Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Nije uključen trenutno na ovoj slici,al kad uključim uopšte neuperim daljiski u klimu ostavim ga položenog povremeno uzmem ga da očitam temp koju pokazuje gore na displeyu odnosno koju daljinski šalje i poredim sa digitalnim sobnim i poklapa se ,kad isključim i feel i očitam gore na displeyu pokaže drugu stepenažu znači da ipak čita sa daljinskog kad prebacim na i feel,odem i ostavim ga u hodnik (niza temp.) sačekam nekoh 20min i opet uzmem da očitam pokazuje tu nižu nego u dnevnoj znači da ima komunikaciju i po tome sam i zaključio.
Nije mi namjera da se ni skim cimam nego da dijelim iskustva a i prihvatam kritike i kupim informacije koje mene zanimaju i naravno pomažem koliko kome mogu na forumu.
😉
I ovo je model moje gree klime
gwh12acc-k6dna1f/i indoor
gwh12afc-k6dna2f/0 outdoor
I ja mislim da komunicira preko wifi

Da li se sećaš kako si povezao daljinski na mrežu?

Kao što je Xeroj napisao tako funkcioniše i feel sa daljinskim, daljinski mora biti vidljiv od strane klime da bi ona dobijala očitavanja temperature sa njegovog senzora. Može i iz hodnika da šalje temperaturu ako se "vidi" sa unutrašnjom jedinicom.

Meni na Pularu stoji uvek na grejanju na i feel pošto mi ovako mnogo maši temperaturu u prostoriji.
Slažem se ,ja sam to probao kako sam naveo,možda pogrešno očitava,al ako stavim na sto u dnevnom boravku onda je smanji i gasi jer je tu najtoplije a meni treba da ispuhuje kroz hodnik prema sobama,a i ja sam primjetio da gore senzor ne očitava sobnu kako treba jer je baš blizu balkonskog prozora i uvjek 1C ispod zadate dugo zna biti jer nemože da zagrije baš taj dio,ne dolazi do njeg jer pojačam fan zbog ispuhivanja kako sam naveo,a jos sam u fazi teetiranja raznih solucija kakko je najbolje da naštimam i fan i temp,dal da prati senzor gore ili na ifeel.
Ne znam jel ko već to sve istestirao i na kojim opcijama je najidealnije.
Jos su spoljne temperature visoke da bi klima usla u konstantan rad, evo i moja Vox se sada ponasa kao on-off. Temperatura zadata 21s, potrosnja 500w +-, kada dostigne t tj 2-3 stepena vise od zadate gasi kompresor i potrosnja 20w, kao da nema modulacije.
Koji Vox i koliko m2 griješ?

Slažem se ,ja sam to probao kako sam naveo,možda pogrešno očitava,al ako stavim na sto u dnevnom boravku onda je smanji i gasi jer je tu najtoplije a meni treba da ispuhuje kroz hodnik prema sobama,a i ja sam primjetio da gore senzor ne očitava sobnu kako treba jer je baš blizu balkonskog prozora i uvjek 1C ispod zadate dugo zna biti jer nemože da zagrije baš taj dio,ne dolazi do njeg jer pojačam fan zbog ispuhivanja kako sam naveo,a jos sam u fazi teetiranja raznih solucija kakko je najbolje da naštimam i fan i temp,dal da prati senzor gore ili na ifeel.

Iva 5, 20 kvadrata

Ajde sad ovako jedno pitanje po ovim ciframa od 350 do 2600 (1428) dal to znaci da klima ne moze nikako da povuce tj potrosi vise od 2600wati po satu jel sam ja to dobro razumeo ili gresim... Hvala

Prilozi

• Screenshot_20231019_090414_com.google.android.apps.docs.jpg
    Screenshot_20231019_090414_com.google.android.apps.docs.jpg
    80.3 KB · Pregleda: 77

Pa ti mozes daljinski da izbacis i napolje, ostavis ga da se dobro ohladi, onda uneses unutra, USMERIS ka klimi i ocitas spoljnu temp. To ne znaci da je klima radila po senzoru iz daljinskog upravljaca dok je isti bio napolju.

