Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Ima i najezda ljudi koji jako malo znaju i nece da citaju i nauce, a onda budu jako glasni sa svojim misljenjem.
Sada imamo coveka iz druge teme koji tvrdi da mu sa konstantnom potrosnjom od 350W Daikin 18 odrzava 23c u 60m2 neizolovane kuce na spoljasnjih 11c, 90% vremena na prvoj brzini turbine. Slag na tortu je polozaj prostorija i klime u odnosu na iste...ovo zeleno je klima.

img_20231105_225020-jpg.412071

I sada ko ne zna nista o klimama i grejanjem istom, potrosio je na razmisljanje o tome ukupno pola sata, naravno da ce to da vidi i kaze VAU pa to kida.
A ostali koji znamo da to sto on prica nije moguce, cutimo. Pa kada ja nekome nesto spomenem, ispadam nekulturan i bezobrazan, "pravim se pametan", kako vec kaze covek...ali je moj stav uvek bio "nisam ja ovde da bih se nekome svideo".
I taj covek dodje i kaze kako mu je Amber puno trosio jer mu je radio na 500W, a isti ne razlikuje potrosnju od trenutne snage i W od Wh.
I naravno, onda drugi bez zelje da potrose vreme zaista razmisljajuci o tome, prenose dalje da Amber puno trosi...a to sto taj Daikin ima 4.06 SCOP, a Amber 5.1 SCOP, da okacimo macku o rep, jer normalno da proizvodjaci klima i ljudi koji iste sertifikuju znaju manje od lika koji zna da stisne dugme na daljinskom.

Razlika u potrošnji između uređaja u okviru klase je toliko mala da ova stavka treba da bude na začelju kolone bitnih karakteristika uređaja. Ne znam šta pojedinci očekuju, da razlika bude kao između invertera i kalorifera?

Ima i najezda ljudi koji jako malo znaju i nece da citaju i nauce, a onda budu jako glasni sa svojim misljenjem.
Sada imamo coveka iz druge teme koji tvrdi da mu sa konstantnom potrosnjom od 350W Daikin 18 odrzava 23c u 60m2 neizolovane kuce na spoljasnjih 11c, 90% vremena na prvoj brzini turbine. Slag na tortu je polozaj prostorija i klime u odnosu na iste...ovo zeleno je klima.

img_20231105_225020-jpg.412071

I sada ko ne zna nista o klimama i grejanjem istom, potrosio je na razmisljanje o tome ukupno pola sata, naravno da ce to da vidi i kaze VAU pa to kida.
A ostali koji znamo da to sto on prica nije moguce, cutimo. Pa kada ja nekome nesto spomenem, ispadam nekulturan i bezobrazan, "pravim se pametan", kako vec kaze covek...ali je moj stav uvek bio "nisam ja ovde da bih se nekome svideo".
I taj covek dodje i kaze kako mu je Amber puno trosio jer mu je radio na 500W, a isti ne razlikuje potrosnju od trenutne snage i W od Wh.
I naravno, onda drugi bez zelje da potrose vreme zaista razmisljajuci o tome, prenose dalje da Amber puno trosi...a to sto taj Daikin ima 4.06 SCOP, a Amber 5.1 SCOP, da okacimo macku o rep, jer normalno da proizvodjaci klima i ljudi koji iste sertifikuju znaju manje od lika koji zna da stisne dugme na daljinskom.
Previse si ostar prema sebi,ok ako je forum ako je u stvarnom zivotu...nije dobro..opusti se brate moj.

Hvala puno na odgovorima. Narucio sam Amber premium ultra 12 k. Nadam se da cu sa njom zaokruziti pricu, i uspeti da uspostavim ekonomican sistem grejanja u stanu. Ranije sam kupio 2 klime pular u spavacim sobama za hladjenje/grejanje, pa sad mogu da se iskljucim sa centralnog grejanja... Saljem semu.
..

Prilozi

• Slika.jpg
    Slika.jpg
    25.9 KB · Pregleda: 59
Ja(familija) sa 3 ta Ambera i jednom Violom grejem oko 100-180m2, racun sa kuvanjem 5 obroka na struju, pranjem vesa svaki drugi dan, friziderom, zamrzivacem i 2 bojlera plus svuda standardnim sijalicama od 100W, nije presao 18k ni tokom najhladnijih meseci. Na prolece recimo racun nije ispod 5k dinara nikada bez klima. Sada ove godine zbog drasticnog poskupljenja struje, ocekujem da ide do 25k max ako budu neki jaci minusi.

