Šta je novo?

Grand Theft Auto V

To je samo njihov način da dižu hajp za one koji koriste pc, a i da prodaju što više konzolinih verzija za one koji imaju i jednu i drugu varijantu...

Na taj način ovaj što ima i pc i konzolu razmišljaće da uzme konzolinu verziju ili zbog toga što ne može da čeka, ili zbog toga što nije siguran da će verzija za pc izaći. I onda samo pokupe preostali kajmak posle nekoliko meseci, izbacujući pc verziju. Po meni vrlo logično, školski primer dobrog marketinga.....

Sta je tu dobro. Oni da su sigurni da imaju najbolju stvar na svetu pustili bi igru svuda i uzeli bi silne pare kako okrenes. Takvim marketingom se bave samo nesigurni i oni kojima su igre biznis plan.

Marketingom (narocito takvim) se bave sve iole ozbiljnije kompanije driveru , zasto da zarade silne pare kada mogu jos silnije :p

To je samo njihov način da dižu hajp za one koji koriste pc, a i da prodaju što više konzolinih verzija za one koji imaju i jednu i drugu varijantu...

Na taj način ovaj što ima i pc i konzolu razmišljaće da uzme konzolinu verziju ili zbog toga što ne može da čeka, ili zbog toga što nije siguran da će verzija za pc izaći. I onda samo pokupe preostali kajmak posle nekoliko meseci, izbacujući pc verziju. Po meni vrlo logično, školski primer dobrog marketinga.....

Konzolina, to neka devojka? :)

Pa ne mogu da kazem da mi je to vrlo logicno. Bilo bi mi logicno ako bi se podrazumevalo da niko nece kupiti pc verziju, pa kao, sta izvuku - izvuku. Ne znam brojke za PC GTA 4 npr, mada je tesko sagledati prodaju na pc-u pored onih steam rasprodaja za 2 dolara, a sve se to racuna u broj prodatih kopija, iako nema skoro nikakav uticaj. A tek mi nije logicno budzenje prodaje konzolnih verzija nenajavljlivanjem pc verzije, pa pc gameri kao nece moci da cekaju. Mnogo mi naivno i besmisleno zvuci. I uopste se ne podrazumeva da svi imaju i pc i konzolu ili da zele da igraju verziju koja im se ne igra. Znaci nije hajp da im das igru za njihovu platformu kad je ceo svet ocekuje, a pravis hajp tako sto ces ih drzati u neizvesnosti, pa posle - sta bude? Ne znam ko bi voleo da ucestvuje u takvom hajpu. To je vise nerviranje i gundjanje po forumima nego pravi hajp oko igre. Ta naknadna pc izdanja cesto prodju bez ikakvog marketinga, onako usput. Mozda nekome zvuci zanimljlivo to "Ha, da li ce uopste izaci, pitam se i bas sam ishajpovan", meni zvuci gadno.

U svakom slucaju, mnogo bi mi normalnije zvucalo da odma' izdaju i pc verziju ako planiraju, a posebno zbog toga koliko su ogromni i koliko miliona prodatih kopija im je zagarantovano sa svih strana.

Poslednja izmena:
M$ i Sony su ranije Rockstaru plaćali vremensku eksluzivu za GTA, to je verovatno i sada slučaj.

Što se tiče steam-a, čak i kada su rasprodaje razvojni timovi sasvim dobro zarade, pošto tu nema dodatnih troškova, steam uzima samo nekih 20-25%, tako da ovima ostaje čistih 75% zarade. Dok kod retail, pogotovo onih konzolnih naslova gde svako u lancu pokupi deo kajmaka ne ostane više od 10-20% zarade po primerku. Što je odlično opisano u ovom članku: http://www.eurogamer.net/articles/2011-01-10-where-does-my-money-go-article To je između ostalog razlog zašto digitalne distribucije imaju mogućnost takvih rasprodaja i što je uticalo na ovaj nagli skok manjih razvojnih timova na PC poslednjih par godina.

Poslednja izmena:
Da, ali ostaje im 75% od ~5 dolara za vecinu igara. A ne kapiram na sta se misli kad se pomene vremenska ekskluziva za MS i SONY. Razumem PS3 u odnosu na xbox i obrnuto, ali bilo sta u odnosu na pc nema nikakvog smisla. SONY plati da neka igra ne izadje na pc-u? Ili MS? Malo precenjujete PC u tim racunicama, ne verujem da ga uopste dozivljavaju tako ozbiljno.

Što se tiče vremenskih eksluziva, pa ono što se zna oficijalno je da je recimo M$ samo za GTA 4 DLC vremensku eksluzivu od par meseci istresao 50 miliona dolara http://www.techspot.com/news/25747-microsoft-pays-50-million-for-exclusive-gta-iv-content.html, znači ne pričamo o igri, već samo o DLC-ovima, a Sony je isto tako istresao dobre pare za GTA 3 vremensku eskluzivu. http://www.ign.com/articles/2002/05/21/e3-2002-ps2-owns-gta

Edit: A nezvanično ide i priča da je M$ platio 75 miliona dolara samo da bi GTA 4 izašao i na xbox 360. http://www.gamespot.com/news/microsoft-paid-75-million-to-stop-gtaiv-ps3-exclusivity-6262370

Nadam se da sad razumeš o čemu se radi, a to je slučaj i ovoga puta.

A što se tiče steam-a, pa nije 5 dolara za većinu igara na akcijama, to bude za one starije igre. Nešto novija igra i ako ode na akciju za $10, njima ostaje $7.5. Ako prodaju konzolnu igru za $39 njima ostane ~8-12$. A ne prodaju se na digitalnim distribucijama igre samo na akcijama. Isto važi i za starije igre, na steamu za igru prodatu od $5, dobiju $3.75, a za nešto stariju konzolnu retail igru koja košta 20$ dobiju nekih ~4-6$.

Pa šta misliš zašto su EA i Ubisoft odma potrčali da prave svoje digitalne distribucije kada su uvideli to? I još je EA u izveštaju poslednjeg kvartala posebno podvukao rastući priliv od Origina.

Poslednja izmena:
Ako izađe, to će biti 6 mjeseci posle konzolne varijante - slobodna procjena.

Zar nije bilo reci da ce bac u nedelju, na crveno slovo ?

Yep a PC sledece godine? WTH...jesus jel je to Spring 2013 ? R* novo ime za troll atack XD

Nadam se da ce i za PC da najave uskoro.

Drze nas malo na kvacilu, a? :d

samo se nadam da ovo odlaganje zbog pc verzije i da jednom izbace sve tri verzije odjednom.. ne vidim drugo objasnjenje, jer kolko se secam preview ili nazovimo to beta igre sam citao jos pred novu godinu a mozda i ranije da su pojedini ljudi probali..

Pa u linku i pise da je datum Septembar za PS3 i X360

Lepo ja kazem da cemo mi pocrkati dok ovo izadje

Pederski sa njihove strane kao i uvek ali sta da radimo kad smo gta junkies.

Najaviće 3-6 meseci posle izlaska za konzole kao i uvek, nema tu nekog prevelikog pametovanja :)

i4fZvIp0uJPHs.jpg

ibmMwVqbyxYTEU.jpg

iQlABe80n3QHS.jpg

iUCrgfMk7tqt6.jpg

ivkZrdJQc1AwQ.jpg

ibmvUCitFIxjd5.jpg

ibk5ETLnYUXzvU.jpg

iluU1oQcNT7iF.jpg

ibgoWc8FHg7C6n.jpg

i7sS9KBl2DphQ.jpg

Nazad
Vrh Dno