Pa ti mozes daljinski da izbacis i napolje, ostavis ga da se dobro ohladi, onda uneses unutra, USMERIS ka klimi i ocitas spoljnu temp. To ne znaci da je klima radila po senzoru iz daljinskog upravljaca dok je isti bio napolju.
Ja sam to drugačije skontao al možda grešim,neka neko kompetentiji objasni princip rada,ja sam samo opisao kako sam ja to probao i skontao da tako to radi

Nisam kompetentniji, vec ti je Xeroj objasnio i pored toga uputio da procitas uputstvo za klimu/funkciju koju zelis da koristis.

Kada daljinac ostavis u hodniku (nakon 8-10 minuta ili koji je vec interval slanja temp), unutrasnja jedinica ne dobija informaciju o temp od daljinskog. Prebacuje se na svoj senzor koji se nalazi u unutrasnjoj jedinici.

Kada kasnije uperis daljinski prema klimi i ocitas temp, ponovo se aktivira ifeel opcija i ocita temp sa senzora iz daljinskog.

U prevodu, tebi klima radi po senzoru unutrasnje jedinice dok je unutrasnja jedinica van domasaja daljinskog i ako ti je "aktivan" ifeel na daljincu. Kada daljinski postavis na stocicu dnevnog boravka, ifeel opcija radi jer unutrasnja dobija info o temp iz daljinskog.

Probaj da ocitas temp u hodniku dok ti je aktivan ifeel a ne "dobacujes" do klime. Je l radi? :)

Meni se na hisense desavalo da klima radi punom snagom i pregrijava zato sto nije moglo da ocita temp sa daljinskog jer je klima prvi put ocitala nisku temp a nije imala komunikaciju sa daljinskim. A cini mi se da je i drugim clanovima bilo slicno kad su koristili ifeel. Kod mene je bio problem do slabih baterija a nisam ni skontao jer sam koristi aplikaciju za kontrolu.

Nisam kompetentniji, vec ti je Xeroj objasnio i pored toga uputio da procitas uputstvo za klimu/funkciju koju zelis da koristis.

Kada daljinac ostavis u hodniku (nakon 8-10 minuta ili koji je vec interval slanja temp), unutrasnja jedinica ne dobija informaciju o temp od daljinskog. Prebacuje se na svoj senzor koji se nalazi u unutrasnjoj jedinici.

Kada kasnije uperis daljinski prema klimi i ocitas temp, ponovo se aktivira ifeel opcija i ocita temp sa senzora iz daljinskog.

U prevodu, tebi klima radi po senzoru unutrasnje jedinice dok je unutrasnja jedinica van domasaja daljinskog i ako ti je "aktivan" ifeel na daljincu. Kada daljinski postavis na stocicu dnevnog boravka, ifeel opcija radi jer unutrasnja dobija info o temp iz daljinskog.

Probaj da ocitas temp u hodniku dok ti je aktivan ifeel a ne "dobacujes" do klime. Je l radi? :)
Pa da ,sve ok,ja sam i naveo da to tek i testiram i sam sam zaključio pogrešno,ima logike naravno,zato imate vi svi da možete pomoći i ja sam zadovoljan samim forumom a i članovima na brzim odgovorima.👍

Ajde sad ovako jedno pitanje po ovim ciframa od 350 do 2600 (1428) dal to znaci da klima ne moze nikako da povuce tj potrosi vise od 2600wati po satu jel sam ja to dobro razumeo ili gresim... Hvala
Desi se da malo prebaci max deklarisanu vrednost, recimo za par stotina vati. Ovo možeš da vidiš jedino ako uključiš brzo zagrevanje i to u ograničenom periodu. Retko kad klime dostižu u održavanju i polovinu nominalne snage.

