Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Znači neće se možda poboljšati rad sa hladnijim vremenom? Da mi bude TA peć u pripravnosti?
Ce da radi ona tek kad bude temp. ispod 5c i kad krenu toplotni gubici onda nece da radi kao on/off!
Prelazni period je uvek cirkus sa Gree u male sobe, zato i kazem: Gree ne ide u ispod 20m2!
I ja imam dve Gree ali grejem dosta veci prostori :)
Evo danas sam ujutru upalio Amber 9 Premium u prizemlje +60m2 (45m2 otvoreni + 15m2 spavaca i neki 5-6m2 kupatilo) i pegla ceo dan bez prekida ;)
Doduse jos je toplo za grejanje ali danas rekao ajde neka je pustim malo u pogon :D
Screenshot_20250929-151109.png

Poslednja izmena:
Prva mi godina sa klimom, već sada vidim da će to teško ići za grejanje, a kupio sam je baš zbog toga sa nula znanja o klimama i na preporuku instalatera. Izgleda da je Clivia ai 12 prejaka za sobu 16 kvadrata. To što pregreva za 2 stepena sam sredio uz pomoć forumaša, ali nisam se nadao da na ventilatoru na drugoj crtici ne pada ispod 750w potrošnje, na auto modu ventilatora padne na 500w ali brzo zagreje prostoriju i ugasi se. Testirao sam je noću, kada je napolju 8 stepeni, a u stanu padne na 18 i narihtam klimu na 23. Radi na auto ventilatoru možda pola sata i ugasi se, na drugoj crtici možda desetak minuta više i posle joj treba čitava večnost da opet krene da greje iako se soba već ohladi. Pokušao sam i sa i feel opcijom, možda malo bolja priča, ali opet dovede do isključivanja. Ili ja ne umem da baratam njom ili sam imao prevelika očekivanja ili oba 😁
Mislim da ti ifeel slabije/sporije reaguje na pad temperature. Zar Clivia ne ide nize? Uradi ono sto ti je @zikapn napisao. Neki su tako smanjivali mogulaciju na Gree Amber.

Mislim da ti ifeel slabije/sporije reaguje na pad temperature. Zar Clivia ne ide nize?
I ja se cudim da ne ide nize :unsure:
Ipak imamo Tapo grafikoni od Clivia 18 koja stabilno radi na 390-400w
Uradi ono sto ti je @zikapn napisao. Neki su tako smanjivali mogulaciju na Gree Amber.
To bio jedan makedonac koji izvadio na Amber sensor napolje, pa isla (kao) koliko se secam do 300-350w!
Video sam kod jednog Nemca koji to isto uradio i nista se nije promenilo na Amber :)
Ima jedan sumnjiv lik na Youtube kome ide Muse do 300w, a svi znamo da ne ide ispod 500w!
Takodje isto ima i klip od Airy gde radi na Auto-Fan na 230-250w
E sad cekamo koji ima Airy da nam to potvrdi da li uopste ide toliko nisko... :unsure:
Iskreno ne bi se zezao time da vadi @Tomke85 sensor itd. Nova klima, zamisli pobrka nesto ode i garancija :)

Poslednja izmena:
I ja se cudim da ne ide nize :unsure:
Ipak imamo Tapo grafikoni od Clivia 18 koja stabilno radi na 390-400w

To bio jedan makedonac koji izvadio na Amber sensor napolje, pa isla (kao) koliko se secam do 300-350w!
Video sam kod jednog Nemca koji to isto uradio i nista se nije promenilo na Amber :)
Ima jedan sumnjiv lik na Youtube kome ide Muse do 300w, a svi znamo da ne ide ispod 500w!
Takodje isto ima i klip od Airy gde radi na Auto-Fan na 230-250w
E sad cekamo koji ima Airy da nam to potvrdi da li uopste ide toliko nisko... :unsure:
Iskreno ne bi se zezao time da vadi @Tomke85 sensor itd. Nova klima, zamisli pobrka nesto ode i garancija :)
Isla je muse do 300w, ali ona verzija sa falinkom da zaglavi druga brzina ventilatora.