Nekako mi veliki raspon 100 pa 180 da je 100 -140 i da razumem,nije ni bitno,tvoji racuni govore za sebe :] Ja imam qx Luca 2x lmce 09 i 1x kmta 18 ,videcu ove zime al se bojim crvene zone a kuca je u globalu 280m2 ×+

Cela kuca ima 350, solidno je ususkana u BG-u, sa jedne strane je spojena sa istom tolikom kucom familije sa kojom se ne zbori(klasika :D), realno se greje 180m2, ali je 80m2 kuhinja sa trpezarijom, pa se ne greje cele godine, samo kada je bas hladno. Izolacija mislim da ima 50 godina matora oko 6cm, a prozori isto srednja zalost, menjaju se sledece godine.
Bas cu da pronadjem neki racun, pa cu da okacim.
Imao sam isto situaciju, 80m2 stan, matore zgrade, jos matoriji prozori :D, ali generalno debeli zidovi i nisu strasni racuni, da ljudi potrose ~1700kWh u februaru, na 2 klime(Midea Mission 12 i Haier Flexis 12) i jednu TA pec u kuhinji, ali luftiraju vise nego sto ne luftiraju jer su pusaci sa malim detetom :)

Ja ne koristim, ja sam u stanu svuda na dimabilnom ledu :)

Ima li neko problem sa Gree+ aplikacijom od juce?
Izbacuje da je blokirana od strane googla jer nije prosla proces verifikacije.

Pa ti druze ili ne znas da protumacis taj test ili se nadas da drugi ne umeju :)
O tom testu smo pricali pre xx godina i bas hvalili kako se lepo Amber drzi sa 2-3 puta skupljim klimama.

Evo da ti napisem(ebg, google translate, pa ce biti malo skrljavo napisano).

Gree Amber Premium 09:
  • The maximum heat output of 3.7 kW is the highest in the R32 models.
  • Thermal output at -30°C still 2.3 kW.
  • Coefficient of performance at -15°C 2 and at -30°C 1,4.

Panasonic CS-CZ25TKE + CU-CZ25TKE
At -30°C the efficiency is 1.

Toshiba RAS-25N4KVPG-ND + RAS-254AVPG-ND (Premium+)
The coefficient of temperature at -7°C drops below 2.

Panasonic CS-HZ25TKE + CU-HZ25TKE
Heat factor after -10°C about two and at -30°C 1.2.

Panasonic CS-NZ25VKE + CU NZ25VKE
Heat factor from -8°C to -23°C approx. 2

Daikin FTXTM30R2V1B + RXTM30R2V1B (u pitanju je 10ka, ne 9ka kao ostale na testu)
Heat coefficient well below 2 at -10°C

Mitsubishi Heavy Industries SRK25ZSX-W+SRC25ZSX-WA
The coefficient of temperature at -30°C below zero is 0.7.

Mitsubishi Electric MSZ-AP25VGK + MUZ-AP25VGH
Heat factor above 2 even at -22°C.

E, sada tog Gree jadnicka od 800e uporedi sa tim ostalim azdajama i skontas da daje vise toplote od svih sa testa, osim jedne, najskuplje RW Mitsubishi koja kosta kao 2 i po Ambera, kojoj takodje na -30c COP pada ispod 1.5, mozda i nize od Ambera.

Poslednja izmena:
Ti si izjavio da je ekonomicniji, ali meni ove VTT grafiklone kazu suprotno...

Ja cu samo vako ovo da ti zalepim jedno do drugo, ti uradi opet uporedbe jer dobro znas da tumacis ;)
Gree Amber 9ku uporedjeno sa Mitsu LN 9ku - tu je najociglednije a ti slobodno uporedi sa ostalim VTT modela i reply od koi to model je Amber ekonomicniji

VTT_testiraportti_Gree_Amber_liukuva_tuntila%CC%88mpo%CC%88kerroin.jpeg
vtt_testit_ln_kotisivukuvake1-1.jpeg

Da, klima koja je vise nego duplo skuplja je ekonomicnija od Ambera. Ta nordic LN 9ka HZ koju si uzeo za primer kosta preko 200k dinara(ja koristim obicnu LN 9ku), a Amber 95k dinara.
Ja nisam nigde izjavio da je Amber ekonomicniji od LN-a, odakle ti ta izmisljotina?
Na kraju, ovde se pricalo o Amberu 12 i Daikinu 18.

