Šta je novo?

Gramofon od 125.000 dolara

Bio je neki sajt (samo sam zaboravio gde) za sve te hi-fi gluposti.

Tamo je najzanimljiviji proizvod bio drveno tokareno dugme za volume (umesto fabričkog) - mnogo, neverovatno bolje se sve čuje, zvučna slika je neuporediva i slično...

Ma OK, neka se vode diskusije, kakve god, ali 125k$, za "ljubitelje" ili hobiste, je malte ne bezobrazluk. Ili se ispituju granice, pa ako uspe, super.
Mislim da ima razlike u "slusati muziku" ili slusati muziku na opremi od nekoliko desetina hiljada evra. Ali ne u smislu osecaja za muziku(ili kvalitet zvuka), vec u smislu osecaja da je neko "poseban".

Bezobrazluk ili ne, moje licno misljenje je da kada bi ga prodavali za mozda 12K, manje bi na kraju para zaradili a mozda bi bilo i manje kupaca sve ukupno :) Mislim da se tu ipak povode za ljudskom psihom koja kaze - ako je mnogo skupo, mora da je mnogo dobro a audiofilija je ipak tezak fetish i ljudi su spremni mnogo da daju makar i za prodaju magle... pa zasto da se ne iskoristi :) . Realno gledano, da das nekom gotov projekat da ti izradi ono cudo, verovatno bi te izaslo boga oca gledajuci na to kako je konstruisano. Drugo pitanje je da li ima ikakve koristi od svega toga na krajnji cilj - kvalitet reprodukcije zvuka.... a imam neki utisak da bas i nema preterano :)

Kad pogledas, na mnogim mestima se ljudima "izvlace" pare - kupis plasticnu igrackicu za dete i das 1000-2000 din za nesto sto je izaslo iz brizgaljke za sekund i cija proizvodnja kosta 10din, pa ljudi opet kupuju jer i tu ne treba stedeti :)

Ovaj gramofon mi cak i ne deluje namenjen audiofilima, upravo zbog ogromne cene (da je do nekih 10K, pa ajde...), a ovako bas izgleda namenjen onima koji "leze" na izvorima nafte, kokaina, belog roblja itd... o zvuku bas i ne znaju ali znaju da u svom svetu bolje stoje kada se dobro "ispruze".

Poslednja izmena:
Rendisha je napisao(la):
Realno gledano, da das nekom gotov projekat da ti izradi ono cudo, verovatno bi te izaslo boga oca gledajuci na to kako je konstruisano.

E u TO žestoko sumnjam. Projektovati i izrađivati danas preciznu mehaniku na tako skupom nivou, kada su, recimo, saznanja na kojima se, na primer, zasniva proizvodnja računarskih komponenti (tolerancije od par atoma) je toliko besmisleno i smešno da je to neshvatljivo. Sa svim CNC mašinama, CAD software-om, najneverovatnijim ispitivanjima i preciznošću, saznanjima iz oblasti mehanike, akustike i materijala, dobar, ali zaista dobar gramofon ne bi trebao da bude skuplji od 500 EUR. Pa čak i da se plati kvalitetan konstruktor koji ima malo mozga u glavi i pred kojim je, istorijski gledano, iskustvo u oblasti razvitka hi-fi-ja (pa i razvitka gramofona) od preko pedeset, ako ne i čitavih sedamdeset godina.

Druga je stvar što je vinil i dalje prokleti fetiš...:crash:

To će ga, toplo se nadam, konačno i ubiti, a što i treba da se desi, kada je zarobljenik takvih retrogradno-fetišističkih ljudi, umesto da bude u rukama onih koji odoka vide nebrojene mogućnosti njegovog daljeg unapređenja.

(BTW, ne mislim da vinil treba da se sluša na nekom plastikaner portablu, RIZ Tosca Hi-fi ili sličnom užasu. Samo ni "elitizam", ukopan u mestu - u sebi samom, neće doneti ništa - poješće ga digitalija, 100%, i to u onom momentu kada "oni odozgo" odluče da tako treba... zasada im je retro-koka koja nosi dobra zlatna jaja).

Poslednja izmena:
Ne daj bože da nestanu vinili. Ovo govorim kao ljubitelj elektronske muzike. Pojava Abletona i sličnih je malo pokvarila užitak. Mislim da će vinil opstati kako god, odnosno mislim da neće biti toliki ******* (veliki moćnici) da unište vinile.

Ljudi, mozemo mi da diskutujemo veoma lepo, ali ja stvarno nisam nikada uvredio u ovoj temi nikoga.
Sa druge strane Vladd me je nekoliko puta bezobrazno prozvao, bez ikakvog povoda.
Zbog toga se odjavljujem.

