Šta je novo?

Gramofon

novajlija11

Zapažen
Učlanjen(a)
01.11.2023
Poena
2
Pozdrav ljudi!
Treba mi pomoć oko gramofona, POČETNIK sam, da li je pametnije kupiti nov ili polovan gramofon do 150e!
Znam da je malo ali započetak, ploče svakako imam, zvučnike takođe, kasnije bih unapređivala.
Hvala unapred na pomoći

Pa shto prave onda taj model ?
Zato što su gramofoni u trendu i ljudi ih ponovo kupuju. Bluetooth je stvar komfora i još jedan osobina na spisku mogućnosti gramofona. Što više mogućnosti, veća je verovatnoća da će casual kupac da izdvoji pare za takav uređej. Za casual kupca bitnije je da ima na spisku bluetooth nego kvalitetniju gramofonsku ruku, kertriž ili napajanje.
Yamaha čak ima gramofon koji ima bežične multiroom mogućnosti na njihovoj MultiCast platformi.
Možda je nekome bluetooth zvučnik najbolji izvor zvuka u kući i želi da presluša stare ploče ili neke nove koje je dobio na poklon uz minimalno ulaganje. E sada koliko je takvih?

Ako želi neko da sluša gramofonske ploče i da čuje "ono" u čemu je cela poenta te priče, gramofon srednje klase dobar ili nov, HiFi oprema VINTAGE, ne govorim slučajno nego namerno.

Budžet koliko vidim je 150e, evo igrom slučaja skoro sam kupio DUAL-a 606 Direct drive Ortofon zvučnica za 15000din, gramofon je kupljen kod čoveka u mom kraju sa svim papirima, dakle ne preporučujem kupovinu i slanje gramofona peko brzim poštama jer je to izuzetno osetljiv uređaj.

Pre nego da kupim gramofon listao sam i pratio cene, od 100e do 150e može sasvim OK gramofon da se kupi za početak.

Da ne otvaram novu temu, zeleo bih gramofon do nekih 400-500e, nov (da se ne bih nervirao oko polovnih). Spojio bih ga na marantz nr1510 i polk zvucnicima i takodje polk sub. Preporuke?

Rega Planar 1 ili 2 uz malu doplatu? Imaš MM pretpojačalo u tom risiveru, mada možda bi bolje bilo uzeti Planar 1 Plus koje ima MM pretpojačalo sebi pa povezati na AUX ulaz.

Poslednja izmena:
Msm da plus i nije best pick jer se to ugradjeno pp ne moze bypassovati, a nisu ga nesto nahvalili. U prevodu bolje p1 + neki phono preamp. Svakako kod nas nema nekih opcija... Rega, pro-ject, AT, eventualno denon dp400 (nema klasican poklpac), mozda reloop 7000 lici kao technics 1200 al vrv je n HK oem kao i većina ponude danas😅

Vidim Rega A2D mk2 je malo ispod 17k u domaćoj radnji, ne znam da li ima boljeg preampa koji bi mogao da se uklopi u 500e?
PRO-Ject Phono Box S2 slična cena i mogućnosti, malo bolje izgleda po meni.

Vidim Rega A2D mk2 je malo ispod 17k u domaćoj radnji, ne znam da li ima boljeg preampa koji bi mogao da se uklopi u 500e?
U klasi do 400-500e, bez MM ulaza na pojačali, možda je najbolje uzeti neki Audio Technica. Svi imaju u sebi gramofonsko predpojačalo, a i opciju da se kasnije kupi odvojeno predpojačalo i zaobiđe ugrađeno.
Ako ti se sviđa DJ dizajn imaju kopije Technicsa (AT-LP120 ili LP140) ili ako hoćeš jednostavniji dizajn, onda LP-5X. Ima ih i upotrebljivih jeftinijih gramofona (oko 300e).

Ja sam prosle godine uzeo ovaj:

Zadovoljan sam, nemam neko ozvucenje, u planu je da se kupi ali nesto i nemam vremena za slusanje pa odlazem. Povezao ga preko USB-a sa HP Elite 1012 G2 tabletom koji ima Bang & Olufsen zvucnu pa je odlican zvuk a na njemu ujedno i ripujem ploce. Imam neki Blaupunkt aktivan vufer i to mi je ok za sada, nemam ni mesta za vece.
Preporuka je kod gramofona da bude direct drive bez kaisa (belt). Ovo je i DJ gramofon i ima pitch kontrolu.

Nazad
Vrh Dno