Drugo, treba da razumes da je ovo testiranje na maximumu kapaciteta, ovo nisu realni uslovi rada klime, vec njihov maksimum i koliki im je COP na max kapacitetu.
Realan SCOP svake od tih klima je daleko veci u kucnim uslovima, osim ako ti prostor nije napregnut da mu treba taj max kapacitet klime.
Zato je sertifikacija i presla sa COP na SCOP merenje, jer je realnije.

Poslednja izmena:
Није тестирање маскималног капацитета, већ нешто што би требало да представља Pdesign од 6 kW на -26 степени. Мени је проблем да ухватим скроз како су дошли до тих 6 киловата јер ми се не уклапа прецизно уз њихове предуслове HH = 146 W/ºC и бекап грејалицу од Φint = 1 kW која (ваљда) ради у свим условима, тако да од 20 до 14 степени нема потребе за грејањем. У сваком случају потребе за грејањем би требало да буду око 2 kW на 0 степени и 3,5 kW на -10, и то се отприлике уклапа у њихове графиконе.

Оно што би требало да буде најинтересантније корисницима у Србији је рад у првих шест сати где температура опада од 13-14 степени на нулу, и ту се види велика разлика у раду и одржавању температуре између Мицубишија и Грее, тј. колико је Мицубиши прецизнији у раду.
LN25.png

Gree.png

Врло занимљива мерења, никад нисам анализирао детаље (којих и има превише). Период од 0-6 сати при температури изнад нуле је занимљив за "модулирање". Период од 6 до 13 сати где температура пада од 0 до -15 је занимљива да се виде дефрост циклуси нпр, као и како клима греје на већ озбиљним минусима. Па онда долази део екстремних минуса са радом на максимуму...

Ebg, ne merem te jezike pa ne znam o cemu pricaju :D
Pa da, definitivno Mitsu radi dosta ravnomernije, ali sama temperatura prostora nije preterano razlicita, mozda su 2c vece oscilacije kod Gree.
Uzimajuci u obzir vise nego duplo vecu cenu Mice, mislim da se Gree odlicno tu drzi. Sokantno je da te klime uopste mogu i da se porede.
I ne treba zaboraviti da su LN i RW tu najbolje klime na testu, verujem da i ostali heatcharge modeli usled bas tog heatcharge-a, dosta uravnotezeno radi, jer to nije marketing.

Нисам видео Heatcharge у листи, моја NZ је 'тања' од Мицубишија, треба да пречешљам детаљније кад ухватим времена.

Mislio sam na Mitsubishi HyperCore, ne heatcharge, ja to mesam stalno...
Nego, vidim da je ta prva tabela "promena temperature i vlaznosti", a ova druga "promena temperature", barem tako prevod kaze kada sam uspeo da iskopiram napokon ovaj naslov iznad tabele?
Ali da, definitivno na visim temperaturama Gree vise skakuce :)
Daikin recimo ima problema na -10-0c da odrzi temperaturu koliko vidim.
Pa i LN ima neke cudne oscilaacije na -15 do -5c.
Pitanje je koliko te klime zapravo uvek tako rade, a koliko je od trenutnih uslova testiranja, jer se vidi da nisu zajedno testirane i u isto vreme.

Sisäyksikön lämpötilat ja lämpötilanmuutos- Indoor unit temperatures and temperature change
1699440908712.png

A ta tvoja:
Ilman lämpötila ja kosteus kokeen aikana- Air temperature and humidity during the test
1699441137785.png

Poslednja izmena:
Црни график на горњој слици је рачунска разлика температуре која излази из климе, и улазне (собне) температуре. Ту се виде лепо дефрост циклуси, и са коликом разликом у температури се греје простор. Део графика се преклапа са подацима, наравно.

Сад сам проверио још један детаљ, мерни простор је 40 м3, тј. неких 16 квадрата као стандрадна соба рецимо. Да се греје већи простор било би равномерније још грејање уз мање осцилације температуре.

Poslednja izmena:
Dobro, ipak oni testiraju to gore kod vas, pa ima vise smisla testirati u 16m2 nego kod nas, za nase uslove bi verovatno trebalo barem duplirati prostor.
Mada mi je velika zahtevnost tog prostora i za te temp...sta znam, nesam inzenjer i pokusavam da razumem stvari za koje sam mozda malo i glup :)

Ма јок, то је тест простор, овде ставе једну климу за 100-150 квадрата, па догревају на дрва, и уз грејалице кад има потребе. Ја сам једини балканац са две климе у комшилуку.