Prvo, nemoj da "proglasavas", da je neko "bezobrazan", i to vise puta, pa da je *** onako kako si shvatio, a objasnjenje, koje sam napisao, nisi uvazio, ostao si sa "pritiskom u usima". Da si procitao post 44, npr. Ili neki drugi (47 ili 58), bez neke licne namere.

Ako si se osetio uvredjenim (ne znam za sta, "prozvan", i sa kojim pravom, ja sam mnoogo duze "u hi-fi-ju", npr, i sa dvadesetak sopstvenih "projekata" za slusanje muzike, naravno sa uzivanjem), izvini.

Znaci, TVOJ problem nisam JA, nego izgleda tvoje "proglasavanje". Da sam ja bezobrazan, da si ti na "braniku" HI-fi-ja, i hobista.

Ako racionalno pogledas stvar, vise sam JA na "braniku" hi-fi-ja, jerbo je ono "cudo" masna prevara. Da su stavljali sve od srebra, ne bi kostalo toliko.

P.S
Zar si zaboravio da si napisao (a tema je poznata):

"Pa zavisi kako ti gledas na stvari, kako ja, a kako neko treci. Svi smo razliciti."

Ja sam "pojasnio" tvoju "poziciju", jel to to "bezobrazno" ili sta? Meni je "saljiva varijanta" sve vreme na pameti, a ne flejm.

Poslednja izmena:
Da dodam, ne mogu vise da editujem.

@LJtruba

Samo je ovaj post iznad upucen tebi licno. Da, ako moze, razjasnimo "nesporazum".

Tacno je da postoji veliki broj ljudi kojima je hi-fi bitniji od muzike koju na njemu slusaju isto kao sto postoje ljudi koji imaju preskupe kompjutere, maksimalno overklokovane koji sluze samo za 3D Mark i slicno.

Sto se tice izrade gramofona za 500 evra moze se napraviti odlican gramofon ali ne i vrhunski.Projektovanje i izrada su i pored CAD/CAM/CAE/CNC stvari skupi, kvalitetni materijali jos skuplji.Za razliku od elektronskih komponenti cija je izrada postala jako jeftina i cena gotovih proizvoda brzo pada, mehanicke komponente su i dalje skupe i drze cenu.Procesor koji danas kosta 300 evra za tri godine nece vredeti nista, a recimo strug star 40 godina i dan danas ako je ispravan moze da kosta hiljade evra.

Sto se tice kokretno ovog gramofona slazem se da ne vredi ni blizu tih para, a i dobar deo onoga sto ga cini skupim nema nikakve veze sa kvalitetom zvuka koji on proizvodi.

Upravo tako, vise je stvar prestiza, kao sto postoje slusalice (bubice) od min 300e.

Ma cela ova tema je off topic kao i rasprava koja je otisla u pogresnom smeru.
Ne radi se ovde o HI FI vec o EZOTERIJI u HI FI -u ;)
Smisao se svodi na: "Taj gramofon cu ja imati a ti nikada".
Od kad je sveta i veka neki ljudi zele da imaju ono sto obicni smrtnici nikada nece imati.
Da li je onda normalno dati 40 miliona $ za jednu sliku ( Van Gog ) koja sa platnom, ramom i farbom ne vredi vise od 150e. :smoke:
A tek gacice Merlin Monro ili sta sve na aukcijama ima da se kupi za basnoslovne pare i niko nista ne komentarise.
Covek kupi old tajmer auto koji cuci u garazi i jednom godisnje obidje krug od 100km a da gomilu zelenih novcanica.
Jednostavno stvar je prestiza, pa ako jedna postanska marka moze da kosta koliko taj gramofon onda bih pre njega kupio ako nista drugo bar zbog kolicine materijala i velicine. :d
Koliko ljudi toliko i cudi. :)

astrolog je napisao(la):
A tek gacice Merlin Monro ili sta sve na aukcijama ima da se kupi za basnoslovne pare i niko nista ne komentarise.

Opet se vracamo na gace :banana: . E sad novi izvor sukoba, jel vise para vrede Karleusine ili Merlinkine gacice?
:D :p

Samo jedno pitanje: Da li ljudi koji osporavaju "pletenje" mreznih kablova misle samo na "pletenje" ili osporavaju uticaj mreznog kabla na zvuk (pod ovim se misli na materijal)?

Poz:wave:

Ja licno osporavam uticaj na zvuk, na rad pojacala. Za neke druge primene, uplicu se kablovi, ali su uzlazne ivice signala par desetina nanosekundi.

