Ako ne radis ili ne proizvodis klime ne mozes me informisati osim onim sto citas preko brosura kao i ja ili kao sto rece imas 4 premium ambera (opet jel su novi u zadnjih 24 meseca uzeti...) I pratis potrosnju pa mozes da kazes kolika ti je potrosnja... Ja svo vreme pricam o potrosnji struje koliko se trosi na sat u proseku, ako je to toliko uvreda i moje ne zananje sto sam stavio 350w umesto 350Wh onda imas ozbiljan problem... Klima u stanu mi je je u nekim periodima trosila tacnije modulirala i ispod 350Wh na 24 sata, do 500Wh ili 0.5 Kwh nije prelazila. Niko ne spori ni najmanje da je tvoja klima i jaca i bolja i sta god vec... Ja pricam svoje iskustvo i ono sto cujem... Opet se vracamo na Gree Muse koji je na papirima i jaci pa opet i trosi vise i mnogo vise ljudi nije zadovoljno snjom... Izabrao sam ovu zato sto bi trebalo nadam se da trosi najmanje struje sto mi i jeste najbitnije sa ovim poskupljenjima iste a kazem sa 12 comfort sam prezadovoljan. Niko nije pominjao da je tvoja (vasa) klima njesra ili da je neko glup... To verovatno sto ti mislis da si mnogo pametan a drugi sa svojim stavom nisu opet tvoj je problem... Kad budem zatvorio deo prostorija i jos neke gubitke sto imam izmedju prizemlja i sprata, ako uspem da je spustim na 500 do 600 Wh bicu zadovoljan...
Mozda malo da poradis na asertivnom govoru pomaze u zivotu. I da taraba je uvek aktuelna jel da nije uzeo bio mozda neku drugu klimu ili model a ne proverenu Amber na koju se maltene niko ne zali jel sa njom nema greske zar ne...
Sujeta je zeznuta stvar, a jos gore kada je nicim izazvana.
Niti sam negde spomenuo da sam ja uvredjen, niti sam tebe licno igde napao, kao ti sada mene ovde sto bezobrazno prozivas, jer cinjenice ne znas i nemas.
Za pocetak, jel i jer nisu isto, bas para usi.
Ajmo otpocetka:
Pre 2 nedelje si pitao da li 350-2600W u brosuri znaci da klima toliko trosi, to jest toliko moze da povuce struje.
To te znanjem automatski stavlja jedno 25 godina iza mene, a posto mi je otac elektrotehnicar za rashladne i termicke uredjaje(valjda se tako zove), mozda i vise, mislim da sam to znao sa 10 godina da protumacim.
Sledece javljanje je da si kupio Comfort 18 jer ti je drugar rekao da sigurno manje trosi od Amber Premium 12, jer su to neki ljudi njemu rekli.
Koja je metodologija tog merenja, u kom prostoru su to njima bile Comfort 18 i Premium 12, kada su mogli tako da ih uporede?
Da li u prostoru iste kvadrature, u istom mestu, ista izolacija, ista stolarija, isto setovana temperatura, isto setovani izduvi vazduha, identicna spoljasnja temperatura i vlaznost vazduha?
Sigurno nisi sa tolikim znanjem gde ja tebe nemam cime informisati, zaboravio da su to najbitniji detalji kod sticanja bilo kakve slike o radu neke klime?
Ja sam siguran da je i taj tvoj drugar, monter klime koji sudeci po slikama ne zna ni klimu da montira bolje od segrta nakon 2 nedelje pomaganja majstoru, sve to ispitao, jel tako?
Prvo mu reci da ode na obuku montiranja klime kod nekog majstora, a moze i na YT da nadje barem osnove, a ti ces do tada ako detaljnije iscitas forum, svakako znati vise od njega.
Sledece sto si izjavio, jeste da tebi tvoja klima trosi 350W, da ide i gore, ali radi i na 350W? I vise puta si spomenuo da ti radi na 350W. Pa si onda napisao da ti trosi, to jest modulira 350kWh, a nekad i nize od tog propisanog minimuma.
Hoces da mi kazes da ako upalis klimu da greje na 24c, a u prostoru ti je trenutno 23c, napolju 22c, da ce ti klima trositi 350Wh i nikada manje? Ne, jer si pricao o trenutnoj snazi klime, a ne potrosnji, sta god ti sada rekao.
Takodje si i za Amber Premium rekao da ljudima trosi 1kW.
Tu si takodje mislio na trenutnu snagu, koliko u odredjenom trenutku ta klima vuce iz zida.
Na osnovu toga sam ti rekao da ti ljudi ne znaju o cemu pricaju i da to nije potrosnja te klime, a posto je tvoj drugar to tebi preneo, a ti nama, izvodi se zakljucak da ni vas dvojica ne znate da razlikujete potrosnju neke klime i trenutnu snagu neke klime, inace ne bi rekao da ljudima trosi 1kW.
Sledece sto si rekao, jeste da mnogima klima trosi vise u prelaznom periodu nego na minusima, da se na minusima smanji potrosnja, sto opet ukazuje da ti ne znas da razlikujes trenutnu snagu i potrosnju neke klime, a ja da ne bih tebi nista licno govorio, samo sam te ispravio da nijedna klima ne moze da trosi vise na +15c nego na 0c i to morao opet da ponovim jer je tvoj odgovor na to bio da necemo znati dok ne dodje racun, i ako se slazes da sam ja u pravu po zakonima termodinamike(jedna rec btw)...mislim, sta dalje reci, a ne zaplakati.
Moj nacin da budem fin jeste bio da te opet ispravim za te nebuloze koje si ispisao, bez da te prozivam.
Znanje nije isto sto i pamet. Niti neko ko nesto zna i ima informacije o necemu mora biti pametan, niti neko ko nesto ne zna i nema informacije mora biti glup.
E sada, vec neko ko je uporan i pokusava da isforsira drugima svoje neznanje umesto da nesto nauci...to vec ostavljam individualnoj interpretaciji.
Sto se mene tice, mislis da treba da vezbam i budem asertivniji? Zanimljivo...
Svi smo mi ovde na forumu jedni od drugih jako mnogo naucili, bilo je pre par godina ljudi koji su daleko vise od mene znali, ja jedva osnovno, ima jos mnogo ljudi koji znaju dosta toga o klimama sto ja ne znam, stalno ispadne neki nenadani detalj jer prosto nismo bas toliko zainteresovani da prodjemo celu skolu za to i bas sve saznamo.
I ne, nisam ja pametan zato sto o ovoj temi znam neuporedivo vise od tebe, samo neuporedivo informisaniji.