje utisak da je normalno). mane retko ko pise. Mislim da je najbitnija stvar da se najgore stvari napisu o necemu da bi se znalo sta da se ocekuje. Ako se gledaju samo specifikacije odlicna je klima. Ali u praksi ima velike mane

Dogovoreno Tomke 🙂 ja cu pored tvoje bake da me ona gree-je 🙂 salim se malo

Ja koristim Amber 9 Premium iz 2017
I ovo joj 9. zima!
Sto se tice krckanje naravno desi se tokom DF da krcne po 4-5puta, kao skoro svaka ---> sto bi krcnula kada je solidna razlika u temp. kod plastike tokom DF!
Sto se tice tog izduva posle DF kod mene je veoma tih! Nekada ga i ne primetim, verovatno sto je unutrasnja na neki 7m od garniture,Tv itd.
Kontrolni DF ona nema, nego gura dok ne bude okovana! I DF traje izmedju 12-15min!
Intervali DF sve zavisi do vremena ali uglavnom je izmedju 90-180min! Na -12c gurala po 5-6h ---> sto je i normalno kad je na debelom minusu i niska vlaznost!
Vidim da kod nove Amberi dosto krace traje DF sve nesto ispod 10min! Sto mi je cudno, sto ipak ima krmaca 45.5kg! Mozda je neki kontrolni DF kod nove Amberi koji traje ispod 10min 🤔
Moja greska sto nisam uzeo tada odmah dve devetke i nebi znao za ovog foruma! Dugo sam je trazio (na netu, radnje, uvoznik itd.) ali nazalost nema je vise! Ima je u DE ali glupo bi bilo zbog garancije!
Na gornjem spratu imam Amber Pro (2025)
Ona ima kontrolni DF cim spoljna temp. padne ispod 3c i radi ga na 3h! I traje 5min! A kad bude pre toga vec okovana bela onda odradi DF ali taj traje tada 12-13min!
Obe ne idu ispod 500w ali mene to i ne zanima, sto grejem dosta velike kvadrature i nebi mogao da ocekujem neka cuda itd.
I opet kazem za vece neizolovane kvadrature(kuce) itd. je Gree dobar/Ok!
Za dobro izolovane kuce ili ususkan stan ---> obavezno drugi brend!

Iskreno uvek sam bio skeptican, sto se tice nove Amberi! 🙂

Srecan bozic i krckanje 😀

Poslednja izmena:
Citajuci danas forum ispada da moja "Japanska" Clivia/Airy klima bolje radi i od dosta Japanaca, a hejtovao sam je i sam pogotovo kad sam je ugradio ovu jesen.

Plastika "legla" ne pucketa vise toliko, ulaz/izlaz defrost isto se slabije cuje nego na pocetku, pravi defrost radi bas retko, radi po neki kontrolni u toku noci u trajanju od 1-5 minuta.
E sad u glavnom kad god sve legne kako treba, tad uvek nastaje neki problem 😆 Nadam se da nece biti nista u narednih par godina.

Grejem malu kvadraturu(16m2) al zato izolacija ko shator, jedino dobar pvc prozor, pa mi ispada kad gledam potrosnju ostalih tu, ko da grejem stan od 40-50m2 xD, al boli me briga toplo mi je i ne smrzavam se.

Ispasce da je taj mutant bas dobra kombinacija a @style53 ?🤣

Mislim da je dobro sto se zalim na forumu da bi i drugi videli da gree nije idealna klima
Leci ce sve, samo treba malo vremena. Bar je kod mene tako bilo, a imam dosta manju klasu klime od tvoje.

