Šta je novo?

Gramofon od 125.000 dolara

Vladd je napisao(la):
Dobro znam kako zvuce dobre gramone, ali jedino ne znam kako "zvuci" 125K$

Pa to je preterano oho-ho, ne pricaju dzabe ljudi da je sto se tice cena hi-fi jedna od najvecih prevara.

Misko78 je napisao(la):
sto se tice cena hi-fi jedna od najvecih prevara.

Pa do 3soma i djene djene, preko ima svega :d.

Misko78 je napisao(la):
Pa to je preterano oho-ho, ne pricaju dzabe ljudi da je sto se tice cena hi-fi jedna od najvecih prevara.
Onda je i onaj stap za pecanje od 5000 evra prevara, ali ga ljudi opet kupuju.

Hi-Fi je hobi, a cena koju si spreman da potrosis na sistem zavisi od tvojih primanja i zaljubljenosti u opremu.

ljtruba je napisao(la):

Hi-Fi je hobi, a cena koju si spreman da potrosis na sistem zavisi od tvojih primanja i zaljubljenosti u opremu.

Nije ti bas dobro poredjenje. Da li si stvarno ubedjen da npr. cd plejer od 45000€ zvuci bolje od npr. neke Wadie koja kosta oko 7500€. U hi-fi_u se cesto dogadjaju paradoksi da nesto sto je jeftinije jednostavno u sistemu koji imas zvuci bolje. Odrastao sam slusajuci muziku na high-end uredjajima zahvaljujuci mom ocu koji je veliki zaludjenik za hi-fi, tu nit je preneo na mene pa kako dosta citam hi-fi literaturu citirao sam nesto sto sam procitao davno u tekstu o JM Lab Grand Utopia zvucnicima.

Pa zavisi kako ti gledas na stvari, kako ja, a kako neko treci. Svi smo razliciti.
Zvuk nije rezultat jedne komponente, vec celog sistema (plus akustika prostorije).
Da li ta Wadia svita bolje moze zavisiti i od tvojih muzickih afiniteta.
A da ima marketinga u celoj prici, naravno da ima.
E sad jedan kaze marketing, dugi kaze prevara :)

Vladd je napisao(la):
Dobro znam kako zvuce dobre gramone, ali jedino ne znam kako "zvuci" 125K$
Ja ne znam kako zvuce dobre gramone ali znam kako dobro zvuci 125k$, i ubjedjen sam bolje nego bilo koji gramofon:)

ljtruba je napisao(la):
Pa zavisi kako ti gledas na stvari, kako ja, a kako neko treci. Svi smo razliciti.
Zvuk nije rezultat jedne komponente, vec celog sistema (plus akustika prostorije).
Da li ta Wadia svita bolje moze zavisiti i od tvojih muzickih afiniteta.
A da ima marketinga u celoj prici, naravno da ima.
E sad jedan kaze marketing, dugi kaze prevara :)

Ne, ocigledno nisi shvatio o cemu pricam. Ja volim Hi-Fi, uzivam kad stigne nesto novo u kucu, i da imam para dao bih i 500.000€ za sistem ako mi se svidi. Recenicu o prevari treba shvatiti figurativno, jer placas nesto ogromnom kolicinom love a nemas pojma kako ce zvucati u tvojoj sobi za slusanje jer i od elektricne mreze zavisi kako ce vrhunska komponenta svirati, i od nebuloze kakva ti je polica i da li si koristio ove ili one kablove, kakav ti je MC pojacivac, da ne nabrajam. A kamoli da promenis posle nekog vremena preamp, glavu ili lampe.

Kapiram te...

Kada citas na forumu rec "prevara" zvuci malo drugacije, pa sam te pogresno razumeo.
Posto smo komsije koliko vidim, zanima kakav sistem imas?

