Šta je novo?

Grand Theft Auto V

Graficki-napredni engine nije isto sto i katastrofalno optimizovani engine. Pretpostavljam da ne moram objasnjavati zasto?

EDIT: U stvari nemoj se truditi da odgovaras, nemam tablu i kredu sa sobom.

Poslednja izmena:
...

a sta je tacno faillo gta4 graficki kada je izasao? a fizika je bila verovatno bolja od icega do tada

i sta je to kod metroa toliko graficki napredno?

@ Versus

Onda ubuduće bolje preskači Rocktarove igre i sačuvaj svoje živce, ako te već toliko nerviraju 30fps-a ili šta već :)

Ne nerviraju me Rockstar naslovi, nego me nervira zabluda ljudi da njihovi engini nisu lose portovani. Sam LA Noire je imao patch od 1GB kasnije da bi se resila vecina problema sa perfomansama i da se ugasi frame limiter. Sumnjam da sam jedini koji je imao problema sa igranjem GTA III, San Andreas i GTA IV po samom izlasku zbog njihove optimizacije i nase platezne moci u Srbiji u smislu nemogucnosti da se odgovori adekvatnim hardware-om. Verujem da i sada ima mnogo manje ljudi sa quad-core racunarima u svetu, nego dual-core, a proslo je 5 godina od izlaska GTA IV.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se, trebao sam odmah prepoznati da si troll i da te ignorisem od pocetka.

***, uvek mozes da smanjis neki detalj :)

Upravo tako, ako je igra dobra može se zažmuriti na probleme sa optimizacijom, lošiju grafiku, bugove i slično. Mene takve stvari u igrama sa kvalitetnim gejmplejom ni ne smetaju posle prvih pola sata igre kada se uživim :)

A kada shvatim da u igri više gledam i uživam u tehnikalijama, nego da je igram (Crysis 2, 3), shvatim da to ne želim od igre, tj. da nije jedina bitna stavka igre.

hehehe ljudi GTA IV engine je toliko djubre da je na masini kupljenoj POSLE IZLASKA GTAIV dakle CORE 2DUO @ 3.1 4GB rama i GTX9800 512 DDR3 SECKALA TJ SEKLA 15FPS i manje je umelo da padne ... na LOW-MEDIUM?! ja ne mogu da verujem da ljudi sada 5 godina kasnije kada zaista GTA4 moze nekako da se igra na zverima kazu kako igra radi :-D radi ali katastofalno je radilo, niko ziv nije mogao da je potera a da nema frame drop. i totalno kapiram sta Versus zeli reci. R* nikada nije imao dobar engine tj dobro portovan i to je zaista tako... I nadam se da ce sa GTA5 ako u opste izadje za PC to da regulisu... DA ne moram da cekam 4 godine da bih igrao igru valjdano sa normalnim framerate-om...

Kukas sto je na dual core radilo lose (kakve veze ima sto si uzeo posle izlaska igre :d), a igra radjena za konzole koje imaju 4 i vise jezgara..

Kukas sto je na dual core radilo lose (kakve veze ima sto si uzeo posle izlaska igre :d), a igra radjena za konzole koje imaju 4 i vise jezgara..

ne ne lazicu lose citas CORE 2 DUO! velika je razlika tada je jedino q6600 mogao da se kupi vrlo dobro se secam, Core 2 DUO bio je u "punoj stazi" DAKLE igra je katastrogalno portovana i engine je kastarofalan. Quad 2008 je bio kao igla u plastu sena, tek 1 god kasnije pojavili su se quadovi koji su mogli solidno da poteraju igru. ali opet sa Q9550 ja nisam bio zadovoljan, i dalje frame drop cim dignem detalje itd itd. Ma zalosno

A CORE 2 DUO ima 4 jezgra, jer 2 puta DUO = 4? :D Ne znam kako si ocekivao, da igra koja jedva radi i na konzolama sa 4+ jezgara, radi na dvojezgarnom procesoru dobro?

A CORE 2 DUO ima 4 jezgra, jer 2 puta DUO = 4? :D Ne znam kako si ocekivao, da igra koja jedva radi i na konzolama sa 4+ jezgara, radi na dvojezgarnom procesoru dobro?

Ja ne znam ako nesot izlazi za PC to mora da prati trend PC indurstije DAKLE da radi na makar tadasnjim TOP modelima. ovo mozda nije bila ultra gamer masina ali kostala je 800evra kada se sve sabere cak i koji e vise . No nije vazno to vazno je da je npr MAFIA II radina na slabijoj masini 100x bolje, Crysis 3 drugar igra na Core 2 Duo do duse klokovanim ali igra i ako je sigurno usko grlo igra mu ne zakucava na medium kao sto je bio slucaj sa GTA4. To je sve sto zelim reci.

Nemoj da si neozbiljan.

Mafija 2 je izuzetno optimizovana igra. GTAIV je izasao "radi reda" za PC.

Poslednja izmena:
Kao što rekoh, igra je katastrofalno otpimizovana bila i na konzolama, nije problem samo njihov trud na PC-u.

Na konzolama je terana u sledećim podešavanjima:
Xbox 360 settings
Resolution 1280 x 720 @ 20 -30 fps
Texture Quality Medium
Reflection Resolution Medium
Water Quality Medium
Shadow Quality High
Render Quality Low
View Distance 21/100
Detail Distance 10/100
Vehicle Density 33/100
Shadow Density does not exist on the Xbox 360
Definition off
Vsync off

PS3 Resolution 1120 × 630...