Pa da, mogu misliti na tim zimama da ti nekoga odvojis od drveta...to je njemu nezamislivo :D

Mada mi je velika zahtevnost tog prostora i za te temp...sta znam, nesam inzenjer i pokusavam da razumem stvari za koje sam mozda malo i glup :)
Нисам добро видео, тј. пермутовао сам ипак је 64 м3 за унутрашњу јединицу, нешто боља варијанта него што сам мислио. То је тест простор, расхладна хала, у обичној већој добро изолованој просторији би биле мање осцилације температуре, овде се вештачки хлади простор, или простим језиком има веће губитке од неизоловане куће.

Pitam,
Razlika izmedju 12/09 je u kompresoru ili ?
Pitanje je vezano za Gree Amber Ultra,izvinjavam se😁

Pitam,
Razlika izmedju 12/09 je u kompresoru ili ?
Pitanje je vezano za Gree Amber Ultra,izvinjavam se😁
skoro pa identicne, valjda samo naljepnica i maticna plocica :)
kompresore su iste u oba modela, twin-stage twin-cylinder, sa 12.3cm3 velicine - velicinu koje ostali proizvodaci ugradjaju u 18tice

Prilozi

• Screenshot 2023-11-08 at 23.41.50.png
    Screenshot 2023-11-08 at 23.41.50.png
    375.9 KB · Pregleda: 30
Mali update u vezi klime Amber comfort 18 u kuci od око 110km posle 10 dana koriscenja...

Dok sam sve opcije probao i namestanja, topli i hladni dani napolju, Auto fun fiksni itd...

Razlika u temperaturi sto mi klima pokazuje i stvarne temperature u glavnoj sobi je od 2-3 stepena 18 na klimi u sobi oko 21. Tako da na grafikonu koji vidite tako i pada potrosnja po danima kako sam je bolje upoznavao...

Problemi (makar sam ja to tako smatrao) klima vecinom radi kao on i off dok je napolju preko deset stepeni, potrosnja i moduliranje nijednom sta god uradio nije pala tj spustila se ispod 700Wh. Iz nekoga cudnog razloga (meni makar) klima trosi do tri puta manje onda kad ne treba tj kad je jeftina struja i kad je manja spoljna temperatura (opet oko 10 stepeni (mozda je bilo i 5)

Sada sta sam preduzeo...

Klimu navece pojacavam za par stepeni (probao sam na 22 ali klinac se zalio da je prevruce tako da je stavljena na 21 tj oko 23 sobne)da bude toplije i da radi vise a neko mi rece da je po selima svakako struja jaca navece i da to moze (ne mora) da ima uticaj na sam rad klime (povuce vise, bolje struju... Da zeleo bih detaljnije objasnjenje...) kao i to da bolje modulira kada su mu manje temperature tako da sam i povecao nocne kilovate(nije stedljivo ali je svakako toplije).

Vecinom mi je na autofun ali kolko vidim nijednom nije prebacio na trecu brzinu ili vecu brzinu ventilatora, iskreno nisam primetio nikakve razliku u potrosnji sta god da stavim a sve sam probao... Najzad danas kad je temperatura 0 moduliranje je sislo sa 700 na 600 Wh. Moja pitanja su sledeca... Firmware mi pokazuje 1.05 jel to zadnja verzija? Auto fun da ili ne makar sto se tice ustede elektricne energije tacnije auto fun ili 3 brzina, preko toga se bas cuje? Dal vi stvarno spustate krilca skroz dole kada se grejete ili to samo preporucujete ja sam stavio na pretposlednje dal ima uticaj stvarni dal onda vazduh moze dovoljno da cirkulise... Svaki dobro namerni savet u vezi ustede struje je dobro dosao ili ti boljeg moduliranja. Da se razumemo nisam nezadovljan cisto volim da vidim da modulira sto manje i dokle moze da ide... U kuci je bas toplo i nemam nijednu zamerku na toplotu koja je meni potrebna (opet subjektivno, pola sam dana napolju i nesto radim u svakom slucaju necu dozvoliti nikome od ukucana da bude hladno...) i da vise se samo zezam i probavam dokle to moze da ide... Svakako na neke velike minuse (-10) ne nameravam da ovde boravim...