Svaka cast nikolaf7.
A sto se tice ljube trube, ti si prijatelju "profesionalac", i odgovaraju ti "frikovi" koji bacaju pare na "HI-FI".
Ne moze se porediti stap od 5000 evra, koji mozda realno vredi 1500 ili 2000 (zbog realno skupih materijala), sa 125000$ ili 100000 evra.
To je ne 2 puta realna vrednost, nego 20 do 50 puta.
Drugo, za stap postoje razne ribe, od pola kile do pola tone. A u hi-fi-ju su u "igri" vinil ploce(konkretan primer), i nase usi, krajnje nesavrsene.
Ajd' da si uporedio sa karleusinim gacicama za soma evra.... :-devil-:

Poz.

Vladd je napisao(la):
Svaka cast nikolaf7.
A sto se tice ljube trube, ti si prijatelju "profesionalac", i odgovaraju ti "frikovi" koji bacaju pare na "HI-FI".

Sta da ti kazem na ovo?
U stvari kad si pomenuo gace, necu reci nista...

ljtruba je napisao(la):
Pa brate, znas li ti koliko mozes da karas, ovaj, kupis karasa [i sarana :eyebrows: ] za te pare.
Kakav bre stap za 5000€, ja skupljam pare da registrujem stojadina... :D :wall:

ljtruba je napisao(la):

Prvo da pomenem kako ovo nije upućeno na tvoju adresu, Ljubo, ali ovde si sam izgovorio nešto što sve više postaje trend među onima koje interesuje Hi-fi.

Napomenuo si da se ovde govori o zaljubljenosti u opremu, i sve mi se više čini da to leži u suštini stvari, barem kada je hifi u pitanju, a ne ono što je predmet stvari - muzika.

Zapravo, voleo bih da vidim hi-fi zaljubljenike (na prste se mogu izbrojati, a ja zapravo znam samo jednog takvog čoveka) koji sa tolikim ushićenjem sa kakvim razglabaju o svojim uređajima, govore, analiziraju i zaključuju o muzici koju slušaju, pa makar bio to i, recimo (u ekstremnom slučaju), Mitar Mirić.

Nažalost, mnogo se priča o tehnici, premalo o muzici. Vole se kablovi, ali malo ko pokušava da se oduševljava onim što leži u suštini svega. Ako treba, mogu i da potkrepim ovaj svoj stav domaćim primerima.

Možda sam ja, sa druge strane preterano sentimentalan i romantičan. :bottle: Možda baš ovako i treba da bude...

Poslednja izmena:
True!

Previse se prica o tehnici i slusa MP3.

Muzika - emocije = MP3

ljtruba je napisao(la):
True!

Previse se prica o tehnici i slusa MP3.

Muzika - emocije = MP3

Pa to je jos jedan klasican primer proglasavanja. Ne vezano za donji ves, ipak sam ja u pravu. Znaci, uzgajanje frikova, prodaja emocija, a tehnika, to je bez veze, to je *****ska oblast koja, izgleda nazalost, opovrgava krilca slepog misa, upletene mrezne kablove koji daju bistru zvucnu sliku, "ljubav" prema muzici, koja se ogleda u kolicini novca i ludorija...
Predugo bi bilo za nabrajanje. Mali je hifi "zaljubljenika" (dokaz da nema veze sa muzikom), islo u muzicku skolu, npr, ili zna da svira gitaru (ili ...) draze im je da se mlate sa raznim kondenzatorima, zicama, mastanjem samohipnozom...

Ko voli muziku, ne voli je "vise" sa budalastinom od 125k$, voli i mp3, rado slusa i jazz i hevi metal i blues i rock. Neki put mi odgovara i pako de lusia, u vrucim danima, kao danas. Ne obracam paznju da li je sa tejpa, cd-a ili televizora.

Poz.

P.S. niko ti ne zamera sto ti je opredeljenje "hi-fi", samo nisu svi za preterivanje u nekim detaljima.