Na tim podešavanjima i c2d i gtx9800 bio davali takve rezultate. Čitav engine je problematičan. Ali po meni kao što sam već napisao sve se to da svariti kada je igra odlična, isto kao što se i za Dark Souls mogu zamenariti svi problemi, doduše tamo zaista jeste u pitanju bio loš port, a ne loš engine u startu.

Poslednja izmena:
Nemoj da si neozbiljan.

Mafija 2 je izuzetno optimizovana igra. GTAIV je izasao "radi reda" za PC.
Mafia 2 je genijalno optimizovana igra...Sa 0 gubitka performansi se dobijao veliki kvalitet..
Ali s druge strane,mi koristimo trziste na kojem se optimizacija verovatno namerno ne razvija,zbog prodaje novijih generacija hardverskih komponenti,koje sad izlaze cesce nego ikad..
Mozda njih prosto zabole za optimizaciju?

^ bas tako, sa c2d e8400 oc M2 sam mogao da igram cak i sa medium fizikom (ostalo sve max). GTA IV se na istom kompu vukao jedva.

Sta ako vam kazem da i sad ponekad odigram GTA2 i uzivam dok hodam ulicom, prdim i podrigujem i bas me briga za grafiku? Imam utisak da covek vama sada da upali GTA2, vi biste prvo poceli da prebrojavate pixele na ekranu i zatim odustali od daljeg igranja.. Koga briga za grafiku kod ovakve igre gde se u prvi plan stavlja fun factor bre, jeste vi ljudi pobrljavili?
Svoj komp sam kupio na leto 2009., cim je namesten kupio sam i GTA IV, isti ce slucaj biti i sledeceg leta kada izadje V. Ako bas zelite da igrate "u fullu" zato sto volite igru, onda bolje ustedite 100 dindzi svaki vikend na jedno pivo i na krajukupite jacu konfiguraciju i resen problem. Maje kukajte u temi. Trollovi, svi vi kojima smeta grafika.

^ da si samo malo bolje procitao video bi da se ne prica o grafici nego o (ne)optimizaciji :d

Za sada samo 2k i mari za optimizaciju i hedini rade i na tome zato im ja skidam kapu....

^ da si samo malo bolje procitao video bi da se ne prica o grafici nego o (ne)optimizaciji :d
O kojoj neoptimizaciji, ono što je versus pisao da su mu brodovi bili neupravljivi, da mu je auto išao u rikverc i da je pucala grafika? Sure thing. Vidim i link ka R* podršci al' zaista za ovih 10ak godina otkad je GTA III tu to prvi put čujem, kamoli da sam doživeo.
I opet ponavljam, ne kapiram tu neoptimizaciju kao neki ogroman problem. Imao sam dovoljno jak PC da mi je igra odlično radila i nije pucala. Da, details mi nisu išli preko 50, view distance nije preko 70 (valjda) i opet, svejedno čak i za to, dobio sam ono što sam tražio od igre: vrhunsku zabavu.

To nisam ni citao, nadovezao sam se na sledecu polemiku, samo znam da je gta IV lose optimizovana igra, bez obzira na ogromnu mapu, ''tezinu'' svega i dobru fiziku. E sad, ima milion peceva i modova pa je verovatno dosta toga ispravljeno. Kapiram da ce V raditi mnogo bolje jer kazu da i ostale nove igre u tom endzinu ''klize''.

Maxpayne 3 je radio savrseno .... Jedan patch izlecio je frame drop zato ocekujem dosta i od gtaV ako izadje u opste za pc....

Poslednja izmena od urednika:
R* je bar predvideo da ce se to desiti u buducnosti pa su ubacili v-sync i frame limiter medju opcije. Za gomilu drugih igara iz tog perioda i starijih moras da juris 3rd party fix po internetu. Retki su game engines kod kojih ne dolazi do tih problema posle desetak godina od izlaska igre. Evo ti jedan primer igre koja ima jos vise problema: Undying.

Da li kod tebe problem resava najjednostavnije resenje tj. compatibility mod za WinXP? Vidim po linkovima koje si kacio da nekim ljudima to resava problem. Ja povremeno igram starije igre i compatibility mod je prvo sto uradim a tek kasnije ide pretraga za fiksevima. Kod vecine naslova je to obavezno. Ipak sam ja na Windows 8 a igra je radjena za Win XP ili cak Win 98 i to za 10 puta sporiji hardver.

Poslednja izmena:
Ako mislis na onaj dugacki FAQ i bug topic, tu se spominje i dosta ostalih problema sa igrom koje nemaju veze sa mojom pricom, poenta je bila samo za frame rate. Za probleme sto sam ja spominjao, frame limiter je jedino resenje nazalost. Ako gledate ove ljude na twitch.tv-u sto obaraju GTA speed rekorde, cesto spominju o istim.

Oladite da ne pljuste samracici.

''samracici'':D
BRTky.jpg

Naravno da grafika nije presudna ni u jednoj igri ni u jednom zanru.

Kakva god da je grafika, igrac se navikne nakon X minuta/sati igranja.

Bas zato Mafia 1 sije sve ostale igre iz tog zanra uzduz i popreko ;).

Nazad
Vrh Dno