Postovanje svima imam pitanje za sve vas. Planiram da na kuci u selu montiram klimu za grejanje iste. Trenutno to radim relativno uspesno uz pomoc stare VOX klime mr4 split 12. I tada kada je kupljena bila je najeftinija 24000 din tako da stvarno ne mogu da se pozalim na istu kolko od nje dobijam dok god je temperatura u plusu. Dok god je oko 10 (grejao sam i ispod ali nije mi kad su deca tu ta temperatura prijatna) stepeni ona bez problema uspeva da mi drzi nekih 70 kvadrata zagrejanim (dnevna soba, trpezarija sa kuhinjom) hodnik, spavaca soba i kupatilo se ne greju na zalost. Izvinjavam se sa na duzem uvodu. Pitanje da li uzeti Gree Amber Comfort 18, Gree Amber Ultra premium 12 ili najgora moguca opcija za mene tj najskuplja Gree Amber Ultra premium 18 koja mi je bas bas skupa... U kuci se ne zivi dolazi se vikendom i na kad se ima vremena... Potrebno mi je sto brze da se zagreje kad dodjemo. Ja naginjem na Amber premium ultra 12 je mi izgleda maltene ista ko comfort 18 a moze nize da modulira... Hvala
Postovanje svima, ako se secate napravio sa mini recenziju Gree Amber Comfort 12 u stanu prosle godine a zatim sam pitao ovde za savet i misljenje u vezi klime za kucu na selu gde sam trebao da izaberem izmedju Amber Comfort 18 i Amber premium ultra 12k l. Gde smo se slozili da mi Amber premium ultra 12 bila idealna za ono sto mi je potrebno... Medjutim drugar koji mi je i ugradio prvu klimu a zatim i drugu mi je rekao da ga je dosta ljudi zvalo i zalilo se u vezi Amber premium ultra 12 u smislu da im dosta trosi struje i da to nisu ocekivali i da Comfort 18 zasigurno trosi manjii struje u praksi te sam ga i poslusao i ugradio istu... Za sada sam prezadovoljan u kuci je veoma toplo doduse nocas je bilo oko 10 spoljna temperatura a za nekih osam sati kao sto se i vidi potrosila je oko 6 ili 7 kw. Nisam video da je povukla vise od 2kw kad je pocinjala da radi, ali makar za sada nisam video da je i spustila vise od 800w. Da ovo je sve na fanu 2, 24 stepena namestena temperatura. Takodje vox klima je na prodaju 😉

Prilozi

• IMG_20231028_105713.jpg
    IMG_20231028_105713.jpg
    224.4 KB · Pregleda: 61
  • IMG_20231028_105645.jpg
    IMG_20231028_105645.jpg
    103.3 KB · Pregleda: 59
  • Screenshot_20231029_071317_com.tuya.smart.jpg
    Screenshot_20231029_071317_com.tuya.smart.jpg
    60.7 KB · Pregleda: 65
Bogme ce da tuce ovo struje kad dodje nula i malo minusa.

Jel’ spoljasnja ista od ove dve? Comfort 18 i Ultra 12?

Kad bude nula i ispod javicu tada, videcemo... Moguce a opet i sami znate da ne mora da znaci... Dosta njih kaze da in klima uvek vise trosi u ovim prelaznim periodima nego kad je nula i neki blagi minus. Pa oko 45 kg su obe ne znam koja je kod amber premium ultra 12...
Kad bude nula i ispod javicu tada, videcemo... Moguce a opet i sami znate da ne mora da znaci... Dosta njih kaze da in klima uvek vise trosi u ovim prelaznim periodima nego kad je nula i neki blagi minus. Pa oko 45 kg su obe ne znam koja je kod amber premium ultra 12...
Treba napomenuti i da se greje trenutno cela kuca a to je oko 110 km sve sam prostorije i vrata ostavio otvoreno...

Prilozi

• IMG_20231029_074751.jpg
    IMG_20231029_074751.jpg
    132.1 KB · Pregleda: 58
Pa onda mora da troši

Slicnih su gabarita, sa razlikom da Amber 12ka nordic ima twin stage kompresor koji na minusima puno bolje drzi kapacitet. Kod obe su vanjske oko 45 kg.

Twin stage banalno objasnjeno(posto je ovde cesto bilo permutacija sa twin rotary) je Gree patent, dio zagrijanog freona vraca na ulaz poboljsavajuci kompresiju i sa tim i na debelim minusima odrzava kapacitet. Slican nesto Mitsubishijevom Flash Injection sistemu.