Sto mislite da ste "sekta" odabranih

Momci, mislim da je poprilicno grdno i bez ikakvog cilja prepucavati se po forumu oko nekog gramofona od 125k$, tako da . . . cool down . . . slusajte malo vise muziku a malo manje drndajte jedni druge . . .
a ko ima para sebi da priusti takav gramofon, svaka mu cast, ako to voli nek i izvoli . . .

Poslednja izmena:
Ma nema prepucavanja:bottle: , nema ni razloga, jednostavno, nismo svi "od iste fele", misljenja su previse licna da bi bila diskusija ili rasprava. Nema potrebe ni da se ubedjujemo ko je u pravu ili ne daj boze "pametniji", svako "svojom stazom gazi".

Pozdrav

P.S. mozda sam malo "komplikovanije" izjavio da volim muziku iako nemam 125k$

Poslednja izmena:
Ma, ovo treba lock-irati.

Pa to je jos jedan klasican primer proglasavanja. Ne vezano za donji ves, ipak sam ja u pravu. Znaci, uzgajanje frikova, prodaja emocija, a tehnika, to je bez veze, to je *****ska oblast koja, izgleda nazalost, opovrgava krilca slepog misa, upletene mrezne kablove koji daju bistru zvucnu sliku, "ljubav" prema muzici, koja se ogleda u kolicini novca i ludorija...
Predugo bi bilo za nabrajanje. Mali je hifi "zaljubljenika" (dokaz da nema veze sa muzikom), islo u muzicku skolu, npr, ili zna da svira gitaru (ili ...) draze im je da se mlate sa raznim kondenzatorima, zicama, mastanjem samohipnozom...

Ko voli muziku, ne voli je "vise" sa budalastinom od 125k$, voli i mp3, rado slusa i jazz i hevi metal i blues i rock. Neki put mi odgovara i pako de lusia, u vrucim danima, kao danas. Ne obracam paznju da li je sa tejpa, cd-a ili televizora.

Poz.

P.S. niko ti ne zamera sto ti je opredeljenje "hi-fi", samo nisu svi za preterivanje u nekim detaljima.

Sto mislite da ste "sekta" odabranih

ili barem obrisati ovakve poruke :d

A da odem na "tvoj" forum da napisem isto, a ti brisi, posto argumentima, tesko..., mozda ce ti tada biti lakse:d :p
Ovaj tred je trebao da bude informativno-zabavan, ali...neko je pograsno nesto skontao.

Poz.

Interesantno mi je, posle dosta procitanih tema u vezi sa hifi-jem, uvek na kraju dodje do vredjanja i prepucavanja. A ne mogu bas da shvatim zasto....
Trziste je veliko, prodaje se sve od kompjuterske audio opreme do jako skupih sistema, a svaka roba ima kupca. Zasto ce neko uloziti vise para u audio sistem nego u automobil, njegova je licna stvar. Opet nekog ce zadovoljiti racunar za slusanje muzike. Mp3 ili Sacd, svako ima pristalice.
Mada moram da se slozim i sa mmilovanom sto se tice preterane opterecenosti opremom, a manjeg uzivanja u muzici u krugu ljubitelja hifi, a pogotovo hi-end opreme. Govorim to pomalo i iz licnog iskustva. Negde sam procitao da je najbolji upgrade za vas audio sistem, kupovina diskova i cini mi se kao jako pametan predlog.
Mislim da nema potrebe za spustanjem na nivo Karleuse.
Pozdrav

Upravo tako, hajde da se slozimo oko sledecih stvari:

1. HiFi je hobi
2. Previse se misli o opremi, a premalo o slusanju/gledanju
3. Veoma mali broj korisnika kupuje diskove, vec se uglavnom slusa MP3.
4. HiFi je stvar prioriteta - auto, mobilni, odeca ili letovanje... pa cak i stap za pecanje.

Dakle, svako ima pravo da slusa muziku po svojim afinitetima sa sistema koji njemu odgovara. Pri tome onaj bogatiji nije pametniji od siromasnijeg.

Sto se vredjanja tice, nisam napisao ni jednu jedinu rec koja se moze negativno protumaciti, a zasto moderatori toelrisu sledece recenice - ne razumem.