K'o što reče, nova klima, ne bih baš da modifikujem nešto i rizikujem petogodišnju garanciju. Interesovala su me vaša iskustva i da znam da l da odmah zovem servis što mi prodao i ugradio klimu pa da reklamiram takav rad ili da sačekam ozbiljnije zahlađenje i pustim stan sa se prirodno fino ohladi pa onda da vidim kako ide.
Modulacija možda i ide ispod 500w, ali samo na autofan koji nije radio toliko dugo da mogu to da primetim, na dve crtice cepa između 730 i 750w

Mislim i nize da je isla😀
Modulacija možda i ide ispod 500w, ali samo na autofan koji nije radio toliko dugo da mogu to da primetim, na dve crtice cepa između 730 i 750w
To je visoko, pa cak i za Gree. Nesto mi tu ne stima. Ne pada ni kada dostigne zadatu ili kada predje za 1*?

Moja se gasi svaki čas, ne ide ispod 550w, u stanu je sauna a računi manji nego na ta peć i mermerni radijator. Nek radi kako hoće 😀

Mislim i nize da je isla😀

To je visoko, pa cak i za Gree. Nesto mi tu ne stima. Ne pada ni kada dostigne zadatu ili kada predje za 1*?
Naštimana na 23, u sobi 22. Ovo je trenutno. Da napomenem da je I Feel uključen, daljinac je pored vrata gde je za stepen hladnije nego u ostatku sobe. Malo sam čačkao i power down funkciju i onda ide ispod 500w kad joj osakatim snagu skroz
Moja se gasi svaki čas, ne ide ispod 550w, u stanu je sauna a računi manji nego na ta peć i mermerni radijator. Nek radi kako hoće 😀
Koliko mesečno kWh potrošiš takvim radom?

Prilozi

• Screenshot_20250929_201152_WOOX Home.jpg
    Screenshot_20250929_201152_WOOX Home.jpg
    43.8 KB · Pregleda: 28
U decembru prosle godine 291kWh, znaci manje od 10kWh dnevno. U januaru i februaru sam za svaki slucaj drzao TA pec ukljucenu, plasio sam se nestanka struje, tako da je potrosnja klime nesto niza. Ali ni kad je najhladniji dan(noc) nije isla dnevna potrosnja preko 14-15kWh. Ja mislim da je to sasvim ok. Drzim podeseno na 23-24c, u dnevnoj bude 24-25, u sobama 23c, i to nam je ok.

edit: ovako se kretala potrosnja, vidi se povecana potrosnja u nizoj tarifi u januaru i februaru, ali mislim da bi racuni ipak bili manji samo uz klimu:
1759171479829.png

Ukupna potrosnja je manja sa klimom: (u februaru radile i klima i pec):

1759171673791.png

Poslednja izmena:
U decembru prosle godine 291kWh, znaci manje od 10kWh dnevno. U januaru i februaru sam za svaki slucaj drzao TA pec ukljucenu, plasio sam se nestanka struje, tako da je potrosnja klime nesto niza. Ali ni kad je najhladniji dan(noc) nije isla dnevna potrosnja preko 14-15kWh. Ja mislim da je to sasvim ok. Drzim podeseno na 23-24c, u dnevnoj bude 24-25, u sobama 23c, i to nam je ok.

edit: ovako se kretala potrosnja, vidi se povecana potrosnja u nizoj tarifi u januaru i februaru, ali mislim da bi racuni ipak bili manji samo uz klimu:
Pogledajte prilog 506878

Ukupna potrosnja je manja sa klimom: (u februaru radile i klima i pec):

Pogledajte prilog 506880
Zaista sasvim fer potrošnja što se klima tiče, nadam se i ja sličnoj. U sezoni mi je na TA peć išlo od 450 do 550 kWh i nerviralo me to da i kada akumulira celu noć već oko 19 ili 20h bude skoro pa hladna. Mislio sam sa klimom i da smanjim potrošnju i da održim komfor