Prilozi

• Screenshot_2023-11-09-09-12-20-407_com.tuya.smart.jpg
    Screenshot_2023-11-09-09-12-20-407_com.tuya.smart.jpg
    33.7 KB · Pregleda: 21
  • SGCAM_20231109_080230779.jpg
    SGCAM_20231109_080230779.jpg
    90.7 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_2023-11-07-16-38-56-864_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_2023-11-07-16-38-56-864_org.mozilla.firefox.jpg
    107.4 KB · Pregleda: 21
  • Screenshot_2023-11-07-16-23-31-180_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_2023-11-07-16-23-31-180_org.mozilla.firefox.jpg
    106.2 KB · Pregleda: 23
Probaj da joj fan stavis na najjace onda bi trebalo da smanji modulaciju.Bar tako funkcionise kod muse modela.

Fan na najjače je prebučan na tim većim klimama, ali ako greje tu veću površinu realno je potrebno da fan nije na minimum da bi bolje cirkulisao topao vazduh i da bi ujednačeno zagrevao prostor.
Ja bi lično stavio preko dana fan 3, a noću bi smanjio malo ako smeta ukućanima.
Što se tiče modulacije ako radi slično kao moja Gree Pular (12), nešto niže će da modulira kada spoljne temperature padnu ispod nule. Ne pitajte me zašto, ali izgleda da tako braća kinezi vole da našteluju ove Gree klime 😏
A što se tiče generalno manje potrošnje struje to zavisi od toplotnih gubitaka i toga koliko volite da vam je podešena klima u prostoriji, tj na koju temperaturu.

Probaj da joj fan stavis na najjace onda bi trebalo da smanji modulaciju.Bar tako funkcionise kod muse modela.
Hvala na odgovoru probao juce velika buka...
Kad dodju hladniji dani probacu sa trojkom jel brzo zagreje sada...
Fan na najjače je prebučan na tim većim klimama, ali ako greje tu veću površinu realno je potrebno da fan nije na minimum da bi bolje cirkulisao topao vazduh i da bi ujednačeno zagrevao prostor.
Ja bi lično stavio preko dana fan 3, a noću bi smanjio malo ako smeta ukućanima.
Što se tiče modulacije ako radi slično kao moja Gree Pular (12), nešto niže će da modulira kada spoljne temperature padnu ispod nule. Ne pitajte me zašto, ali izgleda da tako braća kinezi vole da našteluju ove Gree klime 😏
A što se tiče generalno manje potrošnje struje to zavisi od toplotnih gubitaka i toga koliko volite da vam je podešena klima u prostoriji, tj na koju temperaturu.
Definitivno preko dana ide na tri...

Opet, to je modulacija, to nije potrosnja, koliko potrosi za 24h, ti njom grejes preko 100m2 ili samo ovih 70m2?

Za pocetak, pojacavanje nocu ce ti samo dici racun za struju i ubaciti te u vecu zonu, neces nista postici jer se ta toplota ne akumulira kao na TA peci, cim se klima smanji, ode i toplota.
Osim ako zelis da ti kuca bude toplija uvece, onda je to ok.
Ja bih smanjio uvece temp i podesio tajmer da mi se u 7 ujutru pali na standardnu temp i odvrnuo turbinu na 5, da povrati prostor na normalnu temp pred isteka jeftine struje(valjda do 8?) i onda u 8 stavio da radi normalno kao preko dana. Ja mislim da se sve to moze podesiti i u aplikaciji na mobilnom?

Ne gledaj temperaturu na klimi, ona je za tebe nebitna, to sluzi klimi za upravljanje.
Mora veca brzina turbine za toliki prostor, ne moze da smenjuje vazduh kako treba i onda ima nalete toplog i hladnog vazduha.
Covek je kupio istu tu klimu, samo 24k btu i stavio je u 100m2, nije nikada spustala snagu ispod 1000W na hladjenju, a onda je na moju preporuku pojacao turbinu na max i ista je pala na 270-300W.
Opet, vec sam ti ranije objasnio, isprati za 24h koliko je klima potrosila i da li se sledeci dan na drugom podesavanju nesto promenilo u slucaju da su iste spoljasnje temperature.
To sto ti klima radi stalno na 300W ili 700W pa se iskljucuje i ukljucuje cesce, ne znaci da ce nesto drasticno razlicito i trositi u istom prostoru.

Nazad
Vrh Dno