Msm nije ni ova 18ka obiicna amber slaba, kod nje je msm 13 cm3 kompresor i velik protok zraka.
Nek ne ocekuje da ce ici ispod 800 w, ali za 110 kvadrata bas i nece biti potrebe.
12 ku Amber Ultra/Nordik zamisli kao tvoj Vivax Y na steroidima

Možda je twin stage kompresore prvi uveo Gree u kućne klime, ali to da je Gree patentirao twin stage kompresore nije istina.

Slicnih su gabarita, sa razlikom da Amber 12ka nordic ima twin stage kompresor koji na minusima puno bolje drzi kapacitet. Kod obe su vanjske oko 45 kg.

Twin stage banalno objasnjeno(posto je ovde cesto bilo permutacija sa twin rotary) je Gree patent, dio zagrijanog freona vraca na ulaz poboljsavajuci kompresiju i sa tim i na debelim minusima odrzava kapacitet. Slican nesto Mitsubishijevom Flash Injection sistemu.

Msm nije ni ova 18ka obiicna amber slaba, kod nje je msm 13 cm3 kompresor i velik protok zraka.
Nek ne ocekuje da ce ici ispod 800 w, ali za 110 kvadrata bas i nece biti potrebe.
12 ku Amber Ultra/Nordik zamisli kao tvoj Vivax Y na steroidima
Pa svakako ako ne bude moglo zatvarace se neke prostorije koje su sada otvorene, tako da necu grejati mozda 110 vec , 70, 80 ili 90...
A kaze maistor da su mu se zalilili za amber premium ultru 12k (nova nordic verovatno) da im nike silazila ispod 1500w do 2000w... Toliko.
Za moje potrebe nek je i 800w do 1kw ja sam prezodovoljan... Ako bude ovako toplo...

Treba napomenuti i da se greje trenutno cela kuca a to je oko 110 km sve sam prostorije i vrata ostavio otvoreno...
Prvo, ne, nikome klima ne trosi vise u prelaznom periodu nego na minusu, nego ljudi ne znaju da gledaju potrosnju. Sto je manja temperatura, to klima vise trosi, bez izuzetaka.
Ti sto to pricaju, da im Amber Premium mnogo trosi, ne znaju o cemu pricaju, a ne znaju ni da isprate potrosnju, kao ni taj tvoj drugar kome su se ti zalili, a on to nije razumeo.
Objasni im da na meracu pogledaju koliko im je klima potrosila za 24h, a ne koliko u nekom trenutku trosi, a onda da to uporede sa nekom koja je ranije grejala isti taj prostor.

Amber Premium 12 nema ni promil sanse da trosi vise od tog 18 Comforta.
Za pocetak, pogledaj podataj o SCOP-u u srednjoj zoni, na 7c spoljasnje temperature, Amber Premium 12k ima 5.1 SCOP, a Comfort 18 4.4 SCOP.
Da pojasnis tom tvom drugaru, to znaci da za 1kW potrosnju, prva da 5.1kW toplote, druga daje 4.4kW. To je COP, a S ispred toga znaci sezonski, sto je jos merodavnije.
Svaki prostor zahteva odredjenu kolicinu toplote da bi se zagrejao, tako da ce ta Comfort uvek da ti trosi vise struje da bi dala iste rezultate.
Sto se temperatura obara, ja ti garantujem da ce razlika postati jos veca, jer je Amber Premium zver koja jako malo reaguje na slabe minuse i jedna od najboljih klima kod nas koju mozes kupiti za grejanje malo veceg prostora.