Mislim da je dobro sto se zalim na forumu da bi i drugi videli da gree nije idealna klima. Realan sam. Drugi su svi napisali da ne smeta ili su navikli ili tako nesto (sto daje utisak da je normalno). mane retko ko pise. Mislim da je najbitnija stvar da se najgore stvari napisu o necemu da bi se znalo sta da se ocekuje. Ako se gledaju samo specifikacije odlicna je klima. Ali u praksi ima velike mane

Dogovoreno Tomke 🙂 ja cu pored tvoje bake da me ona gree-je 🙂 salim se malo
Naravno da gree nije idealna klima, a o toj klimi sam počeo da saznajem tek pošto sam je kupio, pre toga o klimama nisam znao ništa. Meni, a pretpostavljam i 99% korisnika, je važno da klima ne štuca na ovim -10°C temperaturama i tu je gree odličan, bukvalno nemam zamerku na grejanje. Te sitnice oko krckanja plastike ili mašenja temperature umeju da nerviraju, ali postaju irelevantne na pravoj zimi. Nek krcka koliko hoće i neka maši temperaturu za stepen samo da mi nije hladno. Pravo na "sitna crevca" imaju ljudi koji su pukli po 2000 evra na neku top klimu, ali ne i mi što smo klime platili 600 evra.
Pored moje bake ćeš teško da se zagreješ, hladna je već blizu 18 godina 😁

E sada kako izgleda taj defrost?
Ujutru u 7:00 ustajem, otvaram prozor koji je ispod klime, pustam klimu na 24, cistim sporet, spremam ga za lozenje i vec par puta se cuju neki cudni zvuci iz nje
Nocu cujem krckanje, par puta se upali, nocas jeste bilo -8 spavao sam bez cebeta do 4 ujutru jer onaj baksuz od kamina uvek u 22h ili u 12 kada mu stavim oblice resi da se razgori i podigne temepraturu, juce potrosila 0.4 a nocas 0.9kW jer je kamin podigo temepraturu u kuci.

E sada kako izgleda taj defrost?
Ujutru u 7:00 ustajem, otvaram prozor koji je ispod klime, pustam klimu na 24, cistim sporet, spremam ga za lozenje i vec par puta se cuju neki cudni zvuci iz nje
Nocu cujem krckanje, par puta se upali, nocas jeste bilo -8 spavao sam bez cebeta do 4 ujutru jer onaj baksuz od kamina uvek u 22h ili u 12 kada mu stavim oblice resi da se razgori i podigne temepraturu, juce potrosila 0.4 a nocas 0.9kW jer je kamin podigo temepraturu u kuci.
Znaš kada klima dostigne temperaturu, podigne krilce i izduvava? E defrost ti je sve to samo bez izduvavanja. Klima se ućuti odjednom i podigne krilce. Zatim čuješ spoljnu jedinicu kako se zahuktava, a plastika unutrašnje počne da krcka. Nakon što spoljna odradi svoje iz unutrašnje ćeš čuti nešto nalik klokotanju i dubokom izdisaju i klima ubrzo posle toga kreće sa radom.
Eto tako nekako izgleda defrost, bar kod Klivije

Znaš kada klima dostigne temperaturu, podigne krilce i izduvava? E defrost ti je sve to samo bez izduvavanja. Klima se ućuti odjednom i podigne krilce. Zatim čuješ spoljnu jedinicu kako se zahuktava, a plastika unutrašnje počne da krcka. Nakon što spoljna odradi svoje iz unutrašnje ćeš čuti nešto nalik klokotanju i dubokom izdisaju i klima ubrzo posle toga kreće sa radom.
Eto tako nekako izgleda defrost, bar kod Klivije
e upravo to radi i uvek uradi kada je prrbacim sa 22 na 24c

Nadam se da moze da se postavi video, ovaj problem imam vec neko vreme, sad mi se cini da jos malo jace zatandrce. Kad pali i gasi kompresor valjda, ne razumem se bas. Kada zadrzim creva napolju, onda se ne cuje. Proverio sam i da li prenese vibracije, pa se cuje plastika u unutrasnjoj jedinici i to nije. Spoljna nesto uradi i prenese valjda to unutra.

Prilozi

Je l zatvorena i čime rupa u zidu gde prolaze cevi, crevo i kabel?

Nazad
Vrh Dno