Ajd' da si uporedio sa karleusinim gacicama za soma evra....

Znaci, uzgajanje frikova, prodaja emocija, a tehnika, to je bez veze, to je *****ska oblast koja, izgleda nazalost, opovrgava krilca slepog misa, upletene mrezne kablove koji daju bistru zvucnu sliku, "ljubav" prema muzici, koja se ogleda u kolicini novca i ludorija...

i na kraju moj favorit
Ne vezano za donji ves, ipak sam ja u pravu

Mx je napisao(la):
Mada moram da se slozim i sa mmilovanom sto se tice preterane opterecenosti opremom, a manjeg uzivanja u muzici u krugu ljubitelja hifi, a pogotovo hi-end opreme. Govorim to pomalo i iz licnog iskustva. Negde sam procitao da je najbolji upgrade za vas audio sistem, kupovina diskova i cini mi se kao jako pametan predlog.
Mislim da nema potrebe za spustanjem na nivo Karleuse.
Pozdrav
:smoke:

„For me, a beautiful woman is a woman who has a beautiful voice“ - slepi pijanista Džordž Širing.

Da sam znao da cu ovoliku raspravu zapoceti.... Nikad ne bi ni postavljao link :)

ljtruba je napisao(la):
inace, izgleda da forum ima podeseno maskiranje reci ***** :)

Ne, rec pocinje sa id, kao sreli se idi i oti;) .

A gacice su TIPICAN fetis (strana rec, konsultuj Vujakliju). Nekome je, mozda, gramofon astronomske, nepotrebne cene.
Onaj detalj o tebi, nije nista LICNO, samo obrazlazem pozicije sa kojih neko ima stav.

Sto se tvojih izjava tice, odgovorio ti je, sa "obe noge na zemlji" Misko 78.

Trece, ne smatras, valjda, da uvijanje mreznih kablova dramaticno poboljsava zvuk, ili farbanje ivice diska flomasterom, npr(neke od omiljenih tema). Da "toliku" promenu zvuka registruje uvo, realno.

Malo "zanesen" hobi, vise ka virtuelnom, izvini.

Poslednja izmena:
"Obrаćam" se samo ovoj rečenici iz tvojeg posta:

Vladd je napisao(la):
Trece, ne smatras, valjda, da uvijanje mreznih kablova dramaticno poboljsava zvuk, ili farbanje ivice diska flomasterom, npr(neke od omiljenih tema). Da "toliku" promenu zvuka registruje uvo, realno.

i čini mi se da su to neopisani debiliteti, posebno to sa flomasterima. Kako to tvrdim?

Pa mnogi koji pišu o hi-fi-ju ne umeju da razlikuju ni alternativne tejkove i između njih naprave razliku (koje su manje više veoma očigledne), a kamoli da upamte kako zvuči koji uređaj i njegove razlike.

A i ne interesuju ih fine razlike u muzici, jer je ne doživljavaju ne na pravi, nego ni nakakav način...:wall:

Mnoge se stvari svode na promotivne kampanje i marketinški pristup.

Ha, prvi put cujem za ovo sa flomasterom :banana: . Mada ima tu istine. Farbanjem ivice diska, smanjuje se uticaj nulte materije na gravitaciono zakrivljenje laserskog snopa sto neposredno dovodi do dramaticnog poboljsanja zvuka. Naravno treba koristiti audiofilske pozlacene flomastere, bez vazduha u sredini, sa oklopom od cistog srebra, i specijalnom kapicom za zatvaranje od platine. Pre koriscenja flomastera, potrebno ga je "usvirati" inace nece pokazati sve svoje kvalitete. Zvuk postaje otvoreniji i prirodniji, pozicioniranje istrumenata je mnogo bolje, a mekan i prijatan zvuk koji se dobija ovim upgrade-om je potpuno nezamenljiv. Jako visoke preporuke.
:banana: :banana: :banana:

Vrh Dno