Desi se da malo prebaci max deklarisanu vrednost, recimo za par stotina vati. Ovo možeš da vidiš jedino ako uključiš brzo zagrevanje i to u ograničenom periodu. Retko kad klime dostižu u održavanju i polovinu nominalne snage.
Imaju patent na twin stage. Proguglaj. Kako su do njega dosli, da li istrazivanjem ili kupovinom nez. Predpostavljam da mislis na Hitachi, bilo je informacija da je ustvari Hitachi prvi uveo tu tehnologiju

Ne sumnjam da su nešto patentirali. Ostaje pitanje gde i za koja tržišta. Priča oko patentnih prava je komplikovana. Mislim da se pre svih Gree štiti od domaće nelojalne konkurencije na kineskom tržištu, jer je po svemu sudeći najveći deo patenata tamo zaštićen. A može se zaštititi svašta, od hardvera do softvera.
Nisam mislio na Hitachi. Kompresori za rashladne i klimatizacione sisteme su samo deo priče o kompresorima. Glavni deo čine industrijski kompresori, a rešenja se prepisuju, usavršavaju...
Na to sam pre svega mislio kada sam to replicirao na twin stage. Gree je tu zaštitio svoju verziju kompresora što je i normalno, jer Kinezi kopiraju sve što im padne pod ruku.
Dokle to ide? Pa recimo da pojedini malo poznati kineski proizvođači automobila kopiraju dizajn evropskih i japanskih proizvođača automobila i oni im ništa ne mogu, jer eto, nisu zaštitili patentom dizajn u Kini. Zato se ti automobili mogu kupiti samo u Kini

Niko sem Gree nije stavio 2-stage 2-cylinder(twin-rotary kako ga je Toshiba nazvala i prva izmislila) kompresor. Nalazi se u U-Crown i Amber premium modelima.
Sada takodje jedini imaju 2-stage 3-cylinder(triple-rotary) u upotrebi.

Ne znam zasto napamet nesto pisete, bzvz hejt u prazno.

Ništa ne hejtujem, samo navodim da Gree nije idejni tvorac two stage kompresora (niti je priča oko kompresora počela sa klima uređajima). To da su ga prvi uveli u komercijalnu upotrebu nisam sporio nigde, kao i da su najviše uradili na razvoju istog. Ni Mazda nije idejni tvorac Vankel motora, ali je neko ko je uradio najviše na razvoju istog.

Druze twin rotary nije isto kao twin stage.
Twin rotary kao sto ime samo kazu u kompresoru ima 2 rotora za razliku od obicnog sa jednim. Efikasniji je od single rotary. Razni brendovi ih prave.

Two stage kompresor od gree je drugaciji princip. Izgoolglaj, mrsko mi na siroko pisat.

Takodjer imas i scroll kompresore, swing kompresore itd

Ako je meni upućen odgovor, twin rotary nisam spominjao...

2-stage u Gree je ujedno i twin rotary.
Twin stage ne postoji, ti si pobrkao pojmove.
Postoji i 2-stage triple-rotary.

Ima oko 2 nedelje kako sam bas o tome pricao u opstoj temi o klimama.

Slicno zvuci i ja nekad zamijenim twin-two.

Ali moja poenta je bila da twin rotary nije isto kao two stage. Two stage moze biti twin rotary, ali to two stage se odnosi na entalpiju, a ne na broj rotora. Tako da toshibin twin rotary nije two stage, vec single stage twin rotary.

Slicni su npr twin rotary kompresori sa flash injection tehnologijom(kod nordic modela, tzv hyper heating) od Mitsubishi Electrica

Samo da znas da je Toshiba takodje prva razvila 2-stage 2004. godine, kao i twin rotary pre nekih 30ak godina.
Samo sto 2-stage nikada nisu implementirali, barem ne u split, ne znam za ostalo
To naravno ne znaci da iko ikoga kopira, to su gluposti, kao sto nije svaki motor sa unutrasnjim sagorevanjem kopija Mercedesa samo zato sto su oni to prvi izumeli pre 150 godina.

Poslednja izmena:
Sve i da jesu, patentna prava imaju svoj vek trajanja, posle čega se više ne mogu obnoviti 😃, pa postaju javno dobro.

Patent se uvek moze obnoviti i svakako ne traje kratko.
Takodje je jako specificno sta moze da se patentira, a sta ne.
Two stage kompresori se standardno primenjuju u vazdusnim kompresorima.
Isto tako je Toshiba posle Gree-a izbacila 2 stage 3 cylinder koncept.

Nazad
Vrh Dno