Zaista sasvim fer potrošnja što se klima tiče, nadam se i ja sličnoj. U sezoni mi je na TA peć išlo od 450 do 550 kWh i nerviralo me to da i kada akumulira celu noć već oko 19 ili 20h bude skoro pa hladna. Mislio sam sa klimom i da smanjim potrošnju i da održim komfor

Bice ti sigurno bolje sa klimom, ja sam moje 3 TA peci od po 3 kilovata zamenio sa 3 klime 🤣

Kod mene u celoj kuci su plocice i kuka supruga ladno joj u noge, u kuci je 25-26C, Clivia podesena kako kada na 25 ili 26 i juce trazila da lozim :), videh u ovoj temi da se izbegava auto pa sam to primenio juce i cini mi se da bolje radi
kaze app juce potroseno 5.1kW

K'o što reče, nova klima, ne bih baš da modifikujem nešto i rizikujem petogodišnju garanciju. Interesovala su me vaša iskustva i da znam da l da odmah zovem servis što mi prodao i ugradio klimu pa da reklamiram takav rad ili da sačekam ozbiljnije zahlađenje i pustim stan sa se prirodno fino ohladi pa onda da vidim kako ide.
Dzaba da zoves, to brzo zagreje prostor i iskljuci se, jedino da eksperimentises sa ifeel i brzinama ventilatora tj. modovima (auto, ai, eko).
Cela desna strana skice su mi spoljni zidovi. Od toga, potez od kraja terase do kraja zida u dnevnoj je celom dužinom u prozorima i ceo zid na kom u spavaćoj planiram parapetnu mi je takođe u prozorima. Prozori su pvc duplo staklo, ali je zgrada iz '65. nikakva izolacija
To ti je problem, nije vila promaja pa brzo zagreje a onda ode kroz zidove i padne par stepeni. Probaj da stavis daljinski negde kod tih spoljnih zidova i sto nize.

Dzaba da zoves, to brzo zagreje prostor i iskljuci se, jedino da eksperimentises sa ifeel i brzinama ventilatora tj. modovima (auto, ai, eko).

To ti je problem, nije vila promaja pa brzo zagreje a onda ode kroz zidove i padne par stepeni. Probaj da stavis daljinski negde kod tih spoljnih zidova i sto nize.
Daljinski stavljam kod vrata ka hodniku, tu se toplota ne gomila, a opet nije ni ledeno kao kod prozora. Isključuje se i sada, ali greje bar sat vremena tako i lepo zagreje celu sobu. Inače da, predstoji mi "igranje" da vidim gde je najbolja pozicija daljinskog, koja brzina ventilatora i da li da mu smanjujem snagu sa onom power down funkcijom.
Dok ne zahladi ka nuli nema ništa od grejanja bez I Feel funkcije

Jel sad kapirate zasto Gree klima radi bolje na IFeel u prelaznom periodu u manjim prostorijama? Kada je na iFeel termostat je napolju, van kucista i bolje reaguje na promenu temperature i bolje radi, manje osciluje temperatura. Zato kazem, vidi dal.mozes da izvuces termostat na drugu poziciju, ne mora van kucista, probaj sa ga stavis gore kod filtera za vazduhz na usisu, mozda ce bolje da radi, garanciju neces da izgubis ako ne srusis klimu sa zida!

Tesko, gore je najtoplije tj. najmanja promena temperature, zato i kasni sa ukljucivanjem. Bolje ifeel i daljlinski tamo gde je najveca promena, ali svakako bi morala da ide ispod 500W, 750W je previse (verovatno zbog male brzine ventilatora, sto manja brzina to manja efikasnost tj. veca potrosnja).
gree clivia.png

U slucaju i feel funkcije kolko daljinski moze biti udaljen od klime i da li mora bude okrenut prema klimi?

Nazad
Vrh Dno