Mrezni kablovi su i meni jako interesantna stvar. :bottle: Napon dolazi iz raznih elektrana, preko trafo stanica, prolazi kroz ulice, zgradu, kutiju sa osiguracima, do suko utikaca i onda nastupa famozni mrezni kabl koji ima 1 metar duzine i mora da bude specijalno upleten i od kojekakvih dragocenih metala. Izmisljotina za izvlacenje para. Drugo, zasto bi neko menjao mrezni kabl kada se sva filtracija odvija unutar uredjaja u koji se povezuje, i na kraju se dobija jednosmeran napon. A i kad vec menjamo taj metar kabla, ajde da promenimo i instalacije u kuci do pojacala. Ili bar da kupimo pozlaceni osigurac za kutiju sa osiguracima na zidu. :banana: :banana:

Mx je napisao(la):
Mrezni kablovi su i meni jako interesantna stvar. :bottle: Napon dolazi iz raznih elektrana, preko trafo stanica, prolazi kroz ulice, zgradu, kutiju sa osiguracima, do suko utikaca i onda nastupa famozni mrezni kabl koji ima 1 metar duzine i mora da bude specijalno upleten i od kojekakvih dragocenih metala. Izmisljotina za izvlacenje para.

Ovo je odlično zapažanje.
I sve ostale "izmišljotine" u hi-fi-ju su upravo ovakve prirode. Računaju sa oskudnim tehničkim znanjem kupca i nakaradnom muzičko-akustičkom memorijom.

Poslednja izmena:
Ma šta Vas briga kako ja ili bilo ko trošimo svoje pare, kolko sam "tehnički opismenjen", kolko imam sluha, kolko sam pametan .... ?

Jesam ukrao od Vas nešto ? Dugujem Vam nešto? Makar izvinjenje, neko objašnjenje ??

Mislim da NE !

Da li trošim vaše vreme i pare na HiFi, Hi-End, ribolov, skijanje, udice i štapove, kola, kocku, kurve, drogu .... ????

Kako i gde - JA SE PITAM !

Poslednja izmena:
zormanic je napisao(la):
Ma šta Vas briga kako ja ili bilo ko trošimo svoje pare, kolko sam "tehnički opismenjen", kolko imam sluha, kolko sam pametan .... ?

Jesam ukrao od Vas nešto ? Dugujem Vam nešto? Makar izvinjenje, neko objašnjenje ??

Mislim da NE !

Da li trošim vaše vreme i pare na HiFi, Hi-End, ribolov, skijanje, udice i štapove, kola, kocku, kurve, drogu .... ????

Kako i gde - JA SE PITAM !

:wall: :wall: :wall:
Nisam hteo nikoga da uvredim ovim postom, samo sam istakao jednu banalnost slicnu onim flomasterima. Nista licno. Ne raspravlja se o vama nego o nekim banalnostima u hifi-u. Ali voleo bih da dobijem objasnjenje od vas koji su osetili razliku pri promeni mreznih kablova, ne da bih se svadjao, nego da mi neko objasni sa stanovistva fizike i elektrotehnike kako se to poboljsava zvuk promenom mreznog kabla. Ajde za interkonekte mogu da razumem donekle (ipak idu kroz njih audio signali velikih ucestanosti) mada nisam ubedjen ni u to (skin efekat je od znacaja tek na osetno visim ucestanostima).
@Mmilovan, mnogo mi se svideo izraz nakaradno muzicko-akusticka memorija, tacno opisuje te "cujne" promene. Dokazano je da mozemo da zapamtimo najvise oko 5 minuta zvuk koji smo upravo slusali. Zato su slepi testovi odlicna stvar, mada tada audiofili nekad prevagnu cak i ka mp3-u u odnosu na audio cd.

Pozdrav :,,:

Uf, izgleda da se nismo bash najbolje razumeli... :S:

Moja izjava se odnosila na primenu mreznih kablova za racunar (CAT 5,6 itd.) pri izradi interkonekta i/ili zvucnickih kablova, a ne na menjanje klasicnih naponskih kablova na uredjajima radi boljitka u zvuku...

Da li ste svi u svojim odgovorima mislili iskljucivo na naponske kablove?

Poz:wave:

Ja jesam. :D Obicno zovu mreznim kablovima naponske kablove.

A sto se tice ovih drugih kablova za umrezavanje, od njih ne mogu da ispadnu dobri kablovi za zvucnike, ne mogu da proguraju toliku snagu. Mada sam vidjao da su pravili ljudi interkonekcijske kablove od njih. Medjutim koliko sam gledao mrezne kablove, nemaju svi sirmovanje tako da nisu bas svi pogoni za to. I trebalo bi da se koristi jedan kabl za jedan kanal, jer je preslusavanje verovatno veliko zbog blizine zica. I posto su pljosnati i tanki ne znam kako bi usli u konektor, tj. kako bi ih uhvatio da se ne cupaju.

Cela takva "prica" lici na izjavu, da svaka zapaljena cigareta utice na globalno zagrevanje. E sad mozda postoji opusak, bacen u neku sumu ili na neko skladiste goriva, pa da napravi malo veci doprinos...:D

Polako, pokosiće audiofilstvo klinci kojih se mnogo ne tiče šta je to linearni frekvencijski odziv, kakvi su zvučnici, da li je kabinet za kutije prefurniran kavkaskom orahovinom koja "mnogo utiče na zvuk"... "mnogo više negoli domaća" itd... i kojih se tiču iPod i beskrajna dinamika neprestanog i free skidanja muzike sa net-a, muzika koja je davno izgubila karakteristike kojima može da utiče na emocije, odsvirana sve elektronski/isprogramirana u nekom Cubase-u recimo, isproducirana do beskraja, Šakira i Madona, multimedija, pet kanala koji su mnogo više nego dva itd. itd.

Tzv. "hi-fi" će uskoro moći da se prodaje ili samo potpunim snobovima sa gomilom para ili ljudima koji, nekim netragom osluškuju akustičku muziku (a i nje više nema nigde, i tamo gde bi trebala da bude ozvučena je u potpunosti) i koji, opet i opet imaju dovoljno kinte da zadovolje takve svoje porive. A ti poslednji su u žestokoj manjini.

Poslednja izmena:
Upravo zvog toga je u Nemackoj porasla prodaja gramofona prosle godine i meri se stotinama 'iljada.

Ko to kupuje? Razni DJ-ovi ??

PS
Manite se vishe te priche o iPod-ovima i ostalim sitnicama i igrackama.

Tinejdzeri su najibitnije trziste za pop-muziku, film, kom.igre ... od trenutka kad je to postalo biznis, a ne neko muzejsko-sajamsko cudo ili ezoterija.

HiFi, nika

Nije mi jasan ovaj odgovor u svetlu svega što je pisano...

Mislim, tačnije, da se sasvim slažemo, ali da ima i razlika u mišljenjima.

P.S.
Dobri gramofoni u širokoj prodaji se u svetu na prste mogu izbrojati. To što je nečega prodato u milionima primeraka ne znači da je to istovremeno i kvalitetno.

zormanic je napisao(la):
Ko to kupuje? Razni DJ-ovi ??

PS
Manite se vishe te priche o iPod-ovima i ostalim sitnicama i igrackama.

Tinejdzeri su najibitnije trziste za pop-muziku, film, kom.igre ... od trenutka kad je to postalo biznis, a ne neko muzejsko-sajamsko cudo ili ezoterija.

prodaja gramafona je porasla zahvaljujuci elektronskoj muzici! verovali ili ne!?
jer se singlovi sve vise prodaju kao vinili a ne cd-i.
to bi se okarakterisalo kao TREND a ne stvarna potreba.
pogotovu sto je najezda raznih DJa. danas digital vinil cd plejeri rade sve sto i gramafoni i samo pojedini pravi DJi mogu da iskoriste prednost gramafona koju pruza u odnosu na gore pomenute dig.vin.cd plejere.
medjutim, budimo realni.. mozete osetiti kvalitet AVALON zvucnika, lampaskog pojacala itd kad stavite audio cd koji je rezan na obicnom pc-u pa jos taj zapis konvertovan iz mp3-a???????

i ne mozete racionalno prigovarati audiofilima kad su oni vec po vokaciji zanesenjaci i neracionalni.
svaka ljubav i zanesenost vuku i neracionalnost.

Ma to je "u redu", ako ostanu u "svom svetu". Ali dve stvari su u pitanju. Da li su zbog zanesenosti "iber ales", i da li je u redu da se "brane" prevaranti sa skalamerijom od xxxxxxxx$.
Ostali zanesenjaci se "zanesu" i sa brljom od trista dindzi ili sa par dzokavaca...:d

ljubav nema cenu, i neke stvarcice su skupe zbog raznih stvari. kolekcionarima su nekad bitne sitnice a racionalnim ljudima su oni zanesenjaci zbog istih. Postujem audiofile, ali kad su istrajni u svome. i onda nema ni dileme ni rasprave o ceni...
tako da tesko da ti mozes audiofila prevariti za takve pare...
a onaj ko oce da bude "pomodan" audiofil, pa neka placa skolu kad se trpa gde mu nije mesto.

Nazad
Vrh Dno